Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet (endret)

Jeg har brukt fritidsparafin fra Biltema og jeg synes det har fungert greit. Har dog hatt et par HV-bål når jeg har slurvet med forvarmingen.

Jeg støtter tipset med glava eller noe i forvarmingsskålen for mindre sør og bedre forvarming. Jeg har med ei lita sprøye jeg bruker for å fylle på rødsprit, da kan jeg dosere akkurat det jeg trenger. Bruker 4-5 ml rødsprit om sommeren og det holder hvis det ikke blåser for mye. Men man må være litt forsiktig når man åpner ventilen så det ikke kommer for mye drivstoff.

Men jeg lurer på om jeg skal prøve tennvæske nå neste gang siden det blir anbefalt her. Tror dere det vil virke på en bråkebrenner også? Er det fare for at det kan bli for varmt eller for mye futt hvis man kjører lettere drivstoff?

 

Edit: Nå har jeg sjekka sikkerhetsdatablad for Kemetyl lampeolje, Kemetyl fritidsparafin, Blåtind fritidsparafin og Blåtid tennvæske. Alle unntatt Blåtind fritidsparafin inneholder "Hydrokarboner, C10-C13" med diverse tilsetninger. Blåtind fritidsparafin inneholder "Hydrocarboner, C11-C14" og er da sikkert litt tyngre. Har vi en kjemiker her inne som kan gi er kræsjkurs i petroleumsdestillater?

Endret av Øystein_
Annonse
Skrevet
Øystein_ skrev (8 minutter siden):

Tror dere det vil virke på en bråkebrenner også? Er det fare for at det kan bli for varmt eller for mye futt hvis man kjører lettere drivstoff?

Brenner den rent, så er det helt greit. Litt gule flammer ødelegger ingen ting, men vil fort kunne gi sot på brenner og kjele. Men jeg ville ikke byttet brennstoff bare for å bytte når det jeg bruker fungerer bra. Det kan uansett være greit å ha et lite utvalg av forskjellige varianter man har prøvd som har fått godkjent" så man ikke står rådløs hvis man er på tur og går tom og ikke får tak i akkurat det samme som man har brukt før.

  • Liker 1
Skrevet

Nå har jeg lest igjennom tråden, og det henvist til en bruksanvisning når det gjelder dyser og struperør, det har endret seg fra modell til modell, og for sikkerhets skyld har de klart å bruke samme delenummer på to ulike struperør gjennom tidene, så det er vanskelig å gi bastante svar.

Min erfaring er at 111 er laget for parafin, og alt annet er: kan brukes hvis....   Så da blir stort sett spørsmålene : Hva er nære nok parafin? Hva er lett å få tak i? Hva avgir lite nok lukt?
Det er mange gode svar på det oppover.  Jeg har parafin, og synes det lukter mer enn tennvæske.  Whitespirit (lavaromatisk) har også fungert greit.  Lampeolje og lampeolje kan være to helt ulike produkter.  Frysertesten er mitt eneste tips så langt.  Lrgg ei gjennomsiktig flaske med det du lurer på om er OK i fryseren, er voks som flyter oppå den klare olje, eller er det uklart så er det ikke egnet.  Et tips fra noen nederlendere på primustreff for 35 år siden var å tilsette 10% bensin, da ble det mindre sot og lettere å forvarme.  Har testet, og det stemmer, men jeg har ikke fortsatt å bruke det da jeg er usikker på hvor farlig det er ved en lekkasje.  111 med bråkebrenner er ikke egnet for bensin, og det er isåfall nødsløsning. Bråkebrenneren tåler dårligere parafinkvalitet enn stillebrennere, men etter lang nok tid så går den nedenom den også. 

Skrevet (endret)
dsk skrev (2 timer siden):


Det er mange gode svar på det oppover.  Jeg har parafin, og synes det lukter mer enn tennvæske. 

Hva slags parafin da? Hvilket merke?

Får du tak i gammeldags fyringsparafin eller f34 eller noe sånt eller bruker du sånn moderne "fritidsparafin"?

 

Edit: Jeg fant en tråd her inne der "rhesusminus" foreleser om parafin og drivstoff til primuser. Den oppklarte mye.

Endret av Øystein_
Skrevet (endret)
dsk skrev (2 timer siden):

Hva er nære nok parafin?

Parafin er vel egentlig et fellesnavn for litt tyngre fraksjoner (destilater) fra C10 og oppover (C10 betyr at det er 10 karbonatomer i hvert molekyl). Som regel står dette på flaska eller i det minste i HMS-databladet. Problemet er egentlig hvis det blir for tungt (høyt "C-nummer"). Holder du deg i området C10-C15 tror jeg det meste vil fungere riktig (så sant du har dyse for parafin i aparatet ditt da). En enkel test på om det er tunge fraksjoner i parafinen er å fylle litt på ei lita flaske og legge i fryseren. Hvis den ikke vokser seg, men er like fin selv om den er 20-30 kuldegrader vil det nok stort sett fungere fint vil jeg tro. En annen ting du skal være obs på er innhold av såkalte aromater (og eventuelle andre tilsetningsstoffer). Det bør være lite av dem (minst mulig, typisk oppgitt om <2%), Disse kan være helseskadelig. Bruker du det ute i friluft er det kanskje ikke så nøye, men inne på hytta eller i et telt er det nok ikke særlig gunstig. Stort sett holder de fleste produkter for hvermannsen som kalles noe med parafin, tennwæske og lignende seg godt innenfor dette (men det er alltid lurt å ta en sjekk når du prøver noe du ikke har brukt før).

En god huskeregel er at det er karbonet som brenner. C skal bli til CO2. Jo flere karbonatomer, jo mer oksygen. Derfor vil veldig tunge fraksjoner (for eksempel C20) kreve mye mer oksygen enn lettere fraksjoner (for eksempel C10). Dermed vil det fort bli oksygenmangel og gule flammer med tyngre fraksjoner. Gul flamme kan derfor være et tegn på at du bruker et brensel som ineholder tyngre fraksjoner.

Endret av Skogens Stønn
Skrevet
Øystein_ skrev (9 minutter siden):

Jeg har parafin, og synes det lukter mer enn tennvæske. 

Hvis du snakker om fyringsparafin (den som etter hvert ble farget grønn), så lukter det parafin ja. Ganske kraftig lukt. Ingen er i tvil om hva man har drevet med når man har vært ute i boden og fylt på litt parafin på primusen og sølt litt på henda. Jeg har igjen litt av dette stoffet enda, men går over til mer husvennlige og sambovennlige produkter.

;-)

Skrevet (endret)
Skogens Stønn skrev (3 timer siden):

En god huskeregel er at det er karbonet som brenner.

...og selvsagt ikke å forglemme hydrogenet som forbrenner til vann. Propan er for eksempel C3H8 som oksideres (forbrennes) av 5*O2 til 3*CO2 + 4H2O. Dekan er som et annet eksempel C10H22 og oksideres av 15,5*O2 til 10*CO2 + 11*H2O. Det går altså med over 3 ganger så mye oksygen til å forbrenne ett dekanmolekyl som det går med til å forbrenne propanmolekyl. Så enten må luftmengden økes eller dysehullet gjøres mindre når man forbrenner dekan enn når man forbrenner propan (mindre dysehull vil slippe gjennom en mindre strøm av molekyler). Tyngre drivstoff krever altså mindre dysehull hvis man ikke kan øke tilførselen av luft (oksygen). Dette gjelder nok på de fleste brennere. Jeg har kun en brenner der jeg kan endre lufttilførselen etter drivstofftype. Min Kovea booster dual max kan brenne både gass og bensin, og når man brenner gass blokkerer man noe av ("struper") lufttilførselen ved hjelp av et lite spjeld. Jeg har også en Kovea booster+1 som også brenner både gass og bensin, men der gjør man ingen ting når man bytter (annet enn å bytte drivstoff da). Det gir nok en litt mindre enn optimal forbrenning av det ene alternativet, eller kanskje de har valgt ei dyse mellom de to optimale som gjør forbrenningen litt mindre enn optimal for begge alternativene.

Endret av Skogens Stønn
Skrevet

Jeg prøvde akkurat Blåtind tennvæske (siden jeg ikke fikk tak i parafin) på min bråkebrenner og det gikk dårlig. Ble gule flammer også en sånn liten gul flamme på munnstykket. Dette er en sånn C10-C13 blanding. I SDB står det tilogmed "Parafin til kokeapparat, lampeolje, tennvæske etc.", men det gikk ganske dårlig mener nå jeg.

Skrevet
Øystein_ skrev (På 4.6.2022 den 18.45):

Jeg prøvde akkurat Blåtind tennvæske (siden jeg ikke fikk tak i parafin) på min bråkebrenner og det gikk dårlig. Ble gule flammer også en sånn liten gul flamme på munnstykket. Dette er en sånn C10-C13 blanding. I SDB står det tilogmed "Parafin til kokeapparat, lampeolje, tennvæske etc.", men det gikk ganske dårlig mener nå jeg.

Edit: Prøvde på nytt i kveld og det gitt mye bedre, brant med klar og blå flamme. Mulig jeg hadde for lite drivstoff på tanken da jeg prøvde det på Lørdag. Eller kanskje det var noe rusk i dysa. Jeg veit ikke.

Skrevet (endret)
Øystein_ skrev (På 4.6.2022 den 18.45):

Jeg prøvde akkurat Blåtind tennvæske (siden jeg ikke fikk tak i parafin) på min bråkebrenner og det gikk dårlig. Ble gule flammer også en sånn liten gul flamme på munnstykket. Dette er en sånn C10-C13 blanding. I SDB står det tilogmed "Parafin til kokeapparat, lampeolje, tennvæske etc.", men det gikk ganske dårlig mener nå jeg.

Den bruker jeg i både bråkebrenner og stillebrenner, sommer og vinter. Brenner svært bra her.

Kjemien tilsier at det skal brenne akkurat like bra som annen parafin i en parafinbrenner.

 

EDIT: ser svaret ditt under nå, så da gikk det bra allikevel 👍

Endret av Marius Engelsen
  • Liker 1

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.