Gå til innhold
  • Bli medlem

Exped Winterlite - en liten obs/advarsel ift dette liggeunderlaget


Terka

Anbefalte innlegg

57 minutter siden, JanRH skrev:

Stillestående luft isolerer. Det er ikke isolasjonen i seg selv som gjør at et underlaget holder på varmen, men den stillestående luften i isolasjonsmaterialet. Et tett ytterstoff blir som en vindsperre i et hus, dvs evner å holde på denne varme luften. Jo tykkere isolasjonslaget er, jo mer isolasjon og varme får du.

Nett dette med at stilleståande luft er jo poenget med isolasjonen. Isolasjon hindrar/reduserar sirkulasjonen som oppstår når ein har ulik grad av oppvarming i underlaget. Så den isolasjonen som best fiksar kombinasjonen "plass til luft men held den stilleståande" vinn. Enkelt sagt. Evt må ein ha anna isolasjon på toppen som gjer at ein ikkje merkjer sirkulasjonen mot kroppen. 

Dette harmonerar jo vel godt med Terka si oppleving. Han og kidsa søv uroleg. Det vil ytterlegare bidra til sirkulasjon. 

I tillegg kjem ekspansjon eller krymping av luftvolumet ved temperaturendring. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

@Terka, beklager at jeg virket skarp, det var ikke sånn ment, men du tar det fint ;)

Jeg håper at exped har rett, og at jeg ikke vil legge merke til kalde armer (og hæler). Da blir jeg oppriktig svært skuffet over liggeunderlaget :(

Og da er det thermarest xtherm max i str regular som blir neste alternativ for meg, tror jeg...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, Tessatroll skrev:

Evt må ein ha anna isolasjon på toppen som gjer at ein ikkje merkjer sirkulasjonen mot kroppen.

Eller annen isolasjon under, som reduserer nedkjølingen nederst i det oppblåsbare underlaget. Med nok luft i underlaget blir sluttresultatet det samme.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her må jeg nok ut og teste til vinteren. Det er flere som ikke er enkle å overbevise, men her har vi ekstrem mange variabler som gjør at ingen vil oppleve dette likt. 


Hva som egnes til hva kommer an på så mye mer. Jeg har noe netter i -15 til -25 grader inne i teltet. Jeg har en stor/tung/voluminøs/syntestisk sovepose som produsenten mener skal duge ned mot -32. Jeg hadde tidligere en annen løsning med 3-sesongspose + fleece-liner, men kan ikke huske å ha hatt kaldere enn -15 i teltet med den løsningen.

Uansett om jeg har sovet på dobbelt, enkelt eller trippelt underlag så har jeg ikke frosset. Selv ikke når jeg har hatt deler av kroppen på kun det tynne skumunderlaget om jeg har ramlet av Exped Synmat 7. Fordi soveposen er såpass "overdimensjonert" så tror jeg ikke jeg hadde blitt kald på armer eller lignende med WL. 

Jeg har hatt med dobbel løsning av mye flere grunner enn faren for å fryse nedenfra. Om jeg er alene bruker jeg gjerne et tynt skumunderlag som jeg likevel bruker inne i fjellduken på isen når vi fisker. Om vi er 3 eller flere som skal i teltet så bruker vi samme type, men da ett som er klippet til og passer hele teltbunnen. Men til vinteren tror jeg jeg skal ofre meg på forsøkets alter og forsøke å sove på forskjellige single underlag for å se om det spiller noen særlig rolle. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bra innspill @Espen Ørud! 👍

Har selv sovet på mye rart etterhvert, og noe av det jeg vurderer på underlag nå er: praktisk isolasjonsevne vs oppgitt R-verdi, volum sammenpakket, vekt, tykkelse/evne til å gjevne ut ujevnheter i grunnen, slitestyrke/holdbarhet, konsekvens av hull/rift, etc. etc.

En annen ting  (min erfaring/synsing) er at dun-soveposer komprimeres mye mer nedover av kroppsvekten enn syntetiske poser og dermed er mer sårbare for kulde nedenfra/avhengig av bedre isolasjon i liggeunderlaget. 

Endret av Terka
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Turlyst
8 minutter siden, Terka skrev:

En annen ting  (min erfaring/synsing) er at dun-soveposer komprimeres mye mer nedover av kroppsvekten enn syntetiske poser og dermed er mer sårbare for kulde nedenfra/avhengig av bedre isolasjon i liggeunderlaget. 

Godt poeng. Det var derfor Helsport en periode kombinerte fiber og dun i sine poser, dvs. fiber i bunndelen og dun i øvre del.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

55 minutter siden, Terka skrev:

Bra innspil @Espen Ørudn annen ting  (min erfaring/synsing) er at dun-soveposer komprimeres mye mer nedover av kroppsvekten enn syntetiske poser og dermed er mer sårbare for kulde nedenfra/avhengig av bedre isolasjon i liggeunderlaget. 

Nett det er grunnen til at eg likar best toposesystem, og helst med syntetisk yst. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis man først skal spare på isolasjonsmasse, så gir det nok minst ulemper i et liggeunderlag.

Når et horisontalt luftlag har en varmekilde nederst og et varmesluk (kulde) øverst, vil det settes opp en sirkulasjon av oppvarmet luft som stiger opp fra den varme bunnen og avkjølt luft som synker ned fra den kjølige toppen - denne sirkulasjonen gir effektiv transport av varme bort fra varmekilden (tenk et flatt hustak uten isolasjon mellom innertak og yttertak). Nesten det samme (litt mer indirekte) vil skje dersom man har varmekilde og varmesluk på hver side av et vertikalt luftlag (tenk en husvegg uten isolasjonsmateriale mellom innervegg og yttervegg). I begge disse tilfellene gir isolasjonsmasse, som "låser fast" luften, stor effekt.

Men når man har et horisontalt luftlag som har en varmekilde øverst og et varmesluk (kulde) nederst, vil jo ikke oppvarmet luft stige fra bunn til topp - den er jo allerede på topp når den mottar varmen og temperaturen stiger. Luftsirkulasjon pga temperaturforskjell blir da mye mindre, i merkbar grad låses luften av seg selv. Forsatt vil selvsagt mekanisk påvirkning (feks en urolig kropp) generere bevegelser i luften som øker varmetransporten, det samme kan andre avvik fra horisontalen gi. Effekten av en isolasjonsmasse vil slett ikke være borte i en slik kontekst, men uansett bli mindre enn om den blir plassert over eller på siden av kroppen.

Moralen er: Har du begrenset med isolasjonsmasse, plasser den over og på siden av kroppen, og grei deg med god og høy luftspalte på undersiden.

Trur eg :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nope! Men savna mer isolasjon i liggeunderlaget. Eller et Bamse Extreme til å ha mellom sovepose og det oppblåsbare, noe som ikke var et alternativ den natta. 😊

Edit: Problemer er når man begynner å bli kald på for store flater så hjelper det omtrent ikke hvor god isolasjon man har andre steder. Kulden sprer seg i kroppen uansett.

Endret av Terka
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg opplever dette veldig enkelt. Er ikke liggeunderlaget bra nok, blir alt annet bare tull. Termidynaikk eller ei. 

Men Forsvarets fiberposer på 4,5 kg er ikke veldig kresen på hva du har av underlag. Til å med feltseng/ trampoline i kuldegrader går helt fint. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 timer siden, Terka skrev:

Ja og nja @a_aa, har nesten fryst ræva av meg jeg på et 6,3 cm tykt oppblåsbart liggeunderlag og fibersovepose på høsten. Kulden kom fra undersiden, og det var etterhvert bare å stå opp for å holde varmen.

Hvilket underlag var det? Xtherm?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

31 minutes ago, Anund Wigen said:

Hvilket underlag var det? Xtherm?

XLite. Xtherm opplever jeg som en god del  mer isolerende, men hadde ikke tilgang på det da.

Settingen, temperatur, sliten/tynn sovepose osv. Alle faktorene var nok med på å gjøre at jeg frøs den natta. Men merka godt at jeg var kald på nedsiden. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har et Winterlite og jeg gleder meg til å teste det til vinteren. Exped har jeg hatt litt ymse erfaringer med tidligere.

Det som ikke har vært nevnt her er temperaturen på snøen, som jo kan variere veldig. Er det - 3° og sol på dagtid kan jo snøen være rundt null når man setter opp teltet. På natta kan det da bli minus 15-20°, uten at det betyr at snøen/underlaget inni teltet har samme temperatur. Det vil vel helst bli noe varmere enn dagstemperaturen..

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...

Noen som har erfaringer med Winterlite (og ryggsoving) å dele hittil i sesongen?


Jeg kom også på en smart ting for de som har Expedunderlag og chair kit eller mat-cover, og vil kombinere dette med ett skumunderlag. Legg skumunderlaget inne chair kittet, så får du det hele fint på plass :)  Det er jo sikkert så opplagt, at jeg antar de fleste har kommet på dette lenge før meg :lol: 

 

Endret av Mareng
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.