Gå til innhold
  • Bli medlem

Null plast på tur - MYOG


Krisss

Anbefalte innlegg

Tenkte jeg skulle en tråd etter oppfordring av @ost, men også mtp at jeg har lett etter lignende informasjon og ikke funnet det. 

Jeg anser meg selv som nybegynner innen både søm og tur, men har lenge hatt interesse for klær, historie og teknologi. 
 

Selv om plast har bidratt enormt til å både få ned kostnadene og vekten på turutstyr og bekledning, er det noen baksider.
 

Man har det åpenbare; påvirkning på miljøet. (Og før folk kommer og kverulerer, jeg er klar over at produksjon av plast ikke er det eneste som forurenser, slik verden er i dag vil alt vi konsumerer ha et visst klimaavtrykk.) 

I tillegg kan man snakke om komfort, uansett hva slags teknologi man har i klær med plast vil naturmaterialer alltid puste bedre. Se gjerne MyLifeOutdoors sin video om gore-tex (ignorer clickbait-tittelen): 

I tillegg er plast mindre holdbart i den forstand at naturmaterialer er enklere å fikse og vi har vel alle opplevd å ha treningsklær vi må kaste fordi vi ikke får svettelukten ut av dem. 
 

Så til mitt første prosjekt: turbukser/«skallbukser». 
Beklager dårlige bilder, skal få lastet opp bedre når jeg får mulighet. 

799f6ec8-5b72-45ba-8291-cb95e57f493a.jpeg.8356e16645636a6f65706276ba80c1d1.jpeg

6224225c-b75a-47c8-a935-d9864ed44708.jpeg.5929ca5d5be6575cddff9538857c14e8.jpeg
 

24e5b0d4-80ba-4412-adbc-8b0eec71c491.jpeg.d34f99ecc98324e09930bc83c220ab69.jpeg

Mønsteret er modifisert puff and pencil versa pants kjøpt på selfmade. 
Hovedstoffet (det mørke stoffet) er neslestoff kjøpt på Oslo Middelalderfestival for noen år siden. Buksen er flatlined med et ull/silkestoff (70/30) kjøpt på Rainbow Tekstil. Det lysere stoffet er forsterkningspaneler av den tykkeste linen de selger på Rainbow Tekstil. 
Tråden brukt er ubleket Gütermann sytråd i silke, med unntak av noe bruk av lintråd. Begge kjøpt på Rainbow Tekstil. Buksa har lukning i begge sider med hempe og knapper i metall fra henholdsvis Selfmade og Sømsenteret. 
 

Hensikten her er å bruke materialets naturlige egenskaper til å oppnå det vi oppnår med plaststoff og impregnering. 
(Jeg er kun lekmann, ta høyde for at noe feilinformasjon kan forekomme.) 
Ref det jeg har lært meg om disse stoffene er buksa vannavstøtende, temperaturregulerende, den er resistent mot mugg og bakterier, den er slitesterk og enkel å lappe. Jeg forsøker også, så langt det er mulig, å bruke ublekede/ufargede stoffer.
 

Fra bruk vet jeg at den er sykt komfortabel. Jeg ville ha en vid bukse, så jeg har mulighet til å bruke den med stillongs på vinterstid. 
Den er tung, ja. Det er del av grunnen til at jeg gikk bort fra snøring i livet. Siden den sitter godt inntil i livet kjennes den ikke tung på. 
Vasking er også komplisert, men vi mennesker vasker klærne våre for mye når de ofte kun trenger en runde i fryseren og/eller litt «spot cleaning». 

Jeg holder på med en slags anorakk nå, så blir mitt neste prosjekt sannsynligvis undertøy eller innerlag.

 

  • Liker 8
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Flyalf skrev (3 timer siden):

Takk for denne :-) Ser fram til å høre om erfaringer. Og; er det mulig å lage / farge  den i mørkere farger? Til sommerbruk synes jeg så lys farge er for...lys.

Selv så prøver jeg å bruke ufarget stoff, men det går fint an å både kjøpe farget stoff og (det fine med naturstoffer er at man kan) farge selv. Har selv tidligere brukt Dylon som de selger på Panduro og er enkel å bruke i maskin. Min erfaring med den er hovedsakelig med bomullsklær, men den kan også brukes til lin og viskose.
 

Husk at når man farger selv så må man være forberedt på farge-transfer i større grad enn kjøpte plagg til å begynne med. I tillegg så kan man jo også eksperimentere med plantefarging, men det vil normalt ikke gi like kraftige og klare farger som kjemisk fremstilte farger. 

Endret av Krisss
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.