Gå til innhold
  • Bli medlem

Trangia Stormkjøkken, spritfyrt - hele året!


eer

Anbefalte innlegg

Annonse
zimwalker skrev (4 minutter siden):

Og med alle de tre alternativene, og med to ulike brennere, erfarte du det samme fenomenet?

Nei, jeg har ikke det.

Jeg har egentlig ikke brukt trangia triangle til å koke en full kjele med vann. Ikke som jeg kan huske i hvert fall. Så kanskje den vindskjermen er for trang når man koker lenge? At det blir veldig varmt der inne?

At han har opplevd dette, og til og med flere ganger, betviler jeg på ingen måte og årsaken må jo ligge der ett eller annet sted...men hvor? Jeg får dra fram trangiaen med trianglet og sette over en full kjele vann. Kanskje jeg får meg en kraftig overraskelse...

;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

zimwalker skrev (7 timer siden):

Og med alle de tre alternativene, og med to ulike brennere, erfarte du det samme fenomenet?

Biltema, trangia og Aloc.

Biltema kunne det skje med, Trangia skjedde det veldig ofte med, Aloc skjedde det ikke med.

Trangia var den jeg prøvde mest å få til. Ga den opp og returnerte den, jeg har andre alternativ som har fungert pålitelig i «alle år».

 

EDIT: Fant igjen en e-post fra 2018. Det var kun Trangiabrenneren som ga dette problemet. Og det var 7dl vann jeg prøvde å koke opp (ikke en liter). Men det ble aldri noe oppkok av vann for rødspriten ble så varm at den kokte og «tok av».

 

Men samme kan det være. Poenget er at  Trangia ikke er 100% bombesikkert.

Endret av Marius Engelsen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Marius Engelsen skrev (35 minutter siden):

EDIT: Fant igjen en e-post fra 2018. Det var kun Trangiabrenneren som ga dette problemet. Og det var 7dl vann jeg prøvde å koke opp (ikke en liter). Men det ble aldri noe oppkok av vann for rødspriten ble så varm at den kokte og «tok av».

 

Men samme kan det være. Poenget er at  Trangia ikke er 100% bombesikkert.

Jeg har tre Trangia og har kun opplevd dette en gang. Da var det min feil. Jeg hadde overfylt den (over 2/3) og brukte den sammen med klikstand titan. Likner på Trangia triangel, men har egen vindskjerm som sitter mye tettere på gryta. Har ikke opplevd det når jeg fyller passlig høyt. Skraverte en strek inni trangiaen for å vise 0,5dl. Det pleier som regel å koke opp 1l.
Skal nevnes at jeg har brukt trangiaen ned til 14 minus uten å bruke forvarmer eller vintersett. Bruker da fyrstikk og legger fyrstikken nedi brenneren etter jeg har tent den, slik den fungerer som veke. (se fra tidsstempel 5:21 i denne videoen)

Enig med deg. Den er ikke 100% bombesikker.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Marius Engelsen skrev (13 timer siden):

 

Skjedde veldig ofte. Det var utendørs i mild vind, og særlig i vinden skjedde det

Har du husket å sette Trangian opp riktig vei mot vinden? Har hatt store flammer og nesten nedsmelting men det var pga kjøkkenet stod feil vei i forhold til vinden.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

bjaalean skrev (34 minutter siden):

Har du husket å sette Trangian opp riktig vei mot vinden? Har hatt store flammer og nesten nedsmelting men det var pga kjøkkenet stod feil vei i forhold til vinden.

 

Trangia triangle. Det var vind ja, men man må jo kunne bruke det i litt vind…

Og om det også kan skje med vanlig Trangia Vindskjerm, så er det ikke så sikkert og trygt system som enkelte skal ha det til.

Endret av Marius Engelsen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Marius Engelsen skrev (53 minutter siden):

Trangia triangle. Det var vind ja, men man må jo kunne bruke det i litt vind…

Og om det også kan skje med vanlig Trangia Vindskjerm, så er det ikke så sikkert og trygt system som enkelte skal ha det til.

Triangel ja, det fikk jeg ikke med meg i farta. 
 

Jeg bruker Trangia 25 og sverger til rødsprit året rundt, så denne blir det fyrt mye i. Så lenge vinden treffer luftinntaket så går koking som en lek , treffer vinden feil så blir rabalder oppi der, med fare for nedsmelting og hele pakka. 
 

Føler meg såpass trygg på denne at jeg ikke har noen problemer med å fyre opp inni Unna’n 😊

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Marius Engelsen skrev (6 timer siden):

EDIT: Fant igjen en e-post fra 2018. Det var kun Trangiabrenneren som ga dette problemet. Og det var 7dl vann jeg prøvde å koke opp (ikke en liter). Men det ble aldri noe oppkok av vann for rødspriten ble så varm at den kokte og «tok av».

Men samme kan det være. Poenget er at  Trangia ikke er 100% bombesikkert.

Ok, så dette altså skjedde kun med Trangia brenneren, og uavhengig av hvilket av de tre drivstoff alternativene du brukte (rødsprit, rødsprit+vann og bioetanol).  Men "bombesikkert"? Er det noe som er 100% bombesikkert da? 

Første prototypen av Trangia-kjøkkenet med brenner ble produsert i 1951. Hvor mange hundre tusen millioner(*) eksemplarer de har solgt av dette siden da vet jeg ikke, men det er nok veldig mange.  Feilprosenten tipper jeg har vært og er fryktelig lav. Så da er det nok et bedre system enn noen vil ha det til ikke å være! ;-) 

Men som sagt , flytende brennstoff krever omtanke (vel, alt brennstoff gjør det!), så antall brukerfeil er nok høyt i forhold antall produktfeil.

Som @bjaalean føler jeg også meg så trygg på mitt Trangia-kjøkken at jeg ikke har noe problem med å fyre opp Trangia-kjøkkenet med spritbrenner i Unna teltet mitt. Dog gjør jeg normalt dette bare i forteltet. Men dette er ingen generell anbefaling altså. Bør benyttes utendørs (spesielt om man mangler erfaring og/eller bare er trøtt og sliten og derfor kan bli litt uoppmerksom eller overvurdere egne ferdigheter og balanse osv)!

Kan også være at man ("på noe sikt") kan få redusert strømregningen litt ved å bruke spritbrenner når man er på tur ;-)

Sitat

Om våra användare väljer sprit istället för gas minskar klimatavtrycket över kökets livslängd
- sprit ger nämligen bara en sjättedel så stort klimatavtryck som gas.

*) "OVER HALF A MILLION stoves and mess tins were produced and shipped from our plant in Trångsviken during 2021.

Endret av zimwalker
Lenke til kommentar
Del på andre sider

zimwalker skrev (47 minutter siden):

Kan også være at man ("på noe sikt") kan få redusert strømregningen litt ved å bruke spritbrenner når man er på tur ;-)

 

Ser smilefjeset med blunk i øyet og det hele, men for ordens skyld: Slike udokumenterte påstander som du viser til der tar jeg alltid med minst et par never grovsalt, ofte hele sekker grovsalt. Det krever jo en del utslipp å pløye jorda (traktoren og utstyret må også produseres først! lagerbygninger bygges), sette poteter, høste potetene, pakke dem i emballasje som må produseres (også en lang kjede), frakte dem til brenneriet, prosessere dem til sprit, lage dunkene spriten skal være i, frakte disse til brenneriet, frakte dunklene med spriten i til rødspritprodusenten (det røde stoffet de har oppi har jo også sin egen produksjons- og transportkjede), lage flaskene som rødspriten skal ned i (mye frakt fram og til bake der med korker, flasker, etiketter, trykkerier, trykksverte...). Så skal det ut til grossisten, og deretter ut til detaljisten og forbrukeren. Som regel har de som lager slike påstander kun plukket ett, eller høyst ett par-tre punkter i kjeden, og da gjerne de som støtter påstanden. Skal slike påstander ha noen som helst troverdighet og kraft må de i det minste følges av hva de har tatt med i regnestykket og hva de har sett bort i fra. Hvis ikke kan man like gjerne påstå akkurat det motsatte.

Jeg husker jeg leste en artikkel for mange år siden (minst 15) om hvor mye frakt fram og tilbake produksjonen av ketsjup krevde før du la den velkjente flaska i kurven i butikken (det selges visstnok en ny flaske annethvert sekund 24/7 her i Norge). Jeg fikk bakoversveis. Korker ble produsert ett sted, beholderen et annet, etikettene et tredje, trykkingen på etiketten et fjerde, forening av delene et femte sted, fylling et sjette...og det var flaska, tomatene som ble til ketchup har j også en kjede med sine egne beholdere, etiketter og transportkjeder...helt vannvittig...det er nok ikke bare metanproduksjonen fra konsumpsjonen som bidrar til klimaavtrykket, selv om sikkert noen kunne ønske å fremstille det slik...(sier ikke at noen gjør det da)

Ja, ja. Dette må vel være dagens avsporing?

Endret av Skogens Stønn
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skogens Stønn skrev (35 minutter siden):

Årets?😀

Vi får se, du har jo fortsatt noen måneder på deg. ;-)

Men for å "spore på igjen" -  med et tips:

Noen ganger er det ikke så lett å finne et plant underlag for Trangia-kjøkkenet (eller andre brennere) slik at smøret i stekepanna alltid havner på den ene siden. Noen ganger finner jeg en høvelig sten eller en kvist o.l. som jeg bruker til å legge under den siden av vindskjermen (eller på  ett av bena på en slangebrenner) som er lavest for å kompensere - få det så plant som mulig. Men andre ganger finner jeg ikke noe, eller bare noe som er litt for tykt eller litt for tynt.

Har derfor med  et par små plast-kiler av typen man bruker når man legger legger gulv eller installerer vindu. To slike av den minste typen man får hos Biltema  (de grønne, 10X80X30mm), veier bare 14g:
biltema.no/bygg/festeelementer/andre-festeelementer-og-tilbehor/plastkile-2000032408

Endret av zimwalker
  • Liker 2
  • Hehe 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

zimwalker skrev (4 timer siden):

Ok, så dette altså skjedde kun med Trangia brenneren, og uavhengig av hvilket av de tre drivstoff alternativene du brukte (rødsprit, rødsprit+vann og bioetanol). 

Ja. Synes jeg har beskrevet det flere ganger i denne tråden.

Jeg er jo nå ikke den eneste som har opplevd dette heller, og mørketallene vet man jo ingenting om. Den tåler ikke engang vind fra feil side før man risikerer nedsmelting beskrives det i tråden.

Jeg har gått lei diskusjonen. Om dette skal analyseres videre ned til den minste detalj blir det uten mer bidrag fra meg.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Marius Engelsen skrev (12 minutter siden):

tåler ikke engang vind fra feil side før man risikerer nedsmelting

Enig. Det er spesielt det at det ikke helt ser ut til at man har full oversikt over når dette kan skje og ikke skje som gjør det utrygt. Ikke har jeg sett noen advarsel om det heller. At det alltid har gått bra for meg før betyr ikke at det alltid vil gå bra fra nå av også. Og det er jo nok at det skjer en eneste gang på feil sted til feil tid... Kanskje kan til og med dette forklare en del ulykker.

En stor fordel med parafin-/besnin-/gassbrennere (spesielt 111'eren og tilsvarende) er jo også at man kan ta tak i dem og pælme/sparke dem ut av teltet/vekk om noe skulle utvikle seg i farlig retning. Jeg tror ikke det er så lurt å prøve med en trangiabrenner full av rødsprit...

;-)

Endret av Skogens Stønn
Lenke til kommentar
Del på andre sider

...og hvis jeg skal bedømme ut i fra egne observasjoner, så er bruk av gass mye mer vanlig enn rødspritbrennere (og da mener jeg "mye mer", det er ikke ofte jeg ser rødspritbrennere i bruk når jeg møter folk som lager mat på tur, det er som regel gass, og de litt mer drevne bruker bensin). Så når det er rødspritbrennere som får oppmerksomhet som farlig, så er det sikkert fordi rødsprit er like trygt som alt annet...eller?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skogens Stønn skrev (52 minutter siden):

Så når det er rødspritbrennere som får oppmerksomhet som farlig, så er det sikkert fordi rødsprit er like trygt som alt annet...eller?

Her slår du inn åpne dører: Eller at folk finner de mer bekvem, enkel å bruke, ikke noe søling med drivstoff, kanskje ikke engang fyrstikker (piezo tenner/fyrstål),  Jeg anbefaler normalt gassbrenner selv når noen spør og jeg får inntrykk av de mangler erfaring og vil ha det enkelt.
Spritbrennere er ikke idiotsikker eller mer trygg en andre ting. Men for noen av oss fungere de problemfritt.  Og alvorlig talt, tenner du et bål og det blåser opp, så flammer det opp.  Det samme gjør spritbrenneren (om ikke flammen blåses ut!). Ikke noe dramatikk utover at noen kan bli overrasket eller utrygg av det fordi det virker uvant.  Triangel gir ikke like god vindskjerming som Trangia-kjøkkenet, og åpen er flamme kan være farlig uansett hvor den dukker opp, det vet vi. Er det noe mer å si om det da? Tror ikke det.

Nåvel, om det nå skulle være noen igjen som leser i denne enden av tråden og som fristes til å prøve et Trangia-kjøkken med spritbrenner, så har Trangia i sin nye katalaog (Woorkbook 2022-2023) en fin oppsummering på side 8 for "Simple and Safe Cooking Outdoors" : trangia.se/en/support/catalogues/

Endret av zimwalker
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

zimwalker skrev (19 minutter siden):

Og alvorlig talt, tenner du et bål og det blåser opp, så flammer det opp.

Alvorlig talt: Er det virkelig noen som tenner opp bål i et vanlig turtelt? Og anser det for trygt? Tror nok jeg da vil anbefale rødspritbrenner til disse.😜

zimwalker skrev (22 minutter siden):

Men for noen av oss fungere de problemfritt.

Spørsmålet var vel ikke om det er mulig å få det til å fungere problemfritt, men om trådstarter har rett når han sier "et urettmessig dårlige rykte", og det er det nok ikke slik Norsk forening for brannskadde og Norsk brannvernforening ser det.

https://www.ta.no/nyheter/telemark/brannskader/hvert-ar-blir-flere-skadet-dette-kan-vare-skumle-saker/s/5-50-405244

Ellers har jo denne tråden favnet svært vidt rundt temaet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skogens Stønn skrev (3 timer siden):

Alvorlig talt: Er det virkelig noen som tenner opp bål i et vanlig turtelt?

Ikke som jeg vet, Analogien til bål som blusser opp av vindkast henspeiler til klager over at Trangia Triangel ikke tåler litt vind, og ikke til de som sier at de har veltet Trangia brenneren inni teltet sitt.

Marius Engelsen skrev (11 timer siden):

Trangia triangle. Det var vind ja, men man må jo kunne bruke det i litt vind…

Marius Engelsen skrev (5 timer siden):

Den tåler ikke engang vind fra feil side før man risikerer nedsmelting beskrives det i tråden.

  • Hehe 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Marius Engelsen skrev (På 17.8.2022 den 20.22):

Flammen blir på størrelse med en bosuball. Altså en flammekule med diameter litt mindre enn en meter. Ekstremt farlig, og ekstremt varmt! Alt og alle i nærheten kan ta fyr.

Og da eksalerer det voldsomt, og en liter vann fikk ikke engang kokt opp før resten av spriten brenner opp på null komma niks.

Jeg opplever rett som det er at rødspriten koker. Og ja, det gir mer flammer. Jeg har aldri opplevde det så ille som du beskriver, bare at det er fryktelig irriterende fordi det er vanskelig å slokke. Derfor forsøker jeg alltid å beregne hvor mye jeg trenger å fylle på for å varme det jeg skal, og la brenneren deretter brenne ut. 

Jeg har, etter mange års bruk av Trangiasettet med rødsprit aldri opplevd at rødspriten koker når den står i holderen, men ofte når brenneren står direkte på, eller veldig nær bakken, som for eksempel i et triangel. Det får meg til å lure på om årsaken til at spriten begynner å koke kan være at koppen/brenneren ikke får nok luft i bunn og blir for varm? I settet med holder, vindskjerm, gryter og det hele står brenneren mye høyere, og får trekk også på undersiden. Bare en tanke..

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hege P. skrev (2 timer siden):

Jeg har, etter mange års bruk av Trangiasettet med rødsprit aldri opplevd at rødspriten koker når den står i holderen, men ofte når brenneren står direkte på, eller veldig nær bakken, som for eksempel i et triangel. Det får meg til å lure på om årsaken til at spriten begynner å koke kan være at koppen/brenneren ikke får nok luft i bunn og blir for varm? I settet med holder, vindskjerm, gryter og det hele står brenneren mye høyere, og får trekk også på undersiden. Bare en tanke..

Meget mulig.  Triangel vil jo samtidig også virke som en reflektor mot brenneren i større grad enn i Trangia kjøkkenet og (de fleste) kvistbrennerene noen av oss også bruker spritbrenneren i.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

zimwalker skrev (42 minutter siden):

Meget mulig.  Triangel vil jo samtidig også virke som en reflektor mot brenneren i større grad enn i Trangia kjøkkenet og (de fleste) kvistbrennerene noen av oss også bruker spritbrenneren i.

Det stemmer at jeg har problemer med at spriten lett koker i kvistbrennerne mine også, i alle fall den minste (Bushbox LF).

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.