Populært innlegg +tshansen Skrevet 31. desember 2020 Pålogget Populært innlegg Skrevet 31. desember 2020 Som noen sikkert har fått med seg, har jeg et noe usunt forhold til kniver 🤣 Vel, det har utviklet seg til å gjelder økser også. Herfra var stien smal til en enda mer omfattende sjuke... treskjæring og alt som hører med den biten. Det er fint lite som tillfredstiller mer enn å lage seg noe selv. Så jeg kjøpte inn diverse sløyd artikler for å utvikle interessen min, samt ha godt nok verktøy til å klare det meste av arbeid innenfor trevirke. Jada, dette kan gjøres i en fei om du har båndsag, stikksag, dreiebenk osv. Men det tar vekk noe helt enormt av sjelen i en god turkopp (mener jeg) Så å lage noe som ikke er helt perfekt, men hugget ut av en stamme med øks, for så å smi den til med kniv. Ja dette er noe som gir langt større forhold til koppen du skal nyte kaffe fra de neste årene. Jeg begynte i det små men feilet en del på håndtak og ikke minst dybde på koppen. Som gjorde det vanskelig å hule ut skikkelig. Men siden jeg hadde lovet koppen vekk til småen, var det bare å gjøre ferdig før jeg begynte på nytt prosjekt. Det tar noen timer, men det går overraskende fort når man finner flyten i det. Den største jobben er helt klart å hule ut tomrommet i koppen, her kan man naturligvis fjuske litt med treborr, selv bruker jeg stemmjern for å fjerne de største bitene. Koppen blir blir satt inn med valnøttolje siden den skal brukes til drikke. Her strides de lærde.. det finnes sikkert mange løsninger her, og noen produkter som epoxy er sikkert bedre, men mye mer styr å bruke. Siden jeg har lite erfaring holder jeg meg til valnøttolje enn så lenge. (tørketid ca 5 dager) Vel, dette var mitt første forsøk i voksen alder på å lage min egen turkopp. Så jeg gjorde meg noen gode erfaringer. Første jeg gjorde, var å handle inn flere blyanter så det er lettere å tegne på og justere designet underveis. Jeg gikk til innkjøp av enda en sløydkniv (morakniv 106) med litt lengre blad enn den på bildet over. huggjern fra biltema er ikke skarp nok og godt nok stål i til å få gode kutt. Det river mer enn det kutter. Så jeg har handlet et par huggjern fra Swiss Made. Jeg har også handlet meg en øks til, men dette er mest for å tilfredstille sjuka og nyskjerrigheten på hvilken av disse små øksene er "best" til mitt bruk. Granfors Bruk Lille Skogsøks, Outdoor øksen og Villmarks øksa. Å finne emne, grovhugge det, samt finhugge formen til koppen går som en lek med rett øks. Rett og slett en fornøyelse og jobbe med. Jeg tegner på formen jeg ønsker, finner sånn ca hvilken høyde koppen skal ha også prøver jeg å ha en overflate så jevn som mulig. Lettere når man skal sikte inn og formen koppen underveis. Ingen ting av dette er satt på forhånd, alt er tatt på feeling og det blir gjort små justeringer hele veien. Jeg fjusket litt på denne koppen å brukte en liten skål for å finne en jevn sirkel, ellers så er alt tegnet for hånd rundt. Her ser jeg meg ferdig med øksen og går over til å finkutte med kniv, her er det fortsatt en del arbeid igjen, men jeg nærmer meg mer og mer den endelige formen før jeg jeg fortsetter å skave ut av bollen. Materialet som er brukt er Bjørk så det er dessverre ikke alt for mye "liv" i treverket. Håndtaket er ferdig så jeg må bare justere høyden på koppen litt før jeg justerer inn ytterformen på koppen. Jeg har akkurat begynt å kikke på en skje jeg skal lage til, men det får jeg komme mer tilbake til når jeg har fått mer bilder av prosessen. Jeg driver å håndtegner noe gammel vikingmønster på papir som jeg har lyst å overføre til kanten på koppen, mest for treningen sin del. Så får vi se hvordan det endelige resultatet blir på sikt. Da gjenstår det bare å fyre i bålpanna, henge opp køyen og fortsette arbiedet. Spørs om det ikke blir en del kopper, skjeer, kniver og lignende i tiden framover 🤣 Fortsettelse følger... 21 4 Siter
Populært innlegg +tshansen Skrevet 31. desember 2020 Pålogget Forfatter Populært innlegg Skrevet 31. desember 2020 Litt fin hugging og justering på selve koppen gikk som en drøm med den nye outdoor øksen! Jeg ser de som driver med dette bruker en egen øks med veldig stort blad, men jeg fant den litt smalere bladet fra outdoor øksen langt mer presist for fin hugging av ytterkant og grad (bue) av koppen nedover 🤔 Begynner å nærme seg farlig nært finpussen igjen! Det er rett og slett terapi å skave ut av bollen med skarpe kniver 🤩 skulle komme pakke fra verktoyas.no i dag, med nytt huggjern, men de sendte bare oljen... så spørs om de ikke var tom på lager! Jaja! Jeg får kontakte de over nyttår å legge til litt ekstra knask på forsendelsen 😂 13 2 Siter
+tshansen Skrevet 1. januar 2021 Pålogget Forfatter Skrevet 1. januar 2021 Midt i mellom ribbedamping, kålrabistappe og alt som hører nyttårsaften til, tok jeg å kokte turkoppen da jeg leser at dette er fornuftig å gjøre for å bevare koppen. Dette er fortsatt på tungt amatør nivå, men jeg lever da etter learning by doing prinsippet. Jeg prøvde å google meg klokere på dette tema, men her strides de lærde. Hvorfor koker vi koppen? Jeg har eldre kopper og tre redskaper som ikke er kokt som holder seg helt fin. Noen hevder det er for å ta vekk spenningen som kan være i treverket, andre hevder det er for å unngå at det skal gå blågeit i treverket. Jeg føler meg like klok, så jeg fant ut jeg like godt kunne prøve å se om det utgjør noe forskjell. Det som ikke kan diskuteres er hvor fort vannet ble misfarget. Så det skjer noe rundt denne prosessen som jeg ikke helt evner å forstå. Kom gjerne med innspill og egne erfaringer om noen sitter med kloke svar. det setter jeg bare pris på. Dette er etter ca 30 min koking og et klass med vann fra springen som referanse. 3 Siter
Bjørn J Skrevet 1. januar 2021 Skrevet 1. januar 2021 Ribbe skal jo dampes over bjørkepinner. Koppen din er laget av bjørk. Hva med ribbe dampet over bjørkekopp? Du ville i hvert fall fått Norges best impregnerte turkopp! 😁😁 1 1 Siter
Terka Skrevet 1. januar 2021 Skrevet 1. januar 2021 Du har motivert meg til å hente fram disse og begynne på igjen @tshansen! 🤗 Skar ut emnene på båndsag for ca 15 år siden, resten er gjort med kniv og jern. Første kopp ble aldri 100% fullført og kopp nr 2 ble bare påbegynt. 3 1 Siter
+rayun Skrevet 1. januar 2021 Skrevet 1. januar 2021 Har ikke prøvd å koke det lille jeg har lagd, men det funker sikkert godt. Jeg har nøyd meg med å legge ting i lynlåspose med litt nøytral matolje. Ligger noen dager til det ser ut til å ha mettet tilstrekkelig. Vil tro den prosessen går mye kjappere med varm olje. Bra prosjekt @tshansen👍 1 Siter
+tshansen Skrevet 1. januar 2021 Pålogget Forfatter Skrevet 1. januar 2021 Terka skrev (2 timer siden): Du har motivert meg til å hente fram disse og begynne på igjen @tshansen! 🤗 Skar ut emnene på båndsag for ca 15 år siden, resten er gjort med kniv og jern. Første kopp ble aldri 100% fullført og kopp nr 2 ble bare påbegynt. Dæven, de koppene der likte jeg utførelsen på 👏🏻 Fantastisk hygge å bare sitte ute med bålpanne, litt spikking og sine egne tanker 😊 tipper de koppene er ferdig tørka 👏🏻 15 år er ganske lenge. Holdt på litt i ungdommen selv, men alt annet tok opp tiden! Nå har jeg funnet tilbake til de små gledene, kanskje vi kan takke covid for dette? jeg begynner å nærme meg ferdig med koppen, siden jeg skal prøve å lage litt mønster på den velger jeg å pusse den litt med sandpapir før jeg setter den inn i olje. 2 Siter
+Krankman Skrevet 1. januar 2021 Skrevet 1. januar 2021 (endret) Dette skal jeg også prøve på! Ser veldig artig ut! Tips til emne? En tørr bjerkekubbe fra vedstabelen er det greit? Endret 1. januar 2021 av SnorreL 1 Siter
+tshansen Skrevet 1. januar 2021 Pålogget Forfatter Skrevet 1. januar 2021 Nå er det sikker mange meninger om dette, men denne koppen er hugget rett fra Skogen dagen før! Mye lettere å jobbe med en moderat fuktig stubbe enn en tørr en! Men en tørr en slipper du at sprekker. Men min forrige kopp tok jeg også rett fra et nytt kappet tre og den har ikke sprukket enda! Den er heller ikke oljet 👍🏻 Ja dette er bjørk 1 Siter
+tshansen Skrevet 1. januar 2021 Pålogget Forfatter Skrevet 1. januar 2021 Vel, da vi kommet til siste steg i prosessen.... sette koppen inn med olje. Jeg skulle så inderlig gjerne spurt oldefaren min hva han pleide å sette den inn med, for et kjapt søk på google kan jo gjøre en mer forvirra enn klokere når det kommer til what or what not 🤣 Det er tydelig at dette er et felt som engasjerer og har stor betydning for mange, noe jeg syntes er kjekt. Digger engasjement rundt ting som for mange kanskje er en filleting. Så mitt valg ble valnøttolje.. Mest for at destilert parafin som også blir brukt neppe var å få tak i riktig gamle dager. Dette skal visstnok impregnere koppen bedre, men det er ikke så ekstremt nøye for meg. Det viktigste er at koppen er behandlet med noe som gjør at treverket tåler litt røff behandling samt ikke blir misfarget med en gang. Oljen smakte jeg på, å det var absolutt ikke noe usmak. Så jeg tror ikke kaffen blir veldig påvirket, men det vet ikke før jeg får begynne å bruke koppen. Jeg får heller justere meg etter at jeg har brukt denne koppen en stund. Første runde med olje forsvant rimelig fort inn i treverket. Det var tørt igjen på et øyeblikk. Så jeg regner med at jeg må sette den inn i flere omganger, kanskje noen med erfaring på feltet kan komme med noen gode føringer? Er det nok med et par lag, eller skal man prøve å "mette" treverket? 3 runder med et godt oljelag... nå skal den få stå å trekke en stund før jeg eventuelt setter den inn noen ganger til. Jeg er godt fornøyd med koppen og tar meg selv i å elske prosessen. Dette var faktisk forbanna kjekt. Utrolig deilig følelse og lage noe slikt selv. Dette kan jeg virkelig anbefale alle. I neste post skal jeg ta bilde og legge ut alt verktøyet jeg har brukt for å skape denne koppen, om noen er i tvil eller lurer på hva de "skulle hatt" for å lage en slik kopp selv. Neste prosjekt på lista er en tre sleiv.... Apropos det, er det noen som kan anbefale tresorter med mer liv i, eller kanskje lagvis med hardt og mykt treverk, for å få litt kontraster ? 6 Siter
Aurejeger Skrevet 1. januar 2021 Skrevet 1. januar 2021 Hei Flott håndverk må jeg si. Virkelig forseggjort. Har du vurdert å bruke masurbjørk? Det gir veldig fine tegninger og detaljer i treet. 1 Siter
+tshansen Skrevet 1. januar 2021 Pålogget Forfatter Skrevet 1. januar 2021 Aurejeger skrev (20 minutter siden): Hei Flott håndverk må jeg si. Virkelig forseggjort. Har du vurdert å bruke masurbjørk? Det gir veldig fine tegninger og detaljer i treet. Takk for det, jeg må vel kanskje innrømme at jeg har en anelse OCD, og muligens et par andre bokstaver i blodet...så dette er en veldig fin måte å kanalisere uro samt finne ro 😃 Jeg har til nå bare tatt det jeg har for hånden, men ser jo at jeg må prøve å tilstrebe å finne treslag som gir langt mer farge og kontrast i koppen. Hvordan skiller jeg en masurbjørk fra en vanlig bjørk? Siter
Gjest Skrevet 1. januar 2021 Skrevet 1. januar 2021 Flott! Jeg laget en gang en kopp av en knute på bjørk. Det kalles "knyle" i min dialekt. Det gir fine tegninger. Jeg kokte min kopp i linolje til den ikke lenger fløt. Tok den opp og lot den tørke mens jeg tørket av olje som "svettet" ut. Den er litt liten, synes jeg, og dette gir meg inspirasjon til å begynne igjen. Har mange flotte emner som jeg har funnet på mine turer. De fineste synes jeg er knuter fra or. De er også fine til knivskaft. Siter
Aurejeger Skrevet 1. januar 2021 Skrevet 1. januar 2021 tshansen skrev (11 minutter siden): Takk for det, jeg må vel kanskje innrømme at jeg har en anelse OCD, og muligens et par andre bokstaver i blodet...så dette er en veldig fin måte å kanalisere uro samt finne ro 😃 Jeg har til nå bare tatt det jeg har for hånden, men ser jo at jeg må prøve å tilstrebe å finne treslag som gir langt mer farge og kontrast i koppen. Hvordan skiller jeg en masurbjørk fra en vanlig bjørk? Masurbjørk er det de har brukt til skjefte på Casstrøm no10 og Casstrøm Lars Falt kniven bla. Hvor man finner det i naturen vet jeg ikke, men ser det er å få kjøpt når jeg Googler det. 1 Siter
+tshansen Skrevet 1. januar 2021 Pålogget Forfatter Skrevet 1. januar 2021 Hvilket Utstyr trenger du? Dette er eneste utstyret jeg brukte til å lage denne koppen. Det er en kjempefordel å ha et skikkelig huggjern i tillegg, dette har jeg på vei i posten, for å lettere ta ut av koppen. Sandpapir (80, 120, 160) Her kan du nesten ikke tråkke feil, men greit å velge et fint papir (120 bruker jeg) Morakniv 164 og Morakniv 163 Blyant til å marke, sette streker eller dekorere En god øks med kort skaft. Personlig likte jeg Outdoor øksen til Gränsfors Bruk veldig godt. Har Villmarksøksen i tillegg Morakniv 120 er helt magisk å spikke med. Gir en helt fantastisk kontroll (billig på Clas Ohlson) Morakniv Garberg men her kan du velge en større kniv etter eget ønske. Garberg er veldig skarp på eggen å blir ofte brukt til å "pusse" med ryggen. Man kan også bruke borr til å lage hull eller diverse mønster, men for min del er litt av sjarmen å klare seg med så "gammelt" tradisjonelt utstyr som mulig. Det tar litt mer tid, men hjelpe meg så tilfredstillende det er. Til slutt vil jeg anbefale å stroppe over knivene og øksen slik at de er klar til bruk igjen. Dette er god vaner som gjør det langt lettere å jobbe. En sløv kniv er farlig. Takk for alle innspill. Hyggelig å se så mange andre har interesse for dette. Jeg blir nok å oppdatere denne posten jevnlig med nye prosjekter. Kom gjerne med tips, eller egne erfaringer om du har. 2 1 Siter
+tshansen Skrevet 1. januar 2021 Pålogget Forfatter Skrevet 1. januar 2021 Trond Monkvik skrev (12 minutter siden): Flott! Jeg laget en gang en kopp av en knute på bjørk. Det kalles "knyle" i min dialekt. Det gir fine tegninger. Jeg kokte min kopp i linolje til den ikke lenger fløt. Tok den opp og lot den tørke mens jeg tørket av olje som "svettet" ut. Den er litt liten, synes jeg, og dette gir meg inspirasjon til å begynne igjen. Har mange flotte emner som jeg har funnet på mine turer. De fineste synes jeg er knuter fra or. De er også fine til knivskaft. Dæven, det var et godt tips... Koke den i linolje... Men dette satt ikke smak antar jeg? Linolje blir vel brukt på økseskaft og knivskaft også om jeg ikke husker feil? Vet noen bruker danish oil på utsiden for ekstra farge. Jeg har gått forbi et par knuter på min mange turer, så spørs om jeg finner de igjen nå som jeg er bevisst på at jeg må få med meg noen slike hjem. Or ja, dæven...må lese meg opp på den norske fauna jeg nå. Jeg kan vel strengt talt bare skille noen få trær med navn 🤣 Utrolig fin kopp... likte håndtaket med hull til snor i. Siter
Gjest Skrevet 1. januar 2021 Skrevet 1. januar 2021 Jeg vet ikke om linolje muligens kan være helseskadelig, men det har ikke gitt noe smak. Jeg har øks og sag i sekken på de fleste turer i skogsterreng, og tar av og til med ekstra fine og egnede knuter. De bør få tørke langsomt for å unngå sprekker. Har lært det av egne tabber. Det er ekstra spennende å begynne å skjære og hugge i slike knuter, for enkelte er absolutt flottere enn andre. Siter
aico Skrevet 1. januar 2021 Skrevet 1. januar 2021 tshansen skrev (4 timer siden): Dæven, de koppene der likte jeg utførelsen på 👏🏻 Fantastisk hygge å bare sitte ute med bålpanne, litt spikking og sine egne tanker 😊 Flott at du har oppsummert alt utstyret du har brukt, men en god bålpanne er jo også veldig viktig hvis en skal sitte ute å spikke på denne tiden av året. Den der så veldig kjekk ut, kan du si noe om hvilken type det er? 1 Siter
+tshansen Skrevet 1. januar 2021 Pålogget Forfatter Skrevet 1. januar 2021 aico skrev (15 minutter siden): Flott at du har oppsummert alt utstyret du har brukt, men en god bålpanne er jo også veldig viktig hvis en skal sitte ute å spikke på denne tiden av året. Den der så veldig kjekk ut, kan du si noe om hvilken type det er? Denne er kjøpt fra Varmefag https://www.varmefag.no/utepeis-grill/balpanner/hemsedal-rentbrennende-balpanne Det finnes også alternativer fra SOTO eller hva merket heter, men de er ganske mye dyrere og er så å si samme panna. Det høres kanskje tullete ut, men bruker du tørr god ved kommer det ikke røyk i det hele tatt fra panna. Helt sprøtt. SnorreL skrev (6 minutter siden): Dette er en bra tråd! Takk, håper jeg får noen andre hekta på samme sjuka og kan dele noen gode "oppskrifter" etterhvert 🔥 1 Siter
Aurejeger Skrevet 1. januar 2021 Skrevet 1. januar 2021 SnorreL skrev (21 minutter siden): Dette er en bra tråd! Helt sant. Kjempe inspirerende. Veldig bra initiativ av @tshansen 1 Siter
aico Skrevet 1. januar 2021 Skrevet 1. januar 2021 tshansen skrev (2 timer siden): Denne er kjøpt fra Varmefag https://www.varmefag.no/utepeis-grill/balpanner/hemsedal-rentbrennende-balpanne Det finnes også alternativer fra SOTO eller hva merket heter, men de er ganske mye dyrere og er så å si samme panna. Det høres kanskje tullete ut, men bruker du tørr god ved kommer det ikke røyk i det hele tatt fra panna. Helt sprøtt. Takker! Har savnet å ha noe sånt på kalde dager. Ser ut til å bli noen kroner dette prosjektet også. Men sparer det sikkert inn på sikt, når jeg kan lage mine egne kopper og kar 🤣 1 Siter
Bjørn J Skrevet 1. januar 2021 Skrevet 1. januar 2021 4 hours ago, Trond Monkvik said: Jeg vet ikke om linolje muligens kan være helseskadelig, men det har ikke gitt noe smak. Rå linolje (olje fra linfrø) er ikke regnet for å være helseskadelig. Heller ikke ekte kokt linolje, men det finnes linolje som kalles kokt linolje som egentlig er rå linolje tilsatt diverse kjemikalier. Den er ikke egnet til matredskaper. Kinesisk treolje (tungtreolje) uten tilsatte kjemikalier er godt egnet til kjøkkenredskaper, den trenger dypt inn i treet og gir det en vakker glød der mønsteret i treet kommer godt frem. Parafinolje, også kalt ren mineralolje, er også trygg i forbindelse med mat. Biltema selger noe de kaller benkeplateolje, en blanding av tungtreolje og linolje. Den er spesifisert som sikker for matredskaper. Jeg har kjøpt en boks av den for å prøve den. Vanlig matolje (oliven, solsikke, raps, soya osv.) er ikke egnet, de kan harskne etter hvert. 1 Siter
+tshansen Skrevet 1. januar 2021 Pålogget Forfatter Skrevet 1. januar 2021 Bjørn J skrev (22 minutter siden): Rå linolje (olje fra linfrø) er ikke regnet for å være helseskadelig. Heller ikke ekte kokt linolje, men det finnes linolje som kalles kokt linolje som egentlig er rå linolje tilsatt diverse kjemikalier. Den er ikke egnet til matredskaper. Kinesisk treolje (tungtreolje) uten tilsatte kjemikalier er godt egnet til kjøkkenredskaper, den trenger dypt inn i treet og gir det en vakker glød der mønsteret i treet kommer godt frem. Parafinolje, også kalt ren mineralolje, er også trygg i forbindelse med mat. Biltema selger noe de kaller benkeplateolje, en blanding av tungtreolje og linolje. Den er spesifisert som sikker for matredskaper. Jeg har kjøpt en boks av den for å prøve den. Vanlig matolje (oliven, solsikke, raps, soya osv.) er ikke egnet, de kan harskne etter hvert. Takk for informativ post. Oljer er ikke noe jeg har inngående kunnskap rundt! Takk den benkeplateoljen, er den farget? Vil den sette litt mørkere preg på treverket? Noe slikt kunne vært ålreit å prøvd selv, hold meg gjerne oppdatert når du har fått prøvd den. Siter
Bjørn J Skrevet 1. januar 2021 Skrevet 1. januar 2021 2 minutes ago, tshansen said: den benkeplateoljen, er den farget? Vil den sette litt mørkere preg på treverket? Noe slikt kunne vært ålreit å prøvd selv, hold meg gjerne oppdatert når du har fått prøvd den. Den er ikke farget (altså ikke tilsatt fargestoffer), men som med de fleste oljer vil treet bli litt mørkere etter påføring, og årringene , eller tegningene i treet, vil synes bedre. Her er bruksanvisningen: ------------------------------------------------------------------------------------------------- Underlaget skal være fast, tørt, godt rengjort og slipt med fint sandpapir (kornstørrelse 240 eller finere). Oljen påføres med pensel, svamp eller dypping til underlaget slutter å suge. Etter noen minutter, tørk bort alt overskudd som ikke har blitt sugd inn i treet, med klut eller svamp. Etter 24 timers tørking gjentas behandlingen ved behov. Oljen skal trenge inn i underlaget og må ikke danne en film oppå. Behandlingen gjentas ved behov. OBS! Pussegarn og kluter som er satt inn med olje, kan selvantenne og må uskadeliggjøres. Dette gjør du ved å legge dem i vann eller ved å brenne dem. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.