Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Skal med dette avsløre mine elendige kjemikunnskapar og spørje, kva misfarging som vist under kan skuldast, og om det har ein konsekvens i forhold til frislepp av ymse mindre heldige stoff? 

Kjelen har ikkje vore tørrkokt i utgangspunktet, men godt mogleg at eg ved eit eller anna høve har putta snø i av ein kvalitet der det tek tid før det er noko spesielt fuktig i botnen. 

15564395152214279201340791122412.jpg

Annonse
Skrevet

Må nesten være noko mat som har brent seg litt fast? (uten at det nødvendigvis er tjukkbrent mat du merker på det på når du et.)

Reint stål slepp ikkje kjemikalier, einaste er at det som et brent fast i stålet kan sleppe og gå inn i maten. I utgangspunktet ikkje farlig. (Om ikkje du er redd for kreft frå brent/svidd mat og godt steikt bacon.)

Bruk evt stålull til å skrubbe, men om du klarer å skrubbe riper i bunnen så er d3y lettare at ting fester seg og brenner inn på nytt.

Skrevet
32 minutter siden, Terka skrev:

Må nesten være noko mat som har brent seg litt fast? (uten at det nødvendigvis er tjukkbrent mat du merker på det på når du et.)

Det er ingenting som kan minne om substans. Det er farge på stål som er endra :) ig det er heilt greit, berre eg ikkje får i meg noko eg ikkje vil ha i meg 😁

Skrevet

Spurte også ei god venninne som er metallurg. Vel vitande om at eg kjem til å få høyre det resten av mitt liv, at kunnskapen min om desse materialane er så dårleg 😳😁

  • Hehe 2
Skrevet
7 minutter siden, Sig Man skrev:

@Tessatroll Jeg har og blåskjær i min pga snøsmelting, samme med en MSR stålkjele jeg har.. 

Ja, og når eg tenker meg om så har eg hatt slik før, men hadde nett glømt. Mange år sidan.

Har stort sett nytta ymse former for alukjelar. 

 

Skrevet

Forøvrig, med tanke på kor langt inn på nerdenivå/detaljnivå (på grensa til heilt unødvendig for funksjonalitet-nivå) ein kan drøfte ein del andre ting, så tenker eg at stål som materiale neppe tek skade av ein lite tråd med oppklarende info ;)

Skrevet
3 minutter siden, Espen Ørud skrev:

Jeg forholder meg stort sett til kommentarer på Fjellforum.

 

Andre kommentarfelt på nett har jeg stort sett gitt opp for flere år siden...

 

😉

Ah! Det forklarar kvifor du er så lett å imponere! 

Skrevet (endret)

Jeg vet ikke hvilken stålkvalitet denne gryta er laget av. Ifølge World Steel Association er det over 3500 forskjellige ståltyper, som omfatter unike fysiske, kjemiske og miljømessige egenskaper. Noen av disse har fått betegnelsen rustfritt stål og er ofte legert med krom eller krom og molybden. Alle ståltyper ruster under de rette forhold, men de stålkvaliteter som brukes i gryter og kjeler er ofte kun utsatt for punkt korrosjon. Det vil si at du får rustangrep i et lite punkt som danner en grop i metallet.   Men det du viser her er nok ikke korrosjon. Den stålkvaliteten det er vanligst å bruke til gryter er en som hete 18/10. Til bestikk av normalt høy kvalitet benyttes 18/8.  

Missfargingen i bunnen på gryta de er nok forårsaket av for stor overoppheting. Selv om du har snø og vann i gryta så kan en primus lett forårsake en lokal overoppheting av stålet slik at det blir brunt eller blått. Vanligvis endrer stålets egenskaper seg noe når det blir blått. Spesielt vil slik oppvarming kunne gå ut over herdingen av stålet. 

Du kan forsøke å pusse gryta med stålull, men det er ikke sikkert at du får dette bort da heller. Missfargingen kan sitte dypt inn i stålet.

Endret av REs
  • Liker 1
Skrevet
14 minutter siden, REs skrev:

Du kan forsøke å pusse gryta med stålull, men det er ikke sikkert at du får dette bort da heller. Missfargingen kan sitte dypt inn i stålet.

Takk for utfyllende svar :)

Sjølve misfarginga gjer ikkje noko :) Eg var mest oppteken av om det fruga ting og tang eg ikkje ville ha i meg. 

Skrevet
6 minutter siden, Tessatroll skrev:

Takk for utfyllende svar :)

Sjølve misfarginga gjer ikkje noko :) Eg var mest oppteken av om det fruga ting og tang eg ikkje ville ha i meg. 

Nei, hvis ikke brunfargen går bort med stålull så vil du sannsynlig vis ikke få tilført noe i maten som kommer fra stålet, det eneste måtte være kjemisk jern eller et annet metall som stålet er legert med, men det er ikke farlig.

  • Liker 1

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.