Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet (endret)

Noen som har erfaring og tanker rundt ytterstoffene i WM posene? Tenker da spesielt rundt vinterbruk.

Ytterstoffet av Gore WindstopperTM gir deg en særdeles god beskyttelse av isolasjonen og egner seg ekstremt bra til bruk i snøhule eller i et enkel- dukstelt der faren for mye kondens er større.

VS

Den store forskjellen fra GWS er at denne modellen bruker ett lett og slitesterkt stoff som puster bedre enn Gore Windstopper. Dette gjør at vekten går ned 140 g.

Ytterstoffet Microlite XP er en 20 denier Microfiber med hele 400 thread count. Western Mountaineering bruker microfiber i disse posene fordi denne typen materiale er veldig vannavstøtende pga konstruksjon. Microfiber XP har en kombinasjon av høy thread count of tykke tråder. Hver microfibertråd har mye flere filamenter enn normal nylon eller polyester. Når man vever dette i en hly thread count får du ett vindett stoff som tåler mye fukt. Fordi det ikke brukes nen coating eller membran, puster dette stoffet ekstremt bra. Det gir posen et stort bruksomeråde

Ser for meg at på kald vinter og telt med innertelt så er MF best, men skal man overnatte med risiko for mer fukt/trekk så er GWS bra. (Kjenner folk som har brukt Lynx GWS og liggeunderlag rett på bakken ved alpine turer det andre har måttet bruk bivuak utenpå sin pose. Men dette er litt "særbruk".)

Vil MF ytterstoff være å foretrekke ved kald vinterbruk i telt, eller er GWS bedre uansett?

Endret av Terka
Annonse
Skrevet

Jeg bruker Antelope som vinterpose og er veldig fornøyd med MF-stoffet. Jeg sover stort sett i telt da. 

Jeg er som regel på 1-2 dagers turer om vinteren, så jeg vet ikke helt hvordan den funker over tid. Problemet med Gws tror jeg blir, og jeg mener å ha lest, at den holder mer på fukten i posen, mens MF puster bedre. Og siden fukt blir til is over flere dager, tror jeg MF er et bedre valg. Men man burde vel uansett sove med fuktsperrre (vapor barrier) hvis man skal være ute lenge. 

Skrevet (endret)

Jeg har kun erfaring med 3-4 netter i strekk med GWS i telt, og ikke fått problemer med fukt/kondens på den tiden. Dette er en Puma. På lengre tur vil jeg nok skaffe meg en dampsperrepose.

Har mye erfaring med Extremelite stoff på min Alpinlite. Det jeg kan si om den er at det tar til seg fukt relativt kjapt. I forhold til GWS, men at det da tørker opp kjappere også. Men Alpinliten min har jeg godt over 200 døgn i nå uten at den er blitt vasket skikkelig, så jeg tror det bidrar til at den tar fukt fra f.eks teltduken så lett.

sliter med å finne firma som kan rense den skikkelig. Har prøvd i badekar, men jeg får ikke tørketromlet den, da den fort fyller opp hele maskinen og stopper luftgjennomstrømningen.

 

Må til slutt nevne at jeg er ekstremt fornøyd med WM. Alpinlite posen har så og si null tegn til slitasje, og den har vært med på det meste. Vurderer en Kodiak MF som en mellomting mellom puma og Alpinlite, men det blir når jeg finner et godt tilbud. Er halvt sunnmøring, så da kjøper man ikke ting til fullpris :D

 

Endret av tronn
La til noe
Skrevet

Nja.. er like fortsatt usikker på hva som evt passer meg her. 🤔 

F.eks. kommer den varmeste posen (Bison) til WM kun i GWS ytterskall. Antagelig så vil det være naturlig å bruke dampsperrepose med den for dem som den er aktuell for da både stoppe fukt innenfra og utenfra.

På kortere turer over noen døgn så er det nok ikke så viktig uansett. Og på alpine vinterturer i ikke allt for mange kuldegrader hvor være sparsommelig overnatting (kun liggeunderlag + sovepose) så vil Lynx GWS være er bra alternativ. Men for rene vinterturer med pulk så er det mer usikker om Puma GWS eller MF er det beste alternativet for min del. I-landsproblemer altså. 😄

Heldigvis ligger WM posene langt utenfor budsjett enda, uansett hvor bra tilbud som skulle være mulig å få. 😂

Skrevet

Jeg vil påstå Bison er for varm uansett, med mindre man er skikkelig frysepinn.

Jeg er ikke veldig tøff i kulda, men blir det varmere enn -10, så er pumaen i varmeste laget. Så man på nesten holde seg i innlandet på vinterstid med slik pose. 

  • Liker 1
Skrevet (endret)
20 minutter siden, tronn skrev:

Jeg er ikke veldig tøff i kulda, men blir det varmere enn -10, så er pumaen i varmeste laget. Så man på nesten holde seg i innlandet på vinterstid med slik pose. 

Men minus 10 er det jo fort undet klarværsnetter utpå høst og tidlig vår i fjellet. Har opplevd minus 18 på natta i begynnelsen av mai (og plussgrader på dagen når sola fikk tatt tak på samme tur). Sånn sett er Lynx en fin pose, men Puma'en er en ren vinterpose for kulda.

Edit: Bison er uaktuel for min del. Tenker i retning Puma og Lynx.

Endret av Terka
Skrevet
9 timer siden, tronn skrev:

 På lengre tur vil jeg nok skaffe meg en dampsperrepose.

 

Har tenkt på konseptet en del, og jeg har lurt på noe:

- Om dagen bruker jeg ett sett ull til forflytning, dette er fuktig av svette.

- Om natten og i camp skifter jeg til tørt ull. Dette brukes bare i camp.

Vil ikke campsettet jeg sover i bli fuktig av svette/kondens dersom man bruker dampsperrepose? Fukten fra kroppen slipper ikke ut i posen og «pustes» ut (eller blir i dunet), men ligger i nattøyet i stedet.

Eller er det snakk om så lite fukt at det tørker på kroppen når man er ute av posen?

Skrevet
9 timer siden, Marius Engelsen skrev:

Eller er det snakk om så lite fukt at det tørker på kroppen når man er ute av posen?

Det er bevist at et voksent menneske svetter gjennomsnittlig mellom 0,3 og 0,6 liter per natt, og en voksen mann kan svette opp til én liter per natt. Dette gjelder under normale omstendigheter "hjemme", men vil tro det også stemmer for dem som er på vintertur del om omkringliggende faktorer er forskjellig.

Skrevet

Det har jeg fått med meg. Men blir ulltøyet man sover i, og bruker i camp, vått om man sover i damsperrepose? I praksis, ikke teori. Det er vel nok av medlemmer som har prøvd ut dette.

Ble litt OT her nå pga. meg ☺️

Skrevet
1 time siden, Marius Engelsen skrev:

Det har jeg fått med meg. Men blir ulltøyet man sover i, og bruker i camp, vått om man sover i damsperrepose? I praksis, ikke teori.

Nå er det endel år siden jeg lå i hjemmelagd dampsperrepose og da var det i mer syntetisk undertøy.
Men fysikkens lover har vel ikke forandret seg siden det :)
Våknet alltid opp litt klam men som flere skriver så er det å foretrekke på lengre turer i streng kulde enn at soveposen
mister mye varmeegenskap pga. isdannelse.
Greieste måten å teste dette på selv er å ta 2 sorte søppelsekker, klippe bunnen av den ene og teipe de sammen.
Legge seg på soffa kjenne etter selv :)   Den hvite plasten som bøndene lager rundballer av (traktor egg)  fungerer også

Skrevet (endret)
1 time siden, Marius Engelsen skrev:

Ble litt OT her nå pga. meg ☺️

Går helt fint! Er jo litt av fjellforums natur det at tråder sporer innom litt ulike vinklinger og temaer. :D 

Skal se om jeg får tatt en prat IRL med folk som har brukt det aktivt på lengre turer. Det skal finnes dampsperreposer som oppleves mindre våte/klamme en  "søppelsekk" varianten.

Her er Western Mountain sin:

WEB_Image%20Hot%20Sac%20Dampsperre%20%201052532080265754.Jpeg

"Dampsperre er egnet til turer fra 20 minus og nedover for å hindre at oppvarmet luft fra kroppen skal kondensere i posen i kalde omgivelser. Dette er særlig brukt på lengre kalde turer der man har liten mulighet til å tine og tørke posen. Denne dampsperren har også et reflekterende innerstoff som legger til en del varme."

Endret av Terka
Skrevet

@Fotogubbe, jeg kommer aldri til å gå inn i en butikk og kjøpe en av WM posene til listepris, bare så det er klart. 😄 Man må vente til det dukker opp ett eller annet ekstra tilbud en eller annen gang og da ha muligheten til å slå til. Utfordringen er at man gjerne trenger en annen sovepose i mellomtiden..

  • Liker 1
Skrevet
1 minutt siden, Terka skrev:

@Fotogubbe, jeg kommer aldri til å gå inn i en butikk og kjøpe en av WM posene til listepris, bare så det er klart. 😄 Man må vente til det dukker opp ett eller annet ekstra tilbud en eller annen gang og da ha muligheten til å slå til. Utfordringen er at man gjerne trenger en annen sovepose i mellomtiden..

Er man veldig ivrig vinterentusiast tenker jeg at det er vel anvendte penger :) Sunn og god interesse, i ren og flott natur.

Skrevet (endret)
18 minutter siden, Fotogubbe skrev:

Er man veldig ivrig vinterentusiast tenker jeg at det er vel anvendte penger :) Sunn og god interesse, i ren og flott natur.

Leste først "vinentusiast" 😅, men joda, er enig i det. Utfordringen er om man har flere interesser som koster litt, og flere man har med på tur/aktiviteter og skal ha utstyr til. Da er det greit å være litt prisbevist og følge med på tilbud. 🙂

Endret av Terka
  • Hehe 1
Skrevet

Jeg sier som vanlig: Velg en sovepose på Cumulus sine sider, MVA trekkes fra i siste steg før bestillingen bekreftes. De slår warmpeace på pris, kvalitet og spesifikasjoner, kan velge lengde bredde, stoff, dunkvalitet etc. Tror ikke man får bedre pris på dunposer, med mindre man finner veldig gode tilbud.

Jeg har både warmpeace og cumulus. De varer kanskje min levetid, men hvis jeg skulle kjøpt på nytt ville det blitt 2 stk cumulus poser. 

Skrevet

No skal eg ikkje spore av fullstendig (slik eg eigentleg har lyst til 😬)  men spørje, om det er mange som har opplevd kollaps av dunpose i en problematisk grad, pga fukt innanfrå over tid? 

Eg ser heil klart dunkollaps som eit problem i enkelte områder av verda, då pga totalfukt. Eg vurderar ein tur i havisen, då vert det heilsyntet. Men då er me tross alt inne på nokre andre rammer. 

 

  • Liker 1
Skrevet (endret)

Bare å spore av @Tessatroll :D Kommentaren din er høyst relevant, spesielt relatert til avsporinga rundt bruk av dampsperrepose.

Eg trur ikkje så mange her har vært på tur i temperaturer f.eks. under 20 minus over så lang tid at det har vært et problem med at fukt samlar seg opp og frys inne i dun-soveposen og skaper dunkollaps/stor reduksjon i isolasjonsevne. 

En annen faktor på behov vinterpose er temperatur ute vs inne i telt. F.eks. når Bengt Rotmo kryssa Alaska hadde dem flere netter med under minus 40 utendørs, men aldri under minus 22 inne i teltet (Gamle Helsport Svalbard med <1m takhøyde inne i teltet). Og da er vi inne på enda en faktor som jeg har kommentert i andre tråder;  volum og takhøyde inne i telt, store telt er kaldere en små telt. Dette er også relevant ift soveposevalg.

Ulike faktorer satt i system + erfaring rundt dette gir totalen.

Ellers enig med deg i at heilsyntet har sine bruksområder, eg har ein syntet som eg stort sett nyttar på pulkturer no når det ikkje blir nytta dobbel pose.. Og vurderer og syntet vs dun til kvar enkelt kajakktur ut frå ver og risiko for våte forhold.

Utgangspunktet for tråden var altså fordeler og ulemper med ytterstoff i Gore Winstopper vs MF (Microlite XP - 20 denier Microfiber med 400 thread count).  Men herlig med litt avsporing altså. 🤣

Endret av Terka
  • Hehe 1
Skrevet
1 time siden, Marius Engelsen skrev:

Jeg sier som vanlig: Velg en sovepose på Cumulus sine sider, MVA trekkes fra i siste steg før bestillingen bekreftes. De slår warmpeace på pris, kvalitet og spesifikasjoner, kan velge lengde bredde, stoff, dunkvalitet etc. Tror ikke man får bedre pris på dunposer, med mindre man finner veldig gode tilbud.

Jeg har både warmpeace og cumulus. De varer kanskje min levetid, men hvis jeg skulle kjøpt på nytt ville det blitt 2 stk cumulus poser. 

Eg kjenner til Cumulus @Marius Engelsen, og det er heilt klart opplevd kvalitet/holdbarhet/osv. opp mot pris som påvirker valg for min del. Navn på produsent er eg ikkje så opptatt av anna en at det gir ein indikasjon på nevnte faktorer.

Skrevet

Eg har i alle fall til gode å oppleve det som ei problemstilling, og per dato er dampsperre ikkje eingong noko eg vurderer til vanlige vinterturar på det norske fastlandet. 

Andre stader eg har vore/skal er ytre fukt/luftfuktigheit over lang tid noko å ta stilling til, men då vil eg før gjere tiltak mot den totale fuktmengde på andre vis. 

Ser at dampsperre kan ha noko for seg på nokre turar, i heilt spesielle områder under spesielle tilhøver. 

  • Liker 1
Skrevet

Kva gjeld ytterstoff; no er eg ikkje inne på WM term og produkt, men tenker slik om eg skulle kjøpt meg ny pose;

Bruk under varierte forhold, med stor sjangse for både fukt men og solglytt, stoff som pustar og tørkar fort, helst med svart for som kan vrenges mot sola. Er ikkje mange min i lett trekk og litt sol som skal til for ta knekken på ganske mykje fukt. Ver flink å få han til lufting på pulken under stroppene så snart høvet byd seg, om det så berre er ei 20-minutts luke i veret. Evt dandert på sekken om det går. 

Å kjøpe ein pose med veldig tett stoff ville eg vore skeptisk til, då eg hadde følt at eg hadde lite kontroll på den akkumulerte fukta over tid. Men, eg antek at ein slik dyr pose har tett stoff yst, og veldig pustande godt stoff innvendig, noko som mogleggjer strategi med vrenging av pose og uttørking av denne ved verhøve. 

 

  • Liker 1
Skrevet

Sånn forresten så har jeg hatt veldig godt hell med å prute ned prisen på WM-poser hos Piteraq. Har kjøpt fire poser der (en til meg selv, en til pappa og to til kona). Har alltid fått rundt 30% avslag. 

  • Liker 2
  • 2 måneder senere...
Skrevet

Ilands problemer og hverdagsdrømmer del 2 🤪😄

Har hatt lyst på WM Lynx GWS en stund men en hyggelig kar fikk meg til å vurdere WM Kodiak MF også.

Testet to andre soveposer siste uka, en med 163 cm omkrets og en med 75 cm bredde  oppgitt(ca 150 cm omkrets). Sistnevnte tendenserte litt mot "pølseskinn", med armene med langs sida pressa albuene merkbart i siden på posen. Førstnevnte var behagelig.

Kodiaken er bredere, med 170 cm omkrets rundt skulder/bryst mot 157 på Lynx.

Vil bredden på kodiaken være et issue ift større romslighet når man nærmer seg posens temperaturgrense, eller går dette mer på for lange soveposer og oppvarming av posen nede rundt føttene? (Kodiaken har temp rating på -18°C og Lynx har -23°C) 

Noen som tanker/erfaringer rundt dette med bredde på posen? 

Skrevet
7 timer siden, Terka skrev:

Vil bredden på kodiaken være et issue ift større romslighet når man nærmer seg posens temperaturgrense, eller går dette mer på for lange soveposer og oppvarming av posen nede rundt føttene? (Kodiaken har temp rating på -18°C og Lynx har -23°C) 

Noen som tanker/erfaringer rundt dette med bredde på posen? 

Ja, lett å tenke at det bare er fotenden, men også i bredden da en litt bredere sovepose øker det totale rommet som skal varmes opp. Jeg vurderer/vurderte en WM MegaLite, som blir romslig til meg. Denne har en WM-rating på -2. Experten på XC Sports antydet at for slanke meg ville ratingen ligge på rundt 0.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.