Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Vi er et nytt firma som har startet med rafting i en elv i indre sogn. Det er tøffe forhandlinger med elveeiere som leier ut elva til laksefiskere/ sjøørret. De påstår at vi ikke har lov til å ferdel på elven og vil nekte oss det under fiskeperioden. I følge friluftsloven kommer dette under allemannsretten og alle kan ferdel fritt på elver og vassdrag i Norge uten motor. Vi har fått tillatelse av grunneiere som eier grunnen der vi går på elva og iland. Er et texas nå, men vi kommer til å stå på vår rett.

Noen erfaringer/ tips?

Annonse
  • Svar 83
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Skrevet

Jeg vet Sjoa Adventure ved oppstart hadde problemer med å få tilgang til elva, de andre raftingselskapene dannet kartell sammen med noen grunneiere. Konkurransetilsynet grep inn og stoppet det. Dette er jo ingen lakseelv, men hør med SjoaAdventure v/ Pete Vickers. Kanskje han har noe mer info angående tilgangsproblematikk.

Ellers ville jeg tatt en runde med raftingselskap på lakseførende elver, eks i Oppdal. Der både fiskes det og padles. Smitteproblematikk kan jo kreve visse tiltak m.m.

Lykke til :wink:

Skrevet

Snakka med Heidal Rafting og han nemte på noe av det samme. Vi har lov av de nødvendige grunneiere. Vi bruker bare utstyr i en elv og eliminerer også smittefaren, noe som er en selvfølge i en lakseelv. Friluftsloven er klar når det gjelder allemannsretten (på elva).

Skrevet

Ta en sjekk i elvepadlermiljøet - der er det mange med erfaring innen

kranglete grunneiere.

Man har nok fri rett til å bruke elva, men dette begrenser ofte stedene

man kan starte og avslutte en tur - tilgangen til elva er noe annet. Og

å bære en raft gjennom krattskogen fordi man ikke får benytte stikkveiene

er sikkert artig.

Husk også at om det blir problemer underveis og man f.eks. må avbryte

turen er det greit å ikke være forhatt av alt og alle langs elva. Det greieste

er vel å bli enige og ikke bare smelle i bordet med hva man har lov til?

Håvar

Skrevet

Vil tro det er to ulike ting når det gjelder enhvers rett til å ferdes på elva og ervervsmessig virksomhet på elva. Det siste står det ikke noe konkret om i friluftsloven, men i paragraf 11 står det noe om at ferdsel skal foregå på en måte som ikke påfører eier eller bruker skade eller ulempe. Noe som kanskje kan skje hvis rafting ødelegger for fisket og dermed grunneiers inntekt. Tror jeg ville sjekket ut det juridiske i saken nærmere og kanskje tatt kontakt med noen som driver rafting elv med laksefiske for å høre hvordan saken er løst andre steder.

  • 3 uker senere...
Skrevet

Det går an å skjønne at en fredelig fluefisker som møysommelig har posisjonert seg for å kaste på en fisk som har vaket steady i flere minutter, blir sur når i det han skal legge ut kastet opplever at en hoiende flokk raftere, kanopadlere eller ei måke for den saks skyld,

kommer og ødelegger hele opplegget og skremmer fisken til bunns.

Og det er like klart at grunneiere som flyr inn utenlandske fiskere som betaler titusener for å fiske noen dager på et vald vil ha motforestillinger overfor all ferdsel gjennom valdet.

Så her er det nok duket for alvorlige interessekonflikter. Noen steder er elva fredet visse tider på dagen, det kan selvsagt gi en mulighet, men mange steder er det fritt fram for fiske døgnet rundt.

Et par venner av meg - som ennå ikke har skjønt at det bare er fjellfiske som gjelder - fisket nylig en kjent lakseelv i Nord-Trøndelag, hadde betalt noen tusen for fiskekort, rigga seg til med en- og tohånds-stenger, vadebukser etc og kom forventningsfulle fram til hølen. Der det da lå mer enn tredve mennesker og badet.

Bak på fiskekortet stod det små bokstaver hva kortutsteder ikke var ansvarlig for, bl.a.

ferdsel av ulik art i hølen.

Ble mine venner forbanna?

Gjett.

Skrevet
Et par venner av meg - som ennå ikke har skjønt at det bare er fjellfiske som gjelder - fisket nylig en kjent lakseelv i Nord-Trøndelag, hadde betalt noen tusen for fiskekort, rigga seg til med en- og tohånds-stenger, vadebukser etc og kom forventningsfulle fram til hølen. Der det da lå mer enn tredve mennesker og badet.

Bak på fiskekortet stod det små bokstaver hva kortutsteder ikke var ansvarlig for, bl.a.

ferdsel av ulik art i hølen.

Ble mine venner forbanna?

Forbanna kan de nok bli, men vassdragsloven sier:

§ 16. (allmennhetens rådighet over vassdrag)

Enhver kan bruke vassdrag til

...

B) bading i samsvar med lov 28. juni 1957 nr. 16 om friluftslivet;

...

og Friluftsloven sier:

§ 8. (Bading.)

Enhver har rett til å bade i sjøen eller i vassdrag fra strand i utmark eller fra båt når det skjer i rimelig avstand fra bebodd hus (hytte) og uten utilbørlig fortrengsel eller ulempe for andre.

Så spørs det da hva som menes med "utilbørlig fortrengsel" og "ulempe for andre". Det sier seg jo selv at kortutsteder ikke har lov til å sette opp et "BADING FORBUDT"-skilt, og heller ikke kan springe opp og ned elva å passe på "fortrengsel" og "ulemper", så han har løst det elegant med liten skrift :lol: Fair enough.... man må kunne lovverket og huske å lese det med liten skrift....

Skrevet
Man har nok fri rett til å bruke elva, men dette begrenser ofte stedene

man kan starte og avslutte en tur - tilgangen til elva er noe annet. Og

å bære en raft gjennom krattskogen fordi man ikke får benytte stikkveiene

er sikkert artig.

Jeg mener friluftsloven gir meg adgang til å bruke stikkveiene til fots så lenge det ikke faller innenfor lovens begrep om innmark:

§ 1a. (Hva som forstås med innmark og utmark.)

Som innmark eller like med innmark reknes i denne lov gårdsplass, hustomt, dyrket mark, engslått, kulturbeite og skogsplantefelt samt liknende område hvor almenhetens ferdsel vil være til utilbørlig fortrengsel for eier eller bruker. Udyrkete, mindre grunnstykker som ligger i dyrket mark eller engslått eller er gjerdet inn sammen med slikt område, reknes også like med innmark. Det samme gjelder område for industrielt eller annet særlig øyemed hvor almenhetens ferdsel vil være til utilbørlig fortrengsel for eier, bruker eller andre.

Så det skulle som regel gåe greitt å unngå krattskogen de fleste steder hvor det finnes stier og veier.

Men, jeg er jo ingen jurist, så hva som gjelder for et rafting-firma, vet jeg ikke. Men jeg vet at et O-løp må avtales med grunneier og ikke faller inn under de rettighetene som friluftsloven gir meg.

  • 5 måneder senere...
Skrevet

Første sesong med rafting er over i Mørkridselva, og det nytter ikke å komme til enighet med enkelte elveeigarar. Heldigvis har me løyve av grunneigarar for på og avstigning og dei fleste sentrale personar i området er positive. Heldigvis kjem me frå området og me er sjølv grunneigar. Me skal bygge om elva for å gjøre den mer sikker/ spennende fra ca grad 5 til 4 på ein liten strekning. Ventar på tilbod frå gravemaskinmannen. Dersom det er padlere her som har lyst å vere kajakksikring for oss til sommeren eller har lyst å vere med på tur ta kontakt :D

Terje

Skrevet

Kan man virkelig grave om deler av elven dersom grunneierne lenger nede i elven ikke liker det. Sikkert kult det, men temmelig overraskende.

Ellers er jeg ikke sikker på at kommersielle aktiviteter beskyttes av friluftsloven og alllemannsretten. Det er forskjell på å ferdes i et område og drive erverv der.

Dersom grunneier kan påvise tap som følge av virksomheten deres kommer dere vel uansett ikke inn under lovens beskyttelse. Allemannsretten gjelder jo bare ferdesl som ikke er til vesentlig skade eller ulempe.

Skrevet

Jeg synes også det virker vel dramatisk å gå inn med gravemaskiner for å endre elveløpet, alt for at et fåtall mennesker skal få seg en sommerjobb. Her kan jo ikke den ervervsmessige nytten være spesielt stort, og det virker rimelig teit på papiret. Nå vet jo ikke jeg hva slags endringer det er, om det dreier seg om å fjerne en enkelt stein som ligger litt i veien eller rett og slett grave ut elva for at flåtene skal komme frem er to ulike ting. Må sistnevnte til, er det vel bedre å slå fast at elva ikke har gode naturgitte forhold for rafting?... Jeg bare spør.

Skrevet
.....I følge friluftsloven kommer dette under allemannsretten og alle kan ferdel fritt på elver og vassdrag i Norge uten motor.

Spørsmålet er vel om allemannsretten gjelder da også for næringsdrivende. :cry:

Skrevet

He,he - er ikkje så dramatisk. Er berre snakk om å flytte på nokre steinar evt sprenge dei vekk! Me hadde aldri fått lov til dette av NVE dersom det hadde vore dyrka mark på begge side og elveløpet kunne endrast. Tok si tid før me fekk godkjenning frå dei. I tillegg måtte me ha ha løyve frå grunneigarar, elveeigarar og dei som har fiskerettar der.

Dette hadde me aldri tenkt på dersom ikkje elva har gode forhold for rafting, - Morten. Det kjem litt an på kva gradering av raftingen du siktar til.

Elva er nok bedre kjent som ei god padleelv, - og rafting kjem aldri til å bli noko gullgruve der. Men det er kjempemorro å glede nederlendarar med vass-skrekk som hyler berre dei ser krusningar på elva.

Fisken vil nok sikkert få det betre her etter dette og den får slappe av i ei bakevje ekstra..

Ellers så vil me jobba med guida turar av ulik slag i Breheimen og vil tilby det til sommaren i tillegg. Er eit flott område og mange bra fiskevatn i området.

Alle er velkomne! :cry:

Skrevet

Spørsmålet er vel om allemannsretten gjelder da også for næringsdrivende. :?:

Gjelder for alle uansett om det er næring eller ikkje, men viktig å merke seg at ein må ta visse hensyn som er beskreve i friluftsloven/vassføringsloven.

:cry:

Skrevet

Forbanna kan de nok bli, men vassdragsloven sier:

§ 16. (allmennhetens rådighet over vassdrag)

Enhver kan bruke vassdrag til

...

:cry: bading i samsvar med lov 28. juni 1957 nr. 16 om friluftslivet;

...

...

§§ 7-158. (Opphevet ved lov 24 nov 2000 nr. 82 (i kraft 1 jan 2001 iflg. res. 24 nov 2000 nr. 1169).)

Skrevet
Vi er et nytt firma som har startet med rafting i en elv i indre sogn. Det er tøffe forhandlinger med elveeiere som leier ut elva til laksefiskere/ sjøørret. De påstår at vi ikke har lov til å ferdel på elven og vil nekte oss det under fiskeperioden. I følge friluftsloven kommer dette under allemannsretten og alle kan ferdel fritt på elver og vassdrag i Norge uten motor. Vi har fått tillatelse av grunneiere som eier grunnen der vi går på elva og iland. Er et texas nå, men vi kommer til å stå på vår rett.

Noen erfaringer/ tips?

Går det ikke an å bli enig om et tidspunkt dere kan rafte da? Litt kjedelig for de som tjener penger på fiskekort, og for fiskerne. Og hvor ofte skal dere sende båter nedover egentlig?

Nå har jo ikke jeg sjekket det juridiske ennå riktignok, men jeg har en lærebok om fast eiendom som jeg kan sjekke litt i om noen timer.

Eirik

www.jusped.no

Skrevet

Situasjonen har nok endra seg sidan eg starta denne tråden. Me har hatt møte med elveeigararlaget og dei fleste var positive til at me la raftingen til midt på dagen då det er minst fiske. Men det er komplett umulig å gjere seg til lags med alle, - men me ynskjer å hjelpe elveeigarane med skogrydding langs elva og markedsføre fiske deira etterkvart og - slik at dei negative sjelene etterkavrt vil sjå fordelen med virksomheita. Miljøet er slik at alle kjenner alle der og ingen er tjent med å lage problem for kvarandre. Etterkvart har me planar om å tilby desinfisering av kajakkar for tilreisande - og dette er noko som elveeigararar ser positivt på, pga strømmen av kajakkar frå utanbygds folk og gyrodakt. smittefaren.

Skrevet

Nå ble jeg litt trist til sinns. Mørkriselva er en perle, og turen opp Mørkrisdalen er av de virkelig flotte. Først sier du at dere vil forandre elveløpet for etterpå å moderere det til spregning av noen steiner. Men det snakkes fortsatt om gravemaskiner og rydding av skog. Hvilke sår vil ikke dette påføre den vakre naturen. Jeg synes det ganske utrolig hvis dere får tillatelse til dette.

Er det blitt slik nå at vakker natur må vike for pengebegjæret til mennesker som ikke har naturfølelse. Da har samfunnet virkelig prostituert seg.

Skrevet

Hei,

Du høyrest nesten ut som ein hjernedød miljøvernar frå byen som ikkje veit kva du snakkar om.

Eg er oppvaksen i Mørkridsdalen og målet mitt er å få i gong ei virksomheit med mange andre ting enn berre rafting. Perla skal bli endå betre men dalen er i ferd med å gro att, husa dett ned+++ Det er ikkje eit fint syn. Det er vanskeleg å leve utan pengar idag, sjølv om enkelte innbillar seg at dei kan leve av berre vakker natur og attgrodd landskap ! Du må stikka fingen i jorda gut

Nå ble jeg litt trist til sinns. Mørkriselva er en perle, og turen opp Mørkrisdalen er av de virkelig flotte. Først sier du at dere vil forandre elveløpet for etterpå å moderere det til spregning av noen steiner. Men det snakkes fortsatt om gravemaskiner og rydding av skog. Hvilke sår vil ikke dette påføre den vakre naturen. Jeg synes det ganske utrolig hvis dere får tillatelse til dette.

Er det blitt slik nå at vakker natur må vike for pengebegjæret til mennesker som ikke har naturfølelse. Da har samfunnet virkelig prostituert seg.

Skrevet
Ellers er jeg ikke sikker på at kommersielle aktiviteter beskyttes av friluftsloven og alllemannsretten. Det er forskjell på å ferdes i et område og drive erverv der.

Det er mulig det, men det spørs om forskjellen er relevant. Det drives vel mye kommersiell aktivitet i nasjonalparker, f.eks breføring/guiding/klatring uten at dette er i strid med friluftsloven?

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive

Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.