Gå til innhold
  • Bli medlem

JA til lokal råderett og lokalt selvstyre!


Detlef

Anbefalte innlegg

Utklipp fra "NOK ER NOK":

Forvaltningsplanen legger i praksis opp til en sterk reduksjon av fri ferdsel (vandring, skigåing, ridning, sykling og kiting) i utmark utenfor merkede stier/løyper. Planen vil sterkt begrense preparering av skiløyper med motorisert utstyr fra snøen legger seg og beltebiltrafikk på Høvringen.

I realiteten fratas vi allemannsretten til å ferdes fritt i vårt eget land. Og, i forlengelse av dette – reiselivet, som er en av våre viktigste næringer i distriktet, lider ubotelig skade hvis denne planen godkjennes.

OPPROP:

Vi oppfordrer alle til å støtte oss i kravet om at:

”Forslaget til forvaltningsplan for Dovre og Rondane må få politisk behandling på Stortinget, ikke godkjennes i Direktoratet.

Det MÅ sikres en politisk behandling av forvaltningsplanen slik at nærings- og distriktsutviklingsaspektet med bl.a. reiselivet og dets

livsviktige ringvirkninger vurderes opp mot den måte Fylkesmannens miljøvernavdeling har valgt å tolke politiske vedtak og planlegge mot politiske målsettinger.”

:arrow: Les mer her: http://www.mysuseter.no/NOKK/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Jeg har lest forslaget til verneplan og det står intet om begrensning i allemannsretten. Det er organisert ferdsel som man vil begrense og den omfattes normalt ikke av allemannsretten overhodet. I tillegg ønsker man å begrense veibygging, hyttebygging hogst osv..

Dette virker på meg som en balansert og gjennomtenkt plan som ivaretar vern av naturområdene uten å legge begrensninger på alminnelig ferdsel. Unntaket er formuleringen om å "kanalisere ferdsel til merkete løyper" som slett ikke tyder på noe forbud.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Maken til frekk argumentasjon som brukes i oppropet. Villreinen i Rondane har bygd seg opp til dagens nivå til tross for stor turistvirksomhet i området her. Alle som kjenner til villreinforvaltningen i Rondane vet at historiske trekkområder gjennom sentrale deler i Rondane er totalt ødelagt, ene og alene pga enorm belastning fra masseturismen fra disse bedriftene . Det er andre kommuner rundt Rondane, med en mye mere forsvarlig forvaltning som bør få ros for å ta et skikkelig ansvar for villreinen.

Dette er jo bunn og grunn et klassisk eksempel på lokal forvaltning, der helhetlig innsikt er totalt fraværende. Synes det er utrolig frekk argumentasjon fra desse turistaktørene, når andre kommuner setter av friområder for villreinen så tures det fram med krav om ditt og datt her.

Nei, jeg vil sterkt advare mot å gi støtte til oppropet. Turistaktørene her fosser videre fram, mens det er andre som tar et skikkelig forvaltningsansvar for en av de siste ekte villreinstammer som er igjen i Europa.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Villrein må komme først i rekken, men det er kvalmende at de skal verne om alt for å få arbeidsdagene til å gå når det skal være lov å kjøre helikopter for å forske på rein.

Det hjelper ikke å forby løypekjøring der turister kan gå etter bestemte løyper. Det å gå fritt i fjellet vil være en større risiko for å stresse rein, da nesten ingen skiturister vet hvordan man bør forholde seg til villrein.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Det finnes såvidt mange eksempler på at lokal forvaltning tar utgangspunkt i kortsiktige næringsinteresser, at det ikke kan herske tvil om at det i mange tilfeller er nødvendig med statlig/sentral kontroll og styring.

Siste jeg har hørt om er vår sørligste villreinstamme, som står i fare for å få området sitt sterkt begrenset pga at aktuelle kommuner legger opp til utstrakt hyttebygging.

Hvis jeg ikke husker helt feil, er det heller ikke så lenge siden det var kommunal aksjon for å demme opp Rondvatnet.

Det er trist at Theodor Casparis dikt Gjenderegulering fortsatt er aktuelt (utdrag)

Regulering!

Regulering uten ende!

Rjukan væk, og nu er Gjende,

gamle GJENDE, undervejs!

Fjeldnaturen, modersmaalet,

alt vort liv til siste reis,

alt skal jevnes ut av skraalet,

dæmmes op og reguleres,

snart nok skal vi praktiseres

op på GLITRETIND - i heis!

.....reguler mig fraseflommen,

forbudsspritens svinesti,

hver en gaasedam i landet,

men la Gjende slippe fri......

Som det framgår av språk og sprit - det er lenge siden dette ble skrevet, men det er fortsatt behov for å henge det på veggen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.