Gå til innhold
  • Bli medlem

Turgåere hentet med helikopter ved Kjerag i Lysefjorden


Ragnar

Anbefalte innlegg

11.oktober 2006:

:)http://web3.aftenbladet.no/lokalt/article358892.ece

Turgåere hentet med helikopter

To turgåere som var på vei fra Ørneredet til Kjerag onsdag kontaktet politiet etter at de hadde kommet bort fra stien.

...

- Klokka 22.01 ble turgåerne lokalisert, forteller operasjonsleder Egil Karlsen ved Rogaland politidistrikt til Aftenbladet.no

Karlsen berømmer turgåerne for å ha reagert rasjonelt da de oppdaget at de var kommet seg bort. De ringte nødtelefonen før situasjonen var blitt kritisk og de passet på å holde seg i et område hvor det var mobildekning.

- De var dårlig utstyrt og slik terrenget er, så kunne det fort blitt dramatisk hvis de hadde gått videre i mørket, er Karlsens mening.

I dette tilfelle synes eg turgåarane ha handla veldig rasjonelt utfrå situasjonen.

(Det er ikkje første gong folk blir henta ned derfrå, utan at det igrunnen har noko med denne saka å gjera. Se postinga under)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

30.april 2006:

:)http://web3.aftenbladet.no/lokalt/article283913.ece

Storm tok telt, soveposer og ski ved Kjerag-platået.

Tre menn, to i slutten av 20-årene og en i begynnelsen av 30-årene, alle fra Rogaland, ble like etter klokken 09 reddet ned fra Kjerag.

Et Sea King-helikopter fra 330. skvadron på Sola ble sendt ut etter at mennene ringte Hovedredningssentralen (HRS) på Sola klokken 07 søndag morgen.

Da hadde vinden tatt telt, soveposer, ski og annet utstyr.

- Det blåste full storm, opp mot 50 knop, der oppe. Mennene ble hentet av helikopteret og satt ned ved bilen i Hunnedalen, opplyser redningsleder Siv Namork ved HRS.

HRS vurderte først å hente mennene med snøscootere, men situasjonen viste seg å være så prekær at helikopteret fra ble bestilt cirka klokken 07.40.

Mennene opplyste da at de frøs og at de ikke var særlig fjellvandte.

17.september 2006:

:arrow:http://web3.aftenbladet.no/lokalt/article348332.ece

Flydd ned fra Kjerag

Etter en ufrivillig overnatting på Kjerag, måtte tre turgåere i 60-årene hjelpes ned fra fjellet søndag morgen.

To kvinner og en mann, alle fra Stavanger, meldte fra til politiet allerede ved 22-tiden lørdag kveld om at de ikke hadde klart å komme fram til målet sitt: Flørlistølen. Mørket hadde kommet brått på, og de måtte overnatte utendørs. Turfølget hadde med seg litt mat, men var ikke kledd for overnatting i fjellheimen. Temperaturen og det at de hadde med seg mat, gjorde at helikopter ikke ble sendt ut etter dem allerede lørdag kveld. Søndag morgen hadde de tre imidlertid fått nok, og et Sea King-helikopter ble sendt for å plukke dem opp.

- Da jeg snakket med dem i sjutiden ga de uttrykk for at de var temmelig medtatte og at de ikke klarte på komme seg ned sjøl. De var så slitne at de ville bli kjørt rett hjem, uten å hente bilen som sto på parkeringsplassen ved Kjerag, sier operasjonsleder Karstein Tendenes til Aftenbladet.no.

Edit: Vil bare påpeika at hendinga 17.september var på ruta fra Kjerag til Flørlistølen (Flørli) og ikkje langs den vanlege stien mot Kjerag (viss då opplysningane i artikkelen stemmer).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt generelt:

Ruta til kjerag

Ruta til Kjerag går frå Øygardstølen (Ørneredet) litt opp av Lysefjorden. Turen inn til Kjeragplatået tar vanlegvis frå 1-3 timar, alt etter form og føre. Ruta er ikkje så lang, men det er tre "lange" bakkar i tillegg til eit noko meir flatt stykke.

Viss enn først roter seg vekk i det området der, så kan ein fort gå seg fast eller bli veldig forvirra. Det er eit ganske uoversikteleg terreng til tider (mange søkk), særleg litt lenger innover frå Kjerag-platået. Stien er godt merka, stort sett med varder og raude t-ar. Det er eit svært populært turmål, men samtidig langt færre som går til Kjerag kontra Preikestolen. No er det eit fint servicebygg og stor parkeringsplass ved Øygardstølen, men ulempa er å måtte betale 50kr i p-avgift (!), men det er no ei anna sak.

Dei aller fleste går utan kart (det har forsåvidt eg også gjort), men eg plar ta med kartet i tilfelle eg får lyst til å ta ei anna rute tilbake. Å ta med seg litt mat, ha med vindtette klede og ha brukbare sko synes eg er viktig, det er absolutt ein tur "i fjellet". Vêret i området er ofte ustabilt og tett tåke er ikkje uvanleg. På ein varm sommardag kan torevèrsbyger (lyn og torden) koma kjapt i dette området, med tilhøyrande regnskyll. Det kan ofte blåsa litt oppe på platået og temperaturen kan vera relativt låg (men om sommaren kan det også vera svært varmt...).

Mobildekning i området

Det er relativt god mobildekning på stien mellom Øygardstøl (Ørneredet) og Kjerag, men det er også lengre parti med svak eller ingen dekning: Så lenge ein ser ned i fjorden er det dekning frå enten Lysebotn eller Sognesand (lenger ute i fjorden), men ein stor del av ellers er det ein basestasjon på Varmekroheia, bare 1-2km aust for stien, litt innpå fjellet. Denne masta er forøvrig synleg frå stien (men kanskje ikkje så mange som har lagt merke til den?). Delvis er stien i "skygge" frå denne sendaren (=ingen dekning), så då er det ein del strekk utan mobildekning. Dette gjeld både Telenor Mobil og Netcom, ubetydelege forskjellar. Lenger inn på fjellet er det derimot veldig variabel dekning og då kun i høgdedrag.

Vinterstid:

Eg har kun vore på ski heilt ut på Kjeragplatået i mai, men har ellers gått i området tidlegare på vintaren også. Sidan vegen er stengt til ca 15.mai, blir utgangspunktet vanlegvis Hunnedalen, Sinnesområdet eller Ådneram. Den næraste turisthytta, Langavatn turisthytte er open året rundt og inn dit er det vanlegvis kvista fra byrjinga av mars. Imiddlertid ligg denne ganske langt frå Kjerag og det er aldri kvista vidare. Telt er nok eigentleg å anbefale, men turen kan nok tas som dagstur frå Langavatn også viss vèret er bra. Imiddlertid bør ein nok vera realtivt erfaren før ein legg iveg og ruta ut kan nok vera vanskeleg å finne i dårleg vèr (eller: det er ingen definert vinterrute ut til Kjerag. Sommarløypa kan kun delvis nyttast og det er etter det eg husker nokre bratte område.)

Forøvrig:

Området Kjerag ligg i, Frafjordheiane/Ryfylkeheiane, kan nok vera meir kuppert enn det mange kanskje har ei oppfattning om. Det er eit veldig fint turområde og eg vil absolutt anbefala både ein tur til Kjerag og andre turmål i området. Når ein planlegg ein slik tur, ta hensyn til at ein dagsettappe i antall kilometer kan virka liten, men i realiteten vera ganske lang i tid. Har truffe ein del folk som har blitt overraska over kor lang tid det tar på relativt korte strekk, f.eks. mellom dei to turisthyttene Sandvatn og Langavatn. Vèr, føre og form spelar sjølvsagt inn og er du ein "sprinter" så går det sjølvsagt ganske raskt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.