Gå til innhold
  • Bli medlem

Ny full tang kniv - Helle Nordlys, Casström Lars Fält, Fällkniven F1 eller Mora Garberg?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg er langt i fra en kniv ekspert, men kniv må man ha.

Jeg er ingen samler, og for meg er kniv et verktøy.
Har en ganske minimalistisk tilnærming på det meste i livet, og også når det gjelder kniv. Klarer meg fint med et fåtall kniver, men jeg velger også det som er mest egnet til sitt bruk.
Har en EKA Swingblade til å slakte med på jakta. Har 2-3 lommekniver, og et par multitool.
2 stk Helle Nying har jeg også som er gitt til meg som gave.

Som litt "all-round friluftsliv" så har jeg brukt en vanlig Mora 2000 de siste årene, men den har jeg gitt til en av arvingene og er derfor på utkikk etter en ny kniv.
Jeg tror jeg vil gå for en full tang kniv denne gangen, men er veldig usikker på hvilken.
Den vil jo bli brukt til vanlige greier i norsk friluftsliv som å kutte opp mat, spikke bålpinner, lage tennved og firesticks, mulig også dele noen vedkubber selv om jeg ofte har med Granfors øksa til det, sløye fisk, og i verste fall også slakte et dyr dersom jeg skulle ha glemt Swingbladen i en annen sekk.

Shortlisten min er nede til:

  • Helle Nordlys
  • Casström Lars Fält
  • Fällkniven F1
  • Mora Garberg

Pris er egentlig ikke noe tema for noen av disse 4. Jeg er mest ute etter det praktiske. Det gjør selvfølgelig ikke noe om den ser bra ut, men det er sekundært.
I mitt hode så vil sikkert alle disse fire knivene løse alt bra.

Jeg ser for meg at dette er en kniv som blir hengende i belte på turbuksen stort sett året rundt, og forhåpentligvis i mange år. Jeg har ingen vane med å voldta utstyret mitt, og som regel lever mine ting lenge og blir godt vedlikeholdt. Har vel faktisk til gode å ødelegge en eneste kniv selv om jeg stadig leser om folk som knekker kniver.

Dere som har flere av disse og kan sammenligne: har dere noen "for" og "mot" å komme med her?

Annonse
Skrevet

Jeg var i dine sko i fjor sommer. Brukte veldig mye tid og penger på utallige kniver som jeg kjente på og prøvde å mene noe om før jeg sendte de tilbake. 
Jeg fant noe jeg trodde var drømmekniven,  helle Didrik galgalu. Brukte den masse men irriterer meg over lærslire som blir slapp og til tider mister ut kniven utilsiktet. 
Den blir liggende i hyllen nå når jeg drar på tur.
Mora Garberg er en fantastisk kniv som jeg nå bruker ofte. Den ligger fint i hånden min og har en nydelig plast slire som holder kniven super bra på plass, og som bonus kan man sette kniven ned i sliren fra begge sider. 
F1 kniven var en tøff sak, men opplevde at bladet var altfor tykt til mitt behov. Den er sikkert super å hugge ved med, men ser for meg problemer når man skal filetere småfisk med den. 
Cassstrøm Lars falt husker jeg ikke hvorfor jeg ikke likte, men sendte den tilbake. Litt synd siden så mange andre her inne skryter sånn av den. 
Så i tillegg til Garberg kniven så har jeg fått meg en annen favoritt; Cold Steel SRK Compact. Litt større enn de andre knivene som nevnes her, men den er overraskende bra til prisen jeg fikk på XXL. 
 

leste meg for øvrig masse opp på eggvinkel og stål kvalitet når jeg holdt på med dette i fjor, men det er detaljer som jeg ikke bryr meg om i praksis og som jeg kunne spart meg bryet med å gjøre. 

  • Liker 1
Skrevet

Jeg synes F1 har for kort blad. S1 derimot er nok den jeg ville beholdt av alle jeg har om jeg måtte velge kun èn (har Lars Fält også). Har vommet, flådd og stykket opp en hjort med S1 for å ha prøvd den litt. Fin til fisk er den også samt du kan splitte ved (batonere) med den. Og den er lett. 

  • Liker 1
Skrevet

Tusen takk @Lavvosolberg. Her var det mye nyttig info. Du har tydeligvis gått opp mye av stien for meg 😀

Veldig interessant det du skrev om blad tykkelsen på Fallkniven F1. Jeg trenger ikke prioritere den med tykkest blad for battonering/deling av vedkubber blir nok ikke det som er viktigst da jeg veldig ofte har med øks, men med full tang så bør den kunne brukes til det hvis det trengs.
Jeg tror filetering av fisk, slakt av dyr og kutting av mat nok er viktigere for meg.

Da noterer jeg et lite minus i margen på den sålangt.

Skrevet

Ikke noe knivnerd her heller, men liker litt praktiske ting. Ønsket og fikk meg F1 i fjor. Veldig fornøyd med den til alt mulig bruk. Spesielt viktig for meg med zytel/plastslire som jeg synes er overlegent og enkelt å holde rent. Spesielt hendig at man kan "låse" kniven i slira også.

Som nevnt over her er bladet litt tykt, og det er nok ikke best kniven å finkutte mye mat med. Jeg lager likevel mye mat ute på tur med den uten problem. Den sitter godt i hånden og kjennes ut som noe som overlever minst 1 atomkrig.

IMG_9085.thumb.JPG.82eabad751e84cd29cfe3a32678e0906.JPG

Jeg gjorde en mini-DYI og festet et tennstål til den også, beskrevet her:

 

  • Liker 2
Skrevet (endret)
sneakyowl skrev (13 minutter siden):

Jeg gjorde en mini-DYI og festet et tennstål til den også, beskrevet her:

Til slirer som ikke har feste for tennstål, bruker jeg en bit av en sykkeslange rundt slira og trer tennstålet inn under på forsiden. Bare pass på at slangebiten er liten nok/at det blir stramt nok. Litt gummi er også godt å ha "i nøden" .... på tur altså - om man sliter med å finne tørt til bålet. ( jeg liker også F1, lekker liten sak, om man kan si det om en kniv. Har fast plass i "beredskapsveska".  )

Endret av zimwalker
  • Liker 1
Skrevet
GrendelRaptor8 skrev (2 timer siden):

Shortlisten min er nede til:

  • Helle Nordlys
  • Casström Lars Fält
  • Fällkniven F1
  • Mora Garberg

Selv liker jeg Lars Fâlt kniven som en god allrounder. Mora Garberg syns jeg også duger til den meste. Egne preferanser avgjør, ikke minst hvordan den ligger i din egen hånd.

Dersom du fortrekker "rustfri" så er vel alle over gode valg.

Om du derimot ikke har noe mot å stelle litt med kniven når det er fukt i lufta eller du har brukt den til sløying eller matstell, så kan du jo ev. vurdere Brisa sin Trooper 115, den har jeg selv (kjøpte utgaven som byggesett) og liker svært godt. Kunne også tenke meg deres Kephart 115. Begge disse i 80CrV2.  se:   https://www.brisa.fi/en/brisa-knives/by-brand/brisa?steel=224
Samme stål i disse fra Varusteleka.com, som jeg også liker: https://www.varusteleka.com/en/category/knives-and-puukkos/725?a=4-175

 

  • Liker 1
Skrevet (endret)
GrendelRaptor8 skrev (12 timer siden):

Jeg tror filetering av fisk, slakt av dyr og kutting av mat nok er viktigere for meg

Hvis dette er viktigst, og du var fornøyd med Mora 2000, så holder jeg en knapp på Helle Nordlys FG.

Det blir veldig hypotetisk, siden FG ikke er i salg ennå og jeg heller ikke har prøvd skandi-versjonen, men jeg vil bli veldig forundret om ikke den kniven nailer det bruksområdet du ser for deg. Og det er av samme grunn jeg går og venter på Nordlys FG.

Av modellene på din short-liste er det bare F1 jeg har inngående er erfaring med. 
Det tok ganske lang tid før jeg ble fortrolig med den kniven. Nevnte bladtykkelse var uvant for meg, og den skranglete plastsliren la heller ikke opp til noen varme følelser fra min side. 
Jeg etterbestilte t.o.m. lærsliren med dangler i håp om at kjærligheten da ville blomstre, ettersom det er noe jeg alltid har likt med min gamle WM-1, men det hjalp ikke stort. F1 er en helt annen kniv. Jeg var på nippet til å selge den da det endelig løsnet. Så lenge jeg har en god lommekniv til mer presisjonsarbeid så velger jeg nå for tiden nesten alltid F1 hvis jeg trenger å ha med en mer robust kniv i tillegg. Og nesten alltid med plastslira. Jeg har mye å velge i rundt samme størrelse, men det er noe med den pakka som jeg liker. Enkelt og pålitelig.

Helle Nordlys FG er vel strengt tatt (enda) en kniv jeg ikke trenger, men som jeg allikavel trur kan dekke noen behov. Jeg har en Spyderco Waterway som er en veldig god (nesten) allround-kniv med flatslip, men den har ikke innfridd på vintertur. Grepet har ett ekstremt aggressivt mønster som lett tiltrekker seg / fylles med snø. 
Nordlys FG vil nok være ett mye bedre alternativ på vintertur, med varmere og tørrere grep, og i praksis sikkert ett sikrere grep også. Av mindre funksjonelle "fordeler", så vil det være den første norskproduserte kniven jeg kjøper på... hmm.. jeg har kanskje aldri kjøpt en norsk kniv før. Men jeg har noen som jeg har fått (Brusletto, Helle og Strømeng), men alt det er over 25 år siden. Så ja, med så mange kniver i skuffen er det litt flaut å ikke ha mer norsk, men jeg prøver kun å kjøpe noe når det faktisk løser ett praktisk behov (om aldri så lite) og ikke bare fordi jeg liker ett design eller vil støtte hjemmelaget. 

Endret av aico
Skrevet

FG står for Flat Grind, sltså flatsliping. Den er avbildet nederst. Det øverste bildet er det som kalles skandinavisk slip. Hvis du tar utgangspunkt i nøyaktig samme blademne så har skandinavisk slip en egg på de ytterste kanskje 5 mm av bladet. Resten av kniven har man bevart hele bladtykkelsen. Da får man mye stål bak en buttere egg. De fleste turkniver er slik. Regnes for å være bedre til spikking og ihvertfall bedre til batonering. Jeg har aldri hatt annet men nettopp kjøpt FG kniv selv.

På flatslipte kniver skrår bladet fra ryggen og hele bladet har derfor en V-profil, og så har man en liten ekstra egg på slutten, slik man har på f.eks. kjøkkenkniver. Da er det mye mindre stål som skal få plass imellom om man skjærer i f.eks. mat. 

Skandinavisk slip er muligens enklere å slipe på bryne, da det er lett å få samme vinkel ved å presse hele eggen nedi blader, men du må fjerne mye stål hver gang. Flatslip må du holde vinkelen stødig selv.

Helle-Nordlys-studio.jpg.41701ae6e8876f8dc4175bd83825102f.thumb.jpg.6f3e1957b909b979ba560ce977b64967.jpg

  • Liker 1
Skrevet

En ting du skal ha i tankene før du velger Fallkniven over noen av de andre alternativene er hvordan den er å slipe. Superstålet som kommer i disse knivene er et sant H***** å holde skarpt og gjør at det tar vekk mye av gleden i å bruke kniven (hvertfall for min del) Jeg liker heller ikke at stålet er så tjukt. samme gjelder Lars Fëlt kniven. Den har for tjukt stål og fungerer dårlig til det meste men er godt til å battonere ved. 

Mitt førstevalg er Nordlys, så Garberg. Å de er langt over på listen enn de to andre. 

 

  • Liker 1
Skrevet

En annen ting du skal ha i tankene er at en kniv som en person en dag mener er 9/10 på skalaen kan samme person mene er ganske dårlig etter noe tid. Det har man sett eksempler på. Så ta det folk her sier med en klype salt.😂 Velg deg først og fremst en kniv du har lyst på. Og husk at det alltid er plass til en kniv til i samlingen (N+1). 

 

Skrevet
Krankman skrev (15 minutter siden):

En annen ting du skal ha i tankene er at en kniv som en person en dag mener er 9/10 på skalaen kan samme person mene er ganske dårlig etter noe tid. Det har man sett eksempler på. Så ta det folk her sier med en klype salt.😂 Velg deg først og fremst en kniv du har lyst på. Og husk at det alltid er plass til en kniv til i samlingen (N+1). 

 

Det gjør jeg :-)

Også når personer som nylig har annonsert at de skal samarbeide med en av produsentene, og naturligvis rater den øverst.
Nå sier jeg ikke at ikke den er best, men det er litt vanskelig å gi slikt full troverdighet.

  • Hehe 1
Skrevet
GrendelRaptor8 skrev (1 time siden):

Det gjør jeg :-)

Også når personer som nylig har annonsert at de skal samarbeide med en av produsentene, og naturligvis rater den øverst.
Nå sier jeg ikke at ikke den er best, men det er litt vanskelig å gi slikt full troverdighet.

Akkurat hvor klarte jeg å forsømme min egen troverdighet? At jeg velger en kniv utifra egne ønsker, erfaring og preferanser. Lager innhold rundt dette og får muligheten å jobbe med de i ettertid. Jeg rater denne øverst med bakgrunn av mine over 200 andre kniver jeg har i samlingen min. Ikke for at jeg har i ettertid valgt å samarbeide med produsenten av kniven. 
Men igjen. Lykke til med valg av kniv. Velmente råd, om det er fra en ungdom, eller ambassadør kan vise seg dyrt å ikke lytte til noen ganger. 

Skrevet (endret)
tshansen skrev (25 minutter siden):

Velmente råd, om det er fra en ungdom, eller ambassadør kan vise seg dyrt å ikke lytte til noen ganger. 

Er stort sett enig i det du anbefaler. Problemet mitt er jo da at jeg har alt for mange bra kniver fra før som er handlet inn siden den første i 1989 da jeg kjøpte meg en Helle Skarpingen.  Andre blandt mange jeg har er feks A1 og Lars Fält som jeg har sett at du også har begge av. Så å lytte til ditt råd nå gjør det hele bare enda dyrere for meg. Hehe... Ramler nok på en Nord FG etterhvert.

Endret av Krankman
  • Liker 1
Skrevet
3 hours ago, Krankman said:

En annen ting du skal ha i tankene er at en kniv som en person en dag mener er 9/10 på skalaen kan samme person mene er ganske dårlig etter noe tid. Det har man sett eksempler på. Så ta det folk her sier med en klype salt.😂 Velg deg først og fremst en kniv du har lyst på. Og husk at det alltid er plass til en kniv til i samlingen (N+1). 

 

Den beste kniven er helt klart den siste man kjøpte! Gjelder vel det meste. Så etter en stund når man har lyst på noe nytt overbeviser man seg om produktets svakheter for å rasjonalisere for seg selv... Bedre å bare være ærlig med seg selv 😉

  • Hehe 1

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.