Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

En av årsakene til at jeg misliker å bruke rødspritapparat bunner vel også ut i en erfaring jeg gjorde meg i vindvær. Skålen ble, selv med bruk av vindskjerm, raskt tom. Forbruket skøt i været under slike forhold. Var også plaget av utblåsning av flammen denne turhelgen. Mer effekt gir jo også mindre problemer særlig jf sistnevnte punkt ved gass. Nå vet jeg at alt forbruk av drivstoff øker ved kraftig vindvær, men det er mindre plunder å bytte gassboks noe hyppigere enn det er til stadighet å måtte etterfylle sprit. 

  • Liker 1
Annonse
Skrevet
Skaubjønn på truger skrev (53 minutter siden):

En av årsakene til at jeg misliker å bruke rødspritapparat bunner vel også ut i en erfaring jeg gjorde meg i vindvær. Skålen ble, selv med bruk av vindskjerm, raskt tom. Forbruket skøt i været under slike forhold. Var også plaget av utblåsning av flammen denne turhelgen. Mer effekt gir jo også mindre problemer særlig jf sistnevnte punkt ved gass. Nå vet jeg at alt forbruk av drivstoff øker ved kraftig vindvær, men det er mindre plunder å bytte gassboks noe hyppigere enn det er til stadighet å måtte etterfylle sprit. 

Høres ut som lignende opplevelse jeg har hatt. Litt trekk i luften var det også når jeg brukte den (det er jo sjeodent vindstille på kysten), så brant den helt villt med store flammer (som var lite synlige) og brant opp spriten temmelig raskt.

Men min flamme blåste aldri ut, det blåste ikke nok til det.

Skrevet (endret)
Marius Engelsen skrev (3 timer siden):

Høres ut som lignende opplevelse jeg har hatt. Litt trekk i luften var det også når jeg brukte den (det er jo sjeodent vindstille på kysten), så brant den helt villt med store flammer (som var lite synlige) og brant opp spriten temmelig raskt.

Men min flamme blåste aldri ut, det blåste ikke nok til det.

I mitt tilfelle var det en vindfull helg på senvåren, men jeg befant meg godt under tregrensa, altså typisk skogsområdet (400 moh). Var altså overrasket over at problemet oppsto i terrenget jeg befant meg i. Forstå meg rett, det ble omsider varmmat og kaffe, men først etter mye knoting. Langs kysten er vel forholdene slik at man aldri bør velge rødsprit som annet enn eventuell primærbrenner med gassbrenner tilgjengelig som backup. 

Har aldri gått nevneverdig i kystnære strøk så her antar jeg bare.

Endret av Skaubjønn på truger
  • Liker 1
Skrevet
Skaubjønn på truger skrev (5 timer siden):

evighetsmaskinen

Det navnet kommer jeg til å stjele for trangiaen min 😄

Jeg bruker av og til trangiaen når jeg skal ut på en spassertur, rett og slett fordi det tar så utrolig lite plass. Jeg får alt inklusive en brettekopp nedi en halvliters kaffekjele. Jeg har da fylt brenneren opp med sprit, så jeg trenger ikke å ta med meg noe mer (bortsett fra kaffe og vann da, skal jeg smelte snø til kaffen må jeg ha mer sprit). Lekkert lite sett. Men det tar tid ja.

Evighetsmaskin

IMG_20210126_154206.thumb.jpg.2ba9a7168469d6ff4f96bc9ba9c81718.jpg

  • Takk 1
  • Hehe 1
  • Trist 1
Skrevet

Jeg slutta med rødsprit for 30 år siden men tok fram det gamle utstyret for å teste/sammenligne med andre kokeapparater. Brukte ca 20 minutter på å koke 0.75 liter vann liter vann på en Trangia med rødsprit. Til sammenligning bruker Jetboil under 2 min på en halvliter. Tar man med brannfaren i tillegg så er det et ganske åpenbart valg. Har du en Trangia med rødsprit så ville jeg kjøpt gassbrenner til denne, det fungerer utmerket.

Vedlagt resultat fra en uoffisiell test som vi gjorde på et speidermøte.

test.png

  • Liker 2
Skrevet
Skaubjønn på truger skrev (7 timer siden):

For all del, fortsett gjerne med copy/paste hvis du trives med det, men det blir en urimelig fremstilling av andres innlegg. Konteksten har som oftest noe å si mener jeg.

Det kalles multisitering og er funksjon er på forumet som man kan velge å bruke, eller ikke.

Konteksten har noe å si ja, men hvilken kontekst?  Informasjon fra starten av tråden, der du fremstår som en gjerne vil vite, men - som Nikke påpekte etterhvert fremstår som en som "virkelig har mange svar..."  til tross for at du bare det siste året har
tatt dine første seriøse steg inn i friluftslivet. Javel, der har du kontekst. Til konteksten hørte også din omtale av andre som "telt- og
turfantatikere".

Først nå sier du at du inkluderer deg selv i gruppen du omtalte som "typiske telt-og turfanatikere". Der er ny kontekst. Det er også at du har noe mer erfaring en åpningen din gav inntrykk av. Det er også informasjon om din egen erfaring med en spritbrenner, som fikk deg til å mislike å bruke de.

  • Trist 1
Skrevet
Lars Erik Moen skrev (1 time siden):

Jeg slutta med rødsprit for 30 år siden men tok fram det gamle utstyret for å teste/sammenligne med andre kokeapparater. Brukte ca 20 minutter på å koke 0.75 liter vann liter vann på en Trangia med rødsprit.

test.png

Men det er da ingen her som har påstått at spritbrennere gir raskere oppkok enn andre type brennere. Så dine undersøkelser gir ikke noe svar på hvorfor noen forsatt velger å bruke de, som trådstarter spør om.

  • Trist 1
Skrevet
Skogens Stønn skrev (23 timer siden):

Du glemte ett punkt Det er en viss identitets- og nostalgieffekt ute og går. Litt i stil med ullkofte og nikkers. 😄

Men i alle dager da. Hva er hensikten med å fremstille de av oss som liker å bruke spritbrenner som om vi er Luditter?

  • Hehe 1
  • Trist 1
Skrevet
zimwalker skrev (13 minutter siden):

Det kalles multisitering og er funksjon er på forumet som man kan velge å bruke, eller ikke.

Konteksten har noe å si ja, men hvilken kontekst?  Informasjon fra starten av tråden, der du fremstår som en gjerne vil vite, men - som Nikke påpekte etterhvert fremstår som en som "virkelig har mange svar..."  til tross for at du bare det siste året har
tatt dine første seriøse steg inn i friluftslivet. Javel, der har du kontekst. Til konteksten hørte også din omtale av andre som "telt- og
turfantatikere".

Først nå sier du at du inkluderer deg selv i gruppen du omtalte som "typiske telt-og turfanatikere". Der er ny kontekst. Det er også at du har noe mer erfaring en åpningen din gav inntrykk av. Det er også informasjon om din egen erfaring med en spritbrenner, som fikk deg til å mislike å bruke de.

Joda, ser nå at jeg stedvis har uttalt meg noen klønete. Skal forsøke å jobbe med presisjonen ved senere anledninger. For hva det er verdt så kan jeg ihvertfall presisere det her: jeg ønsker å lære mer om friluftsliv. Det er den hele og fulle sannhet, samt grunnen til at jeg i det hele tatt fant veien til dette flotte forumet. Beklager dersom jeg i prosessen har klønet meg til å tråkke over noen tær. Er bevandret i norsk natur, men var frem til i år fast konsument av tørre brødskiver på tur i marka. Gjett om jeg angrer på at det måtte ta et halvt liv før jeg begynte med middager på tur… 

  • Liker 1
Skrevet
Skaubjønn på truger skrev (Akkurat nå):

Joda, ser nå at jeg stedvis har uttalt meg noen klønete.

Det gjør vi alle fra tid til annen, men fint at du sier det. Anbefaler sterkt den boka til Randulf Valle som jeg linket til i ett av mine første innlegg her. Anbefaler den til alle som har litt over gjennomsnittlig interesse for "turlivet", enten man skal fyre primus eller bare er våt og kald.

  • Liker 1
Skrevet
zimwalker skrev (4 minutter siden):

Det gjør vi alle fra tid til annen, men fint at du sier det. Anbefaler sterkt den boka til Randulf Valle som jeg linket til i ett av mine første innlegg her. Anbefaler den til alle som har litt over gjennomsnittlig interesse for "turlivet", enten man skal fyre primus eller bare er våt og kald.

Det tipset skal jeg følge opp. Livet har forøvrig lært meg at man kommer lengst med ydmykhet. Blir noe feil så bør man «eie» det. 

zimwalker skrev (4 minutter siden):

Haha! Kongebra, og beskrivende ord. Denne legger jeg sporenstreks til vokabularet mitt ;) 

Skrevet (endret)

Mine grunner og erfaring med rødsprit.

1. Veldig driftssikker i dårlig vær, best i mye vind og når man er kald. Så lenge rødspriten ikke er full i dritt,utvannet og det er ikke hull i brenneren.

I sikkelig dritt vær med mye vind er rødsprit gull, da funker både gass og bensin/parafin brenner dårlig. Du kan enkelt sette opp et stormkjøkken på null komma niks uten å måtte jobbe ekstra for det. Rødtsprit har også redda meg par ganger når jeg har vært vått til skinnet, fryse b**** av meg i 3 pluss grader, hvor fingrene nesten har vært ubrukelige.

2. Snøsmelting når du ikke er i telt. Primusen funker fort dårlig når det mer enn 5 meter i sek vind. så sant du ikke har tilgang til ly. Gass er uaktuelt på vinteren for min del. Smelter mye snø til bikkjene, såre enkelt å rigge til, kan stå alene uten den velter, mens jeg fikser bikkjene og setter opp telt. 

3. Brenner så og si ikke bål på tur, da er stormkjøkken gull, liten halvtime med fin flamme og litt varme før man kryper i påsan,

4. Bonus at den ikke bråker.

Endret av Dompappen
  • Liker 1
Skrevet

1. Se klippene til Erik Normark der han bruker spritbrenneren på tur mens han tar opp lyd, men spill av lydsporet i vedlagt link i tillegg.

2. Se samme klipp fra Erik Normark, men uten lydsporet til videoen under... så ser man hvorfor mange av oss liker å bruke spritbrenner på tur i feks skogen :D

-> https://www.youtube.com/watch?v=L1vaRB3U1CU

Denne videoen fra Erik Normark er jo kjekk å se for de som lurer på hvorfor mange liker å bruke spritbrenner:


Bruker selv Trangia Triangle med spritbrenner, men kun på dagsturer for å nyte stillheten, tenker ikke på effektivitet og pakkvekt, da er det stillhet og ro som gjelder. På lengere turer blir det gass.
IMG_2125.thumb.jpg.ec8046348b86c7e52a7211017a9e12c1.jpg

 

  • Liker 4
  • Forvirret 1
Skrevet

25832AC4-0A9E-4FC6-B142-3C9EA8F7E51F_1_201_a.thumb.jpeg.3f25f0b3d68da595a53da7f313dbced1.jpeg

Jeg tenkte jeg skulle dele dette bildet av en 111 primus ute av kontroll i jaktbua vår for et par år siden. Man kan kalle det brukerfeil. En operatør ( det var ikke meg) som ikke var helt konsentrert gjorde at bua vår nesten brant ned. Den eneste gangen jeg har brukt en brannslukker til det den er beregnet til og  ikke til øvelse. Vi var kommet tilbake til bua etter jaktdagen, det var blitt mørkt og det var min kamerats tur til å lage middag. Vi har ikke strøm i bua, så det var mørkt inne. Jeg satte meg i vindfanget og nøt meg en øl mens jeg ventet på middagen. Jeg hørte lyden av heftig pumping av primus, og etter hvert ett " oh, oh ..." og litt andre lyder. Og kikket inn og så dette synet. Litt flaut å fortelle at jeg tok ett bilde før jeg fant brannslokkeren og slokte brannen. Men jeg forsvarer meg med at det var til utdannings formål. Det som skjedde var at kamerat pumpet opp trykket på tanken uten å sjekke at stengeventil var stengt. Den var ikke det.  Han hadde det travelt og hadde heller ikke tatt på hodelykten. Dermed så han ikke at det sprutet parafin ut av dysen som fylte primuskassen og etter hvert fløt utover benken. Han merket seg at det var søl, men trodde det var vann siden vi har en vannbøtte stående på benken også. Det var ikke vann. Og så tømmer han en dryg skvett med rødsprit opp i skålen og stikker en fyrstikk borti. Og voila, ett parafinbål på kjøkkenbenken. Det er ikke mye som er idiotsikkert. Trangia er det ikke, og heller ikke en parafinprimus. Og tro det eller ei, men en gassbrenner er heller ikke idiotsikker. 

  • Liker 4
Skrevet
Kristian V. skrev (1 time siden):

1. Se klippene til Erik Normark der han bruker spritbrenneren på tur mens han tar opp lyd, men spill av lydsporet i vedlagt link i tillegg.

2. Se samme klipp fra Erik Normark, men uten lydsporet til videoen under... så ser man hvorfor mange av oss liker å bruke spritbrenner på tur i feks skogen :D

-> https://www.youtube.com/watch?v=L1vaRB3U1CU

Denne videoen fra Erik Normark er jo kjekk å se for de som lurer på hvorfor mange liker å bruke spritbrenner:


Bruker selv Trangia Triangle med spritbrenner, men kun på dagsturer for å nyte stillheten, tenker ikke på effektivitet og pakkvekt, da er det stillhet og ro som gjelder. På lengere turer blir det gass.
IMG_2125.thumb.jpg.ec8046348b86c7e52a7211017a9e12c1.jpg

 

Steker du biff på rødspritapparat? Isåfall er du en skikkelig råtass… (utelukkende positivt ment)! Må jo ta «for alltid»? Men altså kult som bare det. Er vel faktisk en del enklere med Rødsprit enn med Whisperlite Int. vil jeg tro. Når jeg tenker etter så er jo eksempelvis Whisperlite og XGK (som er min referanseramme jf bensin) enten full rulle eller «lights out». Tregheten i Spritbrennere kan her være en fordel. Men hvordan får du nok effekt til å danne riktig hinne på biffen? Ser jo riktig så deilig ut den på bildet, så her søkes svar :) Kan tenke meg å kopiere den middagen når dagene blir lengre igjen. I kulda er det mat i pose som gjelder for mitt vedkommende. Passer jo heldigvis godt overens med hensikten til multifuelbrennere :D 

Har ofte tenkt tanken på å velge gass til steking av biff, men ennå ikke prøvd det ut. Er rimelig enkel i matveien på turkjøkken så langt…

Skrevet (endret)
Robinson skrev (14 minutter siden):

25832AC4-0A9E-4FC6-B142-3C9EA8F7E51F_1_201_a.thumb.jpeg.3f25f0b3d68da595a53da7f313dbced1.jpeg

Jeg tenkte jeg skulle dele dette bildet av en 111 primus ute av kontroll i jaktbua vår for et par år siden. Man kan kalle det brukerfeil. En operatør ( det var ikke meg) som ikke var helt konsentrert gjorde at bua vår nesten brant ned. Den eneste gangen jeg har brukt en brannslukker til det den er beregnet til og  ikke til øvelse. Vi var kommet tilbake til bua etter jaktdagen, det var blitt mørkt og det var min kamerats tur til å lage middag. Vi har ikke strøm i bua, så det var mørkt inne. Jeg satte meg i vindfanget og nøt meg en øl mens jeg ventet på middagen. Jeg hørte lyden av heftig pumping av primus, og etter hvert ett " oh, oh ..." og litt andre lyder. Og kikket inn og så dette synet. Litt flaut å fortelle at jeg tok ett bilde før jeg fant brannslokkeren og slokte brannen. Men jeg forsvarer meg med at det var til utdannings formål. Det som skjedde var at kamerat pumpet opp trykket på tanken uten å sjekke at stengeventil var stengt. Den var ikke det.  Han hadde det travelt og hadde heller ikke tatt på hodelykten. Dermed så han ikke at det sprutet parafin ut av dysen som fylte primuskassen og etter hvert fløt utover benken. Han merket seg at det var søl, men trodde det var vann siden vi har en vannbøtte stående på benken også. Det var ikke vann. Og så tømmer han en dryg skvett med rødsprit opp i skålen og stikker en fyrstikk borti. Og voila, ett parafinbål på kjøkkenbenken. Det er ikke mye som er idiotsikkert. Trangia er det ikke, og heller ikke en parafinprimus. Og tro det eller ei, men en gassbrenner er heller ikke idiotsikker. 

Shit! Flaks dere ikke brukte bensin. Da snakker vi vel fort luftambulanse, gjør vi ikke? 
 

Har på mine få turer med multifuelbrenner valgt å pumpe opp trykk før jeg kopler flaska til brenneren. Har imidlertid forstått at man også kan gjøre slik kompisen din gjør (pumpe etter tilkopling). Vet imidlertid ikke hva som er tryggest (foruten å alltid ha tilstrekkelig belysning ved opptenning så klart)? 
 

Uhell kan jo skje alle. Det er så fort gjort. Har kunnet drept meg selv sikkert 5-10 ganger bare så langt i livet. Strøm og vann, gale beslutninger på sykkel og i bil, svømmeturer hvor jeg ble dårlig og nesten svimte av underveis etc etc. Lykken er faktisk bedre enn forstanden ihvertfall hos denne karen. Er heldigvis lenge siden jeg sist utsatte meg for sånt, men man vet aldri når neste «brain fart» kommer. Tror imidlertid ikke det skjer med bensinbrenner. Har faktisk stooor respekt og andektighet hver gang jeg fyrer opp. 

Endret av Skaubjønn på truger
Skrevet
Skaubjønn på truger skrev (6 minutter siden):

Steker du biff på rødspritapparat? Isåfall er du en skikkelig råtass… (utelukkende positivt ment)!

Da er vi flere her, råtasser altså. Går fint å steke kjøtt og annet med spritbrenner. Med brenneren (til Trangia, og noen andre) følger også en såkalt simmer-ring som gjør at du kan regulere ned (men selvsagt ikke opp) varmen:
trangia.se/wp-content/uploads/2021/06/602506.jpg

  • Liker 1
Skrevet
Skaubjønn på truger skrev (35 minutter siden):

Har ofte tenkt tanken på å velge gass til steking av biff, men ennå ikke prøvd det ut. Er rimelig enkel i matveien på turkjøkken så langt…

Frysetørret er nok enklere, men ikke mye enklere. Så her er det bare å handle inn biff og potetsalat og pakke sekken.

Man trenger jo bare ei ordentlig varm panne og litt smør (har aldri prøvd rødsprit, men gass og bensin funker i hvert fall). Stekesjyen (ha i ørlite væske, for eksempel vann) er jo en god og enkel saus, spesielt når man har stekt litt sopp og noen tomater i panna mens biffen hviler, men man kan jo ta med en ferdiglaget saus også, som bare skal varmes kjapt (fås ferdig laget i små kartonger på butikken). Og bruker man potetsalat, så trenger man ikke en gang lage potetmos eller koke poteter. Mandelpoteter er forresten veldig kjapt og godt når de stekes rå i skiver i panna. Stek de før biffen og ha dem i panna enten samtidig med biffen eller rett etterpå sammen med sopp m.m. Husk å krydre, i det minste med salt og pepper.

Det er veldig praktisk å ha med noe å legge ferdigstekte ting i for å få panna ledig. Ha med aluminiumsfolie og pakk over og rundt for å holde mest mulig på varmen.

Neste biffmiddag lager du vel nå ute. Den saken er biff!

  • Liker 2
Skrevet (endret)
Skaubjønn på truger skrev (1 time siden):

Har imidlertid forstått at man også kan gjøre slik kompisen din gjør (pumpe etter tilkopling)

På 111 som det her er snakk om må du alltid pumpe etter tilkobling. Tilkoblingen skjedde allerede på fabrikken. 😄

Ellers tror jeg ikke det er så nøye om du kobler til før eller etter så lenge du har kran på flaska (som de aller fleste har, jeg vet ikke om noen som ikke har, men det finnes noen som har både på flaska og på brenneren)

På Koweaene mine kobler jeg til først. Krana sitter på slangen på den enden som skal kobles til flaska. I pumpa er det da en ventil omtrent som på en gassboks. Den åpner når du skrur fast slangen. Hvis det er trykk i flaska vil du få litt bensin ut, akkurat som det pleier å komme litt gass ut når du kobler til en gassboks. Grunnen til at de har gjort det slik er at brenneren også kan brukes med gass, og da må jo krana sitte på slangen som på alle andre slangebrennere for gass.

Endret av Skogens Stønn
  • Liker 1
Skrevet
zimwalker skrev (2 timer siden):

Da er vi flere her, råtasser altså. Går fint å steke kjøtt og annet med spritbrenner. Med brenneren (til Trangia, og noen andre) følger også en såkalt simmer-ring som gjør at du kan regulere ned (men selvsagt ikke opp) varmen:
trangia.se/wp-content/uploads/2021/06/602506.jpg

Har en sånn simmer-ring til min Trangia, men jeg syntes den ble veldig varm og vanskelig håndterbar. Nå forsto jeg jo at den kunne bli varm (den er jo tross alt kontinuerlig nær flammen), men den var i tillegg vanskelig å justere selv med kniv eller annen gjenstand. Klarte også å søle da jeg holdt på med dette ved et par anledninger. Nå var det selvsagt utentelts og borte fra vegetasjon (hadde jo vært artig med litt lyngbrann, men den gang ei «ironialarm»), men kjedelige greier synes jeg. Nå skal jeg selvsagt ta min rettmessige andel av skylden her. Jeg er en trehendt akademiker som skriver langt bedre enn jeg steller med praktiske ting. Synes bare at gass er idiotsikkert (denne idioten er et eksempel på nettopp det), bensin er også lett dersom man bare er påpasselig og ikke tar noen snarveier. Brennende rødsprit i skål oppleves faktisk vanskeligere for denne nimroden.

Skogens Stønn skrev (1 time siden):

Frysetørret er nok enklere, men ikke mye enklere. Så her er det bare å handle inn biff og potetsalat og pakke sekken.

Man trenger jo bare ei ordentlig varm panne og litt smør (har aldri prøvd rødsprit, men gass og bensin funker i hvert fall). Stekesjyen (ha i ørlite væske, for eksempel vann) er jo en god og enkel saus, spesielt når man har stekt litt sopp og noen tomater i panna mens biffen hviler, men man kan jo ta med en ferdiglaget saus også, som bare skal varmes kjapt (fås ferdig laget i små kartonger på butikken). Og bruker man potetsalat, så trenger man ikke en gang lage potetmos eller koke poteter. Mandelpoteter er forresten veldig kjapt og godt når de stekes rå i skiver i panna. Stek de før biffen og ha dem i panna enten samtidig med biffen eller rett etterpå sammen med sopp m.m. Husk å krydre, i det minste med salt og pepper.

Det er veldig praktisk å ha med noe å legge ferdigstekte ting i for å få panna ledig. Ha med aluminiumsfolie og pakk over og rundt for å holde mest mulig på varmen.

Neste biffmiddag lager du vel nå ute. Den saken er biff!

Er vegetarianer så det blir nok ikke biff verken her eller der… neida, dårlig humor. Er kjøtteter så det holder 😛 

Tror faktisk ikke jeg har gått kjøttfri en hel dag på eget initiativ. Er Ortodoks kristen så det blir en del religiøs faste, men ellers går kjøtt ned på høykant :) 

Skal lage biff på alle apparatene og dele inntrykket her inne. Tror det må bli i garasjen eller (ute)boden. Er for regnfullt for min smak om dagen. Tror dessuten ikke at jeg tar med noe tidkrevende når jeg først skal ut på tur i neste uke. Kuldegrader betyr rask matlaging for meg. 
Bifftesten tjener jo også som påskudd for å nyte biff ikke mindre enn 3 ganger. Denne sjansen bare må jeg jo gripe :D 

Skrevet
Skaubjønn på truger skrev (1 time siden):

Bifftesten tjener jo også som påskudd for å nyte biff ikke mindre enn 3 ganger. Denne sjansen bare må jeg jo gripe

Du kan firedobble det, for du må jo prøve biff med potetsalat, biff med potetmos, biff med stekte poteter og biff med kokte poteter. 4 x 3 = 12 biffer. Kan gange det med 2 igjen egentlig, for du må jo prøve med sjy-saus og med ordentlig saus (tør ikke foreslå sausnavn her, for det kan starte en krig). Starter du 1. desember kan du bruke det som julekalender siden det blir 24 stykker. Men hvis du er ortodoks har du vel muligens 25 luker i kalenderen, så da faller det kanskje i fisk...(fisk er vel antonymet til kjøtt?)

  • Liker 1
Skrevet (endret)
Skogens Stønn skrev (17 minutter siden):

Du kan firedobble det, for du må jo prøve biff med potetsalat, biff med potetmos, biff med stekte poteter og biff med kokte poteter. 4 x 3 = 12 biffer. Kan gange det med 2 igjen egentlig, for du må jo prøve med sjy-saus og med ordentlig saus (tør ikke foreslå sausnavn her, for det kan starte en krig). Starter du 1. desember kan du bruke det som julekalender siden det blir 24 stykker. Men hvis du er ortodoks har du vel muligens 25 luker i kalenderen, så da faller det kanskje i fisk...(fisk er vel antonymet til kjøtt?)

Vi feirer jul først 7 januar, men adventsfasten begynte allerede i går. Derav opphengtheten i kjøtt (forbuden frukt…). Vi har alle vår egen strikthet når det gjelder praksis, men total kjøttfri faste praktiserer jeg kun på onsdager og fredager i denne perioden. Noen er svært opptatt av å følge liturgisk kalender til punkt og prikke (opprinnelig vil det bety null kjøtt fra 28 november og frem til julekvelden 7 januar), men det er litt i drøyeste laget for mitt vedkommende. Så advent er litt annerledes for oss enn for de fleste her til lands. Adventskalender er et eksempel på dette. Advent blir mer en botstid enn førjulstid. 
 

Meeeen, når det er sagt så elsker jeg ideen din! Her blir det 24 middager spredt utover i tid. Begynner allerede på torsdag :) 

Tror det blir biff på bensinbrenner med hvitløksmarinert sopp, peppersaus og potetmos :D Høres ikke det ut som en verdig oppstart ? :) 

Blir for dumt å sitte i garasjen når jeg tenker meg om. Får blir en biltur til et skogholt i nærheten og en liten spasertur til et nærliggende vann. Gleder meg allerede. 

Endret av Skaubjønn på truger
  • Liker 1

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.