Gå til innhold
  • Bli medlem

"Gryte" til å fyre bål oppi?


Kakachka

Anbefalte innlegg

I forbindelse med elvepadling er jeg mye på tur og kunne ha godt av et bål for å holde litt varmen om kvelden etter en kald dag i elva. Mat lages oftest på primus, men det blir en del bålfyring noe som er greit hadde det ikke vært for at det er ikke alltid like trivleig å etterlate svidd bakke og nedsota steiner.

So, i minnet har jeg en vag fornemmelse av å ha sett en gryteliknende sak som minner litt om lokket fra en kulegrill - dog med bein på. Oppi den kan man fyre et lite bål til varme og kos og slippe å lage svidde sirkler land og strand rundt. En kulegrill er for stor, denne var ikke større enn en stor kjele.

Noen som vet om noe slikt finnes, evt. hvor?

Håvar

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Hvis man fyrer opp rett ved bekken på noen steiner er det ikke vanskelig å dytte disse ut i vannet etter man er ferdig, da etterlater man ingen spor.

Litt dårlig på dette selv, men tror aldri jeg kommer til å bære med meg noe å brenne bål på, men fint at andre gidder :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har de siste åra brukt en Bushbuddy. Min veier 340 gram, erstatter helt primus/kokeapparat, og delvis bål. Suveren til å varme opp en Helsport Lavvuligt, men blir nok litt for sped til å erstatte bål utendørs. Etter en våt dag samler jeg på et øyeblikk kvist og smågreiner til å fyre i timevis, og blir tørr uansett vær.

Ideen til denne ovnen er ”stjålet” fra ideelle organisasjoner som har brukt enorme resurser til å utvikle ovner med lite brenselsforbruk og lite avgasser i utviklingsland. Den har dobbeltsidig vegg, slik at luft blir varmet opp og sluppet ut øverst i brennkammeret, der gasser fra forbrenningen blir antent på nytt, helt tilsvarende rentbrennende ovner innendørs.

Til koking er tidsforbruket litt høyere enn en primus, men mye raskere enn rødspritapperat, inklusive tid til vedsanking. Vekten er altså tilvarende en primus, vekt av brensel er null, bortsett fra litt never til oppfyring. Når turen går så høyt at det er vanskelig å finne ved, er det bare å ta med en neve kvist.

Ovnen etterlater ingen spor, den er helt kald på undersiden, og også lett å flytte, f. eks inn i lavvoen når det kommer en regnskur.

Harald

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den Bushbuddyen så fet ut. Vurderer å bestille en sånn.

Du sier den erstatter helt en primus, vil det si at at du alltids får fyr på den også i drittvær? En primus kan tas inn i teltet når det blåser og regner, men kan denne det?

Litt stiv pris for en blikkboks men jeg tror jeg må ha en allikevel. :shock:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den så interessant ut, men på hjemmesida deres ser det ut til at den bruker 8 min for å koke 0,5 liter vann, og det er vel relativt mye lengre enn en primus? Den har jo ingen lyd, og den er jo nødt til å fungere greit inne i teltet. Hvordan er den når det blåser? Herlig med et driftsikkert produkt uten dyse, pumpe eller lekkasjer...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har aldri hatt problemer med å få fyr, det er mye lettere enn å tenne bål. Bruker never og småkvister til å starte varmen, fyller på med tjukkere kvister etter hvert. Når det først er fyr, brenner så å si hva som helst. Har hørt om ett tilfelle der det var vanskelig/umulig å få fyr, det var i Nord-Canada etter langvarig regnvær og flom (ekstremvær).

Ovnen er utsatt for vind, jeg bruker en gammelt MSR aluminiumsvindskjerm.

Den egner seg nok ikke i et vanlig telt, den avgir for mye røyk til det, spesielt hvis veden er våt, slik at all koking må skje utendørs. I Lavvulight’en går det greit med døra åpen, røyken ligger i høyde med overkant av døra. Ideelt sett skal slike ovner fylles med ved og så tennes på på toppen, slik at varmen brenner nedover i vedhaugen. Hvis du da bruker tørt brensel, vil den ikke avgi mye røyk. Bushbuddyen er imidlertid for liten til dette, det er nødvendig å etterfylle ved for å koke opp 1 liter vann.

En mulighet er å ta med seg Esbit-tabletter, legge disse på den sammenbrettede vindskjermen og bruke grytestativet på Bushbuddyen, og bruke dette inne i teltet hvis været blir dårlig, og ellers basere sg på koking utendørs. Har prøvd dette ut i høyfjellet enkelte ganger, koketida blir lengre enn med vedfyring, men akseptabel som backup.

Den er laget av tynne stålplater/folier, og må behandles med en viss varsomhet. Min (en eldre modell enn de som vises på nettet) passer perfekt inne i en Eagle titan gryte på ca 1,8 liter. Får da en kompakt modul med kokeapparat, gryte, bitteliten steikepanne (og brensel) på 550 gram.

På hjemmesiden står det 1 quart (= 0,95 liter) på 8 - 9 minutter. Dette er under ideelle forhold, vil tro at 10 – 12 minutter er mer reelt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.