Gå til innhold
  • Bli medlem

Prenj - den skjønneste skjønnhet av alle


aida

Anbefalte innlegg

Prenj – den skjønneste skjønnhet av alle

[’gjenskinn av fagrere dage’]*

* et forsøk på en natur – prosaisk reportasje inspirert av Welhavens imaginære og poetiske domenet hvor naturen bestandig personifiseres

pass%20opp%20for%20miner%20(gamme).jpg

Hva er det med det bosniske fjellet Prenj som tvinger meg til å bruke min skrivetid på den skjønneste skjønnhet av alle? Bestandig mye og mangt, ville nok Bjørnson ha sagt. Jeg har vært i Bosnia flere ganger, men har allikevel aldri klatret i Prenj. Fra det fenomenologiske standpunktet har jeg egentlig ikke rett til å skrive om dette vakre fjellet som ligger i den sørlige delen av Bosnia og Herzegovina. Noen vil sikkert argumentere med at jeg ikke har den rette ånden til å skrive om Prenj fordi dets vind ennå ikke har blåst gjennom mitt vesen. Riktig nok ikke, men siden jeg er født og oppvokst i Bosnia velger jeg allikevel å fortsette fordi jeg har viktig informasjon å meddele. I denne teksten har jeg ikke tenkt å skrive om de mesozoiske kalkstensformasjonene i fjellkjeden til de dinariske Alpene hvis fjellet Prenj er en del av, men har heller tenkt å bli deskriptiv og med en diger subjektiv lupe i den høyre hånd.

for mer:

http://gamme.no/blogg/default.asp?emne=blog&NewsId=512&fkBloggId=80

eller

http://gorida.com/prenj.html

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flott landskap, som bildene dine slett ikke formår å vise. Men det kjennes litt goldt uten snø (lite vann?) Jeg skjønner en i disse trakter må drasse på flerr kg i vann?

Tror jeg får holde meg unna? Det er kanskje litt for mye våpen og konflikt der?

kad-sunce-napusta-zubac-a-hladnoca-i-tama-penju-se-njegovom-sjeverozapadnom-stijenom.jpg

Denne toppen, som er en av de mange i fjellkjeden Prenj, såkalte Zubac ("tannliknende topp"), blir ofte kalt Herzegovinas Matterhorn. Så Bjarne, her postla jeg et bilde med masse snø bare for deg. :arrow: Flere bilder fra Prenj med snø og med andre værforhold finner du her: http://www.summitpost.org/area/range/152141/prenj.html . Det er helt riktig det du bemerket fordi om sommeren er det veldig varmt, og veldig tørt der oppe, mens hvis du kommer deg noen kilometer ned til elven Neretva kan du oppleve en frodig oase: http://www.gonomad.com/transports/0706/bosnia-rafting.html . Jeg skjønner din bekymring ang. konflikter, men jeg kan forsikre deg om at det er blitt ganske fredelig og trygt å reise i Bosnia for tiden. :P Dessuten, fear and hope and risk are the fundamental rhythm of mountaineering, don't you think?. (skrev nettopp om det i går på vår blogg - http://gorida.blogspot.com/2008/02/takva.html) :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det må jeg si, det er jo fantastisk flott. Det likner jo Agille Dru ved Mont Blanc :arrow:

Men fjellet ser ikke ut som noe det egner sig for soloering:

Jeg er opphørt med å drasse på klatreutstyr. Og så er det også det med språket; da har jeg det best med norsk.

Jeg har rikelig i Jotunheimen å gjøre, for flerr år!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jammen uventa flotte toppbilder og tindelandskaper! Burde jo ant meg at Alpene fortsetter inn i Slovenia og Bosnia i litt mindre målestokk før de dabber av, men det er sånt man ikke tenker over. Kommer meg nok aldri dit pga at jeg prioriterer Norge og eventuelle "lette" 4000-metere og evt Aconcagua i fjern framtid, men det er interessant å bli minnet om at man ikke er 100% opplyst med tanke på hvilke land som faktisk har flotte topper. Dette gjorde et visst inntrykk! :?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.