+Marius Engelsen Skrevet 13. juli 2019 Del Skrevet 13. juli 2019 1 time siden, tubbs skrev: Sant, men som med mye annet utstyr så bruker man vel det som er best egnet ? Ikke nødvendigvis, det valget handler om holdninger, hvor store ulemper man er villig til å akseptere for seg selv, og hva man aksepterer å påføre andre og naturen for å tilfredstille seg selv mest mulig. Kun du vet hvor stor ulempe det medfører for deg å ikke ha FC i fiskevesken. Det hender ofte at jeg ikke velger den mest optimale løsningen fordi det er mest miljøvennlig, eller dyrere løsninger fordi det er mer miljøvennlig. Men sånn er det ikke alle som tenker, noen skal bare ha det beste. Jeg prøver å gjøre mer og mer miljøbevisste valg i det meste, selv om andre ikke gjør det og forurenser mer, ingen i kina bryr seg, alle på fjellforum har nyere utstyr enn meg osv. Jeg gjør det «lille» jeg kan med mitt eget forbruk allikevel jeg, og det synes jeg er en fin holdning å ha. Jeg synes også det er viktig å vise en mer miljøbevisst holdning til vår neste generasjon. Jeg vet ikke hvor mye mindre miljøbelastende monosene er ifht. FC, så jeg har ingen fasit. 🤷♂️ Men jeg håper at man kan gjøre miljøbevisste valg også på fiskesene, og at ulempen ikke er så stor at fiskegleden forsvinner. *miljøvennlig = minst miljøskadelig, det er ikke veldig mye med norsk levestandard som er miljøvennlig, totalt sett - dessverre... 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anders Eriksen Skrevet 15. februar 2023 Del Skrevet 15. februar 2023 Drister meg til å åpne denne igjen. Jeg ønsker å kutte bruken av fluorcarbon, bruker det som fortom på multisene. Har det kommet noen gode alternativ på markede med de samme egenskapene? Eller må jeg bare for vanlig mono som da må være litt tykkere enn det som er nødvendig med fluorcarbon? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+Espen Ørud Skrevet 15. februar 2023 Del Skrevet 15. februar 2023 Anders Eriksen skrev (6 timer siden): Drister meg til å åpne denne igjen. Jeg ønsker å kutte bruken av fluorcarbon, bruker det som fortom på multisene. Har det kommet noen gode alternativ på markede med de samme egenskapene? Eller må jeg bare for vanlig mono som da må være litt tykkere enn det som er nødvendig med fluorcarbon? Spørs hvilke av egenskapene du er ute etter. FC har gjerne egenskapene at det er litt hardere, litt stivere og litt mindre synlig i vann enn normal mono da lysbryteegenskapene ligger nærmere vann enn det mono gjør. Synligheten er det neppe noe å gjøre med, men du får mono som er stiv og mono som er myk. Den stivere er typisk også mer bestandig mot skarpe kanter enn den myke. og mindre sannsynlig å skjære av i knuter med monoen. Så det er mulig å finne noen med gunstigere egenskaper enn andre i hvert fall... Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Flyalf Skrevet 16. februar 2023 Del Skrevet 16. februar 2023 Espen Ørud skrev (12 timer siden): Spørs hvilke av egenskapene du er ute etter. FC har gjerne egenskapene at det er litt hardere, litt stivere og litt mindre synlig i vann enn normal mono da lysbryteegenskapene ligger nærmere vann enn det mono gjør. Synligheten er det neppe noe å gjøre med, men du får mono som er stiv og mono som er myk. Den stivere er typisk også mer bestandig mot skarpe kanter enn den myke. og mindre sannsynlig å skjære av i knuter med monoen. Så det er mulig å finne noen med gunstigere egenskaper enn andre i hvert fall... Jeg synser at mindre synlighet er sterkt overdrevet og mest en markedsføringsgimmick. Ja, FC har en brytningsindex som er nærmere vann, men dette er bare en av mange egenskaper som teller for synlighet. Min erfaring fra fortomssky fisk, f.ek. nå nylig fra de meste fiskede elvene i NZ er at det omtrent ikke er forskjell på mono og FC. Synlighet kan jo alle teste selv. Legg en bit av hver oppå vannhinna, og deretter nedi vannet. Ser du noen forskjell? Det som kan gjøre en forskjell er at fortom skaper et "lysspor" når den flyter, men dette er likt for begge. FC har en fordel med at den er tyngre og dermed synker litt lettere, men dette det som teller mest er at fortom trenger gjennom overflatehinna. Dette kan oppnås med å mudde mono. FC har mindre knutestyrke er stivere og dyrere. Dette gjør at jeg ikke bruker FC i det hele tatt. Spesiellt dette med mykhet mener jeg teller for mitt fiske, eks, for å unngå microdrag. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+Espen Ørud Skrevet 16. februar 2023 Del Skrevet 16. februar 2023 Flyalf skrev (6 timer siden): Jeg synser at mindre synlighet er sterkt overdrevet og mest en markedsføringsgimmick. Ja, FC har en brytningsindex som er nærmere vann, men dette er bare en av mange egenskaper som teller for synlighet. Min erfaring fra fortomssky fisk, f.ek. nå nylig fra de meste fiskede elvene i NZ er at det omtrent ikke er forskjell på mono og FC. Synlighet kan jo alle teste selv. Legg en bit av hver oppå vannhinna, og deretter nedi vannet. Ser du noen forskjell? Det som kan gjøre en forskjell er at fortom skaper et "lysspor" når den flyter, men dette er likt for begge. FC har en fordel med at den er tyngre og dermed synker litt lettere, men dette det som teller mest er at fortom trenger gjennom overflatehinna. Dette kan oppnås med å mudde mono. FC har mindre knutestyrke er stivere og dyrere. Dette gjør at jeg ikke bruker FC i det hele tatt. Spesiellt dette med mykhet mener jeg teller for mitt fiske, eks, for å unngå microdrag. Ja, synlighetsfordelen kan være minimal og også uvesentlig til en rekke typer fiske/bruk, men har ved et par anledninger merket synbar forskjell på at fisk flytter seg for monofortom og ikke for FC. Hvilke egenskaper som utgjorde forskjellen er dog uavklart. Dette har da vært under laksefiske på lavt vann på vestlandet der vi har stått høyt plassert og observert kompisene fiske over fisk som står i innstryket til en kulp klare for å gå videre. Jeg bruker det heller ikke som fortom til fluefiske da jeg mener jeg har alternativer som fungerer bedre for meg, men har brukt opp det jeg har av rester til det vedkommende spør om over da jeg mener at hardheten gjør det godt egnet til å ikke bli skåret over ifm skjøteknuter med multifilament. Det er som nevnt sikkert mulig å finne vanlig mono som er såpass stiv/hard at FC sin fordeler i så måte utgår... 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Håkan S Skrevet 16. februar 2023 Del Skrevet 16. februar 2023 Inlägg om annant än FC. Under många år har ju småskalig gruvdrift förekommit i fjällmiljö både i SV och Norge med dolda utsläpp till yt och grundvatten under lång tid.(nämt detta i turrapport Abisko 2021) Utefter Svenska Norrlandskusten har vi haft många pappersbruk som släppt ut stora mängder Dioxin samt även Metall industrier bl Boliden rönskärsverket som släppt ut diverse tungmetaller. Finns ett EU undantag för försäljning av fisk från SV för förhöjda halter av Dioxin och rekomendationer på fisk intag i SV för Kvinnor i fertil ålder finns samt för barn. Sker omfattande industrifiske i Östersjön till fiskmjöls industrin för mjöl till fiskodling och finns en reningsanläggning i Danmark som renar bort giftiga rester före export till fiskodling,hur mycket av gifter som är kvar vet jag ej men troligt att allt ej är borta. I bly utsläpps frågan så är ju glasindustrin en av de värsta och runt kända glasbruk i Sverige i småland var bly i luften ca 50 ggr över normalt och började ej rena före i början på 90 talet. Upparbetning av använt kärnbränsle i UK i Sellafield har släppt ut tex Technetium radiaktivt ämne spårbart i fisk i Nordsjön. Kvicksilver från bl oljeeldning på ett stort kraftverk i SV i Steningsund och kemiska industrier och raffinaderi har i bl inre Bohuslän och Dalsland medfört förhöjda halter i fisk. Vid utsläpp av Svavel från Oljeeldning ökar Kvicksilver urlakning pga försurning av marken och omfattande kalkning av vattendrag skedde under många år. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lompa Skrevet 16. februar 2023 Forfatter Del Skrevet 16. februar 2023 Håkan S skrev (12 timer siden): Inlägg om annant än FC. Under många år har ju småskalig gruvdrift förekommit i fjällmiljö både i SV och Norge med dolda utsläpp till yt och grundvatten under lång tid.(nämt detta i turrapport Abisko 2021) Utefter Svenska Norrlandskusten har vi haft många pappersbruk som släppt ut stora mängder Dioxin samt även Metall industrier bl Boliden rönskärsverket som släppt ut diverse tungmetaller. Finns ett EU undantag för försäljning av fisk från SV för förhöjda halter av Dioxin och rekomendationer på fisk intag i SV för Kvinnor i fertil ålder finns samt för barn. Sker omfattande industrifiske i Östersjön till fiskmjöls industrin för mjöl till fiskodling och finns en reningsanläggning i Danmark som renar bort giftiga rester före export till fiskodling,hur mycket av gifter som är kvar vet jag ej men troligt att allt ej är borta. I bly utsläpps frågan så är ju glasindustrin en av de värsta och runt kända glasbruk i Sverige i småland var bly i luften ca 50 ggr över normalt och började ej rena före i början på 90 talet. Upparbetning av använt kärnbränsle i UK i Sellafield har släppt ut tex Technetium radiaktivt ämne spårbart i fisk i Nordsjön. Kvicksilver från bl oljeeldning på ett stort kraftverk i SV i Steningsund och kemiska industrier och raffinaderi har i bl inre Bohuslän och Dalsland medfört förhöjda halter i fisk. Vid utsläpp av Svavel från Oljeeldning ökar Kvicksilver urlakning pga försurning av marken och omfattande kalkning av vattendrag skedde under många år. Hvorfor ikke heller si hva som er poenget ditt, i stedet for å ramse opp utslipp og forurensing andre steder? 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Håkan S Skrevet 17. februar 2023 Del Skrevet 17. februar 2023 Började med gruvbrytning i fjällen bl i Abisko på STF led Stour-Kerbel och söder ut lång sträcka igenom område med kraftig missfärgning av grus och där skulle jag ej dricka vattnet och inga varningsskyltar är även div järnskrot kvar. I Norge Sulitelma tex ej varit där men nära i SV och vatten som kom från det hållet drack jag ej heller. F.C. är nu aktuellt men tidigare misstag i text och verkar Aldrig bli någon större förändring utan ständigt nya kemikalier som hamnar i mark och vatten. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lompa Skrevet 17. februar 2023 Forfatter Del Skrevet 17. februar 2023 Håkan S skrev (4 timer siden): Började med gruvbrytning i fjällen bl i Abisko på STF led Stour-Kerbel och söder ut lång sträcka igenom område med kraftig missfärgning av grus och där skulle jag ej dricka vattnet och inga varningsskyltar är även div järnskrot kvar. I Norge Sulitelma tex ej varit där men nära i SV och vatten som kom från det hållet drack jag ej heller. F.C. är nu aktuellt men tidigare misstag i text och verkar Aldrig bli någon större förändring utan ständigt nya kemikalier som hamnar i mark och vatten. Jeg forstår fremdeles ikke poenget ditt. Er det at andre slipper ut så mye verre stoffer at vi derfor ikke trenger å gjøre noe med egne vaner? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kristoffer Sandnes Skrevet 18. februar 2023 Del Skrevet 18. februar 2023 Så lenge fluorcarbon er i salg kommer jeg fortsatt til å bruke det. Fisker i øvre deler av Gaula og det er intet annet enn ei stor steinrøys, så valget har vært fluorcarbon pga slitestyrke mot stein. Det er ytterst skjeldent jeg ryker utstyret om jeg setter meg fast. 9 av 10 ganger kommer tubeflua opp av elva med en bøyd krok. Alltid valgt utstyr som gir minst sjanse for at noe ryker, jeg ønsker ikke påføre laksen unødvendig lidelser fordi jeg valgte et snøre som har større sjanse for å ryke å laksen ender opp med en krok sittende fast i munn/svelg. Jeg brukte mye mono før å da sleit jeg oftere av redskapen. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anders Eriksen Skrevet 18. februar 2023 Del Skrevet 18. februar 2023 Kristoffer Sandnes skrev (1 time siden): Så lenge fluorcarbon er i salg kommer jeg fortsatt til å bruke det. Fisker i øvre deler av Gaula og det er intet annet enn ei stor steinrøys, så valget har vært fluorcarbon pga slitestyrke mot stein. Det er ytterst skjeldent jeg ryker utstyret om jeg setter meg fast. 9 av 10 ganger kommer tubeflua opp av elva med en bøyd krok. Alltid valgt utstyr som gir minst sjanse for at noe ryker, jeg ønsker ikke påføre laksen unødvendig lidelser fordi jeg valgte et snøre som har større sjanse for å ryke å laksen ender opp med en krok sittende fast i munn/svelg. Jeg brukte mye mono før å da sleit jeg oftere av redskapen. Da får vi være enig om at vi ikke kommer til å kjøre samme praksis fremover, og det er helt fair👍skitt fiske👍 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Håkan S Skrevet 18. februar 2023 Del Skrevet 18. februar 2023 Jag försöker sedan många år ej förorena tex genom att demontera beg dator eller elmaskiner med litsium batterier så att de ej hamnar fel och sedan med kemikalier köra till återvinning ej ha bil som läcker olja och glykol. Om jag kommer demontera kängor och slänga membranet för sig är ej säkert. Att sedan forskningen hela tiden tar fram ny kemikalier från tex olja som får säljas fast att de förstör miljön kan man ju ej som privatperson göra något emot mer än att ej jobba med detta eller organisera sig politiskt. Jag har köpt Ett Gore -Tex ställ för 30-40 år sedan att det var miljöfarligt var ej känt av mig då och undviker FC vid skidvallning utom som tid skrivit En gång ca 1992. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.