Gå til innhold
  • Bli medlem

Nordmenn på 8000-meterfjell


Anbefalte innlegg

Gikk rundt å lurte på en ting tidligere i dag: Hvor mange fjell over 8000 meter har IKKE blitt besteget av nordmenn?

Meg bekjent har fjell som Annapurna, Dhaulagiri, Kanchenjunga og K2 aldri vært besøkt av nordmenn, eller tar jeg feil nå?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Nisser (det er oss nordmenn, det..) har vært pionerer på Trango, og da snakker jeg ikke bare om 1984-ekspedisjonen.

Flinke og entusiastiske nisser har gjerne en tendens til å velge gjøremål etter kriterier som er enkle og jordnære.

Da havner de gjerne på plasser som er totalt ukjent og uinteressant for andre enn en snever krets som holder på med de samme tingene.

De søker ikke de store overskriftene ("Den Store Udødeligheten"), de vil heller ha anerkjennelse blant sine likemenn ("Den Lille Udødeligheten").

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
Artig tema.

Har vel vært nordmenn på Everest, Manaslu, Nanga Parbat, Cho Oyo, G2, Shisa Pangma og Broad Peak.

Hva med Makalu, Lhotse og G1 ?

Broad Peak har ikke blitt besteget av nordmenn i følge Wikipedia. Veit ikke om siden har blitt oppdatert i det siste da. Det er vel Annapurna, Dhaulagiri, Kanchenjunga og K2 det står på ja.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har det virkelig aldri vært en nordmann på Mount Godwin-Austen (K2) :):D Er ikke det litt flaut, (skal ikke si så mye jeg)? Hva skiller K2 fra Everest, egentlig? Er det klatringen som er problemet?

k2-edandscott.jpg

Her er et bilde av Ed Viesturs når han klatret K2 sammen med Scott Fischer, som venter til høyre i bildet der (begge to ble nesten kastet av fjellet av et snøskred under et forsøk på å hjelpe andre klatrere som hadde problemer tidligere i ekspedisjonen). Dette er nærme toppen såvidt jeg veit, over 8000-metergrensen, ganske ekstreme utfordringer til å være så høyt oppe. I tillegg klatret Viesturs uten ekstra oksygenforsyning.

K2 står nesten alene i det området det er i, som betyr at stormer kan komme veldig plutselig fordi det ikke er noen andre fjell til å bremse vinden rundt det. I tillegg er K2 mye brattere, og det går rett opp på alle kanter av fjellet. Jeg har hørt flere artikler hevde at å komme til toppen av K2 er som å vinne en olympisk gullmedalje i klatring på grunn av vanskelighetsgraden. På K2 er også sjansene dine for å overleve vesentlig mindre når du har kommet til toppen. Mange av 8000-meterne i Himalaya og Karakorum har fått mye "snillere" statistikker etter 1990 når det gjelder antall døde i forhold til antall klatrere som kom seg til toppen, av mange forskjellige grunner, men når Nanga Parbat har 28,24% døde for hver klatrer på toppen, med 5,5% etter 1990, har K2 26,77% døde, med 19,7% etter 1990. I tillegg må man tenke på at de som prøver seg på K2 er blant de mest erfarne klatrerne i verden, og da begynner man å skjønne hvor stor utfordring det å klatre K2 er. De fleste som prøver seg på de 14 toppene over 8000 meter "sparer" K2 og klatrer det som et av de siste fjellene, sikkert mye på grunn av den enorme respekten som det har bygget seg opp i klatremiljøet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for gode info Thrusthamster :) Leste at verdens første kvinnebestiger av K2 (polske Wanda Rutkiewicz) tok først Everest, så Nanga Parbat og K2. Hun døde på Kangchenjunga i 1992 (av storm?), litt rart at hun tok K2 så tidlig. Kanskje for å bli første kvinne til topps, hun ble regnet som verdens beste fjellklatrer noensinne :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det finnes jo klatrere som tar K2 tidlig også, Ed Viesturs selv tok jo K2 i 1992, tre år etter han sto på toppen av sin første 8000-meter (Kangchenjunga), og det ble hans tredje suksessfulle ekspedisjon i Himalaya. Da hadde han jo også 12 år på baken med å klatre Mount Rainier i USA, så han var en veldig erfaren fjellklatrer allikevel.

Ofte blir det sagt at K2 ikke er veldig gjestmild når det gjelder kvinner. Alle de 5 første som besteg fjellet før 2004 døde, 3 av dem på vei ned og de 2 andre i fjellklatringsulykker kort tid etterpå. Etter 2004 har 5 kvinner kommet seg trygt opp og ned da, så den statistikken ser ut til å endre seg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 måneder senere...
Har blitt veldig interesert i 8000 meters toppen kanchenjunga.Hva er grunnen til at ingen nordmenn har besteget denne toppen?Hadde vært utrolig tøfft å vært den første nordmannen på verdens tredje høyeste fjell :D

En av grunnene er sikkert at den blir sett på som en av de aller vanskeligste og farligste av de 14 over 8000, sammen med Nanga Parbat, K2, Makalu og Annapurna. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.