Epletre Skrevet 13. februar 2018 Skrevet 13. februar 2018 (endret) Jeg ante med en gang, at høye temperaturer kanskje ikke er så greit for kjeler og panner i titanium, men finner fint lite informasjon om dette på nett. Så ble det til at det i en nettbutikk ble påpekt at man bør unngå å bruke multifuel ovn som skaper høye temperaturer sammen med titanium kjeler, så nå er jeg ekstra skeptisk. Ser der at det står "Bør ikke brukes på multifuel-brennere eller andre kokeapparater som avgir meget sterk varme." Leser på wikipedia at titanium har smeltepunt på ca 1600 grader C eller noe sånt. Tenker også at dimensjonering av kjeler og panner kan ha noe og si også for hvor sterk varme det vil kunne tåle. Hva skal jeg tro? Ideelt sett ville jeg ønske å bruke kjele og panne på både bål og multifuel brenner. Endret 13. februar 2018 av Epletre Siter
Kjell Iver Skrevet 13. februar 2018 Pålogget Skrevet 13. februar 2018 Epletre skrev (På 13.2.2018 den 9.07): Hva skal jeg tro? Ekspander Det spørs alltid på innholdet i kjelen eller pannen. Du kan alltids koke i en pappkopp, bare du har vann i den først.. Varmeledningsevnen i titanium er noe dårlig og det bulkes lett om man ikke er flink med varmereguleringen, så man må være veldig forsiktig å kun bruke det på glør eller svak varme. 1 Siter
+Krankman Skrevet 13. februar 2018 Skrevet 13. februar 2018 Kjapp googling viser at titan smelter ved 1600C, aluminium 660C og stål (avhengig av legering) 1370C. Så da er du tydeligvis best rustet mot varme med titan. Fungerer for folk flest med alu på multifuel også. Dette er nok å problematisere noe som ikke er et problem, som jo er veldig vanlig på internettet... Siter
Epletre Skrevet 13. februar 2018 Forfatter Skrevet 13. februar 2018 (endret) Tja, jeg kan nok forestille meg at dimmensjoneringen vil være avgjørende uten at jeg er noen vitenskapsmann. Likevel, jeg fant fint lite stoff om dette på youtube, så jeg kunne jo bare prøve og se hva som skjer. Endret 13. februar 2018 av Epletre Siter
+Espen Ørud Skrevet 13. februar 2018 Skrevet 13. februar 2018 Dette er så enkelt som det er for alle andre kjelelegeringer: Ikke sett kjelen på varmen uten noe i. Forholder man seg til det + har innsikt i småting som: 1. Uansett hva som skal smeltes/tines så lønner det seg å ha litt vann i bunn av kjelen først. 2. Om man stapper en kjele med snø kan du få en luftlomme under snøen slik at du ikke får kjøling. Unngåes enkelt ved at man kjenner til det og derfor a) ikke stapper, har vann i bunn først, c) rører i snøen med skje/øse/sleiv, d) en kombinasjon av disse ...så går det stort sett veldig veldig fint selv på Soto Muka som gjerne blåser ut 4600 aggressive Watt... 3 Siter
Jan Erik Hansen Skrevet 13. februar 2018 Skrevet 13. februar 2018 Ble mest nysgjerrig på hvilke nettbutikk som selger kjeler som ikke kan brukes på kokeapparat... 1 Siter
Thomas E Skrevet 14. februar 2018 Skrevet 14. februar 2018 Epletre skrev (På 13.2.2018 den 9.07): Ser der at det står "Bør ikke brukes på multifuel-brennere eller andre kokeapparater som avgir meget sterk varme." Ekspander Spør du meg er titan overlegent alt annet til vannkoking om du ser bort fra prisen. Det er lettere enn aluminium og stål, tåler "alt" og er helt ufarlig å få i seg. Jeg bruker det til lett matlaging også. Siter
+Grimner Skrevet 14. februar 2018 Skrevet 14. februar 2018 Det er kanskje det at titankjeler er ganske tynne i godset? Høres uansett en smule søkt ut, men nå kjenner jeg ikke til hva slags slags rakettmotorer som er tilgjengelige på markedet. Siter
+Espen Ørud Skrevet 14. februar 2018 Skrevet 14. februar 2018 Grimner skrev (På 14.2.2018 den 18.26): ...men nå kjenner jeg ikke til hva slags slags rakettmotorer som er tilgjengelige på markedet. Ekspander Når vi ikke har klart å brenne i stykker noe annet enn brenneren selv på kompis sin Soto Muka Stove så tror jeg det meste berger.... Vi har sluttet å bruke den fordi vi gjerne liker å ta en kaffepause i teltet, på isen eller ved elva, men med den så er jo kaffevannet ferdig før du får satt deg ned og halve poenget med kaffepause er borte 1 Siter
a_aa Skrevet 14. februar 2018 Skrevet 14. februar 2018 Thomas E skrev (På 14.2.2018 den 6.31): Det er lettere enn aluminium og stål Ekspander Titan (4,5 g/cm³) har 60% av tettheten stål (Jern har 7,8 g/cm³), mens Aluminium (2,7 g/cm³) har 60% av tettheten til titan igjen. Så aluminium er lettest i seg selv. Nå er titanlegeringer såpass mye sterkere enn aluminiumslegeringer at man likevel kan lage titanprodukter som er lettere enn aluminiumsprodukter, fordi man kan redusere tykkelser. Det er likevel ikke veldig store vektforskjeller - og etter mitt syn er ikke vektforskjellen verdt prisforskjellen. Jeg har likevel en titankjele, og den bruker jeg på kvistbrenneren min - der er det litt mer trøblete å justere/kontrollere effekten, men det høye smeltepunktet til titan gjør at jeg ikke er veldig bekymret (dog forsøker jeg uansett å unngå "tørrsteking av kinesisk titankjele" ). 1 Siter
nova Skrevet 14. februar 2018 Skrevet 14. februar 2018 a_aa skrev (På 14.2.2018 den 18.47): Nå er titanlegeringer såpass mye sterkere enn aluminiumslegeringer at man likevel kan lage titanprodukter som er lettere enn aluminiumsprodukter, fordi man kan redusere tykkelser. Ekspander Her tror jeg a.aa har et poeng. Jeg mistenker at det brukes legeringer som kan ha andre egenskaper en rent titan. Siter
Gjest Mareng Skrevet 14. februar 2018 Skrevet 14. februar 2018 Sammenligner du 1 liters titankopper med lokk som mange bruker til vannkoking, er de ikke lettere enn lette 1 liters kaffekjeler i aluminium. Siter
+Espen Ørud Skrevet 14. februar 2018 Skrevet 14. februar 2018 Mareng skrev (På 14.2.2018 den 19.12): Sammenligner du 1 liters titankopper med lokk som mange bruker til vannkoking, er de ikke lettere enn lette 1 liters kaffekjeler i aluminium. Ekspander Eagle sin nye 1,4 liters kaffekjele på 187g (før du spikker gummien av håndtaket) i anodisert aluminium begynner å nærme seg de lette titankjelene med stormskritt ja. Den koster vel så vidt over 200 kroner også... (Vet ikke hvor mye Mackenzie sin som er "helt lik" veier, men antakelig et par gram mer siden den koster under 200-lappen. ) Siter
Bjørn J Skrevet 14. februar 2018 Skrevet 14. februar 2018 Espen Ørud skrev (På 14.2.2018 den 19.38): Eagle sin nye 1,4 liters kaffekjele på 187g (før du spikker gummien av hådntaket) i anodisert aluminium begynner å nærme seg de lette titankjelene med stormskritt ja. Den koster vel så vidt over 200 kroner også... Ekspander På ebay fant jeg en 1 liters titan kaffekjele med lokk, vekt 145 g. Koster 1000.- + mva og fortolling. Biltema sin 1 liters HA-aluminium kaffekjele med lokk veier 156 g. Pris kr 129.- Men titankaffekjele høres jo sååå mye kulere ut 1 Siter
+Espen Ørud Skrevet 14. februar 2018 Skrevet 14. februar 2018 Bjørn J skrev (På 14.2.2018 den 19.56): Men titankaffekjele høres jo sååå mye kulere ut Ekspander Så klart! Men så veier kjelen jeg koker kaffe i på tur 70 gram også. Da blir de jo blytunge de der.... Men jeg synes der det monner mest på vekt er de litt store kjelene jeg har med på tur som er 1,8 og 2,6 liter og sånn. Der skal det litt til at du får noe som matcher vekta til titankjelene og tåler det samme. Men noen steder må jeg jo ta igjen for dunallergien som gjør at jeg stort sett har kiloen tyngre sovepose enn nødvendig.... Siter
Thomas E Skrevet 15. februar 2018 Skrevet 15. februar 2018 Mareng skrev (På 14.2.2018 den 19.12): Sammenligner du 1 liters titankopper med lokk som mange bruker til vannkoking, er de ikke lettere enn lette 1 liters kaffekjeler i aluminium. Ekspander Tja, de er nå lettere sammenlignet med styrke(eller hva du skal kalle det). Jeg bruker enten en på 850 ml, som veier 90 gram med lokk eller 550ml-eren som veier 62 gram med lokk. Bjørn J skrev (På 14.2.2018 den 19.56): På ebay fant jeg en 1 liters titan kaffekjele med lokk, vekt 145 g. Koster 1000.- + mva og fortolling. Biltema sin 1 liters HA-aluminium kaffekjele med lokk veier 156 g. Pris kr 129.- Men titankaffekjele høres jo sååå mye kulere ut Ekspander Hehe Jeg synes nesten aluminium høres kulere ut. Den kuleste i klassen blir vel kanskje den som koker vann i en karbon-kjele Hinsides pris du fant på den kjelen forresten. Ingen av de jeg har kjøpt har vært over moms-grensa, men nå klarer jeg meg med langt under 1 liter da. Siter
+Krankman Skrevet 15. februar 2018 Skrevet 15. februar 2018 Titan er kult ja. Jeg har skikkelig lyst på denne her som jeg allerede har lillebroren til, men tar meg ikke råd. Ennå... https://www.msrgear.com/ie/cookware/titanium/big-titan-kettle Siter
Truant76 Skrevet 15. februar 2018 Skrevet 15. februar 2018 Skal man følge "internett-rådet" for Titan slik jeg leser det her burde man vel gå over til kjeler av wolfram/tungsten som har smeltepunkt på rundt 3422 celcius Siter
Epletre Skrevet 16. februar 2018 Forfatter Skrevet 16. februar 2018 (endret) Nå som jeg har skaffet meg en Soto Muka Stove (jeg likte designet), men er usikker på om den er for varm eller ei (må teste ut en gang), så har jeg lurt på om kanskje denne dingsen under her kunne brukes sammen, for å bedre kontrollere varmen litt (for koking/steking på svak varme). En 14 cm Ø plate i stål (og kanskje noe annet?) for induksjonskomfyrer tror jeg dette er. Er usikker, men tenker at denne kunne muligens roe varmen litt, samt kanskje holder litt på vamen også videre mistenker jeg. https://bakerenogkokken.no/gryter-og-panner/diverse-kokekar/frabosk-induksjonsplate-14-cm/ Relativt dyr og tung antagelig, men jeg er bare nysgjerrig på om noe likt kunne være brukbart. Jeg ser for meg at jeg kunne file tre runde hakk rundt kanten for at denne smekker på plass på Soto Muka brenneren. De tre metallstengene på brenneren er ikke horisontale, men har et svakt fall innover, slik at en flat panne med større diameter har kontaktpunkt kun ved tre punkt og vil således ikke ligge flatt på metallstengene på toppen av kokeapparatet. Iflg. Amazon.co.uk så er tykkelsen 3mm. Jeg liker tanken at denne plata skal holde på varmen videre, selvfølgelig jeg vil tro at den holder seg ikke like varm ute som inne i romtemperatur på kjøkkenet. Vekt: 8.8 ounces, dvs ca 250g (ikke så verst) En liknende sak er å finne her nedenfor, men den er enda større: https://www.amazon.com/VonShef-Stainless-Induction-Diffuser-Available/dp/B076X48NH8 Endret 16. februar 2018 av Epletre Siter
Jan Erik Hansen Skrevet 16. februar 2018 Skrevet 16. februar 2018 Hvorfor ikke holde ting enkelt: Fyll en kjele med vann (alu, stål eller titan), fyr opp brenneren, sett kjelen på brenneren, vent til vannet bobler, ha i kaffe. Så lenge det ikke tørrkoker er det ikke så nøye hva slags kjele eller brenner som brukes. 7 1 Siter
+tshansen Skrevet 16. februar 2018 Skrevet 16. februar 2018 Jan Erik Hansen skrev (På 16.2.2018 den 10.54): Så lenge det ikke tørrkoker er det ikke så nøye hva slags kjele eller brenner som brukes. Ekspander Hvordan kan du tillate deg å si noe slikt Fysj og fy for et snakk... Du ligger farlig an til en god dose buksevann! 1 Siter
Epletre Skrevet 16. februar 2018 Forfatter Skrevet 16. februar 2018 (endret) Jeg skal gå og koke suppe og greier en dag når jeg får testet Soto kokeapparatet mitt, da finner jeg ut om dette er noe som blir vanskelig for meg med tanke på varmen, eller ei. Endret 16. februar 2018 av Epletre Siter
Jan Erik Hansen Skrevet 16. februar 2018 Skrevet 16. februar 2018 Beste måten å lære på er å prøve. Fyr opp brenneren på trappa og kok i vei Titan og aluminium takler en runde på bålet. Titan tåler mye varme. Og titan avkjøles raskt. 1 Siter
Kjell Iver Skrevet 16. februar 2018 Pålogget Skrevet 16. februar 2018 Jan Erik Hansen skrev (På 16.2.2018 den 11.11): Og titan avkjøles raskt. Ekspander Det er kanskje dette som er litt av utfordringen med titan. Den leder varme så dårlig og holder ikke på varmen. Så om man har en titanstekepanne og en pocketrocket vil ikke varmen fordeles godt i pannen - varmen blir konsentrert på blåseflammen i midten. Siter
Jan Erik Hansen Skrevet 16. februar 2018 Skrevet 16. februar 2018 Kjell Iver skrev (På 16.2.2018 den 11.19): Det er kanskje dette som er litt av utfordringen med titan. Den leder varme så dårlig og holder ikke på varmen. Så om man har en titanstekepanne og en pocketrocket vil ikke varmen fordeles godt i pannen - varmen blir konsentrert på blåseflammen i midten. Ekspander Krever litt tilvenning ja, og passer dårlig til stekepanner. Ser det godt på sporken at varmen konsentreres og ikke spres videre ned i skaftet. Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.