+Memento mori Skrevet 27. mars 2018 Del Skrevet 27. mars 2018 Har brukt disse på flere turer i vinter, så skadene etter kaldt vær og vind oppi 22 m/s. Usikker på om jeg har vært borti de med spaden, når jeg skulle ha de ut, men da burde det vært merker etter spaden. Syns plasten virker veldig sprø i kulda. Skal tåle minus 50 i følge spec. Kjøpte de av helsport, og tenkte å ta de med inn på Camp villmark, og høre. Noen andre som har brukt disse? Sitter veldig fint i løs snø, så selve konseptet er veldig bra. Her har tauet gnaget seg inn i plasthullet Sprekt i plasten Sprekt i plasten. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Mareng Skrevet 27. mars 2018 Del Skrevet 27. mars 2018 (endret) Ja, jeg har brukt de på noen turer. 1. De sitter svært bra i snøen. 2. Vekten er fin! Ca. 50 gram. 3. Når man pakker de sammen, må man pakke ned en og en og ligge snorene mellom snøankrene, slik at de ikke surrer seg sammen. 4. Helsport patenten med å tre bardunen gjennom ringen, og så tre ankeret gjennom bardunen er tungvindt og bardunen glir ikke godt. Denne patenten gjør det også meget vanskelig å samle flere barduner i ett snøanker. Man fikser det elegant med å sette på en slik, eller noe tilsvarende, på hvert anker: 5. Ang. holdbarhet, jeg er helt enig, litt for dårlig. De virker sterke nok, men jeg har vert borti med spaden i snø omkring null grader og da sprakk den. Lett å fikse med litt plastlim og gaffateip. Jeg har laget meg to ekstra snøanker av fleksible skjærebrett fra Europris. Vekten er ca. det samme, men de blir MYE sterkere (har ikke prøvd i streng kulde enda). Koster 99kr for 4 skjærebrett som kan klippes til med en kraftig saks om man vil lage slikt selv. Holder til 8 snøanker i samme størrelsen. Oppsummert: - Holder svært bra i snøen, også i forhold til vekt og er svært enkle i bruk. - Takler fint flere barduner på hvert snøanker, men da er det en fordel å sette på en liten karabinkrok/s-krok eller lignende. - Tåler litt for lite, spesielt i svært hard snø kan jeg se for meg at man må være litt mer forsiktig, men de er lett å reparere mindre skader på. Endret 27. mars 2018 av Mareng Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+Memento mori Skrevet 27. mars 2018 Forfatter Del Skrevet 27. mars 2018 3 minutter siden, Mareng skrev: Helsport patenten med å tre bardunen gjennom ringen, og så tre ankeret gjennom bardunen er tungvindt og bardunen glir ikke godt. På Hilleberg Keron 3 GT, funker det fint, for der er det dobbelt bardun, og strammere i enden mot teltet. Da må det ikke gli i plastringen. Her er Hilleberg overlegen i sitt valg av løsning. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tessatroll Skrevet 27. mars 2018 Del Skrevet 27. mars 2018 Eg har ikkje forstått korleis desse kan tene på skapeleg vis mtp å få plassert dei skikkeleg. Desse er jo (trur eg) for dei gangane det er påkravd med god ankring umiddelbart, og langvarig bearbeiding av snø med dårleg hald, er vanskeleg/for tidkrevjande? Når ein då veit kor kritisk korrekt plassering/vinkel av ein slik remedie er, og at ein bør lage kanal for bardun/tråd/slynge eller whatever du har festa til snøankeret ditt for teltbardunering, kameratredning på bre eller liknande, så framstår det som underleg at ein har velt tre festepunkt på ankeret? Eit vindkast frå feil retning så er dei rykte opp? Eg lurer på koreis dette faktisk er tenkt? Kva behov skal eigentleg desse møte? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+Memento mori Skrevet 27. mars 2018 Forfatter Del Skrevet 27. mars 2018 6 minutter siden, Tessatroll skrev: framstår det som underleg at ein har velt tre festepunkt på ankeret? Eit vindkast frå feil retning så er dei rykte opp? Eg lurer på koreis dette faktisk er tenkt? Kva behov skal eigentleg desse møte? Jeg var som deg litt skeptisk til disse, men setter du di nok på skrå, dra de seg heller ned enn opp, er min erfaring. Men veldig viktig med spor til trådene, ellers er det vipps opp igjen... Tror grunnen til tre festepunkt, er for å fordele kreftene på et etter mitt skjønn, for tynt materiale. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Mareng Skrevet 27. mars 2018 Del Skrevet 27. mars 2018 (endret) @Tessatroll - da tror jeg du har misforstått hvordan disse fungerer. Etter du har satt disse ned i snøen, og sparket noe snø over som du trakker nedpå, så løsner de ikke uansett hvilke retning vinden skulle dra i bardunen Du skjønner det nok hvis du får prøvd en, for de kan se litt rare ut med en gang. Men jeg fikk ihverfall en liten «Aha!» etter å ha satt ned de par første ankrene mine. Det er ikke tre festepunkt slik det ser ut til, men to slynger som går gjennom tre hull i ankeret (ett hull er felles for de to slyngene), slik at uansett hvilke vinkelnde står i, blir draget jevnt fordelt over hele ankeret. Det er «selvjusterende». På bildet over ser der ut som 3 snorer, men i det øverste er det to snorer, så går de ut igjen i hvert sitt hul under - 2 løkker. Jævlig krøkkete forklart, sorry Men til å henge personer etter: aldri livet... Endret 27. mars 2018 av Mareng Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Mareng Skrevet 27. mars 2018 Del Skrevet 27. mars 2018 (endret) 29 minutter siden, Memento mori skrev: På Hilleberg Keron 3 GT, funker det fint, for der er det dobbelt bardun, og strammere i enden mot teltet. Da må det ikke gli i plastringen. Her er Hilleberg overlegen i sitt valg av løsning. Minuset med hillebergløsningen er at da mister man muligheten til å enkelt ha strikk på bardunene. Derfor synes jeg barduner med kun en strammer er overlegent (Hillebergbardun, hvor man fjerner ene strammeren og setter i en bit strikktau på den enden av bardunen). Og da er det en større fordel om bardunen kan gli fritt, og ikke fryse fast. Endret 27. mars 2018 av Mareng Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+Memento mori Skrevet 27. mars 2018 Forfatter Del Skrevet 27. mars 2018 Her ser du at de blir satt ned, viktig å holde igjen med beinet, når du strammer. 2 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tessatroll Skrevet 27. mars 2018 Del Skrevet 27. mars 2018 1 time siden, Mareng skrev: @Tessatroll - da tror jeg du har misforstått hvordan disse fungerer. Etter du har satt disse ned i snøen, og sparket noe snø over som du trakker nedpå, så løsner de ikke uansett hvilke retning vinden skulle dra i bardunen Du skjønner det nok hvis du får prøvd en, for de kan se litt rare ut med en gang. Men jeg fikk ihverfall en liten «Aha!» etter å ha satt ned de par første ankrene mine. Det er ikke tre festepunkt slik det ser ut til, men to slynger som går gjennom tre hull i ankeret (ett hull er felles for de to slyngene), slik at uansett hvilke vinkelnde står i, blir draget jevnt fordelt over hele ankeret. Det er «selvjusterende». På bildet over ser der ut som 3 snorer, men i det øverste er det to snorer, så går de ut igjen i hvert sitt hul under - 2 løkker. Jævlig krøkkete forklart, sorry Men til å henge personer etter: aldri livet... Nei eg tenkte ikkje at ein skal henge noko etter dette, men snakkar om prinsippet for snøanker, same kva formål: ein må ha ein "kanal" der lånene går, for å få draget/belastninga på rett stad. Om ein grev ned og snorene går loddrett opp og så blir dratt sidelengs langs bakken/snøen så får ein feil dragretning. Men heilt korrekt, eg har ikkje sett desse i bruk, berre tenkte umiddelbart at eg ikkje skjønte korleis ein tenkjer draretning. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Mareng Skrevet 27. mars 2018 Del Skrevet 27. mars 2018 Ahh, det var jeg som ikke skjønte helt Jeg gjør som på filmen jeg, sånn omtrent Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Terka Skrevet 27. mars 2018 Del Skrevet 27. mars 2018 Eg har noken MSR Snow Fluke (large) som eg brukar både til sikring (personer), hurtig forankring av telt, og som anker for pulk ved behov. Som @Tessatroll antagelig er inne på så har Snow Fluke 2 tau/vaier ut frå ankeret som ligg vertikalt over kvarandre i stadenfor 3 som er festa i yttersider og i topp slik Swiss Pirahna har. I tillegg så har forma på ankeret buen i motsatt retning, dvs bakover/bort fra vaier/tau, samt mulighet for ein del vandring i vaier som går i gjennom ankerplata som ei løkke. Dette gir mulighet for endring av vertikal og horisontal vinkel mellom vaier og ankerplate uten for mykje påvirkning av korleis plata låser. (Skal ikkje gå nærmere inn på forskjellene her no.) Fortsatt like viktig med rett vinkel på plata ift snø og kraftretning samt kanal til vaier på denne også. 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tessatroll Skrevet 27. mars 2018 Del Skrevet 27. mars 2018 2 minutter siden, Terka skrev: Eg har noken MSR Snow Fluke (large) som eg brukar både til sikring (personer), hurtig forankring av telt, og som anker for pulk ved behov. Som @Tessatroll antagelig er inne på så har Snow Fluke 2 tau/vaier ut frå ankeret som ligg vertikalt over kvarandre i stadenfor 3 som er festa i yttersider og i topp slik Swiss Pirahna har. I tillegg så har forma på ankeret buen i motsatt retning, dvs bakover/bort fra vaier/tau, samt mulighet for ein del vandring i vaier som går i gjennom ankerplata som ei løkke. Dette gir mulighet for endring av vertikal og horisontal vinkel mellom vaier og ankerplate uten for mykje påvirkning av korleis plata låser. (Skal ikkje gå nærmere inn på forskjellene her no.) Fortsatt like viktig med rett vinkel på plata ift snø og kraftretning samt kanal til vaier på denne også. Jepp. Har nokre vanlige snøanker eg og, og der er jo vaier plassert rett overfor kvarandre, så det er enkelt å lage "løpekanal" til dei. Det gjeld berre å finne rett vinkel på ankeret. Difor eg synes desse såg tungvindte ut. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+Memento mori Skrevet 27. mars 2018 Forfatter Del Skrevet 27. mars 2018 8 minutter siden, Terka skrev: MSR Snow Fluke (large) Disse veier vel 250 gram pr stk, swiss piranha veier 53 gram. Så å sammenligne noe som er 5 ganger så høy vekt blir vel litt feil. Disse må sammenlignes med vanlige snøplugger. Slik jeg oppfatter de, er det til løssnøforhold hvor det ikke er noe særlig hold i snøen - og ikke trengs så mye styrke. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+Espen Ørud Skrevet 27. mars 2018 Del Skrevet 27. mars 2018 Tips: Brøytestikke lagt ned på tvers gjennom 2-4 barduner der det stikkes spor i snøen til badunene og så strammes opp når brøytestikken er lag godt ned i stukket/gravd spor i snøen fungerer overraskende godt. Mvh Rema 1000 2 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tessatroll Skrevet 27. mars 2018 Del Skrevet 27. mars 2018 16 minutter siden, Espen Ørud skrev: Tips: Brøytestikke lagt ned på tvers gjennom 2-4 barduner der det stikkes spor i snøen til badunene og så strammes opp når brøytestikken er lag godt ned i stukket/gravd spor i snøen fungerer overraskende godt. Mvh Rema 1000 Det meste kan faktisk brukast til ankring, om ein berre plasserar det greit og lagar ein kanal/eit spor til line/bardun. Sjølv ei huve fylt med snø kan ankre godt. 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Mareng Skrevet 28. mars 2018 Del Skrevet 28. mars 2018 Man kan bruke hva man vil såklart, både brøytestikker, snøplugger, pakkposer, mv. Men nå gjaldt dette brukererfaringer for swiss piranha snøaker. Jeg har brukt de i steinhard snø, kram snø og løssnø. Disse såkalte «problemene» pga. 2 løkker som går gjennom snøankeret er mest opptenkte problemer (av dem som ikke har prøvd de i praksis?). De sitter som ett skudd og er enkel og rask å sette ned. Vi snakker tross alt om små greier på 50 gram folkens, man drar i snoren og kjenner om det sitter, så enkelt. Ett spadetak blir en stor nok grop til ankeret og tilhørende barduner, så stikker du den med og trakker tilbake snø over selve ankeret og barduenen og kjenner om det sitter. (De skal holde barduner, ikke folk). Etter å ha prøvd disse i praksis, kommer jeg ikke til å gå tilbake til snøplugger eller mine brøytestikker som jeg har brukt mye tid på å få perfekte. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Mareng Skrevet 28. mars 2018 Del Skrevet 28. mars 2018 8 timer siden, Espen Ørud skrev: Tips: Brøytestikke lagt ned på tvers gjennom 2-4 barduner der det stikkes spor i snøen til badunene og så strammes opp når brøytestikken er lag godt ned i stukket/gravd spor i snøen fungerer overraskende godt. Mvh Rema 1000 Helsport har vel ofte litt tettere med barduner på enkelte modeller, der denne løsningen vil fungere ypperlig ja. Kommer an på plassering av barduner. Leser du bruksanvisningen til eks. fjellreven Keb Endurance skal sidebardunene 90 grader ut, endebardunene rett ut fra endene, og hjørnebardunene 45 grader ut fra hjørnet (om du skjønner), for å få det mest mulig vindstabilt. Dette betyr ett anker/plugg per bardun. Hilleberg har også samme løsning på flere tunelltelt. (Jeg samler allikevel ofte de tre bardunene i enden i ett anker om det er greit vær.) Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tessatroll Skrevet 28. mars 2018 Del Skrevet 28. mars 2018 9 timer siden, Memento mori skrev: Disse veier vel 250 gram pr stk, swiss piranha veier 53 gram. Så å sammenligne noe som er 5 ganger så høy vekt blir vel litt feil. Disse må sammenlignes med vanlige snøplugger. Slik jeg oppfatter de, er det til løssnøforhold hvor det ikke er noe særlig hold i snøen - og ikke trengs så mye styrke. Er ikkje styrken me er ute etter, me diskuterar prinsippet for draretning og plassering, fordi eg synes løysinga med dei tre linene er snodig. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Mareng Skrevet 28. mars 2018 Del Skrevet 28. mars 2018 Kanskje du er vant med slike fra klarting/bruk på brè. Bardunen flytter ikke så veldig mye på seg. Jeg tror nok at grunnen til at det er tre festepunkt er fordi at dette er en tynn lett plastplate. Den hadde blitt lett bøyd/knekt ved belastning med bare to festepunkter. Nå får tauene støtte mot stor anleggsflate. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Humbug Skrevet 28. mars 2018 Del Skrevet 28. mars 2018 (endret) 9 timer siden, Tessatroll skrev: Det meste kan faktisk brukast til ankring, om ein berre plasserar det greit og lagar ein kanal/eit spor til line/bardun. Sjølv ei huve fylt med snø kan ankre godt. På en tur i Riktig Gamle Dager, da jeg var mindre enn jeg er nå, brukte vi plastposer. Om det var en god løsning var jeg for ung til å vurdere, men teltet sto hvertfall gjennom natta Forøvrig selger Dutch et snø/sandanker i titan som veier 27g/stykket. Jeg er fortsatt for ung til å vurdere om de er en god løsning https://dutchwaregear.com/product/ti-sand-snow-anchors/ Endret 28. mars 2018 av Humbug Alzheimers. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Terka Skrevet 28. mars 2018 Del Skrevet 28. mars 2018 10 timer siden, Memento mori skrev: Disse veier vel 250 gram pr stk, swiss piranha veier 53 gram. Så å sammenligne noe som er 5 ganger så høy vekt blir vel litt feil. Disse må sammenlignes med vanlige snøplugger. Slik jeg oppfatter de, er det til løssnøforhold hvor det ikke er noe særlig hold i snøen - og ikke trengs så mye styrke. Var kun prinsipp/design jeg tenkte på i denne sammenligningen, som supplement til Tessatroll sin kommentar. ☺ Mine Snow Flukes er kjøpt primært til andre formål en bardunering, men har også blitt brukt til det når de er med på pulktur. ☺ Har selv vurdert Swiss Piranha ankerne til telt, men er usikker på holdbarhet (nevnt innledningsvis i denne tråden) da jeg finlt klarer å herpe både snøplugger i aluminium og annet på tur. 😁 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Mareng Skrevet 28. mars 2018 Del Skrevet 28. mars 2018 Hvis jeg husker det, kan jeg gi en oppdatering på holdbarheten på disse: De kjennes mye sterkere ut i romtemperatur. Da kan man jo feste tauet som man vil. Men jeg tror at med to festepunkt, blir slik plast for mykt, da må man vel over på metall, og det blir en annen vekt. (For tynt metall blir muligens for skarpt for hender/hansker/telt/sekk). Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
+Memento mori Skrevet 28. mars 2018 Forfatter Del Skrevet 28. mars 2018 (endret) 1 time siden, Tessatroll skrev: løysinga med dei tre linene er snodig. Det er ikke tre liner, men fire som @Marengskriver, det er to tau og de går inn på siden og ut i mitten. De sitter ikke fast i ankeret men kan bevege seg helt fritt. Så du får ikke drag slik jeg tror du tenker. Skal se om jeg kan lage en filmsnutt i kveld. Baksiden Linene sklir i ankeret og utlinger, spesielt i vertikalplanet fungerer det 100% Endret 28. mars 2018 av Memento mori Rettet skrivefeil 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Thomas E Skrevet 28. mars 2018 Del Skrevet 28. mars 2018 52 minutes ago, Humbug said: Forøvrig selger Dutch et snø/sandanker i titan som veier 27g/stykket. Jeg er fortsatt for ung til å vurdere om de er en god løsning https://dutchwaregear.com/product/ti-sand-snow-anchors/ Jeg har noen lignende selv som var nye for sesongen: http://lawsonequipment.com/Hardgear/Sand-Snow-Anchor-p1127.html Har fungert ypperlig og vært overraskende sterke. Fungerer som tenkt med hullene som gjør at de fryser fast veldig kjapt. Har dog ikke fått testet i ordentlig løs snø. 2 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Mareng Skrevet 28. mars 2018 Del Skrevet 28. mars 2018 2 timer siden, Humbug skrev: På en tur i Riktig Gamle Dager, da jeg var mindre enn jeg er nå, brukte vi plastposer. Om det var en god løsning var jeg for ung til å vurdere, men teltet sto hvertfall gjennom natta Forøvrig selger Dutch et snø/sandanker i titan som veier 27g/stykket. Jeg er fortsatt for ung til å vurdere om de er en god løsning https://dutchwaregear.com/product/ti-sand-snow-anchors/ Lette og fine Og dyre. Men mye mindre enn disse fra helsport, kanskje ikke like gode i veldig løs og tørr snø hvor man trenger litt areal på ankeret? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.