Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet (endret)

Kan for ordens skyld nevne at jeg har et eldre Silva Type 21 (platekompass), et Silva Ranger (platekompass) og et Silva Expedition S (speilkompass).

Men hvilke merker og modeller som er mest robuste er et interessant tema. Vet det er mange ulike meninger og erfaringer på dette. 🙂

 

Ang platekompass/speilkompass; Når man har mange/nære referansepunkt så er det jo enkelt å gå med vanlig platekompass. Mens med et speilkompass kan man få tatt mer nøyaktig kurs (+/- 5 grader mer nøyaktig mener enkelte.), og er bra når man har få/fjerne referansepunkter.

Platekompass er nok enklere å forholde seg til om/når man ikke bruker kompass mye/aktivt. 

 

EDIT: Silva Expedition S kan justeres for missvisning.

På noen andre har man "Scale" inne i kompasshuset for justering av missvisning når man tar ut kurs.

20190919_151453.thumb.jpg.6b05f07aad611d39ca65cb4aa44a9aad.jpg

Endret av Terka
Annonse
Skrevet

For min del er et lite gjennomsiktig platekompass det greieste, fordi jeg har det oftest liggende inni kartmappa. Da kan jeg enkelt orientere kartet mot nord mens jeg kikker på det.

  • Liker 3
Skrevet

Personlig er jeg ikke noe glad i sånne trykte misvisnings skalaer. De kan like gjerne forvirre. Hvis du ikke har et justerbart kompass, så må du korrigere misvisning med forskjellige prosedyrer fra kartet til kompasset, og fra kompasset til kartet. Engelsk Wikipedia har bra informasjon om dette.

 

Disse misvisning skalaene kan bare brukes til å gjengi en prosedyre. Det kan like gjerne forvirre som å opplyse.

 

Enten så kan du korrigere for misvisning, eller så kjøper du deg et justerbart kompass og sjekker det før du begir deg ut i terrenget.

Skrevet

Platekompass får man sikkert fullt brukbare på biltema. Dyrt er ikke alltid bedre enn billig, men noen ganger er det det.

Med ett silva expedition S speilkompass får man:

- Godt grep på ringen, kan vris rundt med vindvotter og våte neoprenhansker.

- Justering for misvisning, det gjør alt mye greiere og enklere. Mindre kjangs for å gjøre feil.

- Speil. Fint å se etter solbrenthet, frostskader, og enkelere samt mer nøyaktig peiling i terrenget.

- Lokk over kompasshuset, slik at det ikke vrir seg rundt utilsiktet.

- Clinometer innebygget (hellingsvinkelmåler). Brukes til å sjekke helling for snøskred, og man kan peile seg mot toppen av bratte vegger for å se om man er innenfor eller utenfor utløpssone for snøskred.

- Bruker man speilkompass mye i kajakk, husk å drypp litt olje på hengslene, slik at det ikke blir tregt å åpne (kobber/messing som eierer). Fare for å knekke speilhengselen. 

 

Men for all del. Ønsker man ett enkelt platekompass, som har dårlig grep med neoprenhansker i kajakken eller votter på hendene, man justerer for misvisningen i hodet og ikke trenger så nøyaktige peilinger er sikkert biltemas ett godt budsjettsvalg 👍

  • Liker 2
Skrevet

Hei

Poenget mitt var, at jeg IKKE forventet å få boble i et Silva kompass, men kanskje ikke var blitt så forbauset hvis det var hendt med et Biltema kompass. Jeg ville blott ha et kompass med lupe for å slippe briller hele tiden.

Nå har jeg/vi flere kompass tilsammen: et Suunto, et speilkompass - bruker vel mest speilet når skjegget skal trimmes, et dykker kompass. I tidens løp har jeg mange typer kompass fra gammelmodig med kompassrose (på skip) inndelt i streker, som er de 64 dele nevnt ovenfor. Fx rorkommando: styr: nord til nord-nord-øst. Flere moderne båtkompasser og Suunto fin peilekompass , som kan avlese med halv grad gjennom et forstørrelses sikte. Og kikkert med peilekompass. Der har aldri været feil på de uansett fabrikat

Jeg hadde et Silva kompass med samme aluminiumshus som Gittiamo viser, men på plastplate.  Og med strekdeling på 64 streker, men med 400 nygrader på platen. Det lå og raslet rundt i mange år i verktøysboksen til gummibåten og var funksjonellt lenge. Så korroderte det i sjøvannet og boble kom. I øvrigt var det grodd fast på plastplaten tross CRC. Desimalgrader var litt på mote en gang i 60-70-tallet, men ble mest brukt hos landmålere. Jeg har en gang målt en kystnær konstruksjon inn med sekundteodolitt med 400 nygrader og har derfor stadig en 400 nygrader gradmåler liggende i skuffen til utarbeiding av det relevante kart. Dengang var GPS scramplet og unøyaktig med opp til 100 m. Jeg er så gammel, at jeg har gjort turen med fra Decca via Ap-navigator, oppstillet referanse stasjoner til Gps, til den nå nøyaktige GPS.

Jeg er for så vidt enig i at skala for kompensasjon av misvisning kan være like forvirrende som til hjelp, avhengig av om man retter fra misvisende til rettvisende kurs eller omvendt. 

Elgen

  • Liker 2
Skrevet
På 19.9.2019 den 12.05, Tiur3 skrev:

Engelske flygere (og andre spesialsoldater) fikk hemmelige kompass under 2. verdenskrig. 

Nå vet jeg lite om hva britene drev på med under andre verdenskrig på dette feltet. Men disse kompassene er en videreutvikling av kompasser fra første verdenskrig. Har bare sett bilder av dem.

 

Disse små kompassene er nærmest ubrukelig som de er. De kan riktignok orientere kartet mot nord, hvis misvisningen ikke er for stor. 

 

På internett har jeg sett bilder av tilsvarende amerikanske kompasser. De er ment å brukes sammen med spesielle kart påtrykt kompassrose, nesten som sjøkart. Det lille kompasset kan brukes til å orientere denne rosen, og slik kan det være anvendelig til navigasjon.

 

Etter min mening er små kompasser på klokkereim ol. tilnærmet ubrukelig. For ha noe som med litt velvilje umiddelbart er anvendelig sammen med et vanlig kart, må du ha en kompassrose på en 3-5 cm minimum.

Skrevet
1 time siden, Nils Einar Ljosland skrev:

 

Etter min mening er små kompasser på klokkereim ol. tilnærmet ubrukelig. For ha noe som med litt velvilje umiddelbart er anvendelig sammen med et vanlig kart, må du ha en kompassrose på en 3-5 cm minimum.

Jeg tror poenget med disse små kompassene på feks klokkereim er at det er mye bedre med et veldig lite kompass på klokka som du alltid har med deg enn et større kompass som du kanskje ikke har med deg når du uventet trenger det. 

SUN-860.jpg

  • Liker 1
Skrevet (endret)
10 minutter siden, SnorreL skrev:

Jeg tror poenget med disse små kompassene på feks klokkereim er at det er mye bedre med et veldig lite kompass på klokka som du alltid har med deg enn et større kompass som du kanskje ikke har med deg når du uventet trenger det. 

SUN-860.jpg

Jeg brukte slikt kompass på klokka i mange år når jeg var hundefører under rådyrjakt. Der vi jakta var det sykt tett mange steder og de er suverene til å holde grovkursen :)

Endret av tubbs
  • Liker 1
Skrevet
On 9/19/2019 at 1:48 PM, borgern said:

0-64 er vel delling av kompassrose i himmelretninger. 4 deling ville være N,Ø,S,V.  Med 8 deling er det N,NØ,Ø,SØ,S,SV,V,NV. Så blir det N, NNØ,NØ,ØNØ,Ø etc. i 16 deling.  Osv.........

Stemmer. Det er bare en brøk. Jeg har et liggende som er delt inn i 32.

Skrevet

Pris (innenfor rimelighetens grenser) spiller vel ingen rolle siden et kompass som behandles pent varer i veldig mange år. Det er slag mot kompasshuset som forårsaker bobler i billigkompassene.

Uansett, dette kompasset liker jeg. Det er et enkelt platekompass med grid-avlesere, forstørrelsesglass (så slipper jeg å ha med lesebriller), klinometer og korrigeringsskala for misvisning (som jeg aldri har brukt riktignok, men kanskje jeg havner i Finnmark en dag). Og jeg tror jeg betalte 250 for det på Obs Sport for en 5-6 år siden.

48789182448_c08b2b9e64_z.jpg

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.