Peder K. Skrevet 7. mars 2004 Del Skrevet 7. mars 2004 Forleden dag kjøpte jeg for første gang fyrstål. Ble fasinert over at det skulle funke selv om det ble vått. Etter å ha testet under springen oppdaget jeg til min store glede at ja, det funker fortsatt etter litt gjentatt prøving. Men, et slikt fyrstål produserer jo bare gnister og ikke flammer. I reklamen stod det at gninstene var 3.000 grader og halleluja. I går kveld var jeg ute i Østmarka og skulle fyre bål med fyrstålet mitt. Det fikk jeg ikke til Jeg har en tube med opptenningspasta (litt juks) når veden er litt fuktig. Det pleier å gjøre susen, men fyrstålet klarte ikke å antenne selv dette høyantennelige stoffet. Jeg hadde de gode gamle fyrstikkene som back-up og de gjorde susen umiddelbart. Er det noen som har noen gode tips vedr bruk av fyrstål eller har jeg blitt lurt (igjen)? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Anonymous Skrevet 8. mars 2004 Del Skrevet 8. mars 2004 Jeg har hatt et fyrstål i 6-7 år og har brukt det med hell ved flere anledninger. Ikke minst som leirskolelærer med storøyde elever som tilskuere til miraklemannen som lager bål uten fyrstikker. Siden jeg alltid har med tørre fyrstikker på tur, har fyrstålet blitt liggende som en dippedutt som er kjekt å ha i tillfelle osv osv osv. Men jeg har lært meg at bomull fungerer utmerket som tennmiddel. Upraktisk å dra med seg en bomullsdott på tur, sier du? Nei da, bruk hue! Hvor finner du store mengder komprimert bomull som i tillegg er pakka vanntett? Svar: i baderomsskapet til samboeren din - eller kort sagt TAMPONG!! Her har du bomull nok til utallige opptenninger i tillegg til at den tar like liten plass som fyrstålet. SMART!! Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Peder K. Skrevet 8. mars 2004 Forfatter Del Skrevet 8. mars 2004 Takk for et noe originalt, men glimrende tips! Jeg har allerede vært ute og testa. Med fyrstål og tampong i lomma vandret jeg bort til brannfjell ved ekebergsletta. 10 minutter senere satt jeg og nøt den fine stjernehimmelen og hadde et koselig lite bål brennende ved min side. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Halvard Skrevet 11. mars 2004 Del Skrevet 11. mars 2004 Tynne, da mener jeg virkelig tynne, flak av bjørke never er det beste. Helst det ytterste laget du bare kan rive av, dessuten er det ikke "juks". Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Peder K. Skrevet 17. april 2004 Forfatter Del Skrevet 17. april 2004 Vil bare melde at nå har jeg øvd meg masse og fyrstål funker rett så fint som opptenning på rødsprit, never etc. Måtte bare øve litt først... Fortsatt er det imidlertid ikke mulig (for meg) å tenne et stearinlys med fyrstål. Så jeg har nå begge deler i sekken. Og det var jo egentlig ikke meningen. Ja, ja... Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
paalv Skrevet 17. april 2004 Del Skrevet 17. april 2004 Gnistene er nok svært varme, men også svært flyktige, dvs de brenner meget kort tid. Da må du ha noe som er svært lettantennelig, f.eks. gass, bensindamp og det som er er nevnt ovenfor her. Stearinlys f.eks. må varmes opp før de tenner, og det klarer vel ikke disse gnistene. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
morven Skrevet 13. oktober 2009 Del Skrevet 13. oktober 2009 Hei. Jeg kjøpte meg fyrstål for 14 dager siden og har brukt det på jakt til å gjøre opp bål, og dette har fungert helt utmerket. Jeg bruker tynn bjørke never og Maya stikker som er en slags tyri men med enda mere kvae. Jeg bruker bare 2-3 drag på stålet før det tar fyr og jeg holder det helt ned til de matrialene jeg skal antenne. Så jeg kan anbefale dette på det sterkeste. Har ikke med meg fyrstikker eller ligther. Har fungert hver gang. Mvh. Vidar Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
daggiss Skrevet 14. oktober 2009 Del Skrevet 14. oktober 2009 Et tips kan være å skrape av litt av stålet forsitig, slik at det ikke kommer gnist. Når du da antenner disse få bittesmå kornene (med stålet) vill det gnistre noe millesekunder ekstra. Bare prøv, Skrap hardt og sakte over stålet for å få av noen korn.. Får lett til å antenne relativt "tykt" tørkepapir med det. Et annet tips er å dra stålet i mot deg istede for å skyve kniv/metallplate fra deg. da vil du få en mer konsentrert "gnist sprut" mot det du antenner. Lykke til ., Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
jankj Skrevet 14. oktober 2009 Del Skrevet 14. oktober 2009 Et spesielt artig aspekt med ildstål er at det er godt egnet til å ta luften ut av ukyndige forståsegpåere... (Men akkurat DET virker bare EN gang... alt for enkelt å lære seg) Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
gremlin Skrevet 17. oktober 2009 Del Skrevet 17. oktober 2009 fungerer også greit ved tenning av både gassapparater og andre primuser, ved litt øvelse..... Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Innaktiv bruker Skrevet 17. oktober 2009 Del Skrevet 17. oktober 2009 Et greit tips for å spare kniven (er jo best effekt med eggen...) litt: Et baufilblad vil gi betraktelig mer gnister en ved bruk av kniv. Knekk til en bit av et baufilblad på ca 10 cm. Bruk enden med hull... Fest denne til fyrstålet med en passe lang snor, og du har alltid en perfekt kombinasjon. I sekken eller lommen ligger det stort sett alltid en vanntett pose med never. Noe av neveren vil ”smuldre opp”, og dette støvet er perfekt til å fyre opp. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ivan77 Skrevet 18. oktober 2009 Del Skrevet 18. oktober 2009 Et greit tips for å spare kniven (er jo best effekt med eggen...) litt: Et baufilblad vil gi betraktelig mer gnister en ved bruk av kniv. Knekk til en bit av et baufilblad på ca 10 cm. Bruk enden med hull... Fest denne til fyrstålet med en passe lang snor, og du har alltid en perfekt kombinasjon. I sekken eller lommen ligger det stort sett alltid en vanntett pose med never. Noe av neveren vil ”smuldre opp”, og dette støvet er perfekt til å fyre opp. Det jeg ikke liker med baufilblad er at de er litt for bøyelige og dermed litt vanskelig å konsentrere gnistene...men absolutt et bra tips og det er jo gratis. Jeg bruker ryggen på samekniven min trekker stålet fra knivbladet istedenfor motsatt og det funker finfint, så lenge bladet er av carbonstål så går det greit. Har brukt det mest på bjørkenæver, skraper bare av litt skav fra den til jeg har en haug på størelse med et bjørkeblad så er vi i gang. Neste gang jeg er i byen skal jeg kjøpe petroliumsbasert vaselin og bommulsdotter som er brennbare, er bare å gni dottene inn i litt vaselin, da brenner de lenge. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
borgern Skrevet 18. oktober 2009 Del Skrevet 18. oktober 2009 Husk og å kjøpe det største og tykkeste tennstålet. De små synes jeg gir for lite gnister Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
elmort Skrevet 22. oktober 2009 Del Skrevet 22. oktober 2009 Hvis du bruker den før nevnte tampongbomullen kan du vikle den rundt veken på stearinlyset og antenne den med tennstålet. Har funket fint for meg iallefall (men jeg brukte bomullpads, aldri prøvd tampongbomull). Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gullars Skrevet 23. oktober 2009 Del Skrevet 23. oktober 2009 Med ildstål må man planlegge litt at man har tørt materiale klart! Da mener jeg knusktørt! Bjørk som noen nevner her er supert! Har du litt bomull så er det utmerket også. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
MH Skrevet 23. oktober 2009 Del Skrevet 23. oktober 2009 Har et ildstål som jeg sjelden bruker men husker jeg hadde god erfaring med å del opp servietter(disse består av flere lag). Det blir så tynt at det antenner lett. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
REs Skrevet 24. oktober 2009 Del Skrevet 24. oktober 2009 Har et fyrstål av den korte typen. Dette virker helt fint. Jeg pleier også å bruke en slik tampong til opptenning, men hvis dama di ikke ønsker seg barneskrik i huset kan det tenkes at hun skaffer seg en slik hormonspiral, og da har hun ofte ikke lenger bruk for "opptenningsved", og da får vi gutta enten kjøpe disse selv eller finne på noe annet. Ønsker du riktig å gå tilbake til naturen så kan du gjøre som de gjorde for noen tusen år siden. Finn en stor fin knuskkjuke. Del den i tynne skiver og tørk den godt. Mal opp skivene til et fint pulver og du har det som sansynligvis ble brukt av steinalderfolkene og som vi kaller knusk. Dette tar lett fyr, men gløder bare og du må ha noe lett antennelig for hånden. Så er det bare å blåse til glørne tenner fyr på f.eks. bjørkeneveren. Jeg har alltid med meg en liten pose med tyri. Dette er fliser av gamle fururøtter som ble gravd opp når bøndene dyrket opp gamle myrer her på Jæren. I følge folk med lang utdanning og mye vett så skal disse være flere tusen år gamle. De er nesten røde på fargen og brenner nesten som parafin. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
thord Skrevet 24. oktober 2009 Del Skrevet 24. oktober 2009 Næver/ papir er best. Du må samle opp næver/papir og lag masse gnist. Press tennstålet helt inntil, og legg kanskje noe over mens du hold på, sånn at gnistene ikke flyr alle veier. Da får du fyr.... Etter hvert.. ! Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
MH Skrevet 24. oktober 2009 Del Skrevet 24. oktober 2009 Jeg har alltid med meg en liten pose med tyri. Dette er fliser av gamle fururøtter som ble gravd opp når bøndene dyrket opp gamle myrer her på Jæren. I følge folk med lang utdanning og mye vett så skal disse være flere tusen år gamle. De er nesten røde på fargen og brenner nesten som parafin. Vil bare nevne at Tyri kan bli funnet over alt der det er furu. Furu blir i blant angrepet av noe som heter tyriråtesopp som tar livet av furua. Den blir i prosessen full av tjære og det gjør at den brenner så bra. Om du lurer på om en døende furu er angrepet av soppen skal du kunne se det på måten den dør på. Om den starter å dø midt på eller i toppen er det sopp. Tyrived kan kjennes igjen på en dunst av parfyme som kan luktes om du spikker/kutter av en bit. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
theeden Skrevet 30. oktober 2009 Del Skrevet 30. oktober 2009 Et annet tips er å dra stålet i mot deg istede for å skyve kniv/metallplate fra deg. da vil du få en mer konsentrert "gnist sprut" mot det du antenner. Tusind tak, for et simpelt tip som får ildstålet til at virke meget bedre! Hvorfor har jeg dog ikke tænkt på det selv? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ivan77 Skrevet 29. november 2009 Del Skrevet 29. november 2009 Hvis det er noen som kunne tenkt seg et fyrstål eller flere så har jeg liggende en del som jeg har laget. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
johnpd Skrevet 29. november 2009 Del Skrevet 29. november 2009 Laget? hvordan har du laget de? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ivan77 Skrevet 29. november 2009 Del Skrevet 29. november 2009 Laget? hvordan har du laget de? Beklager hvis du skjønte meg feil, har ikke laget selve stålet men resten som du kan se på bildet _ Dette er bare noen av de jeg har laget, ta kontakt for flere bilder. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
4x4 Skrevet 29. november 2009 Del Skrevet 29. november 2009 Genialt til å fyre opp omnifuelen og, bare sette flinten på sprederen, svosj, bensindampen går til himmels. rett og slett genialt Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
daggiss Skrevet 10. desember 2009 Del Skrevet 10. desember 2009 Beklager hvis du skjønte meg feil, har ikke laget selve stålet men resten som du kan se på bildet _ Dette er bare noen av de jeg har laget, ta kontakt for flere bilder. Åjjj åjj åjj, Kjempeflott arbeid Ivan.! Hva tar du for de? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.