Gå til innhold
  • Bli medlem

Ny verteneste (yr.no)


FU

Anbefalte innlegg

Annonse

Meteogrammet på yr.no manglar éin ting som dei kommersielle meteogramma til met har, nemleg skyhøgd. Det er stor forskjell på overskya ver med høgt og lågt skydekke...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Meteogrammet på yr.no manglar éin ting som dei kommersielle meteogramma til met har, nemleg skyhøgd. Det er stor forskjell på overskya ver med høgt og lågt skydekke...

De som har tilgang på meteogram med også slike varsel vet at disse er svært bra. Yr.no ser lovende ut og utvikles kanskje enda mer? Fungerte dårlig når jeg prøvde den i går, men i dag fikk jeg fram varsel. Men det må være noe feil likevel, for det viste regn til helga.. :wink::wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ein kan søkja på stadsnamn, og få opp vêrmeldinga. Ein skal likevel vera klar over at meldinga ein får opp er relatert til næraste målestasjon, og kan dermed ikkje fanga opp dei lokale vêrforholda fullt ut. Eg tok eit søk på Vatnane nordaust i Stølsheimen, vest i Vik kommune i Sogn. Meldinga tok då utgangspunkt i næraste (?) målestasjon, nemleg Vangsnes som er 2-3 mil unna og er eit nes som Sognefjorden svingar seg rundt. Når det handlar om dei heilt lokale forholda, må ein nok bruka sitt vet og si eiga røynsle som ein alltid har måtta gjort. Om det er sol og fine vêret over t.d. Vangsvatnet på Voss, kan vêret vera eit sant helvete i området Gråsida - Torfinno - Kaldenuten vidare sørover. I akkurat det området har folk omkomme før, og endå fleire har vore nær ved å gjera det.

Helsing Stuttjukken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...
Ein kan søkja på stadsnamn, og få opp vêrmeldinga. Ein skal likevel vera klar over at meldinga ein får opp er relatert til næraste målestasjon, og kan dermed ikkje fanga opp dei lokale vêrforholda fullt ut. Eg tok eit søk på Vatnane nordaust i Stølsheimen, vest i Vik kommune i Sogn. Meldinga tok då utgangspunkt i næraste (?) målestasjon, nemleg Vangsnes som er 2-3 mil unna og er eit nes som Sognefjorden svingar seg rundt.

En liten nyansering: Observasjonene er fra nærmeste målestasjon (Vangsnes). Men varselet er for Vatnane!

En varslingsmodell beregner værutviklingen (temperatur, vind o.s.v.) i et stort antall punkter, lagt ut som et grid (gitter). Avstanden mellom punktene blir stadig mindre i takt med tilgjengeligheten av bedre regnekraft. Meteorologisk institutt har et knippe varslingsmodeller til flere formål, blant annet er Europa dekket med av en modell med 20 km grid og Norge av et 4 km grid. Lokalt for mindre områder finnes det også modeller med høyere oppløsning.

Varselet for Vatnane beregnes trolig som en middelverdi av de 4 nærmeste gridpunktene.

Når det handlar om dei heilt lokale forholda, må ein nok bruka sitt vet og si eiga røynsle som ein alltid har måtta gjort. Om det er sol og fine vêret over t.d. Vangsvatnet på Voss, kan vêret vera eit sant helvete i området Gråsida - Torfinno - Kaldenuten vidare sørover.

Det er ingenting som slår lokalkunnskap når det gjelder værforholdene i fjellet! Oppløsningen på modellene er fremdeles ikke god nok til å fange opp alle lokale variasjoner, spesielt vindforhold.

Hilsen Jankj

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.