Gå til innhold
  • Bli medlem

Klimahysteriet nå igjen.....


Dag G - Evje

Anbefalte innlegg

Eg tror også det er tull at jorden er i fare og at vi må slutte med å hugge skog osv.

Men hva skal no man tjene penger på, mangen av de som hang i trær og skulle redde regnskogen ble sett på som tullinger av politikere, idag er det en eks visepresident som sier det som de sa den gangen og håver inn penger og priser, og er blitt mange-millionær .

Nei, dette med miljøkatastrofe er bare noe noen skal tjene seg søkkrik på.

Alle de fly turer Al Gore og andre i det sjikte der tar i løpet av ett år kan eg kjøre bil for hele livet og allikavel forrurense mindre enn de gjør og tviler på eg har penger nok til å gjøre det.

Jeg har utifra dette innlegget et inntrykk av deg som en relativt ignorant og dum stut. Om ikke dommedag kommer i løpet av et par dager er det allikevel ikke dumt å la mye større deler av skogene ligge øde enn de gjør i dag. Uten skog går det hele til Hel en gang, og det er i dag få områder i Norge som ligger uten menneskelig inngripen i en eller annen form. Slik jeg ser det er forbruket og tilretteleggingen (for eksempel i Nordmarka) av i dag et stort onde, og må reduseres betraktelig. Ta deg en tur til Oslo og kjenn hvor bedriten luft som finnes der. Mye greiere om driten hadde vært jevnet med jorden slik at marka kunne ha overtatt, for området er fryktelig fint egentlig. At du kan kjøre bil som om det ikke fantes noen dag i morgen fordi Al Gore sviner til luften mer enn deg, er ikke noe godt argument for å ødelegge ditt og mitt hjemsted. Man skulle nesten tro at man slapp å lese pengepropaganda på et forum for 'fjell og friluftsfolk' men slik var det visst ikke. Ikke synes jeg menneskene har noen rett til å rasere naturen heller, selv om de er så fordømt smarte at de kan, selv om de er så smarte at de ikke lenger kan skrive en setning riktig og uten orddelingsfeil. Klikk forøvrig på denne hver dag: www.ettklickforskogen.se. Det er fint.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • Svar 92
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Postede bilder

Hmmm... jeg tror jorden og naturen vil klare seg utmerket. Den har tålt gigantiske meteornedslag, lange istider og voldsomme endringer i klima og geologi. Nei, spørsmålet er vel heller hvordan det går med enkelte arter på kort sikt, f.eks for Homo Sapiens........

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå begynner fasiten å komme om Tuva også, noen nedblåste trær, noen tusen mister strømmen, litt skader på noen bygninger. De er visst mest bekymret for nedbøren i etterkant nå.. :D

Forresten fint at de får kjenne litt på storm også på sør- og østlandet :)

Var litt nysgjerrig på den høye vannstanden pålandsvinden skulle medføre. Her er fasiten, ca 60cm over forventet vannstand og målt vannstand ca 120cm. Statistisk venter de vannstand på 114cm hvert år. Altså helt normalt. Statistisk sett må en altså forvente seg minst et ekstremvarsel årlig på sørlandet.. :)

post-3473-133474513792_thumb.png

post-3473-133474513795_thumb.png

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå begynner fasiten å komme om Tuva også, noen nedblåste trær, noen tusen mister strømmen, litt skader på noen bygninger. De er visst mest bekymret for nedbøren i etterkant nå.. :D
Skadene påløp til 25 millioner. Hva vet du om hva som kumnne ha skjedd om man ikke hadde hatt dette varslet på forhånd? Og nedbøren er jo i aller høyeste grad også en del av ekstremværet.

Jeg synes ellers det er morsomt at når du nå tapte denne diskusjonen måtte lage en avstemming for å få rett en plass allikevel :)

For øvrig siterer jeg meg selv på : "jeg finner det søkt at noen vil latterliggjøre en type værvarsel som faktisk har en direkte innvirkning på min og manges sikkerhet. Synes også det er en unødvendig blanding av "klimahysteri" og "ekstremvær""

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjiver, skader for 25 mill fra et vær som treffer Norges mest folketette kystlinje er småpenger. Hadde et virkelig ekstremvær i kategori med nyttårsorkanen fra 1992 truffet samme område hadde også de 1,3 mrd fra grisgrendte midt-norge blitt temmelig små beløp. Det er i alle fall sikkert.

Jeg synes ellers det er morsomt at når du nå tapte denne diskusjonen måtte lage en avstemming for å få rett en plass allikevel :D

Avstemmingen ble laget til for å høre hva folk mener her. Folk har meninger om temaet selv om de ikke skriver, litt enklere å trykke på en knapp. Du har en merkelig virkelighetsoppfatning syns jeg.

For øvrig siterer jeg meg selv på : "jeg finner det søkt at noen vil latterliggjøre en type værvarsel som faktisk har en direkte innvirkning på min og manges sikkerhet. Synes også det er en unødvendig blanding av "klimahysteri" og "ekstremvær""

Denne sammenblandingen har meteorologene klart å lage selv. Sett ut fra en ultrafanatisk klimaskeptikers synspunkt, noe jeg ikke er, vil han tolke dette som en selvoppfyllende profeti. Først så predikerer man at vi vil få mer ekstremvær, så hvorfor ikke melde mer? :)

Ellers er det jo hyggelig at du må krangle med meg samme hva jeg mener.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi kan nå forresten lese om Sondre også på Wikipedia

http://no.wikipedia.org/wiki/Ekstremv%C3%A6ret_Sondre

Jaggu er de (hvem er de?) raskt ute å lager store og omfattende sider for å dokumentere det dårlige været.. :D

Og Tuva er også på plass, nærmest før den har passert.. :)

http://nn.wikipedia.org/wiki/Ekstremv%C3%AAret_Tuva

----

Ekstremvêret Tuva

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket

Tuva var eit ekstremvêr som råka store delar av Sør-Norge 31. januar 2008. Sjølv om det vart storm fleire stader i Sør-Norge over to dagar, var det den kraftige sønnavinden som var varsla inn mot Sørlandet og områda austover mot svenskegrensa som var årsaka til ekstremvarselet. Frå Farsund til svenskegrensa vart det varsla opp mot full storm, i tillegg til høge bølgjer på kysten (signifikant bølgjehøgd på 6-7 m) og store nedbørmengder. Den kraftige nedbøren førte til at NVE sende ut flaumvarsel for Agder og Østfold. Det var venta kring 30-40 mm nedbør i løpet av 31. januar, ikkje særs store nedbørmengder, men i kombinasjon med mildvær og snøsmelting, samt mykje nedbør i dagane og vekene før, var det fare for auka vassføring i dei fleste vassdraga i desse områda[1].

Førre ekstremvarsel som vart sendt ut for denne kyststrekninga var ekstremvêret Gudrun i januar 2005.

Tuva var det andre ekstremvêret som råka landet i 2008. Berre ei veke tidlegare kom Sondre inn mot Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

Innhaldsliste

1 Utvikling

2 Skadar og omfang

3 Bakgrunnsstoff

4 Fotnotar

Utvikling

Eit lågtrykk hadde lege ved Island i over ei veke samstundes som det var høgtrykk over kontinentet. Dette skapte veka før ein kraftig vestavind innover mot Sør-Noreg, der mellom anna eit anna lågtrykk vart fanga opp og utvikla seg til ekstremvêret Sondre akkurat ei veke før. Dette råka Nordvestlandet med høg vasstand og sterk storm. Høgtrykket over kontinentet forsvann og det kunne sjå ut til at det vart rolegare vêr i vente for Noreg sin del. Eit relativt svakt lågtrykk kom derimot vestover i Nord-Atlanteren rundt 29.-30. januar, samstundes som lågtrykket ved Island omsider byrja å flytte seg sørover. Desse to svake lågtrykka smelta i hop sør for Island 30. januar og utvikla seg med ein eksplosiv fart til eit stormsenter. I løpet av 24 timar utvikla lågtrykket seg frå 1 000 hPa sør for Island til nærare 950 hPa ved Shetland. Natt til 31. januar vart det observert sterk storm (30 m/s) på Shetland.

Skadar og omfang

Danskebåtane frå Kristiansand til Danmark kansellerte rutene sine på grunn av kraftig vind og høge bølgjer.[2]. Dei fleste fjellovergangane i sørlege fjellstrøk vart stengd, og det same vart ferjesambandet Mortavika-Arsvågen over Boknafjorden i Rogaland. [3]. Det var i samband med kaldfronten til lågtrykket at ein fekk den kraftigaste vinden. Midt på dagen råka uvêret Agderfylka, og i Kristiansand bles taket av ein aldersheim.[4] Det var derimot berre dei ytste fyrstasjonane som målte vind opp i storm styrke, og berre Torungen fyr målte full storm med 27 m/s og vindkast på 34 m/s (122 km/h). På Kjevik i Kristiansand vart det målt sterk kuling på 18 m/s med kast på 26 m/s (94 km/h).

Kaldfronten og den kraftige vinden flytta seg austover frå Sørlandet til Vestfold på ettermiddagen der fleire tre bles over vegane og skapte problem for både bil- og togtrafikk.[5] På Vestfoldbanen bles eit tre over ei av vognene ved Stokke stasjon nær Tønsberg.[6] Seinare på ettermiddagen og på kvelden var det Østfold sin tur. Her førte stormen til at tak bles av bygningar på tre forskjellege stader. I tillegg bles ei mengd tre over kraftlinjene frå Agder til Østfold slik at mange stader var utan straum.[7] Totalt skal 6 000 abonnentar ha vore utan straum.[8] Ferjene over Oslofjorden vart innstilt på grunn av uvêret.[9] Òg i Østfold var det berre fyrstasjonen Strømtangen fyr som målte vind opp i storm styrke. Her vart den kraftigaste vinden målt til 23 m/s (liten storm) med vindkast opp i 33 m/s (119 km/h).

Lenger inne i landet var det langt mindre vind, men kraftig nedbør i samband med frontane som passerte austover gav enkelte problem. Kraftig snøfall førte til at flytrafikken på Oslo lufthamn vart kraftig forseinka[8] og på Romeriket oppstod det kring 30 bilulukker.[10]

Danmark vart òg råka av Tuva, og Storebæltsbrua mellom Fyn og Sjælland vart stengd for biltrafikk på grunn av den kraftige vinden. Dette var berre fjerde gong at brua måtte stengast på grunn av vind. Fleire stader i Østjylland vart det meldt om skadar på grunn av vinden.[11]

I Sverige mista 27 000 husstandar straumen utpå kvelden 31. januar på grunn av den kraftige vinden som var opp i 35 m/s (126 km/h) enkelte stader på vestkysten. Mange tre velta òg her, og snøfallet skapte store problem i trafikken, der mellom anna tre menneske omkom i ei bilulykke.[12]

Bakgrunnsstoff

Bilete frå Tuva på dagbladet.no

Fotnotar

↑ Melding for lavereliggende områder i Agder og Østfold. nve.no. Vitja 31. januar 2008.

↑ Tuva er her. yr.no. Vitja 31. januar 2008.

↑ Vegrapport - Viktigste nyhetsmeldinger 31.01.08 kl. 13.40. vegevesen.no. Vitja 31. januar 2008.

↑ Taket blåste av aldershjem. aftenposten.no. Vitja 1. februar 2008.

↑ Politiet: - Hold dere inne!. aftenposten.no. Vitja 1. februar 2008.

↑ Tre falt over tog på Vestfoldbanen. dagbladet.no. Vitja 1. februar 2008.

↑ 3000 kunder uten strøm. aftenposten.no. Vitja 1. februar 2008.

↑ 8,0 8,1 Tuva tok tak, trær og kraftledninger. vg.no. Vitja 1. februar 2008.

↑ Østfold: Flere tak har blåst av. aftenposten.no. Vitja 1. februar 2008.

↑ Tuvas herjinger. nrk.no. Vitja 1. februar 2008.

↑ Storebæltsbroen stengt på grunn av uvær. aftenposten.no. Vitja 1. februar 2008.

↑ Orkanvindar på västkusten. aftonbladet.se. Vitja 1. februar 2008.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Svein: Du skriver så ofte og så mye her på Fjellforum, at jeg lurer på om du har dette som heldagsjobb ..... :D (ikke bokstavelig ment).

_______________________________

Rune.

Han har færre innlegg enn deg. Du jobber kanskje gjennom formiddagen, ettermiddagen og natta med? (Dette var en god vits om en ser bort ifra at du har vært medlem i en del lengre tid enn han har.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bjørnson, Rune følger med han også selv om han ikke skriver så ofte. Han vet at jeg byttet profil for ei tid tilbake, antall innlegg jeg har er nok litt flere enn det som står i profilen min :)

Når det er sagt, tror jeg det han skrev hadde en litt annen "agenda" (ref, wikipedia) :D

Ironi er ikke alltid like enkelt å få med seg pr tekst, så det er mulig jeg sykler uten støttehjul nå :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det er sagt, tror jeg det han skrev hadde en litt annen "agenda" (ref, wikipedia) :D

Yep, det var kun ment som en spøk fra min side! 8)

Spørs om Ragnar vil godta oppsigelsen, siden du er en av de som holder hjulene igang her ..... :lol:

________________________________

Rune.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De første par årene var det vel slik at få personer skrev nesten alle innleggene, men slik er det heldigvis ikke lenger :)

:)Ekstremværet Tuva, anslag på skadeomfang er redusert til 10 mill.

Folk var visst flinke til å passe på eiendelene sine..

Skadesenterleder Helge Frøysaa i If Forsikring regner med skader for mellom tre og fire millioner kroner etter Tuva. Det er ikke mer enn etter en vanlig høststorm.

Nå var vel ikke dette noe mer enn en helt vanlig høst- eller vinterstorm heller :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå var det vel ikke annet enn vind med styrke storm. Hvis jeg ikke husker feil så leste jeg at Kjevik ikke målte sterkere vind enn 18m/s. At folk forbereder seg går ikke på annet enn at de tar inn og sikrer løse gjenstander, og det er noe mer eller mindre alle med vett i panna gjør når det meldes mer enn kuling. Anbefalingene fra meteorologene gikk nettopp også på dette, det var ikke snakk om å bardunere fast utedassen.

Samlede skader av alle typer "ekstremvær" i 2007 beløp seg til 480 mill. http://www.aasavis.no/innenriks/vaeroguvaer/article3322775.ece

Målt i 2008 kroner ble det gjort utbetalinger for over 2,5 mrd etter nyttårsorkanen, den varte bare noen få timer. Utbetalingen var fordelt på 40.000 eiendommer. Til sammenligning ble det etter "ekstremværet" Sondre, som traff samme område, meldt om under 100 skader/4 mill kroner.

Det er som å sammenligne en ørefik og et slag i hodet med slegge. Sunnmøre var området som ble hardest truffet av Sondre, jeg var ute 2 ganger mellom 10 og 15 den dagen og det var helt vanlig Sunnmørsvær. Just another ordinary day.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har utifra dette innlegget et inntrykk av deg som en relativt ignorant og dum stut. Om ikke dommedag kommer i løpet av et par dager er det allikevel ikke dumt å la mye større deler av skogene ligge øde enn de gjør i dag. Uten skog går det hele til Hel en gang, og det er i dag få områder i Norge som ligger uten menneskelig inngripen i en eller annen form. Slik jeg ser det er forbruket og tilretteleggingen (for eksempel i Nordmarka) av i dag et stort onde, og må reduseres betraktelig. Ta deg en tur til Oslo og kjenn hvor bedriten luft som finnes der. Mye greiere om driten hadde vært jevnet med jorden slik at marka kunne ha overtatt, for området er fryktelig fint egentlig. At du kan kjøre bil som om det ikke fantes noen dag i morgen fordi Al Gore sviner til luften mer enn deg, er ikke noe godt argument for å ødelegge ditt og mitt hjemsted. Man skulle nesten tro at man slapp å lese pengepropaganda på et forum for 'fjell og friluftsfolk' men slik var det visst ikke. Ikke synes jeg menneskene har noen rett til å rasere naturen heller, selv om de er så fordømt smarte at de kan, selv om de er så smarte at de ikke lenger kan skrive en setning riktig og uten orddelingsfeil. Klikk forøvrig på denne hver dag: www.ettklickforskogen.se. Det er fint.

hehe ja kanskje eg er en stut , og så er det visst de som står for mye av co2 utslippa også .

helt ærlig så om jorden går under om ett par millioner år så driter eg i det og du er vel en av de som skal redde verden så versågod . men får med deg kinesere og amerikanerene også så kanskej det går tre milloner år istedet . og visst det var så fordømt farlig å hugge ned skog hvorfor stoppet ikke politikerene det tidligerer da og hvorfor selger norge olje så det griner

penger , penger og atter penger .

og du kjører vel bil du også !

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

I en debatt med Per Sandberg brukte Erik Solheim ekstremvær og temperaturen i Oslo som eksempel på klimaendringene.

http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/339029

Programlederen spør om hvor sikker han kan være, og da svarer han noe slikt:

Jo, det kan vi være temmelig sikre på. Det 10 grader varmt i Oslo i disse dager og det meldes om ekstremvær over hele landet.

Så ja, innføringen av ekstremværvarsling i 1993 kan en trygt si har påvirket også våre politikere. Ekstremvær over hele landet, hehe.. skrekk og gru. En kan godt si at etter 1993 har vi fått langt mer ekstremvær :roll:

Kanskje Solheim ikke har fått med seg at det siden målingene startet i 1966 aldri har vært målt så mye snø i januar som i år på den nordlige halvkule. Eller at det før helga snødde en halv meter i Aten, eller at kina har den kaldeste vinteren på 100 år. Hva gjør dette Oslo til, regelen eller unntaket? :) (Jeg er klar over at snøfall i Aten mer eller mindre skjer hvert år).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det i februar er 10 grader i Oslo og minus 15 i Hellas så skjønner vi andre at det er enkeltstående hendelser :roll: Jeg reagerer egentlig mest på at Solheim drar fram at det er ekstremvær over hele landet, mens fasiten viser at forsikringsselskapene i 2007 betalte ut ca 400 mill i skadeoppgjør som følge av vær. Jeg kan i farta bare komme på 2 hendelser de siste 20 årene som jeg vil kalle ekstremvær, den ene er nyttårsorkanen i 1992 og den andre er storflommen på østlandet i 1995. Begge, indeksregulert målt til 2007-kroner, gjorde skader for rundt 2-2,5 mrd hver for seg, altså 5-6 ganger så mye som alle skader i 2007 tilsammen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja her har det kommet mange gode innlegg.

Er ikke helt overbevist om at det er menneskeskapt utvikling vi ser.

Grunnen til det er at det er nesten ingen som har tatt det inn over seg.

Folk flest flyr to ganger til syden hvert år.

Har vært i syden to ganger og det var minst en gang for mye. Lite å trakte etter.

Folk flest kjører bare mer og mer og bilene blir større og større. SUV, SUV....

Har byttet til diesel bil som går under halvliter'n.

Folk fyrer mer og mer med strøm og gidder ikke fyre med ved.

Har forlengst innstalert vedfyrt vannbåren varme i huset og varmer kun opp med det.

Kan nevne eksempler i fleng og det ser ikke ut som politikerene bryr seg heller.

Jens, Kristin og co ser ut til å være impregnert mot miljøtiltak, tenker mer på velgerene.

Oposisjonen hyler og bærer seg så lenge de er i oposisjon.

Siv ute på den mørkeblå kanten gir f. i hele miljøet.

Så en stakkars fant som meg som vil ha gode skivintre

finner lite å glede seg over i praktiske miljøtiltak.

Bare prat, prat, prat............

Men det er vel viktigest å feie for egen dør.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så en stakkars fant som meg som vil ha gode skivintre

Da vil det kanskje interessere deg at det blir kaldere i atmosfæren uten at forskerne helt skjønner hvorfor. Les mer om resultatene fra EISCAT-radaren på Svalbard

To sitat av prosjektlederen:

Dette betyr at den øvre atmosfæren er kaldere enn modellene våre har forutsatt, sier Østgaard. Dette er ca 50 prosent større reduksjon i høyden enn nåværende modeller kan forklare.

Slik vi ser det, betyr dette først og fremst at det er noe vi ikke forstår, at modellene er ufullstendige, sier Østgaard.

Det har i mange år vært kjent at satellittmålinger av temperaturen i troposfæren ikke har stemt overens med de målinger som er gjort på bakkenivå.

:arrow:Satellittdata med bakkekontakt

Dette er morsomt allerede, men jeg tipper det kan komme enda mer fun ut av dette etter hvert :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

At temperaturen i den øvre del av atmosfæren synker er vel ikke spesielt

uventet sett fra mitt (en amatørs)synspunkt i og med at den langbølgete

jordstrålingen stoppes av økende mengder drivhusgasser i atmosfæren,

spesielt nær jordoverflaten.

Nei, klimamodellene forutsetter at oppvarmingen/nedkjølingen nede på bakknivå og i troposfæren vil være omtrent lik (ikke helt lik). Det første jeg tenkte på var diskusjonene som har oppstått etter at man startet med satellittmålinger i 1979, om bakkemålingene gir et riktig bilde av global temperatur. Hva hvis den observerte endringen man ikke klarer å modellere uten påskyv fra en menneskelig faktor, viser seg å være en annen menneskelig faktor som ikke har noe med global oppvarming å gjøre? (økt urbanisering)

Sammendraget av IPCC's rapport er forresten nå tilgjengelig på Norsk. :-)Link

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Panda, en omformulering av det som står der er at de måler atmosfæretrykket. Og det har utviklet seg annerledes enn de klarer å modellere. Det er klart at atmosfæretrykket betyr noe for vær og klima.

Edit:

Jeg leste nettopp at utgangspunktet for forskningsprosjektet var bl.a å få vite noe om hvordan den øvre atmosfæren reagerte på strømmen av ladde partikler slynget ut fra solen. Dette er med andre ord vann på mølla til de som mener at solens virkning på klimaet er undervurdert i klimamodellene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.