Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg har den siste tiden brukt litt tid på reaseach på utstyr i forbindelse med at jeg er på jakt etter mer.

Hvordan i alle dager kan det ha seg at prisnivået i utlandet er så vesentlig lavere enn her i Norge ? Jeg skjønner godt at en amerikansk produsert ryggsekk vil koste noe mer i Norge enn i Usa, men når et svensk telt (Hilleberg i dette tilfellet) bare koster litt over halvparten i Usa sammenliknet med hva det gjør i Norge og Sverige så begynner jeg å lure.

Er det selve produsenten som selger ting billigere til forhandlere utenfor skandinavia, er det noen sær-skandinaviske forhandlerledd som tjerner mye penger på dette, eller er det rett og slett at nordmenn er mer betalingsvillige ?

Noen som vet ?

Dufas

Annonse
Skrevet

Tror det først og fremst er et resultat av lønns- og kostnadsnivå. Men markedet i USA er også så stort og har så mange tilbydere at det vil alltid være noen som er villig til å selge varer billig. Dette presser prisene nedover, ikke bare der borte. Jo flere som importerer selv, jo lavere vil prisene bli i Norge, Norske butikker vil jo søke å overleve :D

Et annet forhold er at skal du konkurrere på et marked så må du ta hensyn til de produktene som finnes der fra før når du fastsetter pris. Ikke usannsynlig at amerikanske importører betaler en annen pris enn europeiske.

Skrevet

Jeg var for for et drøyt år siden i Budapest. De har Sentral Europas største kjøpesenter (det var ikke derfor jeg var der...). Det var gedigent, blant annet 14 skobutikker. Det var ikke "felles" sportsbutikker som i Norge, men egne butikker for hvert merke Adidas, Nike, Puma, Helly Hansen osv. Og prisene var som i Norge. Det undret meg, for det utelukker ca. 80% av den ungarske befolkning til å handle der. Jeg har også sjekket priser på nett i Tyskland og man skal lete lenge for å gjøre noen kupp. Det kan altså virke som det er i USA det er billig. Kan virkelig prisforskjellene forklares med pris- og lønnsniva alene? Det er vel ikke så stor forskjell på dette mellom gjennomsnittet i Europa og USA? Og konkurranse er det vel i Norge også, men problemet er vel at vi er for få folk. Hadde det bodd 20 mill. her så hadde det kanskje betydd noe. Men jeg tror også økt import vil gjøre noe med prisene, men da må mange av oss importere mer...

Skrevet

Ja, det er vel kanskje i USA det er betydelig billigere. Det var da jeg så på sidene til backcountry at jeg reagerte på Hilleberg prisene der.

Noen som vet om det selges Helsport telt i USA ?

Skrevet

Har prisforskjellene vært like store de siste årene? Dollaren har gått rett til bunns og kan forklare en prisnedgang på kanskje så mye som 30-40% hvis det foreligger prisavtaler i dollar (import). Og det er vel ikke usannsynlig..

Skrevet

Joda, at vi nå har sterk krone kompinert med lav dollar er selvfølgelig årsaken til at vi i øyeblikket har ekstra stor prisforskjell. Men la oss ta et eksempel i "normalsituasjonen" med en usd/nok = 7

Hilleberg Keron GT 4 koster på backcountrygear.com $ 870 = (870x7)= 6 090,- mens det på sportsnett.no koster ca kr 8 800,-

En eller annen i forhandlerleddet som tjener ganske så godt på det som selges i Norge.

Skrevet

Noen som vet hva momsen er i USA. I et korrekt regnestykke så må man trekke i fra USA moms. Men om man får den trekt i fra ved bestilling i USA er vel ikke sikkert - i hvert fall ikke når man bestiller til en adresse i USA som f.eks. JetCarrier sender videre. Snittet på dollaren ligger på 7 om man ser på fem år eller mer (jeg har litt lite å gjøre nå :D ). Men det er jo det som er nå som betyr noe :)

Skrevet

Så vidt meg bekjent priser ikke nettbutikkene i USA produktene med sales tax (mva). Delstatens mva kommer i tillegg dersom bestillers mottaksadresse er i samme delstat som nettnutikken operer ifra, eller har utsalgssted i. Sales tax varierer fra delstat til delstat.

Her er f. eks. tekst fra rei.com:

REI is a national retailer with physical retail stores nationwide. REI is required to charge all applicable state and local sales tax on orders shipped to states where we have a physical presence, which includes distribution centers, operating stores and/or new stores under construction. Some taxing authorities also require the taxable amount to include any shipping and handling charges, while others charge sales tax only on merchandise. We are required to follow the rules of each state.
Skrevet

Butikkene i Norge kjører 2, 3 og noen ganger 4 kalkyle.

For eks. butikken kjøper inn en vare, brusletto kniv til 199kr, selger den videre til kunde for 599kr.

Ekstremjakke til 800kr, selger den til kunde for 2399kr - 3199 osv osv

Varer i Norge er ikke dyrt, men det blir svindyrt når det selges i butikken.

Skrevet

hadde vært interressant å se hvor man sitter igjen med, både prosentmessig og faktisk, mest penger per solgte vare? etter som eg har forstått er jo timelønna, i mange "på-gulvet-yrker" f eks, ganske mye lavere i usa enn her. for ikke å snakke om at det hadde vært spennende å vite om vi egentlig har større kjøpekraft på hjemmemarkedet enn amerikanerne har på sitt hjemmemarked? for vi ligger vel rimelig godt an på kjøpekraft her i landet, gjør vi ikke?

har forøvrig nettopp bestilt dunjakke fra usa, siden eg klarer å ta meg råd til en skikkelig en her i landet. endte selvsagt opp med å kjøpe endel andre ting samtidig. selv med kamkile (camalot), ridgerest deluxe large, rock rings og litt småknask endte eg opp et stykke under norsk pris for dunjakka, etter å ha beregnet litt moms og toll... hva skal en "fattig" student gjøre? 8)

Skrevet
Butikkene i Norge kjører 2, 3 og noen ganger 4 kalkyle.

For eks. butikken kjøper inn en vare, brusletto kniv til 199kr, selger den videre til kunde for 599kr.

Ekstremjakke til 800kr, selger den til kunde for 2399kr - 3199 osv osv

Varer i Norge er ikke dyrt, men det blir svindyrt når det selges i butikken.

Tror dette varierer ganske så mye. Avansen på en del ting er nok noe lavere enn mange tror. Det skal dessuten legges til moms. Et innkjøp i butikk til 200 kroner, som selges til 500 gir ikke 300 til butikken, men 200. Med det lønnsnivået vi har i Norge må det legges på en god del for å få ting til å gå rundt.

Men når det er sagt finnes det en del varer som uansett hvordan du ser det er helt vanvittig priset i Norge. Et konkret eksempel (litt sært eksempel kanskje?) Jeg bestilte ei fløyte fra USA til å lokke bl.a. rev. Pris 9 dollar. (+ frakt) Den samme fløyta selges hos en forhandler i Norge for 300! (+frakt)

Skrevet

Største problemet for norske sportsbutikker er vel lønns- og husleiekostnader. I tillegg er jo Norge et lite land, så omsetningen i diverse sportsforretninger rundt i landet er vel ikke all verden. Derfor kan nok de store i byene muligens holde litt lavere priser, mens de små i distriktene må kjøre høye priser. Dette blir en ond sirkel i disse tider med netthandel, for de fleste kjøper jo der det er billigst. Det som blir problemet for netthandleren er vel kanskje eventuelle reklamasjoner...

Skrevet

Ja det er nok sant. Og jo flere mellomledd jo dyrere blir varen. Noen butikker kan selge varer til utrolige lave priser. Selv om prisen er lav så kan det være et bra produkt. Uten mellomledd så blir varene utrolig billig.

Mange vil også kjøpe det dyreste da de mener det er det beste, men slik er det ikke på alt.

Skrevet

Det er nok en vesentlig stor forskjell på det norske, og delvis det europeiske markedet, og USA. Driver selv 2 golfbutikker i Trondheim, og vet en del om hvordan det er å selge utstyr.

Det jeg mener og tror er den desidert største årsaken til at slikt utstyr er vesentlig billigere i USA, er rett og slett at markedet er så enorm mye større enn her på berget, og dermed selges det vanvittig mye mer utstyr, og den totale fortjenesetne blir stor nok for de som selger.

Videre er jo også en god del sportsutstyr av amerikansk el canadisk opprinnelse, og det påvirker selvfølgelig også prisene. Det kan også gå den andre veien. Kan ta et helt konkret eksempel på golfsko. De amerikanske merkene er mye billigere i usa enn her , mens for eks ecco, som er dansk, er den dyreset golfskoen i usa. Mens her i norge er prisene stort sett de samme, uavhengig av om skoene er fra usa eller danmark. I usa kryr det av butikker som omsetter like mye på 1 mnd, som de desidert størset aktørene i det norske markedet gjør på 1 år.

Alle varer som importeres til norge, med unnatk av noen få, taes inn til landet av en importør, som så selger videre til ulike butikker. I golfbransjen, har noen av de største merkene endret dette, og har et sentralt lager for europa, skandinavia osv i for eks england, og kun en salgsrepresentant i norge. Da forsvinner ett ledd, og som flere nevner, utgiftene og risikoen for evt importører er borte. dermed blir prisene litt lavere. For eks kan jeg si at prisene på golfutstyr generelt har sunket med ca 20-25% siden 2001. Noe som sikkert skyldes at markedet har vokst kraftig.

Tror mye av det samme gjelder generelt sportsutstyr, og en del andre ting. Det eneste merket jeg kjenner, som har mer eller mindre samme pris i norge , england og usa, er oakley. Der er det ikke store forskjellen, hverken for forbruker eller butikker. Usa ligger nok en del lavere i pris her også, men ikke så ekstremt mye som en del andre merker.

Tror ok også at en del av det utstyret som vi synes er vanvittig "billig" i for eks usa, faktisk ikke er så "billig" i usa for de som bor der, noe som igen har en sammenheng med de økonomiske rammene vi har.

Skrevet

bare en liten kommentar:

husker en kammerat bestillt endel sportsklær fra USA, han driver med bryting. Han mente det var så fantastisk mye billigere. Helt til han mottok utstyret og regninga. Den 'halve prisen' var nå plutselig blirr mye dyrere enn om han hadde kjøpt det direkte i Norge. Fy fan, tror dere han ble mobba av kammeratene eller? :roll:

Jeg husker ikke hvilke avgifter som kom oppå prisen, men det var jaggu itte lite gitt!

God bestilling!

Skrevet

Jeg kan jo nevne at det finnes ingen andre avgifter enn mva inn til norge o et lite gebyr på ca 60kr. Legg til 25% og frakt så har du det du må betale. Husk at mva kommer oppå frakten, dvs den totale verdien på sendinga.

Jeg har bestilt alt av turutsyr jeg bruker pr.dags dato og det hadde vært morro å finregnet på hvor mange tusen jeg har spart, men i snitt ligger det nok på 30%, men dette blir egentlig et noe ureellt tall siden jeg får tak i ting som ikke blir solgt i Norge og lignende grunner.

Flyfrakt blir fort dyrt, men er dere flere så øker lønnsomheten seg og har dere god tid så send med båt, da sparer man!

Problemet mitt er at ofte så er utvalget så bra, prisene så lave at jeg alikevel ender opp med å bruke mer penger enn å ha kjøpt den ene tingen jeg trengte her i hjemlandet :roll:

Skrevet

det som virkelig er trist er:

hvis man skal gjøre et virkelig innkjøp. f. eks. en haug med klatreutstyr (blant annet kamkiler er det latterlig mye å spare på), kan man faktisk slippe unna relativt greit med å FLY over til fuckings usa for å kjøpe det. hvor sinnsykt er ikke det?

Skrevet

Hehehe, det er sant, men husk at du egentlig er pliktig til å fortolle når du kommer hit igjen da..

Jeg og en kamerat kjørte på med fullt klatreutstyr og vi sparte ca 15k i forhold til norske priser, det ble nesten 50% rabatt etter alt var betalt!

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.