In reach Skrevet 28. september 2019 Skrevet 28. september 2019 (endret) Da er årets innhøsting ferdig i fryseren. Sukkersaltet fjellørret, røkt med or, bjørk og einer. Mange her som røyker fisk? Endret 28. september 2019 av In reach 4 Siter
+Espen Ørud Skrevet 28. september 2019 Skrevet 28. september 2019 (endret) Jepp! Hovedsaklig laks av fisk, men har også røyket kveite, torsk, blåkveite og ørret. I tillegg røyker jeg reinhjerter, rypebryst, bacn. ost osv. Bygget meg røykeri som er stort/smått nok til å flytte rundt på plattingen osv ettersom hvilken vindretning vi har og jeg får kurant lufting. Akkurat nuh henger filetene fra laks på 14, 8 og 7 kilo til forhåndstørking før røyking i morgen. Litt fra denne flotte hobbyen: https://www.instagram.com/p/BOxGxklB11t/ Endret 28. september 2019 av Espen Ørud 3 Siter
Lompa Skrevet 28. september 2019 Skrevet 28. september 2019 Herlig! Jeg har en plan om å bygge meg et lite røykeri på hytta. Har røyket tidligere i gammeldags røyker med lang jordkanal, men nå er det kommet fine ting man kan bygge lettere skap av. Lar dere den ligge lenge i laken? 1 Siter
Jan Erik Hansen Skrevet 28. september 2019 Skrevet 28. september 2019 In reach skrev (På 28.9.2019 den 12.04): Da er årets innhøsting ferdig i fryseren. Sukkersaltet fjellørret, røkt med or, bjørk og einer. Mange her som røyker fisk? Ekspander Så ut som du har mange godbiter i vente der Har som Espen et lite røykhus jeg kan flytte rundt. Flyttes vekk, og tas frem når det er tid for røyking. Røyker laks, sjøørret, røye, kveite, torsk og litt speket og røkt rypebryst etter inspirasjon av @Espen Ørud. 4 Siter
+Espen Ørud Skrevet 28. september 2019 Skrevet 28. september 2019 Lompa skrev (På 28.9.2019 den 13.01): Lar dere den ligge lenge i laken? Ekspander ??? Jeg salter ikke med lake. Jeg/vi gjør det meget enkelt og salter utelukkende med grovsalt. Etter å ha testet med både sukker og annet som ingen smakte forskjell på ved testing så er det tilbake til det aller enkleste slik jeg har lært av min kompis og læremester. Jeg har filmet læremesteren en runde gjennom hele prosessen, men har dessverre enda ikke hatt luke i kalenderen til å lese på kommentarene enda. Likevel tror jeg det skal kunne gå an å hente ut både noe nyttig info og informasjon fra den. Kompis benytter fortsatt det gamle røykeriet med langt rør og ovn selv om det brukes på en annen måte nå enn før: 3 1 Siter
In reach Skrevet 28. september 2019 Forfatter Skrevet 28. september 2019 Æ bruke grovsalg og sukker. Tidligere hadde jeg røykeri med grue og rør. Nå er det Smokai. Mye enklere, samme smak. Siter
Lompa Skrevet 28. september 2019 Skrevet 28. september 2019 Det er vel litt ulike tradisjoner og navn på ting i ulike deler av landet. Jeg legger ned i grovsalt, men har ikke tørket like lenge i forkant som på filmen. Det gjør at det er litt mer fuktighet igjen i fisken, og dette danner en slags saltlake. Fin film! Gøy å se folk som kan det skikkelig. Jeg skal teste det med å salte i stripe hvis jeg får sånne fisker som det er snakk om her. Mine er stort sett mye mindre... Siter
+Espen Ørud Skrevet 29. september 2019 Skrevet 29. september 2019 Lompa skrev (På 28.9.2019 den 21.28): Det er vel litt ulike tradisjoner og navn på ting i ulike deler av landet. Jeg legger ned i grovsalt, men har ikke tørket like lenge i forkant som på filmen. Det gjør at det er litt mer fuktighet igjen i fisken, og dette danner en slags saltlake. Fin film! Gøy å se folk som kan det skikkelig. Jeg skal teste det med å salte i stripe hvis jeg får sånne fisker som det er snakk om her. Mine er stort sett mye mindre... Ekspander Det er for øvrig mye fukt i fisken når den saltes. Vi tørker ikke før salting. Men vi salter i kar og baljer med hull i bunn så laken dreneres etter hvert. 2 Siter
Terka Skrevet 29. september 2019 Skrevet 29. september 2019 Espen Ørud skrev (På 28.9.2019 den 14.18): Jeg har filmet læremesteren en runde gjennom hele prosessen, Ekspander Du får hilse læremesteren Espen og si at etter å ha sett filmen så ble dagens lunchplaner sørpå brått endra til røkt laks. 😄 1 1 Siter
Jan Erik Hansen Skrevet 29. september 2019 Skrevet 29. september 2019 (endret) Lompa skrev (På 28.9.2019 den 13.01): Herlig! Jeg har en plan om å bygge meg et lite røykeri på hytta. Har røyket tidligere i gammeldags røyker med lang jordkanal, men nå er det kommet fine ting man kan bygge lettere skap av. Lar dere den ligge lenge i laken? Ekspander Tørrsalter også som andre her. Legger som regel fisken på en rist slik at den ikke blir liggende i laken som trekker ut. Tid og mengde sukker/salt er en smaksak, så der er det bare å prøve seg frem til du finner det du liker. Selv bruker jeg å strø en skje sukker over fisken, og så salte med passe mengde salt. Det går på øyemål, med en neve jevnt strødd, og så litt mer over den tykkeste delen av fisken (omtrent som i filmen over). Tid er avhengig av størrelse på fileten, men omtrent slik: Ørret/røye filet på 3-400g: 12 timer i salt og så 12 timer tørk før røyking, røyk 5-6 timer. Sjøørret/røye filet 500-750g: 18 timer salt, ca 1 døgn tørk før røyking, røyk 5-6 timer. Sjøørret/laks filet ca. 1kg: 24t salt, ca 1 døgn tørk før røyking, røyk 6 timer. Større laks eller kveite får opp til 36t i salt alt etter størrelsen, tørk 1-1,5 døgn, røyk 6 timer Lettrøkt Torsk: salt over natta, tørk 3-4 timer, røyk 3 timer. Lar så fisken henge et par døgn slik at smaken setter seg. Kveite kan godt få litt lengre tid for tørk etter røyking. Som sagt, tid og saltmengde er en smaksak, så dette er bare slik jeg liker det. Endret 29. september 2019 av Jan Erik Hansen 1 Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.