Kikut Skrevet 5. mai 2019 Skrevet 5. mai 2019 Kortreist mat er bra mat. Å fange/jakte/fiske maten sin selv er en god ting. Vi snakker mye om fiske og jakt her på forumet, men hva med andre spiselige ting i naturen? Bær er jo nam. En annen selvsagt ting er sopp - men da bør du jo vite hva du driver med. Men hva med planter og blomster? Jeg er kjent med nesle-te og salat fra løvetann. Har også planer om å lage te på furunåler på sommerens fisketur. Men er det noen her med andre tips eller kompetanse på området? Jeg skulle gjerne visst om det var mye mat jeg intetanende gikk forbi på turene mine. Håper på en bokstavelig talt spiselig tråd med kanskje noen bilder attåt? 1 Siter
Truant76 Skrevet 5. mai 2019 Skrevet 5. mai 2019 Du kan koke te på nyutsprungne blader fra bjørk. Så kan du spise maur, så vidt jeg forstår det eneste insektet du faktisk ikke trenger å koke/steke først, i tillegg er det også noen småsnegler du kan spise. Har enda tilgode å prøve noe av dette selv, men skal prøve bjørkeblad te i år tenkte jeg. Husker også noe vi spiste som barn som vi kalte surstrå, men vet ikke hva det er. Tapt kunnskap fra barndommen der altså. 2 Siter
RuneH Skrevet 5. mai 2019 Skrevet 5. mai 2019 16 minutter siden, Truant76 skrev: Husker også noe vi spiste som barn som vi kalte surstrå, men vet ikke hva det er. Tapt kunnskap fra barndommen der altså. Jeg husker noe som vi kalte for surblad. 2 Siter
Imp Skrevet 5. mai 2019 Skrevet 5. mai 2019 Ramsløk er knallgodt, jeg bruker det mye. Den er lett å lære seg. Man må bare finne den Ellers er det mye du kan sanke, anbefaler denne boken 😊 2 Siter
Bjørn J Skrevet 5. mai 2019 Skrevet 5. mai 2019 (endret) 1 hour ago, Kikut said: Kortreist mat er bra mat. Å fange/jakte/fiske maten sin selv er en god ting. Vi snakker mye om fiske og jakt her på forumet, men hva med andre spiselige ting i naturen? Bær er jo nam. En annen selvsagt ting er sopp - men da bør du jo vite hva du driver med. Men hva med planter og blomster? Jeg er kjent med nesle-te og salat fra løvetann. Har også planer om å lage te på furunåler på sommerens fisketur. Men er det noen her med andre tips eller kompetanse på området? Jeg skulle gjerne visst om det var mye mat jeg intetanende gikk forbi på turene mine. Håper på en bokstavelig talt spiselig tråd med kanskje noen bilder attåt? Det er få planter og vekster i Norge som er direkte farlige. Noen er uspiselige fordi de ikke smaker godt, andre kan gi midlertidig magebesvær. Men ja, du går nok forbi mye spiselig når du er på tur. Bjørkeskudd er nevnt, de er gode å spise rå før de er helt kommet ut. De runde, sammenkrøllete skuddene på toppen av Strutseving (en bregne) skal være nydelige å steike, men har ikke prøvd det selv. De gir jo også litt vomfyll i motsetning til det meste av planter og blomster, som mer er en smakstilsetning eller godteri. Det noen her kaller surstrå eller surblad er Engsyre, de fleste barn har vel smakt det. Den inneholder oxalsyre, som i rabarbra, så den er ikke bra i store mengder. Sopp er jo noe av det beste du finner i naturen, men som du sier, vit hva du plukker! Lær deg de 5 sikre som vanskelig kan forveksles med giftige sopper. Kantarell er jo bankers. Et annet tips er at det ikke finnes giftige rørsopper - de farligste soppene er alle skivesopper. Men det finnes noen rørsopper som smaker helt jævlig Du har fått et råd om å skaffe ei bok om spiselige vekster i naturen, det støtter jeg. Ville planter bidrar ikke så mye mot sultfølelse, men det er moro å ha den kunnskapen og prøve den ut i praksis. Her er interessant lesestoff: https://uit.no/Content/462932/Ottar 3-2008web.pdf Endret 5. mai 2019 av Bjørn J 1 Siter
Kikut Skrevet 5. mai 2019 Forfatter Skrevet 5. mai 2019 Takk for svar alle sammen! En bok er absolutt noe man bør vurdere. Takker for linken, Bjørn - skal leses! Hvis andre har bilder/beskrivelser av spiselige ting er det sikkert flere enn meg som finner det nyttig! Maur og snegler kan hende lar vente på seg for min del Siter
+Bjarne H.S. Skrevet 5. mai 2019 Skrevet 5. mai 2019 Strandsnegler er ikke å forakte dampet i tang og saltvann. Så veldig mett blir man nok ikke. Å lære seg noen enkle og lett gjenkjennelige sopparter er lurt, f.eks. kantarell og piggsopp er vanskelig å ta feil av. Jeg bommet dog litt på denne, men var ikke langt unna og spiselig var jo denne også (gul trompetsopp/trompetkantarell): 3 Siter
Imp Skrevet 5. mai 2019 Skrevet 5. mai 2019 Strandkål Dunkjevle Strandkål har jeg bare stekt, den var god men hadde litt bitter ettersmak. Annen tilberedning? Dunkjevle plukket jeg kanskje litt sent. Smakte knallgodt stekt i smør, men knallhard å tygge 🤣 hele planten kan spises! Ramsløk: Ramsløk er grønne og fine nå, blomstrer om ca 3-4 uker. Skilles fra liljekonvallen (som er giftig) ved at man kjenner en deilig søt løklukt fra den. Liljekonvall er også senere ute. Siter
+Bjarne H.S. Skrevet 5. mai 2019 Skrevet 5. mai 2019 Tydelig at noen lett tar feil å Ramsløk og Liljekonvall!!!! Det kan være farlig! https://www.aftenposten.no/norge/i/op9p40/Trodde-de-solgte-ramslok_-solgte-egentlig-giftig-plante Siter
Bjørn J Skrevet 5. mai 2019 Skrevet 5. mai 2019 Og hvis du tilfeldigvis skulle befinne deg på kirkegårder på Vestvågøy i Lofoten kan du finne seiersløk - nydelige blader på den, og kan heldigvis ikke forveksles med liljekonvall siden dette er nordpå Men klimaendringene gjør at man må tenke litt annerledes enn før - liljekonvallen er funnet i Rana, og vi har funnet sopper i Troms som som få år siden i følge litteraturen ikke skulle vokse så langt nord. Siter
Imp Skrevet 5. mai 2019 Skrevet 5. mai 2019 3 timer siden, Bjarne H.S. skrev: Tydelig at noen lett tar feil å Ramsløk og Liljekonvall!!!! Det kan være farlig! https://www.aftenposten.no/norge/i/op9p40/Trodde-de-solgte-ramslok_-solgte-egentlig-giftig-plante Ja, men det er i klasse som å forveksle kantarell og giftslørsopp...man er ikke rakettforsker da. Det er enkelt å skille de to plantene fra hverandre. Siter
Gjest Skrevet 5. mai 2019 Skrevet 5. mai 2019 Yngleknoppene på harerug smaker godt og nøtteaktig, og enkelte steder er det så mye av dem at du kan sanke en kopp på en halvtime. Ellers er jo Islandslav spiselig rett fra myra, i motsetning til det meste av lav ellers. Navlelav er spiselig, men ikke særlig god. E!llers satser jeg mest på fisk! Siter
Bjørn J Skrevet 5. mai 2019 Skrevet 5. mai 2019 24 minutes ago, Trond Monkvik said: Ellers er jo Islandslav spiselig rett fra myra, i motsetning til det meste av lav ellers. Hvis jeg finner islandslav har jeg stående ordre om å bære hjem så mye som mulig - og ikke noe smaking! Hun der hjemme skal farge ullgarn med det Siter
O.Ramberg Skrevet 6. mai 2019 Skrevet 6. mai 2019 Det eneste jeg kjenner til av planter med noe næring av betydning er islandslav som jeg mener må lutes/vannes/kokes og navlelav som må kokes. Sjekk Lars Falt sine bøker. De brukes av forsvaret. http://karantania-adventure.com/slo/wp-content/uploads/Hanbook-overlevnad.pdf 1 Siter
Bsv Skrevet 6. mai 2019 Skrevet 6. mai 2019 Muligens litt off topic, men krem-topp var en genial luksusgjenstand på fjorårets siste fisketur på vidda. 2 2 Siter
josteink Skrevet 6. mai 2019 Skrevet 6. mai 2019 Har overleve på naturens vilkår (norsk) og Øverlevnad på naturens vilkår (svensk). Her lærar du å flå og steike froskelår, dampe slange og mykje anna nyttig. Dei er til salgs for ein billeg penge dersom du er interessert dersom du er interessert :-). Siter
Lompa Skrevet 6. mai 2019 Skrevet 6. mai 2019 23 timer siden, Kikut skrev: Har også planer om å lage te på furunåler på sommerens fisketur. Prøv med de små lysegrønne skuddene på grana i stedet for furunåler. Ellers slår jeg et slag for røyking på tur for avveksling. Hvis man har ei gryte som man ikke er så redd for (evt fore den med alufolie), så kan man legge noen einerkvaster, bjørkeblad e.l. i gryta, ei rist/noen pinner for å få litt luft under fisken og så på med lokk og over bålet/brenneren på ganske svak varme. Ferdig på noen få minutter. 2 Siter
Bjørnar Mo Skrevet 6. mai 2019 Skrevet 6. mai 2019 Artsobservasjoner.no Anbefales for å få en ide om hva som kan finnes i lokalområdet. 1 Siter
Jarek Skrevet 19. april 2020 Skrevet 19. april 2020 On 5/6/2019 at 11:04 AM, Bsv said: Muligens litt off topic, men krem-topp var en genial luksusgjenstand på fjorårets siste fisketur på vidda. Er det noen som vet hvor kan jeg finne ramsløk på Østmarka? Jeg har forsøkt mange ganger men ingen resultater. Siter
Imp Skrevet 19. april 2020 Skrevet 19. april 2020 Jarek skrev (1 minutt siden): Er det noen som vet hvor kan jeg finne ramsløk på Østmarka? Jeg har forsøkt mange ganger men ingen resultater. Sjekk artsdatabanken.no Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.