Gå til innhold
  • Bli medlem

Ikke-røytende hunder for turbruk - erfaringer? (lagotto, puddel, portis,cobberdog etc)


Anbefalte innlegg

Skrevet (endret)

Hei gode fjellfolk. Første innlegg her!

Vi har tenkt å få hund det neste året, og så tenkte jeg at det beste stedet å få input på bruksegenskapene til hunder når det gjelder friluftsliv er på dette forumet. Vi bor i Oslo, og jeg jogger ofte timeslange turer i marka flere ganger i uka. Ofte drar vi på lengre gåturer i marka også. Noen helger blir det også fjellturer. Hittil har jeg vært mer ute i marka på barmark enn på snø, men det er noe jeg har en ambisjon om å endre på etter hvert. Uansett ønsker jeg en hund som ikke vil ha problem med å være med å jogge en time, som vil trives med lengre turer, og som kan bære litt i kløv.

Hundeutvalget vi kan velge mellom blir betydelig begrenset av at det er et absolutt krav for kona at hunden skal være ikke-røytende, eller slippe minimalt med hår. Utover dette tenker jeg som følger: 

- Etter planen skal vi få hund før vi får barn, slik at det første barnet kommer når hunden fortsatt er unghund. Det må altså være en hund som har lite anlegg for aggresjon

- Jeg tenker heller mellomstor enn en veldig stor. Det er flere grunner til det. En mellomstor kan lettere gås tur med av barn. Mellomstore hunder lever lengre. Mellomstore hunder er også litt lettere å frakte, innbiller jeg meg, ettersom vi lever bilfritt, og jeg i hverdagen vil frakte den rundt med transportsykkel og/eller sykkeltilhenger. 

- Det er utelukkende et pluss for meg hvis det er en blandingshund. De har bedre helse og lever lenger (forskningen har blitt klarere og klarere på det, egentlig). Men det forutsetter at det er en veldig seriøs oppdretter, siden de første ukene hos oppdretteren er avgjørende for hvordan hunden blir senere. 

Noen tips? Er forøvrig fullt klar over at dette er mye avhengig av trening og tilvenning også... men handler om hvor mye man må jobbe med! Det jeg har tenkt på som aktuelt hittil: 

Cobberdog: på pluss-siden er at den avles frem bare ut fra helse og gemytt. Men vet lite om hvordan den er som aktiv turhund - har inntrykk av at de fleste som har den er veldig "familiehund"-orienterte. På minus-siden er at de ser ut til å har lukket stambøkene, slik at de antakelig vil få dårligere helse for hver generasjon fremover fra nå. Ettersom dette har blitt en populær hund er jeg også usikker på hvor seriøse en del av oppdretterne er. En del av informasjonen til Drøbak hundehotell er for eksempel direkte useriøs. Man kan ikke garantere at hunder er familievennlige osv. Kan man kløve med en mellomstor Cobberdog feks?

Lagotto: Virker som en aktuell kandidat! Tydeligvis mye energi i en mellomstor kropp. Kvadratisk bygget, så fin å kløve med, tror jeg. På pluss-siden er at det ikke er så lenge siden den ble registrert som rase, så den er relativt frisk og kan leve lengre enn mange andre rasehunder. Eneste som bekymrer meg er at en del lagottoer ser ut til å plages av frykt osv, i hvert fall om man skal tro undersøkelsene til den svenske lagottoklubben. Tror også det har kommet en del useriøst oppdrett etter at rasen ble mer populær. 

Storpuddel: Jeg elsker jo egentlig storpuddel. Men kona har ikke helt sansen for dem eksteriørt, selv med normal klipp. Pluss at avlen er veldig orientert mot det eksteriøre og utstillinger. Synd at en av de beste brukshundene blir ødelagt på den måten. Hvordan er de å kløve med, montro?

Cockerpoo/cockapoo: Fryktelig søte, synes både jeg og kona, og virker til å være en av puddelblandingene med best helse, gitt seriøs oppdrett (noen skal ha levd helt opp til 21!). Begrenser jo mulighetene for kløv, men kan en cockerpoo med rett opphav og nok trening bli utholdende nok til å være en ordentlig turkamerat?

Portugisisk og spansk vannhund: Vet lite, kan lite, både om helse og gemytt og bruksegenskaper.

Andre raser jeg har glemt/bør se på? Også sett litt på Bouvier, Briard og Riesenschnauzer, men vet lite om de hundene. Kanskje i største laget, pluss at de har vært dyrket frem som renrasede hunder litt for lenge IMHO. På pluss-siden er at de ikke er så ekstremt populære, noe som borger for seriøs oppdrett, og at avlen ikke ser ut til å være så utstillingsfiksert som hos en del andre raser.

Takknemlig for alle tips og innspill!

Endret av Olav2
Annonse
Skrevet

Hei og velkommen til Fjellforum :)

Velge hunderase er alltid spennende. Først, dere har tatt med i vurderingen at ikke-røytende hunder ikke er "low-maintenance" ? Så hvis man ikke liker pelsstell bør man ikke skaffe seg en ikke-røytende hund. Da er det bedre å støvsuge. Ikke-røytende hunder krever børsting jevnlig og noen raser krever trimming/klipping relativt ofte. Hvis man ikke er av typen som går på og trimmer/klipper selv er dette en ekstrautgift man må ta høyde for. 

Så, har dere vurdert Airedale terrier? "røytefri" ved riktig pelsstell (men må trimmes), mellomstor sporty hund som er med på det meste. Må oppdras riktig og sosialiseres, men det gjelder de fleste hunder. Er oppvokst med en slik, og husker det som en fin familiehund. 

 

  • Liker 1
Skrevet

I forhånd til det med røyting, er det og stor forskjell på om hunden røyter mer i dotter, eller et og et hår.

Har selv en røytefri/allergivennlig hund (for liten for de bruksområdene dere tenker), men overraskende mye sand/skit som finner veien inn likevell😂 Min må børstes og klippes jevnlig og. En del av de rasene og vil og trenge klær når det blir kaldt/vått, litt avhengig av størrelse og type.

Ikke så mye personlig erfaring med rasene du nevner, annet enn at jeg er vokst opp med Riesenschnauser 😄

  • Liker 1
Skrevet

Takk for gode svar! :)

For å ta det med røyting først, så er hovedpoenget for kona mi at det skal bli så lite hår og skitt inne som mulig. Hun er litt rensligshetsnazi. Ingen av oss er allergiske, så det er ikke en issue... Og der har man jo ingen garanti uansett hvilken hund man velger, ingen raser er allergifrie, men folk reagerer forskjellig. Jeg har bare antatt at raser som ikke røyter fører til mindre hår og skitt hjemme? Men mulig jeg må tenke over en gang ekstra hvordan type pels og pelsstell som egentlig er best med tanke på slikt.

Og ja, er fullt klar over at det er mye pelsstell med slike hunder!

Airedale-terrier var et spennende tips :)

  • Liker 2
Skrevet

Jeg har en 8 mnd gammel blandingshund. Faren var storpuddel, moren var blanding av storpuddel og jaktlabrador. Røytefri, men du verden for pels! Før jeg fortsetter - blandinger med storpuddel kan bli store. Min er foreløpig ca 32 kg og 65 cm i mankehøyde. Ikke noe man tar under armen akkurat. Jeg var ikke klar over at vi ville få så stor hund, hadde sett for meg noe mindre. Det man må være klar over når man kjøper puddelblanding er usikkerheten på størrelsen. I samme kullet er det f.eks to andre valper med halve vekta av vår...

Pelsstellet vårt er ingen daglig børstebruk, men han må klippes ca hver tredje måned. Det er en tretimers jobb til 12-1500 hus hundefrisør, eller en tomanns, tretimers, håroveralt-jobb hvis man gjør det selv. 

Ellers regner jeg med at kløv, trekk, tur og løping er midt i blinken for ham. 

Drøbak hundehotell er for meg fy-fy. Dvs - stein i glasshus, jeg kjenner ikke linjene bakover på min hund... Men såkalt cobberdog er jo det samme som labradoodle, og i og med at den startet i Australia på 80-tallet, så har de ikke rukket veldig bredt grunnlag for stammen. Dersom linjene er "lukket" dvs ikke nye puddel- eller labradordener, så høres det tynt ut for meg. Poenget mitt med Drøbak er at det blir serieproduksjon i system. Valper for pengene og ikke andre årsaker. 

  • Liker 6
Skrevet (endret)

Takk for interessant svar, ost! 

Det er nyttig å høre. Og jeg må tydeligvis undersøke litt mer ang pelsstellet på slike. Har tenkt at jeg kan gjøre det selv (har en tante som gjør det på sin storpuddel), men mulig det er vanskeligere enn jeg har tenkt meg...

Ang blanding mellom raser og hva som er utfallet har jeg lest noen vitenskapelige studier med resultater som er litt kontraintuitive, men som ser ut til å gå igjen i ulike studier (beklager hvis det blir litt forskningsnerding her nå!). Det virker som utfallet faktisk er mer forutsigbart i 1. generasjon enn i senere generasjoner. Det vil si at det er lettere å spå utfallet av å blande puddel og labrador, enn utfallet av en labradoodle og en labradoodle. Det virker også som fordelene med å blande raser er størst i 1. generasjon. Den britiske forbundet for blindehunder har visstnok aller høyest suksess (altså andel valper som klarer "eksamen") med mix av labrador og golden, høyere enn for både renraset lab og renraset golden og for blandings av blandings mellom dem. https://www.guidedogs.org.uk/about-us/national-breeding-centre/what-the-national-breeding-centre-does/our-breeds/

For min del kan det si at den ideelle hunden antakelig er en blanding av en renraset ikke-røytende hund som puddel el portis med en annen renraset hund som har gode turegenskaper og godt gemytt, og så må jeg bare velge en valp med "riktig" pels... Men hvem vet! Tror kanskje det er enda viktigere å finne god oppdretter.

Endret av Olav2
Skrevet

Og så må du vite en ting til: det er 50/50 sjanse for at blandingen gir røytefri hund. Du kan like gjerne få en røytende labradoodle med glatt pels som krøllet og røytefri.  

Og oppdretter - INGEN NKK oppdretter vil offentlig være med på slik blanding. Og ikke-NKK oppdrettere blir fort uglesett av alle andre kenneler. Jeg ler meg skakk/vemmes innvendig når jeg leser puddelfantasters karakteristikk av "blandere".

Jeg håper virkelig du finner det du leter etter, husk bare at eksteriør er mindre viktig enn interiør (lynne,  lærevillig, hengiven, osv). Noen ting må du akseptere, du vil trolig ikke kunne få full score på alt. 

  • Liker 4
Skrevet
1 minutt siden, ost skrev:

Og så må du vite en ting til: det er 50/50 sjanse for at blandingen gir røytefri hund. Du kan like gjerne få en røytende labradoodle med glatt pels som krøllet og røytefri.  

Og oppdretter - INGEN NKK oppdretter vil offentlig være med på slik blanding. Og ikke-NKK oppdrettere blir fort uglesett av alle andre kenneler. Jeg ler meg skakk/vemmes innvendig når jeg leser puddelfantasters karakteristikk av "blandere".

Jeg håper virkelig du finner det du leter etter, husk bare at eksteriør er mindre viktig enn interiør (lynne,  lærevillig, hengiven, osv). Noen ting må du akseptere, du vil trolig ikke kunne få full score på alt. 

Takk for det! Ja  eksteriør betyr minst, enig. 

Og jeg har også merket meg den greia der hos mange oppdrettere, både av puddel og andre oppdrettere. Først nå jeg merker hvor stort tabuet faktisk er, etter å ha snakket med noen oppdrettere. Snakket nylig med en oppdretter på tlf, og hun bare ropte og slengte på røret da jeg dristet meg til å spørre om hun også laget blandingskull... Kan jo på en måte forstå det, de investerer så mye i rasen og har sterke følelser for den, og opplever kanskje populariteten til en del blandingshunder som en trussel. Men forskningen er ganske klar på at blanding>renraset. Det er bare at hundekulturen har investert 150 år og masse penger og ressurser i å si at det er nøyaktig motsatt, så ting endres nok ikke så fort.

  • Liker 1
Skrevet (endret)

Har aldri hørt om røytefrie hunder, bortsett fra de uten pels! :)Alle røyter mer, eller mindre. Ville vel ikke valgt hunderaser, med underull. Borsett fra det, er det snakk om nødvendig pelsstell. Hyppig, hvis en har fobi mot hundehår. :)Og så er valget, hund med krøllete hår, kort hår, eller langhårede hunder. Noen påstår at lange hår, er lettere å støvsuge enn korte. Kanskje krøllete hår er bedre, jeg vet ikke.  Hvis en har hundehold, uten hunder i møblemant/senger, tror jeg ikke hårtypen spiller så stor rolle for støvsugeren. :)

Har en fobi mot hundehår, ikke kjøp hund, eller katt! Det er en del av "pakka". Men tror jeg vil annbefale korthårede hunder. Og da det kan bli snakk om kløving, sterk rygg og en mellomstor/stor hund. På mine vorsteh hunder (KV), har det vært minimalt med hårproblemer. Men annbefaler ikke jakthund, for ikke-jegere og folk uten erfaring fra heite jakthunder. Valget er deres. :)

 

Endret av Tiur3
  • Liker 1
Skrevet
8 timer siden, Olav2 skrev:

For min del kan det si at den ideelle hunden antakelig er en blanding av en renraset ikke-røytende hund som puddel el portis med en annen renraset hund som har gode turegenskaper og godt gemytt, og så må jeg bare velge en valp med "riktig" pels... Men hvem vet! Tror kanskje det er enda viktigere å finne god oppdretter.

Problemet er at du vet ikke hva du får. Genetikk fungerer ikke slik at om mor er ikke-røytende og far er god turhund så får du en ikke-røytende god turhund. Kjøper man derimot en rasehund så er det relativt (men ikke alltid) gode sjanser for at en gjeterhund er interessert i sau og at en fuglehund er interessert i fugl det er jo hele poenget med avl at de ønskede egenskapene er selektert i flere generasjoner for å øke sannsynligheten for at disse vil inntreffe både mentalt, bruksegenskaper og eksteriør. 

Å "velge en valp med riktig pels" er jo heller ikke bare-bare siden valpepels fort kan være noe helt annet enn hva den får som voksen, og om den røyter eller ei er jo ikke så lett å forutsi i valpekassa. Vil man ha noen formening om hva man får, så må man kjøpe rasehund, med de positive og negative aspektene det innebærer.  Blandingshunder er ikke automatisk friskere enn renrasede hunder, det kommer helt på hva blandingen består av. Har man blandet to individer som er disponert for de samme sykdommene så er sannsynligheten for at den blir dårlig like stor som på renrasede. Det er bare at i blandingsavl er ikke oppdretteren underlagt noe krav om å faktisk teste for visse egenskaper/sykdommer så det er jo ikke så godt å si hva som dukker opp.

I min verden finnes det ikke seriøse oppdrettere som driver planlagt blandingsavl, jeg skal ikke si at det ikke finnes hundeeiere som forbereder blandingsvalpene sine godt på livet med sosialisering, oppfølging hos veterinær etc. men seriøs det har man fraskrevet seg når man planlegger blandinger. 

Hundeavl er vel strengt tatt ikke et tema for fjellforum, så akkurat den diskusjonen trenger vi ikke dra noe særlig videre. Får holde oss til å diskutere det å ha med hund på tur ;)      

  • Liker 2
  • Takk 2
Skrevet

Jeg skal ikke uttale meg om rasene du vurderer, men tror jeg kan si med sikkerhet at hund, nærmest uansett rase, medfører mye støv og skitt. I alle fall om hunden er av en viss størrelse og ikke er helt korthåret slik at det er lett å vaske av skitten. Mye kan avhjelpes med eget vaskerom, kanskje en blåser, og en "opptørkingsplass" ute eller inne. Dere må nok også regne med riper på gulv, og gjerne litt oppgnagde møbler og annet inventar i valpeperioden. Kona må nok regne med at prydheim og hund er en litt vanskelig kombinasjon 😂  Trøsten er at når den søte lille firbeintingen først er i hus så blir de fleste myke og tilpasningsdyktige selv...

  • Liker 6
Skrevet (endret)

Av store hunder så har jeg bare hatt Doberman og Riesen og ingen av de ble det lite møkk/hår etter.
Riesen er "røytefri" men etter en tur i skauen så lå det sand og skit over alt der hunden hadde liggi.
Dobern som er korthåret hadde ikke den biten med den røyta igjen tynne spisse hår som lå/satt over alt.
(Fant hår etter henne 3 år etter avlivning. I smørkoppen i kjøleskapet. Både kjøleskap og smørkopp var kjøpt inn over ett år etter at vi avlivet henne). Skal man ha ett nogenlunde "plettfritt" hus og ha hund samtidig så er nok polar spisshund i hundegård det beste alternativ :)

Endret av tubbs
  • Liker 2
Skrevet

"Hei, en bæsj, den har jeg lyst til å rulle meg i.."  Det er bare å stålsette seg. Men dere kommer til å elske den, samme hva slags hund. Som Heriks så vokste jeg også opp med Airdale, og de er fantastisk fine familiehunder.

  • Liker 2
Skrevet

Takk for flere gode innspill! Setter virkelig pris på det! Virker som et hyggelig forum, dette.

Heriks: Ok, skal ikke tvære ut avlsdiskusjonen. Dagjobben min er å være forsker, så jeg har nok et ganske forsknings-orientert tilnærming til slikt... og forskningen jeg har lest tyder definitivt på at blandingshunder er sunnere, og at raser er langt mindre forutsigbare når det gjelder adferd enn man har trodd. Men er seff viktig at foreldre har god helse og og godt gemytt og alt det der, og det har man ofte ingen garanti for, nei. Og det er viktig å lytte til erfaringen fra erfarne hunderolk. Men, tilbake til turdiskusjon! :)

Og kan være jeg rett og slett må ta en grundig prat med kona om hva det innebærer å ha hund når det gjelder skitt osv! Hvis vi kan slappe litt mer av på pelskravet blir jo mulighetene mye større.

  • Liker 1
Skrevet (endret)
46 minutter siden, Olav2 skrev:

.. og forskningen jeg har lest tyder definitivt på at blandingshunder er sunnere, og at raser er langt mindre forutsigbare når det gjelder adferd enn man har trodd.

Parrer man 2 forskjellige hunderaseraser som har genetiske feil/sykdommer så  nulles ikke sykdommen ut.
Dette har forskere som er spesialister innen genetikk fastslått for lenge siden. Har hørt om de forskningsrapportene du nevner men de finner man stort sett nevnt kun med ord på hjemmesidene til "oppdretterne" av Labradoodle og andre blandingshunder.

Endret av tubbs
  • Liker 2
Skrevet

Har fundert litt mer. Jeg har funnet ut at det egentlig er to aspekter som er viktige å tenke over når det gjelder hund og friluftsliv: pels og størrelse.

Størrelse: Hvor viktig for meg er det at hunden kan kløve ordentlig? Jeg er ikke helt sikker. Til dere erfarne tur/hundefolk, hvor nyttig er dette? Hvor lange/tunge må turene bli før dette blir en stor fordel, sammenliknet med enten å pakke litt lettere eller bære litt tyngre selv?

Pels: Hvis jeg har ambisjoner om virkelig å være på fjellet om vinteren er det en fordel med en hund som tåler å være ute i kulda. MEN da får man ofte et problem om sommern, spesielt nå som klimaendringene kicker inn og somrene blir stadig varmere. Hvis jeg vil jogge halvannen time i marka når det er over 20 grader, vil jeg tro at det kan bli i varmeste laget for en del godt bepelsede hunder. Kanskje lettere å ha en hund med mindre pels som takler varmen, som får på genser når det er ekstra kaldt?

Skrevet

@Olav2 det med pels funderer jeg og mye på. Har for tiden en hund som har hår og ikke pels, og dermed burde tåle varmen nede. Men, hun sliter mye mer enn andre av samme rasen og en del av de med mer pels. Kaldt og trøtt vær går mye bedre enn vått, så lenge hun er i bevegelse.

Har lest noen steder at hunder med mye pels/underull og får beskyttelse mot varmen fra denne, uten at jeg vet så mye om det selv. I utgangspunktet tenker jeg at en type Finsk Lapphund vil bli fortere varm enn enn Golden Reteiver, men møtt på mange "pelshunder" nå i sommer som ikke har virket mer/mindre plaget enn de fleste andre.

Jeg må innrømme at jeg tror min neste hund kommer til å ha litt mer pels/underull enn den jeg har nå, da det å passe på at den ikke fryser er mer jobb enn man skulle tro🤔

  • Liker 2
Skrevet
47 minutter siden, Olav2 skrev:

Pels: Hvis jeg har ambisjoner om virkelig å være på fjellet om vinteren er det en fordel med en hund som tåler å være ute i kulda. MEN da får man ofte et problem om sommern, spesielt nå som klimaendringene kicker inn og somrene blir stadig varmere. Hvis jeg vil jogge halvannen time i marka når det er over 20 grader, vil jeg tro at det kan bli i varmeste laget for en del godt bepelsede hunder. Kanskje lettere å ha en hund med mindre pels som takler varmen, som får på genser når det er ekstra kaldt?

Det er jo fryktelig individuelt hvor godt ulike hunder takler varmen, men tror ikke jeg ville tatt med meg noen hund på halvannen times løpetur med over 20 grader. Hunder regulerer ikke varmen ved å svette i noen stor grad slik som vi gjør så all overskuddsvarme skal vekk gjennom pesing og i begrenset grad gjennom svettekjertler i potene. Man skal være litt obs. på heteslag hos hund i varmt vær. Det er vel mer bading og nedkjøling som er aktuelt enn løpeturer. Har du en hund av rase som foretrekker et minustall foran 20 så tror jeg vel også du antagelig vil slite med å motivere for en løpetur når gradstokken kryper oppover.

Skal ikke si så mye om kløv, siden jeg kløver fint lite med mine hunder. Alle hunder kan (med trening) kløve, i den utstrekning at de f.eks kan bære sin egen mat og utstyr. Det må trenes på, og de skal ikke bære noe særlig med vekt før de er utvokst såvidt jeg vet. Du skal med andre ord bære utstyr for hunden også en god stund. @Kaisi kan sikkert supplere eller besøk nettsidene/facebooksiden hennes. Masse bra info om hund og friluftsliv. 

De aller fleste hunder funker til friluftsliv (joda, det finnes helt sikkert unntak), noen må tilrettelegges mer for enn andre. Det er meg såvidt bekjent få hunder som ikke vil være med på tur, så rasevalget bør vel være mer tuftet på å finne en som passer inn i deres hverdag og livssituasjon enn på vinterpelskvalitet.        

  • Liker 3
Skrevet
48 minutter siden, Heriks skrev:


De aller fleste hunder funker til friluftsliv (joda, det finnes helt sikkert unntak), noen må tilrettelegges mer for enn andre. Det er meg såvidt bekjent få hunder som ikke vil være med på tur, så rasevalget bør vel være mer tuftet på å finne en som passer inn i deres hverdag og livssituasjon enn på vinterpelskvalitet.        

Det høres ut som et veldig godt råd, egentlig!

Ang jogging og varme kom jeg plutselig på at jeg leste noe om dette nylig, i en fagartikkel om egenskapene ved ulike brukshunder, blant annet sledehunder. Det som var litt overraskende for meg der er at kroppsmassen til hunden faktisk har ganske mye å si for hvor mye varme den kan bli kvitt. Små hunder blir lettere kvitt varme. Så akkurat for jogging er det kanskje bedre med en moderat stor hund... Nok en ting jeg tydeligvis må sjekke ut mer.

Skal sjekke ut sidene til Kaisi!

0149AF57-3FE8-42B7-BADC-48825F5DE42A.jpeg

Skrevet
1 time siden, Heriks skrev:

, men tror ikke jeg ville tatt med meg noen hund på halvannen times løpetur med over 20 grader.       

Enig :)
De jeg kjenner som trenger å ha godt trent hund i den varmeste perioden trener de midt på natta/tidlig morgen før temp
nærmer seg 20 grader. En normal turhund trenger ikke å være så veltrent som de jeg nevner her

  • Liker 1
Skrevet
15 minutter siden, Olav2 skrev:

Det høres ut som et veldig godt råd, egentlig!

0149AF57-3FE8-42B7-BADC-48825F5DE42A.jpeg

Finn noen slike rasevelgere (dogbreed selector) på nettet og lek litt med dem, les om ulike raser. Bare vær litt obs på at endel av de utenlandske viser av og til noen raser det ikke er veldig mange av her i landet. 
 

Skrevet (endret)

Det er umulig å gi eksakte svar på spørsmålene dine, men jeg prøver likevel:

Hvor viktig er det at hunden kan kløve ordentlig?
For meg er det veldig viktig, og det har blitt viktigere etter hvert som årene går... Det er på lange krevende turer man virkelig har nytte av dette. Jeg har middels stor hund som kan bære 4-5 kilo i kløven. Det betyr mye for min egen turglede å få den hjelpen. Det er særlig viktig når man skal ligge i telt og har mye med seg, så klart. Jeg har forøvrig uansett prioritert lett utstyr. Om du er supersprek og ikke synes 2 eller 8 ekstra kilo å bære betyr noe, så er det jo ikke like viktig for deg 😊

Om pels sommer og vinter:
Hvis du driver aktivt friluftsliv om vinteren ville jeg prioritert en hund med god vinterpels. Det er om vinteren man virkelig trenger å ha med mye utstyr og personlig synes jeg det er godt å slippe mye ekstra til hunden. I vinterfjellet har man jo heller ingen garanti mot styggvær, og kan komme i situasjoner hvor hunden får det stusselig og fryser hvis den er tynnpelset. Hvis man bare skal gå dagsturer i vinterfjellet er det ikke så viktig. De fleste hunder klarer det fint bare de får på dekken.  Når det gjelder pels og sommervarme synes jeg egentlig ikke det er noe problem hvis man bare tar litt hensyn. Jeg har vært på kløvtur med polarhund i 28 grader i fjellet. Bare det er fjellvann og bekker å kjøle ned i går det greit, men man må så klart være forberedt på å slå av på tempoet og tilpasse seg når det blir så varmt. Og hvor mange slike sommerdager har vi i Norge egentlig? Ellers: Min erfaring er at lys pels er best. Hvis hunden er slank, godt trent og er gjennombørstet tåler den varmen bedre. Har sett korthårede, særlig svarte hunder, som sliter langt mer enn mine gjør. Jogging i 20 grader burde også gå greit, men igjen må man tilpasse turen litt. Drikkepauser, badepauser og andre pauser er fint, men slike avbrekk bør en ihuga jogger også lære seg å ta. Det bare øker turgleden 😂 Det er også veldig avhengig av hvor hardt hunden jobber. Folk som driver med hundekjøring sier vel 12-15 grader maks for å trene. Men det er hunder som går i spann og som jobber knallhardt fordi de er trent til det og fordi de løper sammen med andre. Jogger du med én hund vil antakelig selv regulere hvor hardt den jobber, og da kan man trene selv om det er varmere. Selv løser jeg det ved å stå opp tidlig og trene hundene mens det er deilig og kjølig sommermorgen. 

Hvis du er en sånn som elsker krevende toppturer bør du også vite at det kan bli en utfordring med hund. Jeg må si at mine turer stort sett har gått i flatere terreng etter at jeg fikk hund, og jeg har fysisk spreke og funksjonelle hunder. Men jeg har vært på Kyrkja i Jotunheimen med hund. Hun måtte ha noen dytt i rumpa på det bratteste, men gikk helt fint egentlig.

 

Endret av Kaisi
  • Liker 2
  • Takk 2
Skrevet

Mine erfaringer er stikk motsatt av andres 😂 

Jeg hadde hund med selvrensende pels. Var veldig lite skit og søl og hår med henne. Hun hadde litt ull og den datt av på sommeren over en uke eller to. Og hun elsket å dusje så var hun skikkelig sølete så gikk hun frivillig rett i dusjen (kjekt siden hun var en stallhund) 

Hva hun var blanding av er det ingen som vet. Annet enn at hun var et buskmonsteret. Aldri noen sinne om jeg skal ha en hund med en så diffus og uklar fortida og opphav. Hverken hun, eller hennes kullsøsken, ble eldre enn fem år 😭 

Medium hund er et must her. Jeg som eier må kunne bære hunden. Noe å tenke på at din kone også må kunne løfte/bære den. Og en lettbent hund holder fysisk lenge om den ikke har for mye tung kropp å bære på. 

Og sist - mye enklere å holde en hund varm om vinteren enn kjølig om sommeren. 

 

Så hva med å snu helt om og kikke på en Shiba Inu? 

  • Liker 1
Skrevet
På 28.7.2019 den 10.10, Olav2 skrev:

Det er utelukkende et pluss for meg hvis det er en blandingshund. De har bedre helse og lever lenger (forskningen har blitt klarere og klarere på det, egentlig). Men det forutsetter at det er en veldig seriøs oppdretter, siden de første ukene hos oppdretteren er avgjørende for hvordan hunden blir senere. 

Blandingshunder er ikke bare blandingshunder. At man i raseavl har en begrenset genpool som gir seg utslag i en del arvelige sykdommer er jo sant, men det betyr ikke at så snart man blander "et eller annet" så blir man kvitt problemene. Spesielt siden mange raser plages med de samme sykdommene. Jeg har ikke sett noen overbevisende forskning (dog mange påstander fra oppdrettere) som viser at å blande puddel inn i "hva det nå måtte være" gir bedre helse enn god avl (inkludert gentesting hvor det er tilgjengelig) på de renrasede utgangspunktene.

Jeg har truffet mange fine "doodle"/"poo"-hunder, men jeg mener likevel det er en oppdretterindustri man bør sky som pesten. For det første lover de vel alle en eller annen løsning på et uløselig problem: de er ikke allergivennlig. Allergivennlig hunder finnes ikke. For det andre har de en absurd tro på at du får det beste fra begge rasene - både eksteriørt og mentalt. De selger det i alle fall slik. Sånn fungerer jo ikke genetikken. Jeg har truffet flere doodler med en mellomtingpels som er et mareritt av floker, feks. Mentalt kommer man heldigvis relativt greit i mål som regel siden det oftest er hunder med lignende egenskaper som blandes. For det tredje så tar de seg altså hinsides godt betalt for å avle disse bastardene - mens i resten av verden så betaler man gjerne vesentlig mindre for en blandingshund. At det er penger som er drivkraften bak avlen her og ikke genuin interesse for å utvikle eller ivareta en rase er åpenbart, og det er lite tillitsvekkende. I mens lider feks puddelavlen med altfor få seriøse oppdrettere... 

Jeg må også si meg enig i de som sier at hund = griseri uansett. De drar med seg søle og skitt som tørker og faller av. Har man hund så støvsuger man, sånn er det bare. Og selv om ikke alle hunder legger fra seg dotter med hår et par ganger i året (eller hele tiden), så blir det hår fra de røytefrie også. Jeg ville vært vesentlig mer opptatt av typen hår. Noen raser har mykt, fluffy hår som nærmest løper inn i støvsugeren mens andre har korte, stive hår som borer seg fast i alt av tekstiler og er nærmest umulig å få løs. Og når man vet hvilken enorm omveltning det er i hus, hjem og livet ellers når man får seg hund så er det litt underlig å henge seg opp i de håra altså. Spesielt hvis det går på bekostning av den rasen som ellers hadde passet dere som hånd i hanske. 

Men om det nå en gang er slik at det skal være en røytefri hund (og da stryker jeg doodle, poos, cobberdogs og andre blandinger om ikke annet siden de ikke kan garanteres å være røytefrie), så er det vel ikke altfor mange å velge i av litt størrelse. Heldigvis så er det stort sett trivelige hunder synes jeg: Puddel, spansk-, portugisisk- og italiensk vannhund. Italiensk (lagotto) er vel noe mindre en sine to kusiner. Spansk har jeg ikke truffet så mange av, men flere portugisere har vært trivelige bekjentskap. Pass på, uansett rase, å gjøre hjemmeleksa med tanke på oppdretter. Jeg vet det har vært et rykte (muligens bare et rykte?) om litt frynsete mentalitet på enkelte linjer av vannhunder. Kongepuddel er også et alternativ, samme type vannapporterende hund (i utgangspunktet), men jeg har ikke blitt kjent med noen. Riesenschnauzer blir en litt annen type hund og ikke helt min kopp med te, men for all del flotte hunder. Barske og hardføre som f. Men merk at de kan bli fryktelig store - stor variasjon i rasestandarden og de største herremennene går gjerne over denne igjen og bikker 50kg.

Ellers kan jeg anbefale å høre litt på hundesonen.no om erfaringer om rasene. Det er mange der med god oversikt over status på avl.

Det ble kanskje mye negativt fra meg her, men mest av alt er jeg positiv til at dere ønsker dere hund! Med eller uten røyting :) Så lykke til med prosessen, det blir nok veldig fint til slutt! ;)

  • Liker 6
Skrevet (endret)

Takk igjen for flere gode svar! Blir stadig litt klokere, og det hjelper å få innspill fra andre når jeg tenker gjennom dette selv. Takk spesielt til @Kaisi for uvurderlige innspill om kløv :)

En konklusjon jeg har dratt er at jeg er nødt til å gå en ny runde med kona ang dette med hår, griseri osv. Og jeg tror vi skal oppsøke en del hundeeiere med ulik pels, og sjekke både hva og  hvordan ting legges igjen, og hvordan pelsstellet egentlig er. Jeg passer rett som det er en samojed for noen kjente, og har han med til en hundeinnhegning der han får løpe og leke. Tror jeg skal benytte de anledningene til å spionere maks på andre raser!

Til det du skriver om blandingsavl og helse @Olav Nilsen: Akkurat her er jeg nok ganske overbevist om hva jeg mener forskningen forteller meg... Som sagt finnes det etter hvert mye forskning som dokumenterer at blandingshunder er sunnere. Beklager om det likevel blitt litt forskningsnerding her nå. Den enkle årsaken til det er at det finnes veldig mange genetiske lidelser hos hunder, og at sjansen for at de slår ut hus en bestemt hund er betydelig større når foreldrene er nærmere hverandre genetisk, enn når de er langt fra hverandre. I normal raseavl klarer man bare sjekke for en veldig liten andel av disse lidelsene før avl. Dette kan man se i flere ulike studier. Studier fra USA og England og andre land har vist at blandingshunder og hybridhunder lever lenger: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1090023313004486

https://www.jaaha.org/doi/abs/10.5326/JAAHA-MS-6763

Hvorfor det er slik har blitt overbevisende dokumentert på gen-nivå, i en fersk studie som viste at blandingshunder nettopp ikke får utslag av lidelser så ofte, selv om de bærer på dem: https://journals.plos.org/plosgenetics/article?id=10.1371/journal.pgen.100736

Nå er det selvfølgelig likevel slik at man ikke har noen garanti for at den enkelte hybriden blir frisk eller friskere. Det kommer an på om opphavs-rasene bærer på de samme lidelsene, og også hvor nærme rasene er hverandre genetisk i utgangspunktet. Man kan sjekke hvilke ting rasene bærer på her: www.mybreeddata.com Men rent statistisk er altså sjansen betydelig større for at hunden blir frisk hvis den er en blandings, alt annet likt.

Hovedveterinæren i NKK som jobber med slike ting skrev en god tekst om slike temaer her: https://nsbk.org/litt-genetikk-takk/

Når det er sagt er selvfølgelig problemet, som du sier, at mange doodle-valper selges av svært useriøse oppdrettere! Har også svært lite sans for løftene de gir osv. Har også spurt et par cobberdog-oppdrettere om hva som var innavlsprosenten, siden de bare avler på andre cobberdogs, uten å få svar...

Takk uansett for spennende råd!

Endret av Olav2

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.