Gå til innhold
  • Bli medlem

Tunnel- eller kuppeltelt? Pros and cons?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg har ikke lest hele tråden her, men ville bare skyte inn at hvis du ser etter et 3-sesongstelt (med mulighet for et par uker vinterstid uten å miste tryggheten og for mye komfort). Så synes jeg Helsport reinsfjell (pro) versjonen er helt super (har brukt 100+ dager overnatting). Det er et kuppeltelt med to åpninger, så man har hver sin inngang når man reiser med partner, og hvis du bruker det mest alene ( da ville jeg gått for to personers) så kan du ha sekk og utstyr i det ene forteltet, og bruke det andre som åpning/matlaging. Også får du mye bedre takhøyde på kuppel vs tunneltelt. Ved bruk vinterstid så ville jeg investert i en bunnduk, så blir det riktig så lunt og trivelig :) Hvis du kun tenker å ha ett telt, så hold deg langt unna x-trem serien! De er alfaomega på vinterstid, mens resten av året er de bare tunge og kjipe. 

Men såklart, har du mye dineros til overs, så hadde jo et superlighttelt til barmarksesongen og x-treme telt til vintern vært det ultimate.

 

  • Liker 2
Annonse
Skrevet
41 minutes ago, Limux said:

Har personlig vurdert kuppel lenge siden det står så stabilt uten barduner da det ofte kan være vanskelig å finne godt underlag til å sette barduner i fjellheimen. Mer spesifikt så har jeg vurdert Exped Orion 3 eller Reinsfjell Pro 3.

 

Orion har uvanlig god takhøyde, det setter jeg stor pris på med mitt. Det gir en god romfølelse i teltet, og de fleste kan sitte rak i ryggen. Reinsfjell er ikke ulik Orion i design, men det er lavere, og av en eller annen grunn har Helsport plassert lufteventilen på feil side. På Orion fungerer ventilen som en liten markise som er med på å hindre regn i å komme mot innerteltet når man har ytterdøra åpen. En av de mange små detaljene som gjør at jeg liker Orion.

  • Liker 2
Skrevet
Limux skrev (59 minutter siden):

Har personlig vurdert kuppel lenge siden det står så stabilt uten barduner da det ofte kan være vanskelig å finne godt underlag til å sette barduner i fjellheimen.

Du må forankre teltet i fjellheimen, det er jo gjerne mer vindutsatt der enn i lavlandet.   På tur i høyfjellet bør du ha med med tau for å forlenge barduner og/eller pluggfester.

P1010968.thumb.jpeg.859686c9e90add78d2231897c7412672.jpeg

Jeg er veldig fornøyd med de to kuppelteltene mine: Hilleberg Soulo og Allak 2: lette å sette opp, robust konstruksjon på grunn av tre kryssende stenger, lettere å finne brukbar teltplass enn med tunneltelt.

  • Liker 1
Skrevet
Per Fredrik skrev (1 time siden):

Utfordringen min er at Trolltind teltet står uten barduner opp mot vinden i det øyeblikket jeg har fått i den siste telt stanga. Jeg vil tro at det er samme problemet med Hilleberg Unna, det har samme stang konfigurasjon som Trolltind. Jeg har sjekket instruksjons videoene på Youtube for Hilleberg Unna, men det er ikke et vindpust når de setter opp teltet. Hilleberg Soulo er kanskje den ideelle konstruksjonen når teltet skal settes opp i dårlig vær, men for meg blir det for tungt og "soverommet" blir for trangt.

Du kan feste en av bardunene på losiden, i f.eks sekken, mens du setter opp teltet.   (Man skal egentlig alltid feste en bardun i noe tungt eller fast mens man setter opp teltet.)

Enig i at Hilleberg Soulo er konstruert slik at det er lett å sette opp og ta ned i vind.   Det er samme type konstruksjon på Hilleberg Allak 2+3 og Staika, som er større telt men med mer vekt.

Skrevet
Marius Engelsen skrev (4 timer siden):

Selvstående, eller tilnærmet selvstående kuppet til barmarkssesongen. Tunell med stort fortelt til vinter.

+1. Godt oppsummert. 

  • Liker 1
Skrevet
Marius Engelsen skrev (6 timer siden):

Selvstående, eller tilnærmet selvstående kuppet til barmarkssesongen. Tunell med stort fortelt til vinter.

Jeg har ikke telt med stormmatter.

Støtter denne jeg også !

  • Liker 1
Skrevet

Det handler også om personlige preferanser og kva du synes er viktigast. Er det viktigast for deg å bære lett ? Eller er det viktigast for deg å ha eit romslig telt ? Eller er det viktigast for deg å ha eit solid telt som tåler vind veldig bra ? 

Min erfaring med telt er at sjølv solide tunneltelt føles mindre solide ut enn solide kuppeltelt. For nokon betyr ikke dette nokon ting, men for andre er dette veldig viktig. 

Utifrå min personlige erfaring og erfaring fra andre eg har møtt er at sålenge du kjøper kvalitet så vil både eit tunneltelt og eit kuppeltelt tåle veldig mykje. Så lenge du betaler i underkant av 8000 kroner eller meir så vil du få eit telt som tåler svært mykje. 

Viss dette er ein betydningsfull hobby for deg som du bruker mykje tid på så ville eg absolutt ha vurdert å kjøpe fleire telt. 

 

  • Liker 1
Skrevet
Limux skrev (På 6.6.2020 den 19.33):

Hvilken telttype er best? Jeg tenker å bruke teltet året rundt men mest vår, sommer og høst. Det blir gjerne bare noen få overnattingsturer vinterstid.

Første skikkelige tur blir 10 dager i Jotunheimen nå i sommer. Har folket her inne noen erfaringer som det er verdt å bite seg merke i? 

Hvilken bil er best? Det kommer nok an på personlig bruk for de fleste. Vi har alle ulike preferanser og kriterier som plass til bagasje, antall sitteplasser, osv., osv.

 

Siste barmarkstur med barna brukte jeg kuppeltelt, og forrige barmarkstur med barna brukte jeg tunelltelt med stort fortelt. Forskjellig telt ble valgt ut fra værforhold og temperatur.

Skal jeg gå turer ut fra basecamp med barna bruker jeg  gjerne det største teltet jeg har (stort tunnelltelt med to fortelt). På vinteren bruker jeg tunelltelt når jeg forflytter meg med pulk og kuppeltelt når jeg går mer alpint. Sommersterstid varierer valg av kuppel og tunell ut fra hvor turen går, om jeg er alene, flere voksne, eller har barn med meg. Er jeg på tur med barna så skal teltet ha mer komfort og større margin mtp forventet/mulig vær enn om jeg er alene.  For meg kan Jotunheimen være dagsturer ut fra basecamp, daglig forflytning med camp nede i dalene, eller mer alpine turer med overnatting i høyden. Mange høydemeter eller forflytning av camp over flere dager så er vekt en faktor. Kan turen bli værutsatt, så er "robusthet" en faktor.

Her er hva Hilleberg og Helsport skriver om å velge telt, mulig det kan gi en pekepin ut fra den bruken du ser for deg? 

"Hvilken telttype er best?" Det tror jeg ikke det finnes et universelt/entydig svar på.

  • Liker 1

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.