Gå til innhold
  • Bli medlem

Hvordan påvirker Coronaviruset ditt friluftsliv?  

50 stemmer

  1. 1. Hvordan påvirker Coronaviruset ditt friluftsliv?

    • Ingen endringer i planene, men jeg bruker allikevel mest telt og holder meg unna store folkemengder.
      31
    • Ingen endringer i planene - bruker hytter, hoteller og kollektivtransport etc som vanlig
      2
    • Jeg håper alle skolene og arbeidsplassen min blir stengt så jeg kan dra på tur
      11
    • Jeg holder meg hjemme fremover.
      13

Denne meningsmålingen er stengt for nye stemmer


Anbefalte innlegg

Annonse
Skrevet
Fjellfilmeren skrev (16 minutter siden):

Kan dere ikke bare rusle en tur da? Må det være så fancy aktivitet hele tiden?

Fancy? Hva er det som er så fancy? Nå vet jeg ikke om det var mitt innlegg du siktet til, men siden det kom direkte etter så ser jeg ikke bort fra det.

Det er en god del folk som padler, men jeg kjenner vel ingen som gjør det fordi det er fancy. Derimot kjenner jeg en del som gjør det fordi det gir dem mulighet til å komme seg ut i større grad enn ellers. Det er ikke "bare" å rusle seg en tur, for en del folk. Man kan være dårlig til beins, men ha gode armer. Er man tjukk, kan det være lettere å skyve seg bortetter vannflata enn å gå. Har man anspent nakke, kan de myke bevegelsene på en tur i kajakk være sterkt å foretrekke framfor å gå seg en tur og få hauverk.

For eksempel. Så nei, men nei.

  • Liker 1
Skrevet

Det er ytterst vanskelig å sette grenser for hva slags aktiviteter man kan tillate seg å holde på med i disse tider, men jeg tenker litt som Miamaria her; man kan både padle, gå på ski/truger og gå tur til fots. Det man bør tenke på er å ikke ferdes veldig langt fra allfarvei, og å holde risikonivået så lavt som mulig. Det betyr f.eks. at man ikke bør padle langt fra land og/eller i dårlig vær, man bør ikke trene på akrobatiske øvelser på ski, man bør ikke klatre uten sikring etc.

Det mange ikke tenker på er hvor belastet nødetatene er. Å frakte en Corona-pasient til sykehus krever mye større ressurser og mye lenger tid enn et vanlig ambulanseoppdrag. Det betyr, spesielt i små kommuner med få ressurser, at dersom uhellet er ute samtidig med at ambulansepersonellet er i ferd med å frakte en Corona-pasient, ja, så er det ikke sikkert det er flere igjen som kan hjelpe DEG...

  • Liker 7
Skrevet
Fjellfilmeren skrev (16 minutter siden):

Dette var en person som hadde lånt seg en kajakk. Det er faktisk farlig og sykle også hvis du ikke kan det.

Jeg padler gjerne langt fra land, og i det noen vil kalle dårlig vær. Men jeg padler ikke i det som er dårlig være for meg, alene, nå. Padler i perioder daglig, for meg er det akkurat som å ta seg en rusletur, eller joggetur. Fordelen er at man ikke risikerer å falle og skade seg, vannet er mykt.

Man må risikovurdere brukeren som skal gjøre en aktivitet, ikke bare aktiviteten.

Jeg padler tryggere i kaldt vann enn jeg sykler:
 

 

Skrevet

Usikker på om jeg skal skrive dette her, men det setter ting kanskje litt i perspektiv rundt den debatten som går om hva som er greit og ikke vedrørende ønsket om å fortsette med aktivitetene våre.

Vedr. isklatreulykken referert til lenger oppe (prøver å utelate detaljer):

Klatrer var på led på taulengde 2 mens sikrer var på standplass etter første taulengde (etter intro for dem som er kjent). Det gikk da et steinras som tok med seg han som sikret, mens klatreren på led ble hengende igjen over. Klatreteknisk så gjorde ikke de som klatret noen feil, det var heller ikke isen de klatret på som kollapset, men faktorer utenfra/i omgivelsene gjorde at dette ble en tragisk ulykke.

Det er selvsagt flere ting noen kan "angripe" her, men det jeg prøver å få frem er at selv om du har rimelig god kontroll og margin på det du gjør selv så har du likevel ikke 100% kontroll på omgivelsene. 

Totalt var det 60 mannskaper fra nødetatene, Norske Redningshunder, Sivilforsvaret, Røde Kors, Langfjella Alpine Redningsgruppe, Sea-King redningshelikopter og Norsk Luftambulanse som deltok i redningsinnsatsen.

(@Kjell Iver, slett gjerne posten om den er upassende.)

  • Liker 6
Skrevet

Helt greit at du trekker frem dette @Terka - det viser vel bare verdien av dette med nærturen - som for meg er noe annet enn isklatring og kajakkpadling. Men det er nok individuelt.

Hva som gjorde at kajakkpadleren omkom vet vi ikke men begge disse hendelsene vil jeg påstå var unødvendige gitt de advarslene som er kommet.

Jeg misliker sterkt turer på asfalt og gang og sykkelstier på føttern, men det har jeg tatt mange og lange turer med i det siste. Vil tro sykkelen blir tatt fram så snart snøen forsvinner ( for femte gang).

men disse små fjelltoppene kan jo gi stor turglede - så legger ut et bilde fra dagens tur på to slike små topper.77A60E81-3BF2-48DF-A1BF-0F68E855B529.jpeg

  • Liker 4
Skrevet
Terka skrev (7 minutter siden):

Det jeg prøver å få frem er at selv om du har rimelig god kontroll og margin på det du gjør selv så har du likevel ikke 100% kontroll på omgivelsene.

 Det er et godt poeng. Men det går jo en grense for det også, med tanke på hva man skal sikre seg mot. Reduserer vi alle risikoen en god del i forhold til hvordan vi vanligvis ter oss, så er vel hensikten oppnådd - færre skader og hendelser. Men av nettopp nevnte årsak er det umulig å unngå helt, også om man sitter hjemme. Så må man finne krysningspunktet for egen del.

Jeg dropper kryssinger og å padle langt fra land sjøl. Jeg dropper det i det hele tatt hvis det er noe vær, fralandsvind er helt utelukket. Lista for å bli hjemme og hvor jeg drar hen legges helt annerledes enn før. Jeg sikrer meg enda mer med tanke på sikkerhetsutstyr osv. Det er kjipe begrensninger, men med situasjonen vi har nå så må det være greit. Men det får være måte på hysteri. Før man mener noe om andres valg får man vel sørge for at egne valg er minimum tilsvarende kanskje. Det tror jeg skorter hos en del.

  • Liker 1
  • Takk 1
Skrevet
Miamaria skrev (3 minutter siden):

Før man mener noe om andres valg får man vel sørge for at egne valg er minimum tilsvarende kanskje. Det tror jeg skorter hos en del.

Det er jeg enig i, men det er ingen selvfølge at vi har den friheten vi har mhp å gå ut på tur. Ref andre land der portforbud er høyst reelt. 

Med de kostnadene denne pandemien påfører samfunnet er jeg ikke et øyeblikk i tvil om at portforbud kunne blitt en løsning også her i Norge. Det ville de innført om folk ikke fulgte de enkle retningslinjene som vi har fått. ref hytteforbudet som kom rimelig kontant.

Det er ingen selvfølge at vi kan dra på tur, og den tanken kan være grei å ha med seg uansett hva vi gjør av friluftsliv.

  • Liker 4
Skrevet

 

Kjell Iver skrev (1 time siden):

Men det er nok individuelt.

77A60E81-3BF2-48DF-A1BF-0F68E855B529.jpeg

Nettopp, og da tror jeg at man skal legge den der, og ikke dømme andre sine turer/aktiviteter uten at man kjenner vedkommende godt.

 

I mitt tilfelle må jeg dra mye lengre for å ta meg en tur i skogen, heien eller på fjellet enn om jeg skal ta meg en tur i kajakken. Skal jeg rusle en tur fra huset er det langs smale svingete veier, definert som farlig vei uten fortau, ungene får busskort fra skolen for å slippe å gå 1,5 km langs farlig skolevei. Sikkert det farligste jeg kan gjøre, for å ikke snakke om å sykle her.

En tur som avbildet vil være mer risikabelt for meg enn å padle kajakk, større kjangs for skade og lengre unna hjemmet. Men jeg gjør jo den slags også, og har enda ikke skadet meg på noen som helst form for turer.

 

Men det er nok idividuelt, som du sier, og veldig stedsavhengig.

  • Liker 1
Skrevet
Miamaria skrev (1 time siden):

Falt det bort et poeng her? Hos meg kommer det bare opp en intetsigende link.

Før padleren ble funnet, så ble det beskrevet at han la ut i jeans og vinterjakke.
Det var vind på Mjøsa, sørfra. Området padleren ble funnet i, mellom Domkirkeodden og Nes, er veldig utsatt for vind sørfra. Mjøsa er lunefull, med krappe bølger, særlig når vinden står på slik den gjorde. 

Det er tydelig at man vurderer risiko veldig individuelt. Jeg ville aldri lagt ut på den ferden, på vinterstid med kaldt vann og slettes ikke alene uten tørrdrakt. Derfor er det nødvendige med regler gitt av myndigheter, og å etterfølge disse. 

  • Liker 1
  • Trist 1
Skrevet
sofasliter skrev (26 minutter siden):

Før padleren ble funnet, så ble det beskrevet at han la ut i jeans og vinterjakke.
Det var vind på Mjøsa, sørfra. Området padleren ble funnet i, mellom Domkirkeodden og Nes, er veldig utsatt for vind sørfra. Mjøsa er lunefull, med krappe bølger, særlig når vinden står på slik den gjorde. 

Det er tydelig at man vurderer risiko veldig individuelt. Jeg ville aldri lagt ut på den ferden, på vinterstid med kaldt vann og slettes ikke alene uten tørrdrakt. Derfor er det nødvendige med regler gitt av myndigheter, og å etterfølge disse. 

Takk for info, jeg har ikke sett noe info om slike ting noe sted. Hadde i grunnen håpet at det var andre årsaker.

Skrevet

Advokaten jeg bruker til å utforme kontrakter sa en gang noe smart: "Det er alltid erfarne fjellfolk som forulykker i fjellet".

Hvor ofte leser man ikke i avisene at den forulykkede beskrives som erfaren og fjellvant? Jeg har tenkt mye på den setningen i ettertid, og notert meg at det påfallende ofte stemmer.

  • Liker 3
Skrevet
Dortase skrev (57 minutter siden):

Jeg vil si at de aller fleste som jeg rykker ut for å hjelpe er flinke folk som har gjort gode vurderinger på forhånd. Men har vært uheldig å fått framdriftshavari/motorstans/problemer med seil/kayak/årer/ror osv. Da kommer du deg ikke til land på egenhand og trenger assistanse. Det er vel et fåtall av oss som tenker at vi kommer til å trenge hjelp (inkludert meg selv) På sjøen er det ikke bare å gå ut av bilen når ting havarer og marginene kan være små.

Ingen av de tingene du nevner der alene ville gjort at jeg ikke kom meg til land for egen maskin i går, men jeg ble nysgjerrig. Har du et scenarie på problemer med kajakk der man ikke har kommet seg til land når man var like ved? Jeg klarer ikke å forestille meg hva det skulle være, selv med skulder ut av ledd, om det mirakuløst skulle skjedd under kosepadling på flatt vann, skulle jeg kommet meg, om smertefullt, så dog, i land. Men det kan sikkert skje, det skjer jo at folk blir truffet av lyn flere ganger også.

En redningsmann jeg kjenner mener for øvrig at det sjelden er én feil det skyldes når det går skikkelig feil, da er det oftest en rekke med feil/dårlige vurderinger. Men da er det neppe henteoppdragene han snakker om, men skikkelige aksjoner. Dere vil vel unngå begge deler nå, regner jeg med.

  • Liker 2
Skrevet
Fjellfilmeren skrev (33 minutter siden):

Advokaten jeg bruker til å utforme kontrakter sa en gang noe smart: "Det er alltid erfarne fjellfolk som forulykker i fjellet".

Hvor ofte leser man ikke i avisene at den forulykkede beskrives som erfaren og fjellvant? Jeg har tenkt mye på den setningen i ettertid, og notert meg at det påfallende ofte stemmer.

Du linket nettopp til en som padlet i jeans... 

Jeg liker ikke å omtale de som er døde, men alt tyder på at denne personen manglet både erfaring og kunnskap... 

Skrevet

For å komme tilbake til tema, hvordan påvirkes. En kompis av meg sa et hjertens ord i dag, han hører på hva regjeringa sier, ikke andre synsere, inkludert Redningsselskapet. Så nå kom jeg til å tenke på, hva er det de sier egentlig, denne regjeringen? Jeg fant en side med forskrifter, men det var altså alt annet enn det som har med meg å gjøre, så det ut for. Det var noen her som hadde sjekka den og vet, var det ikke?

Skrevet
Marius Engelsen skrev (1 time siden):

Du linket nettopp til en som padlet i jeans... 

Jeg liker ikke å omtale de som er døde, men alt tyder på at denne personen manglet både erfaring og kunnskap... 

De to innleggene var heller ikke satt i kontekst sammen. Det første var for å vise at folk legger ut på farlige aktiviteter selv om det legges opp til at man skal la være fra myndighetene. Det andre fordi det er helt normalt at også erfarne og fjellvante havner i uføret.

Et googlesøk på fjellvant og redning gir ganske mange treff.

https://www.google.com/search?q=fjellvant+redning&sxsrf=ALeKk03ax7CZ8Iv6_nvPTkMPYKa7ESKITQ:1585605038105&ei=rmmCXpOLBsf9rgSUxJrIAw&start=10&sa=N&ved=2ahUKEwiTmrOIl8PoAhXHvosKHRSiBjkQ8NMDegQICxA_&biw=1920&bih=938

 

  • Liker 1
Skrevet

Jeg er heldig og har masse turmuligheter i hjemkommunen min. Så i disse tider holdes aktivitetene stort sett til lokal dagsturer og kanskje en overnatting eller to i kort avstand til sivilisasjonen. Altså ingen planlegging av fjellturer eller annet sprell fra min side. 

Føler jo med de som i disse dager ikke har samme lokale turmuligheter 😉

  • Liker 4
Skrevet
Heriks skrev (23 timer siden):

Det er absolutt ingen tvil om at alle som er travelt opptatt med å passe på andre enn seg selv har gode tider om dagen. Det er rett og slett begredelig å lese alle "fy-skam-deg-tenk-at-du..." i forskjellige kanaler. Man blir oppfordret til å gå ut og bruke naturen (med å følge de smittevernhensyn som er gitt). Så gjelder det da å ikke ta unødig risiko (altså unødig risiko skal man jo aldri ta .. men legg lista litt lavere enn normalt da), og den grensen er forskjellig for oss alle ut i fra hvilke kunnskaper og erfaringer vi har. Hvis ingen skal gjøre noe som noen andre kan finne risikofylt så kan jo alle bli i senga, men igjen folk dør jo der også ...    

Vi burde ha en funksjon for "likar tusen gongar". 

  • Liker 3
Skrevet

Etter å ha lest noen sider i forumet om dette emnet, gikk jeg tilbake til Faarlunds klassiker "Friluftsliv" og leste kapittel 4 for n-te gang. Les det gjerne, alle som ikke har lest det. Jeg synes det oppsummerer grunnlaget i denne diskusjonen ganske greit. Farer er en del av hverdagen for oss alle, men det som er livsfarlig for noen, er kanskje dagligdags rutine for andre. Hvis alle kunne ha dette i hodet, og prøve å være bevisst og årvåken på seg selv, må vi bare leve med det fullstendig usannsynlige som allikevel av og til skjer.

Skrevet (endret)
21 hours ago, Dortase said:

Her har det blitt mye turer i nærområde med barna og håper på å få til en telttur rundt en av de bynære fiskevannene i påsken, når vi ikke kan dra på hytta. Vi må jo komme oss ut :)

Ellers ønsker jeg ikke å påta meg å vurdere hva andre skal gjøre eller ikke gjøre, vi har fagfolk/folkevalgte til sånt 😀 Men jeg har vært frivillig båtfører i Redningsselskapet i over 10 år. Så noen personlige refleksjoner har jeg jo rundt dette.

Jeg vil si at de aller fleste som jeg rykker ut for å hjelpe er flinke folk som har gjort gode vurderinger på forhånd. Men har vært uheldig å fått framdriftshavari/motorstans/problemer med seil/kayak/årer/ror osv. Da kommer du deg ikke til land på egenhand og trenger assistanse. Det er vel et fåtall av oss som tenker at vi kommer til å trenge hjelp (inkludert meg selv) På sjøen er det ikke bare å gå ut av bilen når ting havarer og marginene kan være små. De store dramatiske aksjonene som kommer i media er det langt imellom. 

Når jeg nå rykker ut med mitt lag, kommer vi 4 personer som er på hjemmevakt fra 4 forskjellige steder/familier i byen. Hvis det da blir påvist at noen av oss i mannskapet eller de vi assistere blir påvist å være syke blir nok hele laget satt i karantene i 14 dager. Vi er ikke så mange lag og operativt mannskap som har brukt mange år på å trene seg opp er en begrenset ressurs, så det kan jo by på problemer for samfunnet på sikt. Så jeg tenker at det er i alles interesse at beredskapsressurser blir brukt i minst mulig grad nå. For det kan jo hende de blir satt ut av spill når vi trenger dem som mest. 

Vi møtes minst mulig nå, slik at vi kan være tilgjengelig når folk virkelig trenger oss.

Dette er noe av det bedre jeg har lest i denne tråden, fordi det tar hele sakens kjerne ved roten.

Vi er foreløpig sånn høvelig i startgropa på dette viruset, etter hva jeg har forstått på FHI. Flere virker å insistere på at "Jeg kan det jeg driver med, så det går fint", og ja, det gjør det helt sikkert. Det er ikke det at det går bra som er problemet. Problemet oppstår den gangen det ikke går bra, og den dagen vet du aldri når kommer, uansett hvor erfaren eller godt forberedt du er. Og jeg så videoen din, @Marius Engelsen, hersker for mitt utrente øye ingen tvil om at du er en god padler.

Ettersom jeg jobber i ett helsevesen der vi kjenner litt på trykket, så synes jeg enhver risiko du ikke må ta, er unødvendig risiko. Potensialet for å sette flere personer i karantene for at de må redde deg, eller at du tar ressurser selv om du ikke er smittet, det synes jeg er egoistisk.

For å si det i tråd med tråden, og ikke minst på det mest egoistiske vis tenkelig; det påvirker mitt friluftsliv jo flere som kommer inn på sykehuset.

Endret av Roaas
  • Liker 2

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.