Gå til innhold
  • Bli medlem

"Ekspedisjonsbukse" Vinter?


masjstovel

Anbefalte innlegg

Opp mot ukeslange viddeturer med pulk og fjellski, så har jeg sett en del på forskjellige Salopette/BIB's til dette. 
Har sett litt på den Bergans ekspedisjonsbuksa der som mange har.
Så hadde jeg slått inn kortnummeret på ME Polar Expedition Salopette, men ombestemte meg i siste liten og bestilte ME Havoc pant  istedenfor (ikke mottatt enda).
Så begynte jeg å angre litt etterpå. 

Er det noen med erfaring på området som har noen tanker/drøftinger om valget står mellom de 2 sistnevnte?
Den ME Polar er liksom tiltenkt formålet med forsterkede knær og litt sånn - mens den Havoc synes jeg ser litt... "freshere" ut i mangel på et bedre ord. Begge har drop-seat.

Grunnen for at jeg bestilte Havoc var egentlig etter at jeg så på den Norrøna Arctic-buksa til Børge Ousland (som blir for dyr), så så jeg flere likhetstrekk der enn mot den Polar-buksa. Eksempelvis så er det Goretex pro (?) i både Ousland og Havoc. En annen fellesnevner ser ut til å være høyden i livet. Der ser den Polarbuksa noe kortere ut. Klättermusen Freke 2.0 ser jo og smukk ut, men igjen for dyrt. Har rabatter på ME så valget står liksom mellom Polar og Havoc.

Tanker/Erfaringer å dele? 
 


 

Endret av masjstovel
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Det er begrenset hvor mye juling en bukse får på vintertur, så så lenge den holder elementene ute og den passer deg godt har du nok gjort et godt valg 😎

Enklere tilgjengelige lommer og drop-seat er vel bortimot de eneste "spesifikke" funksjonene som skiller en vanlig turbukse/bib med de ment for "ekspedisjon". Alt skal ha et marked :) Jeg siklet veldig på Arktis-biben selv før, men innså at jeg er mer enn fornøyd nok med Svalbard flex1 for bruken.

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er ingen ekspert på ekspedisjonsklær, men den ME Havoc ligner på noe jeg kunne valgt selv, og minner veldig om min litt eldre årgang av Arcteryx alpha SV bib. Den har også softshell-materiale i overdel av bib-en, noe jeg absolutt foretrekker hvis jeg først skal på med en bib.

Som regel velger jeg noe annet enn bib. Det er sjelden jeg føler at nytteverdien av ei høy bukse oppveier for den ekstra utfordringen med å regulere temperatur når en har ett ekstra lag med skall-materiale som går halveis opp på brystet, men det er langt mellom ekspedisjonene mine for tida så jeg prioriterer som regel komfort over allsidighet.

Har brukt ME G2 en del de siste årene, det er en ganske allsidig bukse for varierte vinterforhold, men med vanlige bukseseler istf. bib. Den har ett tynt lag børstet polyester på innsiden, så kanskje litt mer vrien å holde tørr på lange vinterturer, men også litt mer komfortabel. Spesielt hvis det blir for varmt for undertøy.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kjenner ikke de spesifikke buksene. Men til vinterbruk får bukser bank av stålkanter på ski, stegjern, isøkser, snøplugger man putter i lårlommen, kanten på spaden, etc.

I bunn og grunn er det vel ikke så veldig viktig hvilke bukse det er, men min kriterier er:

- Helst to lårlommer, fordi de høye lommene er vanskelig å komme til på vinteren.

- Forsterkning på innsiden av leggene, det er her jeg trakker gjennom med stegjern eller slår hull med skistøvler eller stålkanter.

- Robust nok stoff. Det trenger ikke å være det tykkeste, men heller ikke ultralett.

- Snølås rundt bena, så slipper jeg gamasjer.

- Det er også en fordel om ventilasjonsglidelåsen IKKE går helt opp. Da er den nemlig umulig å få tak i når man har vinterjakke og sekk med magebelte på. Begynner glidelåsen litt lengre ned er den fri til betjening.

- Dropseat er best, men bib som er avtagbar slik som norrøna har er også ok. Man kan dra glidelåsen rundt kroppen, så er biben fri fra buksen.

- Den må være litt høy i livet, da trenger man hverkendropseat eller bib. Er buksen lav er jo bib gange greit for å slippe trekk på ryggen.

- Gjerne lett og mykt stoff.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@sneakyowl Får håpe det! Ja drop-seat og lomme er en ting. I tillegg ser jeg det som skiller mellom de 2 er at Polarbuksen har skum i knærne (til feks oppsetting av telt), samt at det er noe ekstra isolering rundt skritt/lår som sikkert er nyttig til tider - men i mitt hode synes jeg ikke det virker noe banebrytende nyttig. Så enig med deg at det virker litt vel "nisjete". 

Er mer opptatt at den skal være behagelig å gå mil etter mil i med en pulksele på -  uten noe som gnager, klemmer eller virker forstyrrende. 
 

@aico Skjønner! Igjen er det punktet rett over her som gjør at jeg tror en BIB kan være å foretrekke, kontra et hoftebelte som gnager over en bukselinning feks. Så litt på den G2-buksa i starten, men slo den fra meg igjen pga det. Men det er mulig jeg tar feil og at det ikke hadde blitt noe særlig problem. 

@Marius Engelsen Tenkte også mye på de stålkantene ja! Ser ut til å være sånne forsterkninger på innsiden av leggene her. 
Synes det er gode poenger du kommer med - Ut fra bilder/video og tekst - så ser det ut som buksen tikker av de fleste.
MEN - Lårlommer er jeg helt enig med deg i, helst med horisontale åpninger til alle gangene jeg glemmer å lukke de - Dette mangler denne buksen, og er en av tingene jeg ganske sikkert blir å irritere meg over ja. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ser du nevner at Klattermusen Freke er for dyrt. Jeg vil bare nevne Klattermusen Vidar som er en svært god bukse. Mulig den er en utgående modell og at du finner den i rette størrelse. Jeg liker den veldig godt. Det er min foretrukne bukse på lengre skiturer. Om du finner den på supersalg et sted er det en meget god bukse. Liker luftemulighetene, lommene oppe på brystet - perfekt for mobil og annet småtteri. Min er grønn - noe som er litt uvanlig kanskje for denne type bukse.

Jeg har også en Arcteryx Alpha SV bib, men denne liker jeg ikke så godt. Den har ikke lommer i det hele tatt så det blir alt for enkelt. Bruker den lite på vinters tid - heller som en regnbukse på høsten.  Misliker sterkt at det ikke er glidelås foran slik at man kan åpne for lufting. Må dra buksa opp og den har en tendens til å åpne seg i siden når man er i aktivitet.

Har også en Bergans salopette som jeg kjøpte på et opphørssalg, og den har veldig gode tekniske løsninger og god passform.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan jo i samme farten nevne at favorittbuksen min vinterstid er en gammel Norrøna Lyngen bukse, med Norrøna DriFlex3 membran. Det er ett membran de sluttet å bruke for lenge siden, men det er mykt og stille, ikke stivt og bråkete som mange Gore-Tex plagg ofte er.

Buksen kjøpte jeg på finn.no for noen småpenger, fordi membranet ikke var tett lengre. Men det er ikke en regnbukse, så det hadde ingen betydning. Den er vindtett, vanntett nok for våt snø, tørker fort, så da går det helt fint med delaminert membran med sprekker her og der. Ytterstoffet er gull enda, så buksen holder i 10-20 år til :) 

 

EDIT: Rettet Flex1 til DriFlex3

Endret av Marius Engelsen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Marius Engelsen skrev (31 minutter siden):

Kan jo i samme farten nevne at favorittbuksen min vinterstid er en gammel Norrøna Lyngen bukse, med Norrøna Flex1 membran. Det er ett membran de sluttet å bruke for lenge siden, men det er mykt og stille, ikke stivt og bråkete som mange Gore-Tex plagg ofte er.

Flex1 brukes enda i dagens (i sortiment) Svalbard Flex1 modeller m.m. :) Ser også at det finnes en Lyngen i Flex1 fremdeles. Kan skrive under på at det er et sykt digg materiale vinterstid (og overlegent Gore-Tex), men jeg tror det er feil å kalle det for en membranbukse. I hvert fall Svalbard-buksen, men ser ut som om det var samme greia for Lyngen buksen. Mao, heller softshell-bukse enn membranbukse.

Verdt å nevne: Flex1 i Svalbard-buksa er veldig annerledes fra f.eks. Flex1 i Falketind-buksen. Førstnevnte er både tykkere og mer stretchy, mer som klassisk soft-shell.

 

Endret av sneakyowl
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er i vurderingsfase av høy vinterbukse selv. Har ei Klättermusen Freke 2.0 hjemme jeg vurderer om jeg skal beholde eller returnere. Noen som har erfaring med? Finner litt anmeldelser av første versjonen. Ikke helt sikker på hva som er annerledes på versjon 2.0.

Men hvis den er så slitesterk som den burde være gitt at den veier nesten 1,5 kg og føles stiv som et panser, så håper jeg den kan dekke behovet til mange år med vinterturer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sneakyowl skrev (49 minutter siden):

Flex1 brukes enda i dagens (i sortiment) Svalbard Flex1 modeller m.m. :) Ser også at det finnes en Lyngen i Flex1 fremdeles. Kan skrive under på at det er et sykt digg materiale vinterstid (og overlegent Gore-Tex), men jeg tror det er feil å kalle det for en membranbukse.

Jeg skrev feil. Det er DriFlex3 membran, ikke Flex1 materiale.

Så det er i aller høyeste grad en membranbukse det er snakk om ;) 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

@Kjell Iver den Vidar-buksa så interessant ut. Fant en som lå i underkant av 5000kr også. Vi får se hva jeg tenker om den Havoc-buksa når den kommer - så blir dette hvertfall en av kandidatene om den skal byttes.

 

@foroll "Fjäll-Anders" på youtube har en video der han går gjennom buksen ganske grundig. Litt finurlig type, men synes han har mye bra innhold, der han forklarer på en måte som gir substans i det han sier.
 

Klättermusen. Hur jag klär mig när jag skidar i vinterklimat. Under Devold expedition - YouTube

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for videolenken. Han sa ikke noe om hvor lenge han hadde brukt buksa men virket jo rimelig fornøyd. 

Har brukt Klättermusen Gere som vinterbukse før for slitestyrken og behagelig å gå på ski i, men ikke 100% vindtett og tåler ikke så veldig mye sludd før den er gjennombløt. Og høyt liv har også vært et savn siden jeg ikke liker superlange jakker.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

@foroll Godt poeng - Ser har har den samme buksa (om det ikke fins en ekstremt lik modell) i en video som er publisert 1,5 år tidligere enn den som ble nevnt isted ("Jag överlevde, fast på fjället i en extrem storm i 9 dygn.") , og tilsynelatende så brukes den mye ettersom han har mye videoer imellom de 2 også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sneakyowl skrev (20 timer siden):

Verdt å nevne: Flex1 i Svalbard-buksa er veldig annerledes fra f.eks. Flex1 i Falketind-buksen. Førstnevnte er både tykkere og mer stretchy, mer som klassisk soft-shell.

Jeg trur Norrøna er litt Flex-ible med materialbeskrivelsen sin, jeg anser iaf. de ulike beskrivelsene mer som kategorier enn ett spesifikt tekstil. 
 

Marius Engelsen skrev (20 timer siden):

Kan jo i samme farten nevne at favorittbuksen min vinterstid er en gammel Norrøna Lyngen bukse, med Norrøna DriFlex3 membran. Det er ett membran de sluttet å bruke for lenge siden, men det er mykt og stille, ikke stivt og bråkete som mange Gore-Tex plagg ofte er.

Jeg har en Norrøna Lyngen DriFlex3 jakke som i likhet med meg selv begynner å bli gamlere enn det egentlig føles som. Årene går så fort. Jeg var litt skeptisk når jeg kjøpte den for flere jeg kjente hadde på den tiden hatt problem med ulike Driflex-plagg og gjentatte reklamasjoner pga. elendig vanntetthet. Uansett, jakken passet perfekt, og som du sier - myk, stille og stretchy. Så jeg tok sjansen. Det er min mest brukte membranjakke i mange år nå og er fortsatt i knallbra stand. Om den fortsatt er helt vanntett (eller om den noen gang har vært det) vet jeg ikke, men det slipper iaf ikke inn mer vann enn at jeg ikke klarer å skille det fra den fuktigheten jeg produserer selv. Ingen tegn til delaminering.

Endret av aico
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da har jeg fått og prøvd buksen (ME Havoc). Virker robust og god, men er 2 ting som gjorde at jeg valgte å returnere.

-  Jeg er absolutt ikke overvektig, men følte at med "drop-seat-knappene" på så ble det for trangt i livet bare med t-skjorte under. 

- Det andre var som @Marius Engelsen var innom - Lommene. Mangler lårlomme, men det jeg mislikte mest var at de 2 lommene oppe i livet var alt for små.

Fikk mer følelsen av en god alpinbukse heller enn en "ekspedisjonsbukse".
 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Peacemaker skrev (3 timer siden):

Hva med en av de nye Bib'ne fra Bergans? Jeg vurderer sterkt Bergans Y MountainLine Bold 3L Shell Bib Pants Men: https://www.bergans.com/no/p/3088-y-mountainline-bold-3l-shell-bib-pants-men#cat=373844732

Den så interessant ut! Faktisk så interessant at jeg stikker ned på Bergans-butikken og prøver den imorgen. Takk!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det ble kjøp det! Likte passformen, og virker til å være gjennomtenkte løsninger. 

Nok av luftemuligheter med 4 glidelåser i samme glidespor på begge sider. Store forsterkningsområder på innsiden av leggene, store lommer (+ den øverste som rommer en mobil hvertfal og har også sånn "nøkkelkrok" inni lomma). Flere hakk med knapper til stramming/slakking av bena.

Virker som solid stoff all over. Den øverste delen over "setet" i hvitt er sånn kjempestretchy og tynt stoff. Dette virker som det er en fancy tanke bak, men har ikke helt skjønt hva enda. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

masjstovel skrev (8 timer siden):

Ja, det ble kjøp det! Likte passformen, og virker til å være gjennomtenkte løsninger. 

Gratulerer med ny bukse. Det høres bra ut. Blir nok en sånn bukse på meg og ila vinteren. Kom gjerne med flere tilbakemeldinger når du har fått brukt den litt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

masjstovel skrev (8 timer siden):

Den øverste delen over "setet" i hvitt er sånn kjempestretchy og tynt stoff. Dette virker som det er en fancy tanke bak, men har ikke helt skjønt hva enda. 

"For å sikre god ventilasjon er den øvre delen av buksen i softshellmateriale med 4-veisstretch og pustende egenskaper." jfr Bergans.no

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Krankman skrev (4 minutter siden):

"For å sikre god ventilasjon er den øvre delen av buksen i softshellmateriale med 4-veisstretch og pustende egenskaper." jfr Bergans.no

Ja, du har rett - Det er samme shell som de der stretchy ultratynne skalljakkene til sommertid/trening som nesten er litt transparente. Men det er bare på den hvite bakdelen der. Alt annet, også det lille hvite partiet med knapper som tilhører "fronten", er tykkere. Så ja.. sikrer jo god ventilasjon i korsryggen der det gjerne svettes/samles svette, men med pulksele/sekk, så vil det jo også få litt påkjenning i det området og burde kanskje vært mer robust akkurat der. Gjenstår å se! 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.