Bragvin Skrevet 16. juni 2018 Del Skrevet 16. juni 2018 Da er årets første langtur bare et par uker unna, og den obligatoriske gjennomgangen av førstehjelppakka tas og evt påfyll gjøres. I den forbindelse lurer jeg litt på hva folk bruker ha med i sin pakke? Legger ved bilder av min, innholder; Sutursett, div smertestillende, bandasje, plaster, desinfeksjon, jod, pinsett, tennstein, vannrense tabletter, sårteip, strips, nål og bjørnetråd pluss noe lappesaker for telt o.l 3 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+Memento mori Skrevet 16. juni 2018 Pålogget Del Skrevet 16. juni 2018 Er flere lange tråder på dette, den sist i 2016. Hva har du i førstehjelpssettet ditt? 26 minutter siden, Bragvin skrev: årets første langtur Hvor lang er en langtur? Langhelg eller 6 mnd? Her inne er det stort sprik. Ikke minst hvor langt unna folk er du, og har du kompetanse til det du har med deg? Det er vel noe av essensen i disse trådene. Dwight Eisenhower sa, "planning is everything, the plan is nothing." Er mye lærdom/erfaring i disse trådene. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
tubbs Skrevet 16. juni 2018 Del Skrevet 16. juni 2018 Imodium er aldri feil å ha med. 2 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Bragvin Skrevet 16. juni 2018 Forfatter Del Skrevet 16. juni 2018 imodium hadde jeg faktisk glemt og hadde det heller ikke med i fjor, noe jeg kjedelig nok fikk erfare konsekvensen av 😂 det blir pakket ned på mandag etter innkjøp 😉 Den første langturen er på 16 dager, ettersom man har to unger og den tredje er på vei begrenser lengden seg til omtrent to uker og to perioder i året. Kompetansen for bruken av det som er i pakken er selvsagt der, det er en forutsetning i min mening. 27 minutes ago, Memento mori said: Er flere lange tråder på dette, den sist i 2016. Hva har du i førstehjelpssettet ditt? Hvor lang er en langtur? Langhelg eller 6 mnd? Her inne er det stort sprik. Ikke minst hvor langt unna folk er du, og har du kompetanse til det du har med deg? Det er vel noe av essensen i disse trådene. Dwight Eisenhower sa, "planning is everything, the plan is nothing." Er mye lærdom/erfaring i disse trådene. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Thoreau Skrevet 16. juni 2018 Del Skrevet 16. juni 2018 Hva gjør jeg dersom jeg får hjerteinfarkt eller hjerneslag uten mobildekning? Nei, dumt spørsmål. Man er vel ferdig, selv med satelittutstyr. Det tar noen timer å få hjelp. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Jan Erik Hansen Skrevet 16. juni 2018 Del Skrevet 16. juni 2018 Mye nyttig i den mappa der. Har ikke like mye selv, men har også noen sikkerhetsnåler og duct tape. Har selv droppet tråd, og kapper av en passende bit av multisnøret om det er behov for litt repp. 55 minutter siden, tubbs skrev: Imodium er aldri feil å ha med. Kjekt å ha ja. Men skulle det være glemt fungerer det å improvisere med litt kull fra bålet. Men selvsagt enklere med noen tabletter i førstehjelpsmappa enn å sanke ved og fyre bål når det er "brun beredskap". Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Terka Skrevet 16. juni 2018 Del Skrevet 16. juni 2018 Duct tape og kraftig smertestillende. Litt mer spesifikt, det du trenger for stoppe blødninger, stabilisere brudd, og få dempet smerte nok til å være mobil. Og tilhørerne kunnskap om førstehjelp. Det meste annet blir liggende hjemme i "plasterpakka" på badet for min del. (Men har med ting for å hindre eller lindre gnagsår på de turene jeg forventer det). @Thoreau, min farfar fikk hjerteinfarkt på tur alene i fjellet lenge før mobiltelefon osv fantes. Han kom seg etterhvert ned til bebyggelse og lege, og fikk som svar at hadde han kommet seg dit så var det svar godt nok og han kunne dra hjem. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Thoreau Skrevet 16. juni 2018 Del Skrevet 16. juni 2018 @terka Ok, så det er et visst håp. Men de hadde en litt annen tilnærming i helsesektoren den gang, må jeg si. Det var vel lite de kunne gjøre for 50 (?) år siden. 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Bragvin Skrevet 16. juni 2018 Forfatter Del Skrevet 16. juni 2018 3 minutes ago, Terka said: Duct tape og kraftig smertestillende. Litt mer spesifikt, det du trenger for stoppe blødninger, stabilisere brudd, og få dempet smerte nok til å være mobil. Og tilhørerne kunnskap om førstehjelp. Det meste annet blir liggende hjemme i "plasterpakka" på badet for min del. (Men har med ting for å hindre eller lindre gnagsår på de turene jeg forventer det). @Thoreau, min farfar fikk hjerteinfarkt på tur alene i fjellet lenge før mobiltelefon osv fantes. Han kom seg etterhvert ned til bebyggelse og lege, og fikk som svar at hadde han kommet seg dit så var det svar godt nok og han kunne dra hjem. Her erfart at sutursett er ganske kjekt å ha tilgjengelig, veier ingenting heller. Ha sydd både hund og menneske på tur 2 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gittiamo Skrevet 16. juni 2018 Del Skrevet 16. juni 2018 Btw. Pepper stopper blødning. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
REs Skrevet 17. juni 2018 Del Skrevet 17. juni 2018 9 timer siden, Bragvin skrev: Her erfart at sutursett er ganske kjekt å ha tilgjengelig, veier ingenting heller. Ha sydd både hund og menneske på tur Nå er det vel ikke alle som kan påta seg å tråkle sammen større kutt verken på seg selv eller andre, men du kommer langt med en rull sportstape. De fleste kutt og rifter kan ganske enkelt tapes sammen med godt resultat. Et annet problem med å sy sammen en skade ute i felt er faren for infeksjon under suturen. Det har både jeg og min sønn opplevd etter en operasjon. Dette kontrolleres vanligvis helt greit med antibiotika siden det normalt ikke er forårsaket av spesielt "sinte" bakterier, men ute i felt kan man aldri vite hva som kan skjule seg i et sår. 5 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Mareng Skrevet 17. juni 2018 Del Skrevet 17. juni 2018 Kutt av en bit av en rull plastfolie, da har du en tilnærmet steril plastfilm du kan bruke til det meste. Du bør ha noe å legge på større sår før du legger bandasje/gasbind over. Sterile kompresser (eller kan plastfolien brukes?). Badasje/gasbind rett på sår gror fast i såret, og kan være svært smertefull å fjerne i tillegg til at hud/skorpe/vev kan følge med, og såret blir minst like ille igjen. Er vekt/volum viktig, så kan du ta noen meter sytråd rundt en ørepropp, og stikke en nål i øreproppen. Da sparer du en hel rull tråd, og flere nåler. Ducttape/sportsteip? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Bragvin Skrevet 18. juni 2018 Forfatter Del Skrevet 18. juni 2018 On 6/17/2018 at 8:07 AM, REs said: Nå er det vel ikke alle som kan påta seg å tråkle sammen større kutt verken på seg selv eller andre, men du kommer langt med en rull sportstape. De fleste kutt og rifter kan ganske enkelt tapes sammen med godt resultat. Et annet problem med å sy sammen en skade ute i felt er faren for infeksjon under suturen. Det har både jeg og min sønn opplevd etter en operasjon. Dette kontrolleres vanligvis helt greit med antibiotika siden det normalt ikke er forårsaket av spesielt "sinte" bakterier, men ute i felt kan man aldri vite hva som kan skjule seg i et sår. Joda, det er vel alltid en fare for infeksjon, derav Jod og flere spritservietter (i tillegg til lommelerka ). Sier jo ikke at dette er for alle å bruke, men det er ikke dumt å lære seg å sy noen enkle sting, om ikke for sin egen del så er det veldig greit om bikkja river en pote og det er langt til folk. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
nesning Skrevet 18. juni 2018 Del Skrevet 18. juni 2018 15 timer siden, Mareng skrev: Kutt av en bit av en rull plastfolie, da har du en tilnærmet steril plastfilm du kan bruke til det meste. Det ligger en fin film på Youtube fra Ekspedisjonsskolen om bla. dette. Ganske så lærerikt. 2 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+tshansen Skrevet 21. juni 2018 Del Skrevet 21. juni 2018 Det er umulig å gi noe godt svar på hva du skal ha med deg i 1.hjelp skrinet! Det er helt avhengig av hva du mener er rett og hvilken kunnskap du har til å bruke eventuelt utstyr du har med og hva du mener er godt nok. Kunnskap er definitivt det viktigste du har med deg. Mye kan løses med ting du allerede har i sekken. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Kjetil E. Skrevet 21. juni 2018 Del Skrevet 21. juni 2018 På 16.6.2018 den 21.42, Thoreau skrev: Hva gjør jeg dersom jeg får hjerteinfarkt eller hjerneslag uten mobildekning? Nei, dumt spørsmål. Man er vel ferdig, selv med satelittutstyr. Det tar noen timer å få hjelp. Da er man avhengig av å bli funnet.. Når det gjelder hjerteinfarkt så oppstår ikke hjertestans momentant i de fleste tilfeller.. Men det oppstår skader på hjertemuskelen som er permanente. Det vil jo være en ekstra trygghet å ha en eller annen form for satellittkommunikasjon slik at man i alle fall kan få sendt ut sos meldng.. 3 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
borgern Skrevet 22. juni 2018 Del Skrevet 22. juni 2018 Er dur redd for hjerteinfarkt så ta med f.eks Aspirin i kit. Eller andre tabletter som inneholder acetylsalisylsyre. Det tynner blodet litt. Dog noen forsiktighetsregler å ta. Ikke ta slikt i marka uten å vite at du tåler det. Ved kutt og blødninger skal det ikke brukes som smertestillende siden kroppen da vil bruk lengre tid på å stoppe blødning. For vanlige smerter bruk heller paracet e.l. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Populært innlegg REs Skrevet 28. juni 2018 Populært innlegg Del Skrevet 28. juni 2018 Nå har jeg mer enn 20 år med aktiv tjeneste i et Røde Kors Hjelpekorps, og har sett en del både store og små skader i fjellet, og i mitt førstehjelpskrin finner du ikke særlig mye avansert utstyr. Det er ofte viktigere hva du har av kunnskaper i hodet enn hva du har i førstehjelpsskrinet. Du kommer langt med noen kompresser, en rull sports tape, en støttebandasje og noen piller mot hodeverk. Hodeverk i fjellet kan ofte oppstå på grunn av dehydrering og da hjelper det med vann og litt salt. Hvis du tenker på hvilke skader du kan regne med å bli utsatt for så er det lettere å finne ut hva du trenger. Kutt og skrubbsår behandler du med kompresser og tape, forstuinger av f.eks. en ankel behandles med en støttebandasje. Gnagsår er enklere å forebygge enn å behandle, men det finnes jo ganske gode gnagsår plaster. Brudd er det lite du kan gjøre med selv, og hvis det er brudd i beina så er du som regel avhengig av å få hjelp av andre. Ved alvorligere tilfeller som nevnt ovenfor, slag eller hjerteinfarkt, så er du prisgitt hjelp fra andre. Da har du stort sett lite å bidra med selv bortsett fra i de mildeste tilfellene så klarer du kanskje å tilkalle hjelp med telefon, hvis du er så heldig at du har dekning. 11 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
nomore Skrevet 28. juni 2018 Del Skrevet 28. juni 2018 På 22.6.2018 den 13.03, borgern skrev: Er dur redd for hjerteinfarkt så ta med f.eks Aspirin i kit. Eller andre tabletter som inneholder acetylsalisylsyre. Det tynner blodet litt. Dog noen forsiktighetsregler å ta. Ikke ta slikt i marka uten å vite at du tåler det. Ved kutt og blødninger skal det ikke brukes som smertestillende siden kroppen da vil bruk lengre tid på å stoppe blødning. For vanlige smerter bruk heller paracet e.l. Klarer du alltid å være 100% sikker på at det er hjerteinfarkt, og ikke andre sykdommer hvor blodfortynnende er livsfarlig? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+tshansen Skrevet 28. juni 2018 Del Skrevet 28. juni 2018 1.hjelp er et praktisk fag, ikke teoretisk! Å tolke symptom osv i fjellet kan være relativt håpløst! Vi mennesker er også eksperter på å overanalysere å gjøre en fjør om til 10 høns! Pasienten har bare 3 tilstander, å skal behandles deretter! Enkelt, greit og noe alle kan klare 😉 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Prebb Skrevet 29. juni 2018 Del Skrevet 29. juni 2018 På 16.6.2018 den 22.25, Jan Erik Hansen skrev: Kjekt å ha ja. Men skulle det være glemt fungerer det å improvisere med litt kull fra bålet. Men selvsagt enklere med noen tabletter i førstehjelpsmappa enn å sanke ved og fyre bål når det er "brun beredskap". Litt utfyllende opplysninger: Kull fra bålet er ikke helt det samme som kulltabletter. Kulltabletter er laget av aktivt kull som er et karbonmateriale komprimert til å ha svært lav masse med en veldig stor overflate. En rekke giftstoffer (og legemidler) binder seg til materialet som ikke absorberes av tarmen, og blir med avføringen ut. Jeg søkte raskt på aktivt kull og diare og ser at mange er skeptiske til effekten, men jeg har ingen erfaring eller dypere kunnskap om det. Så det er ikke sikkert å spise trekull fra bålet har samme effekt, og hvis den er dårlig fra før så er det ikke sikkert det hjelper så mye. Nå er uansett vedvarende diare en tilstand som tilsier at turen er over. Imodium virker på en helt annen måte enn aktivt kull. Imodium gjør at tarmmusklene slapper mer av og lar innholdet passere saktere slik at mer væske tas opp. Jeg tror en skal være litt forsiktig med hvilke legemidler man tar med seg om man ikke kjenner dem godt og gode grunner for det. Kraftige smertestillende kan gjøre vondt verre, eller maskere andre viktige symptomer. Imodium kan også maskere symptomer, og gi komplikasjoner som man overhodet ikke vil ha på tur. Det anbefales å lese pakningsvedlegget på alle legemidler man kjøper. 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+zimwalker Skrevet 8. april 2021 Del Skrevet 8. april 2021 informativ podcast om førstehjelp, redning, forberedelser osv. www.fjellforum.no/topic/52878-podcasts-om-jakt-fiske-friluftsliv/?do=findComment&comment=493478 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+Nils Einar Ljosland Skrevet 9. april 2021 Del Skrevet 9. april 2021 Mads Gilbert anbefaler i podcasten å stappe visse blødninger med gasbind, og legge trykkbandasje på. Vil det si gasbind pluss Coban? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+Nils Einar Ljosland Skrevet 9. april 2021 Del Skrevet 9. april 2021 Prebb skrev (På 29.6.2018 den 10.22): Jeg søkte raskt på aktivt kull og diare og ser at mange er skeptiske til effekten, men jeg har ingen erfaring eller dypere kunnskap om det. Kulltabletter har vært brukt mot diare med god effekt. Det er ikke vitenskapelig dokumentert, men er noe som har vært gjort ganske lenge. Imidlertid er ikke kulltabletter praktisk å ha med seg i et lite førstehjelp sett. De er veldig store, og du skal eventuelt ta ganske mange av dem. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Håkan S Skrevet 9. april 2021 Del Skrevet 9. april 2021 Finns det ingen som är läkare eller sjuksyster som kan komentera med sakkunskaper är allmäna tyckande och åsikter om allt möjligt här i tråden. Det jag har lärt mig att det är större risk att få infektion på sommaren än vintertid då jord innehåller mkt bekterier. Första förband i två storlekar brukar jag ha med på turer tex som ej har nämts så många gånger här samt att man går till läkare och tandläkare före längre turer på några veckor spec utomlands om ej landet man åker till har sjukvårds avtal med hemlandet. Jag bedömmer det som mycket större risk under tex cyckel träning bland trafik för allvarliga skador än under vistelse i naturen jag har bara med mig ett litet första förband och ögondroppar mot smuts i ögonen man kan få när bilar kör i grus-sand vid omkörning samt att tex risk för hjärtinfarkt är större vid hård träning och jag har pulsklocka som visar om man tex har infektion då pulsen blir högre och ej går ner lika fort som vanligt. Telefon har man ju med sig men den kan ju bli skadad vid en singel olycka så man ej kan ringa har därför med ett kraftigt läderfodral som tar en del stötar och skyddar display. Nu för någon vecka sedan var jag i Grövelsjön och fast jag kollat med lokalbor om täckning på det abonemang jag hade så försvann täckningen precis efter fått besked på en websida om att oväder var på gång,så en extra antenn kan vara bra att ha med om du har en telefon som det går att koppla in på. Om man är ute ofta i områden med dålig täckning bör man skaffa eller hyra en satelit mottagare för sms med möjlighet för väderprognoser samt att kunna sända nödsignaler på. Jag hade även med mig lysstavar som lyser ca 12h bra att sätta igång om man hör att tex skoter,helikopter eller mindre flygplan kan de se dig om du behöver hjälp och tex batteri är slut på telefon eller nödsändare,även bra att ha i bilen jag fick punktering på kvällen långt ue på landet helt mörkt hade det tex varit fel på elsystemet så ej varningsblinkers eller kupe belysning som jag tänder då och man tex ej har eller får fram varnings triangel snabbt,kan man tända(bryta av) staven.Det tar lång tid att plocka ur hela eller delar av packningen för att komma åt reservhjulet då är man utsatt och lite oförsiktig med uppmärksamheten på trafiken,Räddningsvästen kom ju på fort(jag har utbildningen arbete på väg för byggantreprenörer) Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.