Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Annonse
  • Svar 66
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Postede bilder

Skrevet

Strålende! Da skal jeg nok få tatt meg en tur til hardangervidda i vinteren som kommer. Sein januar/ tidlig februar pleier vel å kunne by på litt ruskevær? Det er ihvertfall tendensen her i nord...

Hva med finnmarksvidda? Det blir kaldt der, men hvordan er det med vind?

Skrevet

Jøss, oppsøker du dårlig vær? :wink:

Jeg stemmer i med flere her jeg, lavvo på Hardangervidda en sen vinterv\kveld er det kaldeste og mest forblåste jeg har opplevd.

Skrevet

Ytre deler av Sogn og Fjordane skal etter sigende ha ekstremt mye nedbør. Jeg oppsøkte Ålfotbreen i et lite representativt vær nå på lørdag og hadde en flott tur, men statistikken sier at her er det mye dårlig vær, og ekstremt med nedbør. 24. mai var jeg første skribent på 9 måneder som skrev noe i turboken i varden nær toppen, det sier vel sitt om hvor vanskelig det ofte er her oppe. Ikke et menneske, ikke et spor å se etter mennesker her oppe - rent bortsett fra at kraftutbyggerne har satt merker i terrenget. Denne turen har jeg forsøkt meg på før også, men ble da stoppet av dårlig vær og en bre-elv som ikke lot seg forsere på forsvarlig vis. Se turrapport på http://www.wwv.no/norwegian.asp?subpage=7&ReportId=3976&KommuneId=238 . En stor kontrast til denne ensomme turen var det å gå syvfjellsturen i Bergen dagen etter sammen med 8000 bergensere.

Skrevet

Ryfylkeheiane i desember/januar/februar kan vera ganske vêrhardt. Terrenget er også på mange måter meir krevande enn på Hardangervidda synes eg og det burde by på varierte utfordringar for ein trengingstur. Spesielt området rundt Blåsjø kan ha ganske 'ekstreme' forhold om det først er dårleg vêr.

Skrevet

I følge Daneviks fjellbok er Fanaråken den meterologiske stasjon med mest dårlig vær. Der er det kuling 30% av tiden. 5% av tiden i desember-januar kan du oppleve storm. Til sammenlikning har Slirå på Hardangervidda storm 1% av tiden. Bokas forfatter konkluderer med at høyde er viktig. Høydeturer i Vest-Jotunheimen bør altså gi god mulighet for fine utfordringer.

Skrevet

Hvis været i vest-jotunheimen er verre enn på hardangervidda, er det i hvert fall uaktuelt å bryne seg på topper. Slike turer krever litt sikt, noe som oftest er mangelvare på hardangervidda, gjerne hele vinteren, men kanskje spesielt rundt månedsskiftet januar-februar. Nevnte månedsskifte har også store snøfall med mye vind - år etter år - uten at jeg kan forklare hvorfor.

Skrevet
I følge Daneviks fjellbok er Fanaråken den meterologiske stasjon med mest dårlig vær.

Fanaråken er - eller var - den eneste stasjonen såpass høyt, så sammenligningsgrunnlaget her er veeeeeldig tynt.

Ut fra hvordan det typiske ruskeværet vinterstid pleier å oppføre seg, med lavtrykk i Norskehavet, vind fra SW som slår over på W og NW, ville jeg holdt en knapp på lengst mulig nordvest i Sogn og Fjordane. Da får du hele sektoren fra SW til NW med full tyngde. Jeg er ikke så kjent der med tanke på turmuligheter i det området, men tror kanskje det er litt vel i bratteste laget med tanke på at dårlig vær vinterstid også forbindes med rasfare, null sikt og svært sterk vind i fjellet. Det beste tipset er sikkert å legge seg til ved en fjellovergang når værmeldingen er dårlig.

Ellers finnes det nok av ruskevær her i landet. Litt lokalkunnskap om hvor vinden tar ved de ulike retningene, så får du dritvær å bryne deg på i massevis.

Skrevet

Ut fra hvordan det typiske ruskeværet vinterstid pleier å oppføre seg, med lavtrykk i Norskehavet, vind fra SW som slår over på W og NW, ville jeg holdt en knapp på lengst mulig nordvest i Sogn og Fjordane. Da får du hele sektoren fra SW til NW med full tyngde. Jeg er ikke så kjent der med tanke på turmuligheter i det området, men tror kanskje det er litt vel i bratteste laget med tanke på at dårlig vær vinterstid også forbindes med rasfare, null sikt og svært sterk vind i fjellet.

Ja, nordvest i Sogn og Fjordane, slik som Ålfotbreen-Gjegnalundsbreen trur eg har ganske hardt vêr. Det er vel vanleg med 10-15 meter snø på Ålfotbreen og vinden er heilt sikkert kraftig. Veit også at ei kraftlinje gjennom området var utelukka pga mykje islast og håplaus tilgang for feilretting. Hausten 2006 skal det vistnok ikkje ha vore mogleg å landa med helikopter i 3mnd samanhengande periode (i samband med montering av værstasjon)

Skrevet

Tror de fleste høyfjellsområder kan by på store nok utfordringer når været står på fra "riktig" retning. Og med rett styrke...

med Trondheim som utgangspunkt er i allefall Trollheimen, dovrefjell, Forollhogna sikre uværsområder når været kommer fra nordvest med full tyngde. Sylane kan være tøffe når vinden blir stærk nok. Hummelfjellet litt sør for Røros kan være utfordrende, og da spesielt i nordvesten. De fleste vinterstormene i området slår inn fra nordvest.

Skrevet

Hvor på Hardangervidda er verst, rundt Nordmannslågen? Eller kan det være værre på Hardangerjøkulen eller Jostedalsbreen i februar?

siden riksvei 7, som går over vidda, ofte er stengt så bare følg veien og du vil finne været.

nei men opp på platåen feks midt mellom demmningen etter haugastøl(hvis du kommer fra geilo) og før syssendammen. der har du kalfjell med massor av vær.

du kan ta tåget opp til finse og deretter opp på jøkulen. da er muligheten fin å få testet utstyr.

robert

Skrevet

Kan støtte opp under både de som sier Hardangervidda og de som går litt lenger nord gjennom Hurrungane og i retning Sognefjellet/Strynefjellet.

Det er ikke nødvendigvis så fryktelig kaldt oppi der (da er det nok flere minusgrader i innlandet mot den gulblå grensa), men det kan blåse noe innforj.... både i Hurrungane og i Langfjella. Har selv hytte i Langfjella, og når vinden kommer i jan/feb kan det være temmelig ufyselig for å si det rett ut. Men moro er det :roll:

Skrevet

Takker for innspill folkens mange gode tips. Hardangervidda må i hvertfall besøkes! Jeg sendte mail til meteriologisk institutt hvor jeg spurte etter fjellområder med dårlig vær, og la frem forslagene dere har kommet med her. Jeg fikk dette til svar:

Vi har dårlig med observasjoner i fjellet. Områdene som du omtaler er nok gode alternativer. en mulighet er tog til Finse, for så å trekke opp på Hardangerjøkulen. Fjellområdene generelt vil kunne gi deg tøffe nok forhold, spesielt dersom de er åpne mot vest. Strengest kulde ville jeg trukket lengre mot øst, men kulde i seg selv er ikke det som gir de tøffeste forholdene. Midtvinters (Jan/Feb skulle gi gode muligheter for skikkelig tøft fjellvær.

Hans Olav Hygen

Klimaforsker ved Meteorologisk institutt

For å finne kulde kan jeg jo hoppe på flyet til landets to nordligste fylker og traske østover...

Noen som vet om noen kuldehøl som er litt nærmere Trondheim?

Skrevet
Noen som vet om noen kuldehøl som er litt nærmere Trondheim?

Har du tenkt på Store Børgefjell? Kan være vinterlige forhold der nesten hele året. Midtvinters er det nok ganske harde forhold her oppe og langt til hytter og folk i tillegg. Vet ikke om det akkurat blir så sykt kaldrt her -kanskje mere på den østlige delen av Børgefjell, men her er det mindre nedbør.

Skrevet
....Noen som vet om noen kuldehøl som er litt nærmere Trondheim?

I Rørosområdet bruker det å være litt småkjølig iblant vinterstid.

Selv var jeg mye på Hardangervidda og i Finsetraktene i samme ærend som deg for noen år siden.

Iom at du flytter til Trheim, er det jo ikke lange biten til Dovre. Ruskete nok iblant der.

Kulda i seg selv klarer du nok utmerket (den er faktisk bare å kle ut, kanskje med unntak av fingrene), det er denne forb... vinden i tillegg som gjør at du virkelig kjenner at du lever.

Skrevet

Her på røros kan det bli riktig så kaldt i perioder. Før så hadde man lengre perioder hver vinter ned mot 40 minus, men de siste årene har vi knapt hatt skikkelig kulde. I 2001 hadde vi en periode i månedsskifte januar-februar ned mot 50minus. Sammen med kulda kommer stabile høytrykk, og da er jo været aldeles nydelig ellers. Desuten blir det sjelden kaldere enn 20-25minus oppe i snaufjellet. Det er helst tidlig på vinteren man opplever sånne temperaturer i fjellet, november og desember. I februar er det ikke uvanlig at det kan være 30minus nede i røros, mens det ligger rundt 2-3minus i snaufjellet.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.