Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet
6 minutter siden, Miamaria skrev:

Som det står i artikkelen, antar jeg: "– Vakthavende overbefal i brannvesenet har bestemt at all bålbrenning er forbudt fra nå av og inntil annet blir bestemt. Forbudet gjelder både i utmark og på egen eiendom, skriver politiet i Østfold på Twitter lørdag."
Kommuner har kanskje ikke folk på jobb i helgen som oppdaterer nettsiden?

Så ikke den artikkelen før nå. Men takk. Da vet jeg det. Hadde jeg blitt ute i skogen hele helgen hadde jeg ikke visst om dette og hadde dermed blitt skyldig i lovbrudd. Det vil jeg jo helst ikke.

 

Annonse
Skrevet (endret)
På 21.4.2017 den 22.43, Twistar skrev:

Om du lager en skogbrann spiller det fint liten rolle om det er med bål eller gassbrenner... 

En av Norges største skogbranner, brannen i Melsheia, Sandnes kommune,  i 1970 startet på grunn av en primus / gassbrenner som veltet. 

Jeg har alltid fyrt bål, hvor og når det måtte passe meg, men selvfølgelig bruker jeg hodet før jeg bruker fyrstikkene. Bare en gang fikk jeg besøk av brannvesenet og da bare fordi jeg brant opp noe løv og rusk i hagen. (Sikkert en sur nabo som hadde ringt.)

Vi har hatt flere lyng og gressbranner i våre populære turområder de siste årene og det blir sikkert flere. I hvert fall med den nye loven. Den gamle loven ble, av folk flest, oppfattet som "i skog og mark" og dette hadde nok en preventiv virkning. Nå er området med bålforbud utvidet betraktelig, men når man overlater til hver enkelt å avgjøre brannfaren så åpner dette for ganske mange rare vurderinger fra ganske mange forskjellige mennesker. Dette kan bli interessant.

"Det er ikke tur uten at det lukter røyk av klærne når du kommer hjem."

Bizarro-11-10-13-WEB.jpg

Endret av REs
Skrevet

Jeg tror nå at uansett hvordan loven er skrevet så vil folk som er her og her mye ute i villmarka på forskjellig vis tenne bål. Så om det totalt forbud men forholdene ikke er farlige så vil jeg tenne bål. I verstefall så får jeg gå en bot da.

  • 2 uker senere...
Skrevet
På 4.5.2017 den 18.46, Hege P. skrev:

TV2.no: Slik lager du kaffebål, uten å lage brann.
En liten kvistbrenner plassert med omtanke er enda tryggere, mener nå jeg. :)

Denne artikkelen fra TV2 starter med et utsagn som sier at:

"I mange år har det vært forbudt å lage bål mellom 15. april og 15. september." og artikkelen er skrevet som om loven er blitt mildere. Det er det motsatte som har skjedd. 

Tidligere var det forbudt å lage bål i SKOGMARK mellom 15. april og 15. september. Nå er loven utvidet til å gjelde over alt. 

Men dette har vi diskutert før og jeg trenger ikke å gjenta mine bekymringer rundt denne nye loven. 

  • Liker 1
Skrevet (endret)

Liker å gå rett til kilden. Fra Forskriften §3Generelle krav til aktsomhet

Enhver plikter å vise aktsomhet ved gjennomføring av aktivitet som kan føre til brann.

Det er forbudt å gjøre opp ild eller behandle brannfarlige gjenstander utendørs under slike forhold eller på en slik måte at det kan føre til brann. Oppgjort ild må ikke forlates før den er fullstendig slokket.

Det er i tidsrommet 15. april til 15. september forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen. Kommunestyret selv kan gjennom lokal forskrift fravike dette forbudet dersom lokale forhold tilsier det. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.

Hvis brannfaren er spesielt stor utover tidsrommet nevnt i tredje ledd, kan kommunen innføre forbud mot å gjøre opp ild eller behandle brannfarlige gjenstander utendørs i bestemte områder. Forbudet kan vedtas som forskrift uten forhåndsvarsling og kunngjøring etter forvaltningsloven § 37 andre ledd og § 38 første ledd bokstav c). Kommunen skal sørge for å gjøre forbudet alminnelig kjent på stedet det gjelder. (min utheving)

 Fra Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap sin veilder til forskriften:

"Med "åpenbart ikke medføre brann" menes f.eks. at det ligger snø på bakken, eller at det har vært mye nedbør over lang tid. Ved usikkerhet bør man ta kontakt med brann- og redningsvesenet." og  "Det er kun kommunestyret som kan gi lokal forskrift om å fravike det generelle forbudet om å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark. Dette kan altså ikke delegeres til brannsjefen, men han kan fastsette forskrift etter siste ledd (ved spesiell stor brannfare) dersom han har fått delegert myndighet."

---

Slik jeg leser dette, åpner det for skjønn i forskriftens tredje ledd, men ifølge direktoratets veileder må man "skjønne" dette meget forsiktig. Når det skal være "åpenbart" at det ikke kan medføre brann, skal det være veldig høy grad av sikkerhet for at brann ikke kan oppstå

Men da gjør jeg som før da. Brenner bål på tur på trygge steder der jeg kan sørge for at det ikke på noen måte er noe nær bålet som kan antennes av flammer, gnister eller glør. Hvis noen begynner å gnage, sier jeg at det ut fra mitt skjønn er åpenbart at dette bålet ikke kan medføre brann. Så får jeg heller bli hanket inn hvis noen med myndighet for det mener jeg har skjønt det feil :)

Endret av TerjeH
  • Liker 4
Skrevet

Interessant utheving, den har jeg ikke lagt merke til før. Hvis jeg ikke finner det på kommunens hjemmeside en gang så er kommunen neppe innafor. (Har sågar opplevd å ringe en kommune og spørre, men de visste ikke selv. Da er det i hvert fall ikke alminnelig kjent, og det burde holde.) Praktisk, takk.

Skrevet
1 time siden, Miamaria skrev:

Interessant utheving, den har jeg ikke lagt merke til før.

Det med utheving, gjelder kun et såkalt "Totalforbud" og skal varsles i media. Endringenen i lovverket er en lempning av regelverket om det kan benyttes bl.a. "åpen varme", selv om områdebegrensingen er fjernet. Det tidligere feiltolkede ordet Skogsmark, kommer fra Skogbruksloven. Og den definerte skogsmark, som drivverdig skog.

Men vær obs på, at det forbudet kan innføres på "kort" varsel!" Ofte gjelder det fra samme dag det varsles. Kos deg med bål, hvis forholdene tilsier at det er forsvarlig. :)

  • Liker 3
Skrevet

Dette har vært oppe til debatt i min turgruppe med jevne mellomrom, og vi er kanskje av dem som tar oss litt "til rette" når forholdene tillater det. Vi ble faktisk oppsøkt av en fra Statens Naturoppsyn når vi fisket i Nedre Roasten i Røavassdraget i Femundsmarka når vi fyrte et veldig lite kaffebål, i forbudstiden. Det var en kar som var veldig glad i å prate, og hadde en del negativt å si om Lars Monsen og måten han oppfører seg på. Hvis hukommelsen er korrekt hadde han vært tilstede da Monsen og co. var der i forbindelse med innspilling av Ingen Grenser. Bålet vårt, derimot, var han veldig fornøyd med at vi hadde fyrt opp i en god gammel etablert bålplass, fikk ikke engang tilsnakk for å fyre i det forbudte tidsrommet... tenke seg til. Hyggelig fyr må jeg si.

Er det noen som kjenner til statistikk på årsak til skogbranner? Grunnen til at jeg spør er at etter flere år med turer har jeg inntrykk av at det er heller sjelden vante turfolk er årsak til slike branner, for meg framstår det som om flesteparten er startet av uvettig bruk av engangsgriller ol. av folk som ikke tilbringer mye tid i skog og mark.

Kan også avslutningsvis nevne at vi for kort tid siden hadde et brannkurs på jobben der jeg spurte en brannmann om hva han tenkte om de nye reglene; Hårreisende svarte han, de gamle reglene var mye bedre. Ble dessverre ikke tid til mer prat av den sorten da kurset i hovedsak handlet om transport av farlige kjemikalier. 

  • Liker 2
Skrevet

Vel , jeg har ikke tilgang til statistikker selv om de helt sikkert finnes. Men her i distriktet er det i allefall ikke denne kategorien som har startet de brannene som har havnet i media. Den siste oppe ved Dalsnuten var unger som lekte med lighter og kinaputter. Den store på Dalesiden av Byfjorden for ett par år siden var en røyk som ble kastet i knusktørr lyng. En annen som startet en stor brann for mange år siden var ett kokeapparat uten tilsyn som veltet og laget brann. Jeg tror rett og slett at kaffebålet er under representerert i denne statistikken.

  • Liker 1
Skrevet
14 timer siden, Hege P. skrev:

Det skulle ikke undre meg om en del skogbranner oppstår etter at folket har forlatt bålplassen. Dårlig slukking, uheldig underlag m.m.

Dette er et veldig godt poeng, har selv vært med å fyre bål til etter det ble mørkt, lot det brenne ned før vi gikk i teltet, så var det faktisk bare å legge kvist og litt tørt gress på når vi stod opp og blåse forsiktig...så var det full fyr igjen. Glør kan holde mye mye lenger enn man ofte tror.

 

Et annet tips er, hvis man oppholder seg over flere dager på samme plass slik vi har en tendens til, å ta noen "bøtter" med vann og fukte bakken rundt bålet for det tørker opp der også. Pleier å helle vann minst 1/2 meter ut fra steinsirkelen.

Den verste episoden jeg har vært med på der underlaget var uheldig var når vi la stein i en gjennomvåt mose/gress flate. Da bygget det seg opp trykk under bålet pga damp som ikke slapp ut. Bålet eksploderte til slutt og kastet stein i alle retninger. Endte opp med store hull i flere av Jervendukene våre...men ikke en skramme på noen av oss. Englevakt var konklusjonen vår.

  • Liker 1
Skrevet (endret)

Har tatt i bruk en dingseboms som hører til et trangia-sett. Her fyrte jeg i en knusktørr bjørkeskog. Avgir veldig lite gnister.

 

IMG_20170507_202308.jpg

Endret av sovelenge
  • Liker 1
Skrevet
1 time siden, sovelenge skrev:

dingseboms som hører til et trangia-sett

Tipper dingsebomsen er laget av aluminium? Da bør du ha i bakhodet at bålet ditt ikke bør bli for stort, hvis ikke risikerer du at Trangia-settet ditt må leve med en halvsmeltet del ... Aluminium tåler bålflammer fint så lenge de blir kjølt av vann (feks vann en kaffekjel), men du havner fort opp mot smeltepunktet dersom det ikke er noen vannkjøling der. Et tips er å se om du i stedet finner noen kvistbrennere i stål (eller langt dyrere titan) som du liker - da trenger du ikke å tenke på eventuell smelting. :thumbsup:

  • Liker 2
Skrevet (endret)
34 minutes ago, a_aa said:

Tipper dingsebomsen er laget av aluminium? Da bør du ha i bakhodet at bålet ditt ikke bør bli for stort, hvis ikke risikerer du at Trangia-settet ditt må leve med en halvsmeltet del ... Aluminium tåler bålflammer fint så lenge de blir kjølt av vann (feks vann en kaffekjel), men du havner fort opp mot smeltepunktet dersom det ikke er noen vannkjøling der. Et tips er å se om du i stedet finner noen kvistbrennere i stål (eller langt dyrere titan) som du liker - da trenger du ikke å tenke på eventuell smelting. :thumbsup:

Skal ikke si sikkert hva den er laget av. Det virker som samme materiale som resten av trangia kjelene. Såvidt jeg husker så er det meningen at en spritbrenner skal sitte inn der.

Den har ikke smeltet ennå hvertfall, men jeg skal ha det i bakhodet :)

Bålet blir forsåvidt ikke større enn på bildet, grense for hvor mange kvister jeg kan legge inni.

Har også kikket litt på kvistbrennere på nettet, men er ikke helt fornøyd med vekten av de. Dingsebomsen veier 91 g, og det er innafor vektmessig.

 

Endret av sovelenge
Skrevet

Dersom du ikke trenger den til noe annet, så fyr i vei. 

Dersom du trenger den til bruken den faktisk er tenkt til så hadde jeg latt det være. Aluminium rett på bål uten nedkjøling... vel.... sett en tom brusboks på bålet en stund, ved siden av en med vann i så ser du hvorfor det funker å koke vann i alukjeler gang etter gang, mens alukjele som woodstove ikke er like god idè...

 

  • Liker 3
Skrevet

Ja tror jeg støtter meg til empirien i dette tilfellet, har den ikke smeltet de siste 10 gangene så kommer den nok ikke til å smelte de neste gangene heller hehe ;)

  • Liker 1
Skrevet

@sovelenge: Alltid moro å se at folk vil finne ut av ting selv, i hvert fall når det uansett er trygt for liv og helse :) Håper du holder tellingen i eksperimentet, og kan ta deg tid til å skrive en liten rapport om hvor mange fyringer du greide før den måtte erstattes - artig å vite sånt :thumbsup:

  • Liker 1
Skrevet (endret)
7 hours ago, a_aa said:

@sovelenge: Alltid moro å se at folk vil finne ut av ting selv, i hvert fall når det uansett er trygt for liv og helse :) Håper du holder tellingen i eksperimentet, og kan ta deg tid til å skrive en liten rapport om hvor mange fyringer du greide før den måtte erstattes - artig å vite sånt :thumbsup:

Ja hehe, nå fant jeg faktisk denne etter litt leting https://www.bikester.no/vargo-hexagon-vedovn-campingovn-gra-svart-246963.html

Var ikke så dum egentlig, sammenleggbar er en fordel. Kanskje det blir ny kvistbrenner likevel ;)

Endret av sovelenge
Skrevet

Brukte kvistbrenneren i dag, jeg. Nå er jeg på rømmen. Neida, men det er viktig å huske at selv en kvistbrenner kan sende ut grister til knusktørr mark. Akkurat der er en primus tryggere. Den sender ikke ut gnister. Men den kan velte. ;)

  • Liker 2
Skrevet
27 minutter siden, Hege P. skrev:

Brukte kvistbrenneren i dag, jeg. Nå er jeg på rømmen. Neida, men det er viktig å huske at selv en kvistbrenner kan sende ut grister til knusktørr mark. Akkurat der er en primus tryggere. Den sender ikke ut gnister. Men den kan velte. ;)

Hvilken kvistbrenner har du? Har en kamerat som har den minste Solo Stove som vi fyrte med i ca. 2 uker i fjor, og har fått testet min egen Solo Stove Titan (mellomstor) 2 ganger i år, men kan ikke se at det kommer gnister av dem i det heletatt. Det blafrer godt i flammene i toppen, men nede i forbrenningskammeret later det til å være "vindstille". Det negative med Solo er at de ikke er sammenleggbare, men de har vært smarte nok til å påse at brenneren får plass oppi 1.8L kjelen som jeg kjøpte til min, tror det samme gjelder den lille varianten. Ville valgt den lille om jeg ikke hadde med fruen på hver tur.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.