Gå til innhold
  • Bli medlem

Torfinnstindane - Midtrenna til skaret mellom Midtre og Austre?


Anbefalte innlegg

Annonse
Skrevet

Jeg registrerer at vi har nøyaktig den samme vurderingen, Nils - det gjelder både grønn og gul rute. Jeg er også helt enig i at en overgang nok er nøkkelen for "vanlige dødelige". Det blir nok for røft nederst i hovedrennen. Men ett spørsmål har jeg til deg, siden du har vært i skaret mellom Østre og Midtre: På bildet ditt ser de midtre delene av rennen greie ut, ned til der vi er enige om at en overgang på være mulig. Men lenger opp mot skaret ser det brattere ut. Hva er din vurdering av vanskelighetsgraden ved å ta seg opp her?

For øvrig tror jeg Morten har forlatt tråden for å dysse den ned, slik at han i ensom majestet kan "oppdage" denne ruten på forsommeren. Her er det duket for kappløp, eller tar du meg med, Morten?

Et annet spørsmål: Når på sommeren er bildene tatt? Ligger det snø i renna lenge?

Skrevet
Men ett spørsmål har jeg til deg, siden du har vært i skaret mellom Østre og Midtre: På bildet ditt ser de midtre delene av rennen greie ut, ned til der vi er enige om at en overgang på være mulig. Men lenger opp mot skaret ser det brattere ut. Hva er din vurdering av vanskelighetsgraden ved å ta seg opp her?

Så vidt jeg husker la jeg ikke merke til noen store hindere i øvre del. Der hvor renna forsvinner litt på bildet mitt, er den smalere og noe brattere ja, noe bildet til eaa også antyder. Vi snakker her om partiet mellom de to små snørestene i renna på bildet til eaa.

Husker i hvert fall jeg tenkte at ”her hadde vi nok kommet opp”, når jeg betraktet renna ovenfra. Da vi beveget oss opp mot Midtre, fikk vi se det som er skjult på bildet jeg la ut. Og det virket altså brattere, med noe innslag av sva innimellom alt løsgodset. ;)

Et annet spørsmål: Når på sommeren er bildene tatt? Ligger det snø i renna lenge?

Mitt og eaa sitt bilde er tatt 26.07.2006.

Ellers er dette bildet som jeg la ut i en annen tråd tatt 29.06.1992:

https://www.fjellforum.no/oldLinkConverter.php?oldAttach=3335

Snø i rennene behøver ikke være så veldig ille, dersom denne er løs i sommervarmen og ikke ligger i de bratteste partiene. Den vil jo dekke alle løsmassene i renna, som det ganske sikkert vil være noe av.

Skrevet
Eaa, du tenkte der den gule streken går, eller over knausen som man tydelig ser omrisset av ovenfor den gule streken igjen? Det ser uansett lettere ut å komme seg opp der den grønne streken begynner nederst, enn selve utløpet av hovedrenna Østre/Midtre. Den virker meget bratt nederst!

Deler fullt ut din vurdering her, Nils.

Tror nok at kryssing av ryggen høgere enn gul linje blir verre, både å følge den østre renna særlig høgere enn dit,

og ikke minst det å komme seg nedatt fra ryggen til det vestre renneløpet. Å krysse ryggen et sted på høgde med gult

vegvalg synes nok å være det høgest mulige vegvalget.

Jfr. igjen dette sett i flybildet til Stig: https://www.fjellforum.no/oldLinkConverter.php?oldAttach=5404

Videre synes også jeg (som nevnt i mitt første innlegg) at nederste del av hovedrenna fra Midtre/Østre

ser styggbratt og våt ut i nedre del. Tror den er vanskelig, men man vet jo aldri...

Skrevet

Utrolig hva man har liggende. Vi ble overrasket av tåke på denne traversen, men kom oss greit over.

Dette er bilder fra returen da vi omsider kom ut av tåka. Se opp for Gollum!

post-1819-133474449593_thumb.jpg

post-1819-133474449611_thumb.jpg

Skrevet

Jeg uttrykte meg kanskje litt uklart. Vi gikk traversen med start på Østre, og det begynte å regne ved første rappell. Det var ganske glatt og dagen ble ikke helt som planlagt. Det var ekstremt dårlig sikt og etter unnagjort travers fulgte vi derfor ryggen et stykke i retning Kvitskarstind før vi beveget oss ned fra den mot vest, for å unngå å havne i alt for bratte partier.

På vei tilbake til Torfinnsbu tok vi disse bildene. Jeg har markert sånn omtrent hvor vi sto da bildene ble tatt. 1 er mitt øverste bilde i innlegget, 2 det nederste. Knausen i bilde to er ganske markert, og jeg tror det er den samme der den grønne linjen såvidt forsvinner forsvinner. Vi har altså ikke gått drømmerenna deres i regnvær uten sikring. Det er forøvrig masse løst oppi der, men det vet dere sikkert

post-1819-133474449623_thumb.jpg

  • 2 måneder senere...
Skrevet

Har lest mange interessante innlegg her. Forstår eg det rett at spørsmålet er om det går an å kome seg på Midtre Torfinstinden utan tau? Såkalt utan å klatre? Det går sikkert an å finne ein veg opp rennene, men det som iallefall går an er å lure seg ned frå Austre og så klyve den vanlege eggen opp på Midtre. Eg kjenner fleire som har gjort dette, mellom anna tinderanglaren framfor nokon, Olav Skattebu. Løysninga er å leite litt fram og tilbake på Austre, så finn ein ein veg som fører ned utan at det blir alt for vanskeleg. Trur ein må ned i sørsida, altså avvike litt frå eggen. Vidare bortover til Vestre er det meir utfordrande å kome seg utan tau, men dette er sjølvsagt også gjort......

Skrevet

Olav Skattebo og Bjarne Lindholt som gjerne klatrer til dels utsatte treerpartier uten sikring blir ikke helt som vanlig målestokk å regne. Det er bratt ned fra Østre og de aller fleste rappellerer ned her selv om den passasjen kun er gradert til 2 / 2+.

I følge Arvid SKrebergene er for øvrig hyllesystemet litt lenger mot sør ned fra Østre nå mer utsatt enn før pga. at et parti har rast ut. Det er visstnok ikke vanskelig, men ganske utsatt. Du stopper liksom ikke så fort om du raser ned skråningen.

Skrevet

Ja Olav Skattebu er helt rå. Jeg har sett han i fjellet og han er som en katt i bevegelsene. Jeg håper noen en gang i framtiden får tilatelse til å lager en bok basert på hans tur notater. Og notater har han visst mye av, skrevet på alt som det kan skrives på. Nei han er nok en av de siste av sitt slag.

  • 1 måned senere...
Skrevet
:D Helt fantastisk og ta disse rappelringene fra østre midtre til vestre,hadde denne turen i fjor 9 sept samme med to kolleger fra jobben.Denne turen ga meg et skikkelig kick,utrolig luftige rapeller.Anbefales på det varmeste.
  • 1 år senere...
Skrevet

Nå er denne tråden blitt stille. Men jeg lurer på hvordan det egentlig gikk med denna renna?

Ikke fordi jeg tenkte ta turen selv altså. Foreløpig alt for urutinert til det, desverre...

Skrevet
Nå er denne tråden blitt stille. Men jeg lurer på hvordan det egentlig gikk med denna renna?

Ikke fordi jeg tenkte ta turen selv altså. Foreløpig alt for urutinert til det, desverre...

Tja – i fjor var det liksom ikke noe det lykkes med den dritt-sommer, men kansje det blir en flott sommer i år?

  • 2 år senere...
Skrevet

Testet ut denne ruta torsdag i forrige uke (ved en inkurie). Vi skulle ta traversjen aust-vest, men i tåka valgte vi feil renne opp og endte opp med å følge omtrent den ruta Nils har tegnet inn på bildet. Gikk helt greit å ta seg over i renna via gul strek. Alt i alt grei klyving i bunnen første 100 høydemeter, deretter løs ur over ryggen og greit opp renna til skaret mellom austre-midtre. Vi så enkelte fotspor både nederst og oppe i renna. På ryggen under veggen på austre lå det et reinsdyrhorn, gudene må vite hvordan den hadde kommet seg dit.

Da vi skulle rekke båten inn til Eidsbugarden ble det retur ad korteste vei over austre og ned normalrenna. Vi sikret de siste ti metrene opp til rappellfestet på austre.

Det er mao. fullt mulig å ta denne veien opp til midtre uten sikring, men jeg er ikke sikker på om det er like enkelt ned igjen. Vi vurderte retur et par ganger og da hadde trolig gått for en rappell ned det nederste partet. Vi var enige om at normalveien så enklere ut opp på austre, slakere og kortere klyvepartier, etc, men dette kan og skyldes mentalfaktoren (regn, tåke og usikker på veien videre vs. tørt fjell, solskinn og Torfinnsbu i sikte). Det er minst like mye løs stein denne veien i hvert fall, og vi tærte litt på flaksen et par ganger. Totalt brudte vi snødt 8t t/r Torfinnsbu

Skrevet

Takker for rapport om denne ruta Grublefot! :wink:

Interessant å høre at dette er et alternativ for de som vil rett opp på Midtre, og at det er farbart for de som kun vil klyve. Er jo allerede over 3 år siden vi diskuterte denne veien til topps på Midtre Torfinnstind, så det var fint at noen har prøvd den og gitt tilbakemelding! :D

Skrevet

Ja kan herved bekrefte at det er mulig å klyve opp på midre Torfinnstind, men veien ned skal jeg ikke ha sagt noe om. De nedre 100hm bør nok helst forseres i finvær og/eller etter å ha gått opp samme vei. (Løsgods og en del snirkling, det lå en taustump på kanten av ryggen som så ut til å være et gammelt rappellfeste). Dessuten er det jo passasjen fra toppen av midtre og ned i skaret, men denne har jeg altså ikke erfaring med. Antar at om man er greit komfertabel med å klyve ned her, så bør det nedre partiet også gå helt greit. Hva angår veien opp, så ga veivalget seg selv oppe på ryggen etterhvert som vi fant veggen over, stupet til venstre og bekkejuvet til høyre.

  • 2 måneder senere...
Skrevet

Interessant spørgsmål og diskusion. Jeg var forbi stedet - men ikke ruten - 2. august, og kan bidrage med et par fotos i lidt større opløsning, som måske nogle kan have glæde af.

Jeg gik denne dag fra Torfinnsbu mod Vestre Torfinnstind og videre Torfinnseggi og ned i Langedalen og tilbage. Desværre kom jeg ikke helt op på Vestre, da jeg lige før toppen mødte en hammer, som jeg på forskellig måde forgæves forsøgte at komme rundt om. Enkelte har beskrevet, at der her er et luftigt punkt, og måske var det for luftigt for mig eller også fandt jeg ikke lige stedet. Jeg gik alene, og det reducerer også vovemodet for mig. Der var 4 andre deroppe den dag, som tog traversen fra vest mod øst.

post-693-133474730747_thumb.jpg

post-693-133474730786_thumb.jpg

Skrevet
Interessant spørgsmål og diskusion. Jeg var forbi stedet - men ikke ruten - 2. august, og kan bidrage med et par fotos i lidt større opløsning, som måske nogle kan have glæde af.

Jeg gik denne dag fra Torfinnsbu mod Vestre Torfinnstind og videre Torfinnseggi og ned i Langedalen og tilbage. Desværre kom jeg ikke helt op på Vestre, da jeg lige før toppen mødte en hammer, som jeg på forskellig måde forgæves forsøgte at komme rundt om. Enkelte har beskrevet, at der her er et luftigt punkt, og måske var det for luftigt for mig eller også fandt jeg ikke lige stedet. Jeg gik alene, og det reducerer også vovemodet for mig. Der var 4 andre deroppe den dag, som tog traversen fra vest mod øst.

Det forstår ikke jeg. Vestre Torfinnstind er den som er lettest tilgjengelig.

Gikk der i 2008 med Lars Munck her fra FF! Det var bare lett klyving.

Se:

https://www.fjellforum.no/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=13583

Som det ses på bildene er det bare å gå opp en snøfonn tv i bildet, deretter over en small, men kort egg :)

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.