Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Annonse
Skrevet

Selv om det er helt utafor temaet (men det kan i hvert fall betraktes som forebyggende trening for å unngå problemer på tur i skog og fjell), så er faktisk noe av det jeg synes virker best for å trene ankler, og også kjernemuskulatur (balanse) å legge flere små balanseputer på gulvet og så gå fra pute til pute, gjerne samtidig som man introduserer "forstyrrelser" (løfte bein i forskjellige retninger, veive med armer osv). Jeg legger dem på rekke (avstand betyr mye) og går fram og tilbake, eller legger dem i ring og går rundt, for eksempel samtidig som jeg roterer rundt meg selv, jeg går både forlengs og baklengs, mulighetene er utallige, selv med bare 6 stykker som jeg har. Her kjenner man virkelig at man får trent anklene. Man står jo på en fot om gangen midt oppå putene og eneste muligheten å få støtte fra underlaget er da å vri ankelen. Og så går man fra putre til pute der man hele tiden må kompensere for ubalanse. Anbefales framfor noe annet jeg har prøvd i hvert fall. Moro er det også (synes jeg da).

biltema har noen "billige", disse har jeg i tillegg til noen andre dyrere, men disse er like bra

jula har noen enda billigere, men de ser for flate ut på bildet, men mulig de ikke er blåst opp

  • Liker 1
Skrevet
1 hour ago, Skogens Stønn said:

Hva er forresten "Fivefingers barfotsko"? Sko man holder i hande med fingrene sine i mens man går barbeint?

Tenk hansker for føttene.

Forbausende behangelige etter en lang treningsperiode. Men det er omtrent samme tidspunktet som de begynner å gå i filler.

Skrevet
Grimner skrev (Akkurat nå):

Tenk hansker for føttene.

Forbausende behangelige etter en lang treningsperiode. Men det er omtrent samme tidspunktet som de begynner å gå i filler.

Jo, jeg vet akkurat hva det er. Syntes bare navnet var litt artig. Det burde vel hete fivetoes? Mine "fingre" på beina minner i hvert fall veldig om tær... Eventuelt "fivedigits" (vi har vel ikke noe dekkende ord for digit på norsk?)

Interessant det der. Hvor lenge og hvor langt måtte du gå med dem (grovt overslag) før de ble forbausende behagelige? Hva slags type underlag/terreng?

;-)

Skrevet (endret)
Marius Engelsen skrev (46 minutter siden):

Siffer

Ja, ett av tallene fra 0 til 9 (hvis vi holder oss til ti-tallsystemet). Og nei, jeg har ikke 5 siffer på hver hånd og hver fot. Men engelskmenn har 5 digits on each hand and each foot.

Bruken av digit om siffer kommer nok fra telling på fingrene. På engelsk er digit en samlebetegnelse på fingre og tær (i tillegg til siffer selvfølgelig). Det er flere språk som kun har ett felles ord for fingre og tær (engelsk har dog i tillegg finger og toe), men på norsk har vi kun finger og tå, ikke noe fellesbegrep, ikke som jeg klarer å komme på i hvert fall (hvis vi holder oss unna begreper som bare fagfolk forstår).

Digit kan også være et lengdemål på engelsk (fra typisk bredde på en fingerspissen på en mann, 3/4 tomme).

Endret av Skogens Stønn
Skrevet

Interessant tråd. Jeg skal ha et nytt par sko nå, og er litt i tenkeboksen på hva jeg skal gå for. Har gått 10 år i Crispi Skarven nå, og de har blitt brukt til alt mulig. Alt fra dagstur på fiske med lett sekk, rypejakt i steinur og flere dagers vandring med tung sekk. Nå er de gåen. Goto sko når jeg bare skal ut døren for trimtur på fjelltop, skog osv er ett par inovate sko. Hadde egentlig tenkt erstatte skarven med noe lignende, men kjenner igjen beskrivelsene her av såre/trøtte fotsåler etter noen timer i skoene. Til de lengre turene med tung sekk blir det nok nye støvler, men til rypejakt og dagstur kan jeg kanskje teste noe annet. Rypejakt foregår stort sett ut fra hytte og rett i terreng som består av litt vierkratt, men mest kreklinglyng, berg og steinur. Har aldri tung sekk på disse turene.

 

Dere som bruker lave sko, har dere sko med membran? Vil ikke denne ryke ganske kjapt med lyng, nåler osv nedi skoene? Fristende å teste Aku Rocket, men kjedelig om de ryker på første jaktur pga nåler/småkvist/stein i skoen. Kan jo ha sko uten membran, men kjekt med litt bestandighet mot vann med tanke på de litt kaldere dagene utpå høsten.

Skrevet
41 minutes ago, AndréL said:

Rypejakt foregår stort sett ut fra hytte og rett i terreng som består av litt vierkratt, men mest kreklinglyng, berg og steinur. Har aldri tung sekk på disse turene.

Har brukt tynne sko på rypejakt under sånne forhold. Aldri mer støvler oppetter leggene. Innbilder meg med statistisk grunnlag på 1 at jeg skyter bedre i sko, men det er vanskelig å si med sikkerhet. Langt lettere å gå i alle fall.

Er jo lov å ta med seg støvler og sko på jakt og så prøve hva som virker.

Vi snakker om lave sko, så en membran vil ha svært begrenset virkning i terrenget. Går fort over i en kald myr. Men tynne sko tørker ganske raskt og føttene er varmevekslere, så etter et par timers gange er litt fukt i skoene bare velkomment. Helt annen historie om du sitter stille.

Skrevet (endret)
AndréL skrev (2 timer siden):

Dere som bruker lave sko, har dere sko med membran? 

Bruker lave sko med membran ja, Salomon Speedcross 5 GTX.

Har gått mange ti-talls mil i alt mulig av terreng nå i 1,5 år med disse, gått i tett lyng, krysset myr og gått i mye skog, gått på fjell og steinur. Membranen er fortsatt god. Scenarioet med å få noe ned i skoene som stikker hull på membranen har jeg ikke vært borti.

Lave sko med membran og vann oppi, har jeg heller ikke ansett som noe problem. Nå på siste langtur på Hardangervidda var jeg uheldig og plumpa uti en elv jeg skulle krysse. Den ene skoen ble gjennomvåt, den andre delvis våt, dvs første gang det har skjedd på tur, på den tiden jeg har brukt skoene. Tok ut innersåler, og i starten satt jeg skoene slik at mesteparten av vannet kunne renne ut åpningen ved hjelp av tyngdekraften, dvs med helen på skoen ned og tåa opp. Er slik jeg setter de til tørk hjemme også, når de har blitt vasket. Noen timer senere på kvelden når jeg skulle fiske, tok jeg på meg tørre sokker og brukte skoene uten innersålene, uten at de føltes våte i det hele tatt. Tørre sokker vil og hjelpe med å trekke ut litt fukt. Dagen etter var skoene helt tørre.

To "triks" jeg bruker når jeg går, er feks på myr tråkker jeg flatt med foten, det hjelper litt så man ikke siger så langt ned.
Og ved kryssing av bekker, elv eller lign der man ikke skal gå oppå stein som stikker opp, men faktisk gå i vannet, går jeg på tå! Da vil man få mer høyde før vannet kan renne oppi skoen.

Jeg liker bedre å ha membran og kunne tråkke i små vannpytter uten å bli våt i det hele tatt, enn å ha sko uten membran der man blir våt så fort man tråkker i en liten vannpytt eller går gjennom gress/lyng olign med mye fukt, eller i regnvær.
Går ofte turer her hjemme som er opptil 2 mil, ville vært kjedelig å fått våt sko de første 100m av turen om man er uheldig.
Så her blir det kun sko med membran, forløpig!

Nå gjennstår det bare å slite ut et nytt par med SpeedCross 5 GTX som ligger klare til bruk her, og så blir det vel å kjøpe nye Speedcross 6 GTX.

IMG_4351.jpg.167aeda8259fbdea0373c8ce5e56169b.jpg

Endret av Kristian V.
Skrevet
Grimner skrev (7 timer siden):

og føttene er varmevekslere

Jeg vet at fugler har varmevekslere i beina ved at blodårene som fører blod ut i bena varmer opp det blodet som kommer tilbake fra bena.  Men at mennesker har noen form for varmeveksler i bena, det må du forklare nærmere, for det har jeg aldri hørt om før. 😁

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.