Populært innlegg Lindap Skrevet 30. april 2021 Populært innlegg Skrevet 30. april 2021 Hei. Jeg har i flere år laget tørket turmat selv og har nå beskrevet mine erfaringer på en webside til nytte for dere. Vær så god: http://lindasturmat.simplesite.com Moderator edit, ny side: https://lindasturmat.wordpress.com/ Kom gjerne med innspill i denne tråden om det er noe som mangler. Websiden er på ingen måte kommersiell og derfor håper jeg at det greit å lage litt reklame for den her. 26 19 Siter
+Tom42 Skrevet 30. april 2021 Skrevet 30. april 2021 Dersom det er interssent kan du se på en gammel side jeg hadde om emnet i 2017. Mat på tur: "Å - det smakte bra" 1 Siter
Gjest Skrevet 30. april 2021 Skrevet 30. april 2021 Tom42 skrev (1 time siden): Dersom det er interssent kan du se på en gammel side jeg hadde om emnet i 2017. Mat på tur: "Å - det smakte bra" Der var det mye snadder! Har brukt denne siden mye! Må bruke anledningen til å takke Tom 42 så mye! Siter
+Sig Man Skrevet 30. april 2021 Skrevet 30. april 2021 Liker veldig godt at du også skriver hva som ikke fungerer! hva med å skrive litt om tørking av frukt, og hva ting veier før og etter tørking? Litt kjekt med før/etter-vekt når man skal blande sammen og har glemt å veie før man tørker Siter
+Tom42 Skrevet 30. april 2021 Skrevet 30. april 2021 Hva som ikke fungerer! Prøvde meg på poteter, men det ble noe seige greier. Ellers hadde jeg både sopp og eggepulver som var minst 2 år gamle. Spiste dem i fjor, og i år er jeg ett år eldre 2 1 Siter
+sofasliter Skrevet 30. april 2021 Skrevet 30. april 2021 Tom42 skrev (47 minutter siden): Hva som ikke fungerer! Prøvde meg på poteter, men det ble noe seige greier. Ellers hadde jeg både sopp og eggepulver som var minst 2 år gamle. Jeg tørket egg til eggepulver og lagde omelett, den ble veldig god. Fulgte dine instruksjoner 👍 ( Min blanding ble ikke så gammel ) 1 Siter
Lindap Skrevet 1. mai 2021 Forfatter Skrevet 1. mai 2021 Tom42 skrev (11 timer siden): Hva som ikke fungerer! Prøvde meg på poteter, men det ble noe seige greier. Ellers hadde jeg både sopp og eggepulver som var minst 2 år gamle. Spiste dem i fjor, og i år er jeg ett år eldre Jeg tørker mange kilo med sopp hvert år. Det er holdbar i mange år etterpå. 2 Siter
Lindap Skrevet 1. mai 2021 Forfatter Skrevet 1. mai 2021 Sig Man skrev (12 timer siden): Liker veldig godt at du også skriver hva som ikke fungerer! hva med å skrive litt om tørking av frukt, og hva ting veier før og etter tørking? Litt kjekt med før/etter-vekt når man skal blande sammen og har glemt å veie før man tørker Kanskje, men da må det vente til jeg lager neste batch. Jeg pleier ikke å veie alt før jeg tørker, bortsett fra kjøttdeigen. Jeg pleier bare å hive inn en klype med det ene og det andre. Og jeg veier totalen for å se om det ikke blir for lite eller for mye. 1 Siter
Arlendius Skrevet 3. mai 2021 Skrevet 3. mai 2021 (endret) Tom42 skrev (På 30.4.2021 den 20.57): Hva som ikke fungerer! Prøvde meg på poteter, men det ble noe seige greier. Jeg får til poteter! Skjærer de i 3mm tynne skiver på mandolin, i kokende vann i 7 minutter og så i dehydratoren til de er knusktørre. Fungerer bra i vanlig tørka rett som karbohydrat, men også til frokst som hashbrowns (rehydrerer med å ha på kokende vann, lar stå i 20 minutter. Heller av vannet som er til overs og steker på panna sammen med feks spekepølse). Edit: Kan legge til at jeg først forsøkte å grovraspe potet, forkoke den og så tørke. Det ble en seig ubrukelig masse som tok 16 timer å tørke og den smakte surt. Endret 3. mai 2021 av Arlendius 2 1 Siter
+Espen Ørud Skrevet 3. mai 2021 Skrevet 3. mai 2021 (endret) Du må gjerne bruke dataene jeg har notert om epler og bananer på nettsiden din om du ønsker. Du må gjerne benytte bildet også så lenge du krediterer... Endret 3. mai 2021 av Espen Ørud Siter
+Espen Ørud Skrevet 3. mai 2021 Skrevet 3. mai 2021 ....det samme gjelder min smaksrike asiainspirerte variant av Beef Jerky: Siter
Håkan S Skrevet 3. mai 2021 Skrevet 3. mai 2021 Jag har gjort potatisgratäng med potatis,ost,lök och lite kryddor. Det gick mycket bra att torka i en stor varmlufts ugn på 50-70 gr med luckan lite öppen med en träsked mellan. Övrigt som fungerat bra är bl. -Ärtsoppa med timjan och senap. -Älg kött tid stekt i ugn. -Kyckling. -Spenat tid förvälld av fryst. -Morötter förvällda(kort ång kokta på hög värme skivade i matberedare och fin hackade) -Torsk eller annan mager vit fisk. Jag har förvarat i dubbla plastpåsar med lite hushållspapper som tar upp ev fukt och lagt i en lapp om antal portioner,senare har jag tagit olika mkt ber på hur hungrig man varit. Jag har med mig en stor burk med skruvlock som jag fyller med torkade maten och lite vatten som sedan fylls på tills maten svällt klart,det tar några timmar. När det är dags för middag häller jag allt i grytan och värmer upp under omröring. Jag har någon gång glömt att förbreda maten och då tar det lång tid innan maten blir mjuk och ätbar. Kanske torkar jag för länge men vågar ej avbryta före maten blir riktigt torr och hård. Har provat torka banan men glömde doppa i askobinsyra och då han de bli bruna men mkt godare och utan svavel och socker som färdiga från affären. Jag använde nu i vintras mkt torkad banan som sylt i gröt och fick koka i hop med havregryn och utan torrmjölk som jag ej gillar,fick bli lite te till istället. Vinter turen blev kort pga olika orsaker så hur det fungerar med att svälla under relativt kort tid han jag ej prova,men får testa hemma först . Den färdiga maten är ju frystorkad och ej jfr med att torka själv och förpackad under nogranna hygen kontroll. Hade plastvantar på när jag gjorde portions påsarna,vågar ej spara mer än någon månad. Provade frysa en gång men blev lite fuktig då och verkar ej fungera. Jag gör egna energikakor som jag haft vid längre(10 mil) cykel träningsturer och dessa fungerade bra,de är ju ej torkade utan bara frysta och väger men en del men kan ev torkas på prov men om alla tändera ska vara med hem kanske det ska undvikas och smakar nog bättre och är lättare för kroppen att ta upp näringen från när de är mjuka,har man pulka är det som på cykel att kanske halva vikten kan räknas och volymen har större betydelse. Siter
+Tom42 Skrevet 3. mai 2021 Skrevet 3. mai 2021 Arlendius skrev (7 timer siden): Jeg får til poteter! Skjærer de i 3mm tynne skiver på mandolin, i kokende vann i 7 minutter og så i dehydratoren til de er knusktørre. Fungerer bra i vanlig tørka rett som karbohydrat, men også til frokst som hashbrowns (rehydrerer med å ha på kokende vann, lar stå i 20 minutter. Heller av vannet som er til overs og steker på panna sammen med feks spekepølse). Edit: Kan legge til at jeg først forsøkte å grovraspe potet, forkoke den og så tørke. Det ble en seig ubrukelig masse som tok 16 timer å tørke og den smakte surt. Takk for gode råd. Gleder meg til prøve. Siter
Thandeka Skrevet 11. mai 2021 Skrevet 11. mai 2021 Tusen takk for veldig gode tips! Jeg lurer på hvordan tilberede den tørkede maten - hvordan kan jeg vite hvor mye vann som trengs? Både for å rehydrere den tørkede maten, og å ha nok vann til å koke pastaen/risen (når alt kokes sammen)? Og hvor mye tid må det kokes (eller ligge i vann)? Jeg ser at du putter alt i samme pose og lager det sammen, men er det ikke noe forskjell på hvor mye tid som trengs til å svelle de dehydrerte ingrediensene, og å koke risen/pastaen? Hvordan unngå at pastaen blir overkokt mens de dehydrerte grønnsakene har nok tid til å bli ferdig hydrert? Tusen takk for svar, og alle gode råd Siter
Lindap Skrevet 11. mai 2021 Forfatter Skrevet 11. mai 2021 Thandeka skrev (6 timer siden): Tusen takk for veldig gode tips! Jeg lurer på hvordan tilberede den tørkede maten - hvordan kan jeg vite hvor mye vann som trengs? Både for å rehydrere den tørkede maten, og å ha nok vann til å koke pastaen/risen (når alt kokes sammen)? Og hvor mye tid må det kokes (eller ligge i vann)? Jeg ser at du putter alt i samme pose og lager det sammen, men er det ikke noe forskjell på hvor mye tid som trengs til å svelle de dehydrerte ingrediensene, og å koke risen/pastaen? Hvordan unngå at pastaen blir overkokt mens de dehydrerte grønnsakene har nok tid til å bli ferdig hydrert? Tusen takk for svar, og alle gode råd Hei. Jeg heller på en god porsjon kokende vann og rører godt gjennom. Deretter holdes det bare varmt. Etter en stund rører jeg gjennom og sjekker om det trenges mer vann. Når pastaen er ferdig, er også resten ferdig, fordi grønnsakene og kjøttet allerede var varmebehandlet på forhånd. Det er bare å prøve seg frem. Ofte må jeg tilsette ekstra vann. Om du er uheldig med for mye vann, blir det bare litt suppete, fortsatt spiselig. Siter
Thandeka Skrevet 11. mai 2021 Skrevet 11. mai 2021 Lindap skrev (9 minutter siden): Hei. Jeg heller på en god porsjon kokende vann og rører godt gjennom. Deretter holdes det bare varmt. Etter en stund rører jeg gjennom og sjekker om det trenges mer vann. Når pastaen er ferdig, er også resten ferdig, fordi grønnsakene og kjøttet allerede var varmebehandlet på forhånd. Det er bare å prøve seg frem. Ofte må jeg tilsette ekstra vann. Om du er uheldig med for mye vann, blir det bare litt suppete, fortsatt spiselig. Ah, ok jeg skjønner. Jeg tenkte ikke på at det allerede var varmebehandlet. Tusen takk for råd! 🥰 Siter
Halkatla Skrevet 22. mai 2021 Skrevet 22. mai 2021 Dette var interessant informasjon, tusen takk! Siter
hundevenn Skrevet 19. juli 2021 Skrevet 19. juli 2021 Lindap Hei, har du eller noen av dere andre tips til lett og vanntett beholder til å frakte maten i mens den bløtgjøres på vei til camp. Vil jo ha lettest mulig sekk, men også sikre mot søl i sekken. Siter
+Espen Ørud Skrevet 19. juli 2021 Skrevet 19. juli 2021 Synnøve har noen plastbeholdere som ser ut til å holde ting på innsiden: Siter
hundevenn Skrevet 19. juli 2021 Skrevet 19. juli 2021 Hei, takk for raskt svar. Den ser jo veldig grei ut. Hvor lenge må maten ligge og svelle i vannet før den kan tilberedes? Siter
hundevenn Skrevet 19. juli 2021 Skrevet 19. juli 2021 Slik jeg har forstått det skal jeg ha all tørrmaten i en beholder, tilsette vann, (varmt eller kaldt, eller er temperaturen uvesentlig?), la den tørkede maten ligge og svelle en tid før den kan kokes opp i en kjele, f.eks. Flash. Er dette riktig? Noen som har erfaring med hvor mye vann som må tilsettes? Siter
Lindap Skrevet 21. juli 2021 Forfatter Skrevet 21. juli 2021 hundevenn skrev (På 19.7.2021 den 19.30): Hei, takk for raskt svar. Den ser jo veldig grei ut. Hvor lenge må maten ligge og svelle i vannet før den kan tilberedes? Jeg lar den svelle i circa et kvarter. Rører om en gamg ekstra innimellom. Det går også an å prøvesmake underveis og evt gjenlukke beholderen. Siter
Lindap Skrevet 21. juli 2021 Forfatter Skrevet 21. juli 2021 hundevenn skrev (På 19.7.2021 den 19.34): Slik jeg har forstått det skal jeg ha all tørrmaten i en beholder, tilsette vann, (varmt eller kaldt, eller er temperaturen uvesentlig?), la den tørkede maten ligge og svelle en tid før den kan kokes opp i en kjele, f.eks. Flash. Er dette riktig? Noen som har erfaring med hvor mye vann som må tilsettes? Jeg tilsetter kokende vann. På min siste tur brukte jeg aluminiumsposer a la Real, men mye høyere. Måtte kjøpe en skje med lang stilk for å kunne røre. Maten holdt seg fint varmt i denne posen mens jeg ventet. Jeg tilsatt bestandig for mye vann og det ble suppete, selv om det også kan spises. Bedre å tilsette vann slik at den dekker tørrmaten. Røre godt gjennom. Og etter en stund sjekke om det er fuktig nok og evt tilsette litt mer vann. Det prøvde jeg på siste måltid og det virket veldig bra. Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.