Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Annonse
Skrevet

Skal ikke uttale meg om dunpose og dampsperre, men syns kanskje det burde holde en uke uten dampsperre vist en lufter ut på morgenen. Mine vinterposer er syntet og  jeg vrenger posen om morgenen og lufter ute om været tillater, ellers inne.

Har heller ikke brukt pose i skiskoene, men mine erfaringer er kun med 6-8 dagers tur. Skifter til tørre sokker og trekker dagens sokker utenpå og så ned i fotposer. Tar ut såle og åpner sko så mye det lar seg gjøre. Dagens sokk tørker sånn passe etterhvert og det samme gjør skoene.

Jeg har med en slik ekstra tupp, etter et skibrudd i møte med en skavl for mange år siden. Den gang hadde jeg ikke noe reserveløsning og etter det har jeg ikke hatt behov for reserveløsning. Likevel har jeg i årene etterpå hatt denne lille tuppen med meg i tilfelle uhell. Min reservetupp er i metall og 2delt med vingemutter for stramming. Hadde jeg hatt denne tuppen den gang skien brakk hadde turen fra Tuva til Ustaoset blitt mye enklere. 

Har ikke hatt problem med BC binding jeg heller, men hatt frysing på autobindingen NNN på langrennskiene en gang. Bindingen lot seg da overhodet ikke låse. Etter dette har alle bindinger her i huset fått en dæsj silikonspray en gang før sesongstart. 

Kjenner jeg ble litt misunnelig nå, men du får ha god tur og lykke til 👍 

  • Liker 1
Skrevet

Jeg har aldri brukt dampsperre i soveposen eller skiskoene, men har bare en håndfull ukesturer vinterstid. Ville nok droppa det om jeg skulle gått denne turen.

Har aldri hatt med ekstra ski, men har alltid med en ekstra trinse eller en sammenleggbar stav i reserve. Litt gaffa, ståltråd, paracord og multiverktøy fikser det meste. Har også en samsplint som også kan brukes til reparasjoner.

Jeg har alltid med litt smøring, men ender nesten aldri opp med å bruke det. Foretrekker i så fall heller å veksle mellom smale og brede kortfeller.

Ångående vekt på pulken er jeg enig med deg, men foretrekker å ha med ekstra mye drivstoff. Beregner opp i mot 1 liter om dagen på vinteren, men dette er også plenty og har ofte med for mye. 

  • Liker 1
Skrevet
rayun skrev (1 time siden):

[Mine vinterposer er syntet og  jeg vrenger posen om morgenen og lufter ute om været tillater, ellers inne.]

[Jeg har med en slik ekstra tupp] 


[Etter dette har alle bindinger her i huset fått en dæsj silikonspray en gang før sesongstart.]

[Kjenner jeg ble litt misunnelig nå, men du får ha god tur og lykke til 👍 ]

Jeg regner egentlig med at det blir skyet hele turen, og ikke mulighet til tørk. Men foreløbig går jeg for posen uten dampsperre. Jeg pleier å sove i dunjakken og anna-buksen når det er veldig kaldt.

Reserveskitupp har jeg faktisk. Det er en rød plastsak man skyver innpå skien. Men den er for liten i høyden til at den passer på Nansen skiene. Den skituppen du har selges ikke lengre virker det som. Det er sikkert en slik «retro» skitupp du har? 
6949F9B6-62AD-415E-AD65-0881ED52A9BD.jpeg.fdd180b211166ca1bed2a21b970eb937.jpeg

En kort reserveski fra finn, med en bc binding, er kanskje det jeg skulle hatt. Just in case.

Silikonspray er ikke dumt, det skal jeg gjøre :) Men ikke få siliconspray på skisålen eller fellene, fellene blir permanent ødelagt om det kommer i limet.

Og takk for det. Jeg kjenner jeg er litt nervøs i magen for å dra så lenge, og så langt alene på vintertur i ett helt ukjent område.

Anders_G skrev (1 time siden):

har alltid med en ekstra trinse eller en sammenleggbar stav i reserve. Litt gaffa, ståltråd, paracord og multiverktøy fikser det meste. Har også en samsplint som også kan brukes til reparasjoner.

I sekken som jeg bruker på toppturer og skiturer om vinteren har jeg alltid en pose med ett lite mutiverktøy, ståltråd, paracord, dampsperreteip, leukoteip, en nål, litt sytråd, sikkerhetsnåler, noen få skruer etc. Så lenge det er ski/bindinger involvert drar jeg aldri uten :) 

 

Takk for råd begge to :) 

Skrevet

Ja det stemmer, denne her:

6ED4616C-FD39-4092-A196-A8E803A79303.thumb.jpeg.9973cc390fde5b1c2744970fc4348b42.jpeg

Jeg har den rød i plast som du nevner, men den passer ikke på fjellskiene mine. Denne derimot passer på alt. 

Ser forøvrig at det ligger noen på FINN visst du har tid til å vente på en sending.

  • Liker 1
Skrevet
Aleksander Jacobsen skrev (46 minutter siden):

Jeg ville ikke dratt på fjellet en uke om vinteren med dunpose. Det blir mye kondens og få muligheter for tørking. 

Selv ikke med hydrofobisk dun?

  • Liker 1
Skrevet

Jeg var litt uklar vedrørende tørk av posen, men jeg vrenger den straks etter at jeg har stått opp. Er det tørk ute (alt unntatt snø, tåke etc) legges den over draget som jeg pleier å støtte opp med stavene. Går ikke dette får den ligge vrengt på underlaget inne i teltet å tørke som best den kan.

  • Liker 1
Skrevet
rayun skrev (1 time siden):

Ja det stemmer, denne her:

6ED4616C-FD39-4092-A196-A8E803A79303.thumb.jpeg.9973cc390fde5b1c2744970fc4348b42.jpeg

Jeg har den rød i plast som du nevner, men den passer ikke på fjellskiene mine. Denne derimot passer på alt. 

Ser forøvrig at det ligger noen på FINN visst du har tid til å vente på en sending.

Gidder du å legge den på kjøkkenvekten, så vet jeg om det er mye vekt å spare sammenlignet med en gammel kort ski jeg har liggende ;)  :) 

Skrevet
Aleksander Jacobsen skrev (1 time siden):

Jeg ville ikke dratt på fjellet en uke om vinteren med dunpose. Det blir mye kondens og få muligheter for tørking. 

Er dette en reell bekymring du har erfaring med?

Virker som veldig mange drar på vintertur med dunposer da 🤔🤔

Skrevet

Her er hva Børre Ousland sier om soveposer (Intervju etter turen over Nordpolen):

Screenshot_20210308-220756_Chrome.thumb.jpg.6ff9f72a36d486389486438df013b761.jpg

F.eks Aaron Linsdau brukte dunsovepode (MW Bison GWS) på sin 80 dager lange solotur inn til Sydpolen i 2013 (tror jeg året var).

Som Børge nevner, dun vs syntet kommer an på tur/forhold.

 

  • Liker 1
Skrevet
Marius Engelsen skrev (5 timer siden):

- Trenger man dampsperrepose i dunposen? Eller er det for «kort tur» til at det har betydning? Jeg merker selv at etter en helg er dunposen litt tyngre og flatere enn da turen begynte.

- Dampsperre i skiskoen? Jeg har klart meg fint uten før i 2-3 dager i fjellet. Går det fint også en uke i fjellet uten plastposen? Jeg synes skoen kjennes litt glatt ut innvendig med pose i skoen, og har derfor ikke brukt det.

- Jeg har aldri brukket en ski, eller fått trøbbel med BC magnum bindingene. Synes dere jeg bør ta med en av konas ski som reserveski?

- Jeg opplever området nord for riksvei 7 til å være relativt kupert og godt egnet for kortfeller (jeg bruker mohair). Er området sør for Dyranut såpass slakt at jeg kan gå en del med smørning?

BB80EB01-035B-432E-9383-7326A95982A7.jpeg

CD07AE03-A666-43FE-80E4-2938C38E9ABE.jpeg

4DD1D698-F48D-4CE6-B07E-D0B33B4D5789.jpeg

Dampsperre i dunpose => aldri brukt, hverken for 1,2, 3 eller 4 veker. Luft pose på morgon over ski om det ikkje er nedbør, nytt evt små solglyttar og opplette til å lufte soveposen, eg plar dandere han oppå bedding lett stappa under strekk/reimar. 

Dampsperre i skisko =>kan vere greit på vekestur, spesielt om det er meldt kaldt. Eg ville brukt det første 3-4 dagane på ein vekestur, og droppa dei etter det. 

Reserveski på vekestur => ville eg droppa. 

Ved gode forhold kan ein gå store delar av turen på smurning. Eg skal truleg avgårde sjølv i påska, og har med både korte og lange fellar, blå, blå ekstra, grøn og polar festevoks. Skia skal også preppast før eg dreg, og få ein liten rubb i festesona. Gleda over å gli på festesmurte ski er no suveren! Personleg kunne det ikkje falle meg inn å reise utan smurning. 

 

  • Liker 2
Skrevet

Det meste innenfor min kompetanse / erfaring er sagt. Har du muligheten til å trekke innomhus for tørk dersom ting blir våtere enn forventet, eller forhindrer DNTs korona - regler dette? (jeg er ikke kjent på ruta og vet ikke hva der finnes av hytter). 

Må ellers bare få gratulere med å ta steget og dra på solotur ei uke med pulk, mange vegrer seg for den milepælen! Det blir ikke den siste, det er mitt tips ;-) 

  • Liker 1
Skrevet (endret)

Helsport skriver følgende om sine mest hardbarka dunposer:

Sitat

OUSLAND-WANNABE’EN
Hvem: Deg som er skikkelig glad i kulde
Hvor: Svalbard, Sydpolen, Grønland, Antarktis
Hva: Svalbard X-Trem
Hvorfor: Soveposer i X-TREM-serien er utviklet for å tåle lave temperaturer og ekstrem bruk. Her finner du soveposer med ulike isolasjonssystemer, skreddersydd for ulike brukssituasjoner og for å takle ethvert klima – enten det er kaldt, fuktig eller begge deler. Dette er poser som til enhver tid sørger for at både norske og internasjonale ekspedisjoner holder varmen under verdens tøffeste forhold.

Svalbard X-Trem-posen er intet unntak, og ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Her har vi etter nøye vurderinger, prøvinger og testinger fylt posen med så mye dun at du kan holde deg varm en hvilken som helst vinternatt. Med en T-Lim på -40, og samtidig en vekt på under to kilo, er dette posen du skal ha med deg ut i sprengkulda.

Rab skriver om Expedition 1000:

Sitat

With 1000g of the highest quality 850FP ethically sourced European Goose Down, the Expedition 1000 is designed to offer warmth and protection in temperatures as low as -30°C. Specifically designed for expedition use.

Mer propaganda:

Introducing Nikwax Hydrophobic Down - YouTube

Er dunposer litt "nedsnakka"?

Endret av northern_fov
  • Liker 1
Skrevet
Marius Engelsen skrev (13 timer siden):

Er dette en reell bekymring du har erfaring med?

Virker som veldig mange drar på vintertur med dunposer da 🤔🤔

Jeg har ikke brukt dunpose lengre enn helgeturer vinterstid selv. Og som du selv skriver så kjenner man at dunen har mistet spensten og er mer pakket etter bare et par netter. Brukte en Helsport Rago på en 4-netters i høst (barmark), og den var i grenseland våt etter kondens og utsvetting. Var på en ukelang tur i februar med syntetpose, med temperaturer langt ned på -20-tallet. Soveposen var fullstendig nediset rundt hodeåpningen og var våt ellers på utsiden. Den var merkbart tyngre ved reisens slutt. Men posen var like varm. Tviler på om det hadde vært tilfelle med dun. 

 

  • Liker 1
Skrevet

Takk for svar alle sammen :) 

Ang. dunposen, jeg prøver å holde ett godt fukt/rim regime, og tar selvfølgelig ikke fuktige klær ned i posen, og satser på det går bra. Hvis værmeldingen snur, og det meldes veldig kaldt, så har jeg en gammel tynn syntetpose jeg kan supplere med som overtrekkspose.

Jeg går for en brødpose mellom sokkene i skiskoen. Jeg får gå litt rundt i huset med det til jeg finner rett sokkekombinasjon som passer sammen med brødposen.

@Tessatroll Jeg tenkte å smelte inn litt grønn festevoks i festesonen før jeg drar. Så bruker jeg kortfeller oppå dette og smører ved behov/mulighet. Håpet er at den grønne voksen er såpass hard at den ikke lager trøbbel for limet på fellen, og med litt grønn voks smeltet inn vil dagens voks holde lengre.

  • Liker 1
Skrevet
Marius Engelsen skrev (6 minutter siden):

Takk for svar alle sammen :) 

Ang. dunposen, jeg prøver å holde ett godt fukt/rim regime, og tar selvfølgelig ikke fuktige klær ned i posen, og satser på det går bra. Hvis værmeldingen snur, og det meldes veldig kaldt, så har jeg en gammel tynn syntetpose jeg kan supplere med som overtrekkspose.

Jeg går for en brødpose mellom sokkene i skiskoen. Jeg får gå litt rundt i huset med det til jeg finner rett sokkekombinasjon som passer sammen med brødposen.

@Tessatroll Jeg tenkte å smelte inn litt grønn festevoks i festesonen før jeg drar. Så bruker jeg kortfeller oppå dette og smører ved behov/mulighet. Håpet er at den grønne voksen er såpass hard at den ikke lager trøbbel for limet på fellen, og med litt grønn voks smeltet inn vil dagens voks holde lengre.

Tips fra Åsnes ang smøring og kortfeller

Spørsmålet er hvordan man klarer å ha nok feste i fellelimet over flere dager når det er kaldt og de potensielt skal av og på en del?

  • Liker 1
Skrevet
northern_fov skrev (8 minutter siden):

Tips fra Åsnes ang smøring og kortfeller

Spørsmålet er hvordan man klarer å ha nok feste i fellelimet over flere dager når det er kaldt og de potensielt skal av og på en del?

Nei, si det. Har aldri hatt problemer med det på helgeturer. Heller ikke med de gamle fellene som har blitt langt over klister har noen gang løsnet.

I så fall legger jeg de på innerlommen og får varmet de opp. Har med kortfeller og langfeller.

Skrevet
northern_fov skrev (13 minutter siden):

Tips fra Åsnes ang smøring og kortfeller

Spørsmålet er hvordan man klarer å ha nok feste i fellelimet over flere dager når det er kaldt og de potensielt skal av og på en del?

Aldri opplevd som eit problem. 

  • Liker 2
Skrevet
Marius Engelsen skrev (35 minutter siden):

 Jeg tenkte å smelte inn litt grønn festevoks i festesonen før jeg drar. Så bruker jeg kortfeller oppå dette og smører ved behov/mulighet. Håpet er at den grønne voksen er såpass hard at den ikke lager trøbbel for limet på fellen, og med litt grønn voks smeltet inn vil dagens voks holde lengre.

Slik eg og plar gjere det.

  • Liker 1
  • Takk 1
Skrevet
Marius Engelsen skrev (49 minutter siden):

Jeg går for en brødpose mellom sokkene i skiskoen.

Stikk innom Vinmonopolet og handle deg et par poser der, de er finfine til den bruken. Bonusen er at også kan kjøpe noe å ha oppi posene..

  • Liker 2
Skrevet
Tessatroll skrev (10 minutter siden):

Slik eg og plar gjere det.

+1

Dvs jeg rubber gjerne sålen litt og drar så over grønn grunnvosk som smeltes inn. Over dette går det gjerne i blå eller grønn normalsmurning her oppe det meste av vinteren. Om jeg må så legger jeg bare fellene utenpå her igjen. 

Aldri hatt problemer med at fellene ikke sitter, men dersom jeg skjønner at det ikke er noen vei tilbake for å skifte til feller i løpet av en tur så henter jeg de gjerne ut av sekken og har de under jakke en stund før de settes på. Det er ikke sikkert det er nødvendig dog, men troa på at de vil sitte bedre da er tilstede. Det sammer er det om de skal på fra morgenen av - da "varmes" gjerne fellene i teltet før de settes på skia. Ikke sikkert dette er særlig nødvendig heller, men så var det den trua da ;-) 

Har aldri hatt problemer om fellene har gått rett på fra sekken heller for så vidt...

Tipper @Marius Engelsen i løpet av turen finner ut hvorfor vi prioriterer å gå på smurning fremfor feller når vi kan....

  • Liker 1
Skrevet (endret)

Har bare gått på kortfeller frem til nå, men nå skal jeg jaggu teste voks.

Om smøringa skal byttes, skrapes den bare av eller bruker man cleaner? Hva skjer evt med grunnvoksen da?

Endret av northern_fov
  • Liker 1
Skrevet (endret)
northern_fov skrev (42 minutter siden):

Har bare gått på kortfeller frem til nå, men nå skal jeg jaggu teste voks.

Om smøringa skal byttes, skrapes den bare av eller bruker man cleaner? Hva skjer evt med grunnvoksen da?

Byttes? Har smurt utenpå i snart 2 år nuh ;-)

Men det hender jeg renser skia og starter på nytt på "høsten" altså. Spesielt om jeg har gått på klister på vårparten, men som sagt så er det enten grønt elllr blått her nordpå det aller meste av året, så jeg gidder ikke bryet bare. 

Om jeg har vasket ned skia helt så er det selvsagt lett rubbing og innsmelting av grunnvoks på nytt...

Endret av Espen Ørud
  • Liker 1

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.