Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet
Blindgjenger skrev (13 minutter siden):

Definitivt et godt argument for den typen brenner. Mitt hovedargument imot er at jeg er skeptisk til toppmating (når man lager mat) - men i og med at jeg ikke har prøvd kan det godt være at det er et konstruert problem :)

Solo stove har en glippe på siden der hvor kokekaret hviler hvor du kan mate med kvister. Dette er ikke noe problem, men på grunn av at brennkammeret er lite må det mates kontinuerlig. Brenner veldig effektivt dog, så det blir praktisk talt «ingenting» igjen og den er såpass kald i bunnen at man kan ofte flytte på den uten bruk av hansker. 

  • Liker 1
Annonse
Skrevet (endret)

Jeg bruker ikke kvistbrenner på tur, men barna liker brun lapskaus på tur, så da har det innimellom vært med et utgangspunt for liten kvistrenner "on the fly". 😄 Prøvd et par ganger for morro, hull til trekk moddes enkelt med kniv.

image.png.a47a2ffeba9516f48f0fb996f16cc1f5.png

Endret av Terka
  • Liker 1
Skrevet
2 hours ago, Blindgjenger said:

Definitivt et godt argument for den typen brenner. Mitt hovedargument imot er at jeg er skeptisk til toppmating (når man lager mat) - men i og med at jeg ikke har prøvd kan det godt være at det er et konstruert problem

Har ikke lagt merke til det for å være helt ærlig 😅 mate-åpningen er stor nok om det man fyrer med er laget for det? Pluss at panne/kjele står noen cm over selve toppen, på den ringen som settes på. I tillegg så er den nokså varm og effektiv, så når det først er gode glør og varme nedi, tar jeg bare litt og litt etter hvert, om jeg trenger mer varme, eller mer tid med varme. Men det er erfaring og ikke ha for mye varme å svi hele greia 😅😄

  • Liker 1
Skrevet
ketilring skrev (17 timer siden):

Velg heller en av disse som er hengslet sammen i sidene, og som låses sammen med en pinne. De er mer solid og er mye, mye enklere å håndtere. Jeg har denne og kan anbefale den.

2A676DAF-0F83-48A1-A32E-BE5D9949A07B.jpeg.c8f90f3df9ee717151cc49f042d19e66.jpeg

5B6A8FF6-67B2-4C61-9DF8-3ED3A9478657.jpeg.6d88a1f0d812a5fb0d3d0190ba336d31.jpeg

https://www.ebay.com/itm/Ultralight-Outdoor-Wood-Stove-Backpacking-Portable-Wood-Burning-Camp-Stove-J4F6-/254852758067?_trksid=p2349624.m46890.l49292

Ulempen er at den er bitteliten. Fra beskrivelsen i linken din: 

 

Screenshot_20210212-142343_eBay.thumb.jpg.e014f4f088af6d81aac5931e7d3f4baa.jpg

Skrevet (endret)
Espen Ørud skrev (38 minutter siden):

Ulempen er at den er bitteliten. Fra beskrivelsen i linken din: 

 

Screenshot_20210212-142343_eBay.thumb.jpg.e014f4f088af6d81aac5931e7d3f4baa.jpg

Denne er like stor som de @NJB først var interessert i. Bare bedre. :) Og så passer den bra til en liten kaffekjele (se bildet mitt over).

Endret av ketilring
Skrevet (endret)

Fortsatt for liten til å brenne annet enn fyrstikker i 😉

 

Jeg har både de som er 8x8 og de som er ca 11x11. Den med 8 er rett og slett u rikelig i forhold til den større slik vi bruker dem.

 

Den du linker oppgir diameter til 8. Om det er diagonal de mener så er sidene under 6. Hvilken sirkel de evt mener diameter til er 8 er i bestefall uklart...

Endret av Espen Ørud
Skrevet
Espen Ørud skrev (10 minutter siden):

Fortsatt for liten til å brenne annet enn fyrstikker i 😉

 

Jeg har både de som er 8x8 og de som er ca 11x11. Den med 8 er rett og slett u rikelig i forhold til den større slik vi bruker dem.

 

Den du linker oppgir diameter til 8. Om det er diagonal de mener så er sidene under 6. Hvilken sirkel de evt mener diameter til er 8 er i bestefall uklart...

Som jeg skriver ovenfor så er den i minste laget, men fungerer veldig greit til å fyre opp under kaffekjelen, og er et bedre alternativ enn de "banggood"-brennerne med samme størrelse som det var referert til. Bredden er ca 9x9 nederst og 8x8 øverst. Selv foretrekker jeg større enn det, men denne er veldig grei til sitt bruk.

"Diameter" kan kanskje referere til åpningen på den valgfrie holderen for spritbrenner som følger med. Ellers er det bare helt vanlig oversettelsesfeil som på alle kinavarer.

Skrevet
Vandrefalken skrev (9 timer siden):

  NJB skrev (16 timer siden):

Er du ikke redd for å fyre med den kvistbrenneren på mose når det er små hull i bunnplaten? Skal bare koke opp vann på en liten kjele og liker å fyre opp ved uten å lage ett helt bål. Liker bållukta når jeg er på tur og da tenkte jeg at en slik kunne være smart å bruke i stedet for gass primus.

Personlig har jeg aldri brukt mose unntatt som myggjager. 

7.thumb.JPG.5b55a804eb4152142a4ecdca16a2eff8.JPG

Jeg lager ikke lenger små trekkhull i bunnplaten.  På den andre siden fyrer jeg aldri opp uten at ovnen står på en flat stein.  Dermed unngår jeg skader på naturen.  Rydder også området rundt  steinen rimelig godt, slik at vegetasjonen rund ikke ta fyr.

1888191149_kosebl.JPG.26dc14027f71742fa5b98b1d915d8a66.JPG

  • Takk 1
Skrevet

Vad ska du ha stenen till på köket,och är det RF kök 15x15 cm stenen väger väl 4-5 kg vilket väl är i mesta laget för Titan kök.

Som scout värmde vi ibland många stenar och placerade de i en grop för att få långsam kokning av mat.

Skrevet (endret)
Håkan S skrev (1 time siden):

Vad ska du ha stenen till på köket,och är det RF kök 15x15 cm stenen väger väl 4-5 kg vilket väl är i mesta laget för Titan kök.

Som scout värmde vi ibland många stenar och placerade de i en grop för att få långsam kokning av mat.

Her steiker han tradisjonell turmat for oss som har levd noen år. Vi spiser det vi finner rundt i naturen. Av og til blir det litt grov kost. Litt i groveste laget for plombene i tenna kanskje, selv med moderne plastfylligner. 😁

Endret av Skogens Stønn
  • Hehe 3
Skrevet
Håkan S skrev (15 timer siden):

Vad ska du ha stenen till på köket,och är det RF kök 15x15 cm stenen väger väl 4-5 kg vilket väl är i mesta laget för Titan kök.

Av flammene på bildet ser det ut som at det blåser godt der, så kanskje det var for holde brenneren på plass? Eller kanskje for å demonstrere at den tåler en god del vekt (store gryter osv)?

Skrevet

Jeg driver å gjøre litt direkte sammenligninger mellom Petromax sin Hobo Stove og Firebox Stove. 

Vekten er nå en ting, men den spiller ikke noe rolle for mitt bruk. Men det som slår meg gang på gang. Er hvor forbanna krøkkete den er å sette sammen etter den er litt brukt (hobo stove) Den bøyer seg litt, så å få alle de leppene inni slik at du får presset alt på plass er jo rene sirkus opptreden. 

Også for ikke å snakke om hvor sotete du blir på hendene. Det er kanskje uproblematisk for noen, men for meg, som tar i dette til dagen og vet hvilken kreftfare som er forbundet med sot. Ser jeg helst at jeg slipper å ta i det. 

  • Liker 1
Skrevet
tshansen skrev (8 minutter siden):

og vet hvilken kreftfare som er forbundet med sot. Ser jeg helst at jeg slipper å ta i det.

Dette visste jeg ikke. Greit å få vite. Heretter skal jeg prøve å få brukt hansker når jeg må håndtere noe som er sotete.

;-)

  • Liker 1
Skrevet
Skogens Stønn skrev (35 minutter siden):

Dette visste jeg ikke. Greit å få vite. Heretter skal jeg prøve å få brukt hansker når jeg må håndtere noe som er sotete.

;-)

Ja, sot partikler er noe svineri... å få det inn gjennom porene i huden gjør det synlig på målinger i urinen. Dette har vi gjort mye forskning på de siste årene. Når vi rengjør diverse utstyr etc. Så å unngå sot er å anbefale uansett form og mengde 

  • Liker 2
Skrevet
tshansen skrev (1 time siden):

Vekten er nå en ting, men den spiller ikke noe rolle for mitt bruk. Men det som slår meg gang på gang. Er hvor forbanna krøkkete den er å sette sammen etter den er litt brukt (hobo stove) Den bøyer seg litt, så å få alle de leppene inni slik at du får presset alt på plass er jo rene sirkus opptreden. 

 

Ja, hengslar er høgt oppe på kravslista for meg også.

Om ein vill ha det heilt rent og likevel bruke ved, så er Silverfire Scout med Dragonpot det beste eg har funne, men då er det litt anna pakkstørrelse. Ovnen i seg sjølv er ikkje stor for den passar i den minste MSR Stowaway Pot modellen. Kjem berre an' på kva ein skal bruke det til.

 

  • Liker 1
Skrevet

Kineskopia på ett sådant kök i"RF" stål blir sot av detta också men kanske något mindre men det blir fort varmt och när det varit igång en tid brinner det nog renare än ett vanligt öppet kök då rökgaser sugs in i kanaler i den övre runda delen.

Jag hittade en skrotens ugn på en grillplats då brann det rejält det tog nog ej längre tid än på elspisen hemma att tex koka gröt och middag  jag fick ej lägga på för mycket ved då de ej lätt går att dra ut som på de öppna.

Har man ej bråttom eller är hungrig och man väntar tills det brinner bra att sätta på kastrull så blir det nog lite mindre städning.

Jag hade med mig plastdoppade bomulls vantar och lite dragning med kastrull i en buske så var de rena nog att plocka ihop lika med köket vill man vara mer miljövänlig anv papper eller trasa och elda upp den nästa gång som hjälp till att starta köket.

Största nackdelen är om man ska koka mkt vatten eller steka mkt mat och har små pinnar till ved så får man lyfta av och stoppa i fler och vänta lite tills de tagit sig före man sätter åter kastrull.

Jag anv ca 7-8 dagar i somras utan backup kök men fint väder utom några ggr och endast några ggr med mkt blåst vid havet endast lite T-sprit på veden vid fuktig ved och stark blåst.

Man får samla ved under dagen så man ej behöver börja leta när man behöver den.

En stor näve bra torr ved räcker i vindstilla till 1/2 l vatten och koka gröt tex.

Bilden är från testningen av köket första gång tar bara några minuter lära sig att använda.

gengaskök.jpg

  • Liker 3
Skrevet (endret)
bernt skrev (27 minutter siden):

Kunne brukt billigere fiskeboller, men kommer de fra Vesterålen er vel brenneren nesten dømt til å virke i norsk vintervær.

50966027351_df8769dab9_o.jpg

Nordnorske saker virker alltid etter hensikten, nokså sikkert også denne. Det ser ut som to bokser inni-hverandre, eller en såkalt "gasifier" som de der borte i junaiten liker å kalle det (som om noen som helst ved brenner med flammer i noen som helst ovn uten at den først må gå over til gass). Men hvilken patent har du for å sette kjelen over uten å kvele flammene?

Endret av Skogens Stønn
Skrevet
13 minutes ago, Skogens Stønn said:

Nordnorske saker virker alltid etter hensikten, nokså sikkert også denne. Det ser ut som to bokser inni-hverandre, eller en såkalt "gasifier" som de der borte i junaiten liker å kalle det (som om noen som helst ved brenner med flammer i noen som helst ovn uten at den først må gå over til gass). Men hvilken patent har du for å sette kjelen over uten å kvele flammene?

Den indre boksen (eller "gasifier") er Coop hermetiske erter til kr. 13. Som stativ er planen å ramponere en boks Ananas i biter. Den har passende diameter sli at den kan oppbevares inni ovnen. Men så langt kom jeg ikke i går kveld da jeg snekret sammen brenneren.

50963260323_72da772354_o.jpg

50966131332_09260348e3_o.jpg

50965317608_937be793e0_o.jpg

  • Liker 2
Skrevet

Synes solo stove/bushbuddy er genial. I en liten pakke har du plass til kvistbrenneren, kokekar, trangia, lighter. Veldig kompakt system og du har backup ovn i samme pakke. 
image.thumb.jpeg.0c9095937b58e3e33f49b921f9013c99.jpeg

her brukes trangia i kvistbrenneren. Alt får plass i kokekaret. 

  • Liker 2
Skrevet

Nå har jeg egentlig fulgt denne kvistbrennertråden fra sidelinjen en stund, og det endte med at jeg snekret en lav-budsjett-brenner av blikkbokser. Men det finnes en forhistorie hos meg også. For det første hadde jeg en morfar som var en skogens mann og som brukte bål og svartkjel. Han var av den generasjonen som ikke låste hytta si på fjellet fordi, "det kan være farlig for folk som er i nød". For det andre tør jeg ikke tenke på hvor mange brennere jeg har og har hatt for diverse brennstoff.  Men det som er relevant her, at den brenneren jeg laget i går er veldig lik Peko Pe. Peko Pe ble oppfunnet på 80-tallet av en nordmann (fra Kristiansand tror jeg) som en mer energieffektiv ovn enn den som var i bruk over store deler av den afrikanske landsbygda den gang. Peko Pe kunne snekres sammen av to malingspann av en hvilken som helst landsbysmed over hele verden. I tillegg var det noen som drømte om et norsk industrieventyr. Industrieventyret falt i fisk, men en gang for ca 20-25 år siden sporet jeg op restopplaget av Peko Pe-ovnene so mble laget. De befant seg på en økologisk gård på Stjørdal, og jeg sikret meg et eksemplar. Den er betraktelig større en fiskebolle-ovnen jeg laget, men kunne gå på det meste av brennbart materiale (kvist, småved, kongler, gress, papir osv) og vir brukte den bla.a. som lavvo-oven da ungene var små (jadda, det ble en del røyk i lavvoen, men sannsynligvis ikke verre en i tipien til indianerne eller lavvoen til samene). Den var mye brukt en periode (det samme var bålkassen fra Moskoselskåtan, usedvanlig populær blant barn som vil svi en pølse på pinne svart). Nå er jeg blitt så bedagelig at jeg foretrekker en lett gassbrenner. men uansett var det artig å lage brenneren (og et slags gjensyn med Peko Pe).

  • Liker 3
Skrevet
4 minutes ago, bernt said:

  Men det som er relevant her, at den brenneren jeg laget i går er veldig lik Peko Pe. Peko Pe ble oppfunnet på 80-tallet av en nordmann (fra Kristiansand tror jeg) som en mer energieffektiv ovn enn den som var i bruk over store deler av den afrikanske landsbygda den gang. Peko Pe kunne snekres sammen av to malingspann av en hvilken som helst landsbysmed over hele verden.

Fant historen. Oppfinneren hette Paal Wendelbo: http://www.aaaa.no/home-energy/peko-pe.htm

  • Liker 2

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.