Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Fjellsportgruppa til Storebrand hadde planlagt telttur til Norges tak og plukke topper i området Illåbreene, Tverråbreen, Svellnosbreen og Storjuvbreen. Vi var 10 turglade personer som dro opp til Spiterstulen og overnattet der. Jeg hadde vært oppe og sjekket forholdene foregående helg, men informasjonen stemte dårlig på grunn av mildvær og regn selv over 2000 moh. Rundt Spiterstulen var det blitt mye bart og oppe i høyden var det hardt. Isen hadde gått på Visa. En positiv ting var at værmeldingene var bra. Vi traff også de to Hedmarkingene fra forrige helg og fikk noen tips.

Teltplass og toppiver (lørdag 28.04)
Vi våknet til knallblå himmel og ett par minusgrader. Frokosten ble inntatt raskt og deretter ble telt, isøkser, stegjern, øl, med mer lagt i de to pulkene vi hadde med. Turen startet med å gå broen over Visa og deretter oppover Tverrådalen. Vi rullerte trekking av pulkene, men de to verste kneikene måtte vi ha flere trekkdyr på hver pulk. I underkant av 1900 moh fant vi en fin flate på Tverråbreen hvor vi etablerte camp. Det var tidlig på ettermiddagen, været var supert og iveren var stor siden flertallet ikke hadde vært på toppene i området. Vi gikk løs på toppene i nærheten og kom oss opp på Nedre Tverråbandet hvor vi satte fra oss skiene. Kortest vei var det til Lindebergstinden (2120), derfor fikk den besøk først, detter ble det Store Tverråtind (2309) som måtte til pers. De tre ivrigste løp/skled på beinhard snø ned til Svellnosbreahesten (2181). Middag (RealTurmat) med øl smakte fortreffelig etter en lang og strevsom dag.

Skar på skar og skiftende skydekke (søndag 29.04)
Dagen kom med høyt skydekke og det var litt hustrig å innta frokosten ved teltene. 4 hadde tenkt å reise hjem i dag, men ville være med frem til lunsj og få med seg i hver fall en topp. Målet for dagen var å gå mot Storgrovhøene. Det gikk raskt over Nedre Tverråbandet, mens opp mot Illåbandet var det kjipt bratt. I skaret fikk vi stiv kuling midt imot. Derfor samlet vi troppene og gikk videre mot Søre Illåbreatind (2175). Denne fjelltoppen var stusselig liten innunder Skarstind, men har nok primærfaktor til å være interessant. Lunsjen inntok vi i le under nordstupet av Søre Illåbreatind. Vi ble 6 som gikk skaret over til Heimre Illåbreen. Her fikk sola steike fritt og uhemmet, mens vi rant ned til ca 1780 moh og fortsatte opp vestlia på Storgrovhøe. Det lå bra med snø i bakkene her. Først gikk vi opp på Fremste (2253) og deretter på Bakarste Storgrovhøe (2259). Det begynte å samle seg litt skyer rundt Galdhøpiggen. Nedkjøringen var fin og det gikk relativt raskt tilbake over skaret til Storjuvbreen. Galdhøpiggen hadde skjult seg i tåka og skydottene begynte å trekke ned mot Storjuvtinden (2344) også. Vi satte på oss stegjern og tok med isøkser opp vestflanken på Storjuvtind/Ymmelstind. Det gikk greit opp snøbakken, men vi omgikk hammeren sør for Storjuvtind på østsiden. En unødvendig luftig og kilen vei. Utsikten var borte så det ble bare ”touch and go” på toppvarden. Ned igjen tok vi vestsiden. Denne så ut som en kremkake, men det gikk greiere og var ikke så kilent. Vi fant ut at Ymmelstind fikk være til en senere anledning. Tåka hadde rukket å trekke seg ned til ca 2200 moh. Vel under tåka fikk vi flott utsikt mellom tåke og tinder til områder som badet i sol. Returen gikk raskt og greit selv om vi tok av skiene ned fra Illåbandet. Det ble sen middag, men de som droppet ølen meldte om raskt tiltagende stivhet. Noen prøvde også vegetar-RealTurmat, noe som ble dømt av andre til å være ett dårlig valg på grunn av lavt proteininnhold.

Siste toppstøt (mandag 30.04)
Sola begynte å banke på teltene ved femtiden om morgenen. Det lovet til å bli en bra dag, men litt ubehagelig å sove i varme soveposer. Til frokost ble det egg og beiken. Vi ble enige om at Midtre Tverråtind (2302) var passende mål for dagen, siden 4 til av oss ville ned fra fjellet ut på dagen. Flere alternative ruter ble vurdert, men valget falt på østeggen via Svellnosbreen. Dermed ble det full fart opp til Nedre Tverråbandet hvor flere så sitt snitt til å få seg litt kvalitetsdotid bak hver sin stein. Dette ble dagen å nyte siden sola koste seg på den blå himmelhvelvingen. To som ikke hadde fått med seg Svellnosbreahesten (2181) løp ned for å krysse av denne, mens vi andre tok det litt mer med ro over Svellnosbreen. Vi holdt oss i sørsiden av breen og gikk ned til ca 2000 moh og fant snøfonna som leder opp til østeggen av Tverråtindane. Det lå en skavl langs mesteparten av toppen på fonna, men helt i øst var det muligheter og spor fra andre som hadde vært her før, viste vei. Nede på breen satte vi igjen skiene og tok på stegjern. Problemet løste seg greit og opp eggen var det bare kosetur til topps. Det trakk litt surt på toppen, så vi fant en lun plass ved en hammer litt lenger ned. Her ble det lang lunsj. Utsikten sørover var flott og fjellene ble identifisert. Vi fikk også en levende beskrivelse om ojojfuglen. Etter hvert ble det på tide å gå ned igjen. Returen gikk samme vei, men de to som valgte å overnatte en natt til ble sittende å nyte kveldssola ved Vestre Tverråtind. Vi andre dro til teltene og pakket sammen. Nedkjøringen var i god vårsørpe og gikk greit. Nede i Visdalen hadde det smeltet enda mer snø, men vi slapp med å bære skiene kun noen hundre meter. Før avreise tok vi en god dusj på Spiterstulen. På parkeringspassen traff vi gjengen fra www.tinderangling.no som hadde hatt hviledag på Styggehøe. Deretter bar det nedover til sydenvarme og pollen i lavlandet.

post-836-133474463949_thumb.jpg

post-836-133474463959_thumb.jpg

post-836-133474463964_thumb.jpg

post-836-133474463967_thumb.jpg

Vis rapporten i Turkartet

Annonse
Skrevet

Fin og interessant rapport, Are. Med hensyn til grunnmuren på Nedre Tverråband. For lenge siden (det må ha vært på begynnelsen av 1900-tallet) ble det gjort vedtak i Turistforeningen om å bygge en hytte her. Heldigvis ble planen etterhvert droppet.

Skrevet

Fant dette om Tverråbu:

"DNT opprettet etter hans forslag en egen fjellsportkommite i 1943 med Bjørn Lyche som formann og Helge Giverholt, Daniel Enersen, Martin Mehren og Andreas Backer som kommitemedlemmer. På DNT’s generalforsamling i 1944 la kommitèen frem sitt forslag om å arrangere fjellsportkurs og bygge enkle buer utenom de T-merkede rutene. Det var først og fremst brevandring og ”enkel tindebestigning” Bjørn Lyche foreslo for DNT, men dessverre lyktes det ikke å nå frem med argumentene. Turistforeningen var nok på den tid fortsatt ikke moden for det ansvar det innebar å arrangere fjellsportkurs for fotturistene. Derimot vant forslaget om å bygge ”enkle buer utenom alfarvei” mer frem. Dette resulterte i planer om bygging av hytte i Raudalen i Jotunheimen og hytte på Tverråbandet i Galdhøpiggmasivet. Tverråbu klarte man aldri å få fraktet opp. Grunnmuren står der fortsatt, mens selve bua i dag står som anneks på Rondvassbu. Hytta i Raudalen ble imidlertid realisert. Den heter i dag Olavsbu og er en av de mest besøkte selvbetjeningshytter i Norge.

Om Bjørn Lyche og fjellsportkommitèen ikke nådde frem, så ble det arrangert nok et kurs for patentførere på Jostedalsbreen så sent som i 1947. "

Kilde: http://www.dnt-fjellsport.no/index.php?fo_id=88

Skrevet

Dere i forsikringsbransjen har vel god oversikt over hva slags ulykker forsikringen dekker i fjellet?

Øker egenandelen ved uvettig framferd? Hva er i tilfelle uvettig framferd?

Skrevet

Fin rapport og morsom film! Bra laget :) Hyggelig at dere satte pris på sporene våre opp bratta til Østre Tverråtind. Neste gang må vi campe høyt også istedet for å gå massevis av høydemeter hver dag + stresse for å rekke middagen. En dårlig trent kropp blir sliten av sånt :?:

Skrevet

Hei

Takk for sporene! De var til meget god hjelp i den harde snøen!

Det er tungt å frakte opp telt, mat og drikkevare, men belønningen er stooor. Lange deilige dager med topper "rett utenfor teltdøra", og en god og varm sovepose å krype ned i til kvelds.

Vedrørende riskikovurdering i fjellet: noen må jo melde seg frivillig til å finne ut hva som er farlig og ikke :-(

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.