Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Her følger en brukertest av Tommetrix blikkboksovn, produsert av @Tom42. Innledning, utpakking, montasje og vekt kan sees i denne tråden. 

Vinterferien er over oss, og endelig har man litt tid til egne sysler. En tur ut i svigerfars vedbod gir et godt fange med tørr småkvist. Utegrillen er et godt sted å prøve stasen. Lekende unger er gode som smaksdommere etter endt dyst. 

Her er ovnen klar til dyst. Jeg er litt usikker på om veden skal mates fra en eller to sider, etterhvert mater jeg mest fra kortsiden der den største åpningen er. 

IMG_2202.thumb.JPG.6758f4a23288941774a48fda5da43c9c.JPG

IMG_2203.thumb.JPG.fa669372835d650ff8425ff24189f30b.JPG

Jeg har en bålkjele fra Rast som er helt full med kaldt vann. Aner ikke hvor mye dette er, en liter pluss. 

IMG_2204.thumb.JPG.eef6f255ec2c1365547ab69fc0501955.JPG

IMG_2208.thumb.JPG.970adaf13333114bdf3991b7dfaad1c6.JPG

Når man først får fyr må man stadig dytte kvistene inn, ellers dør flammene ut eller sprer seg ut av boksen. 

IMG_2210.thumb.JPG.67c89e83941d956c390d14192f4f2a86.JPG

Man må også ha nok kvist til å hele tiden mate ovnen. Jeg hadde en tanke om at jeg ville sitte igjen med glør etterpå, men det er full fres hele veien. 

IMG_2212.thumb.JPG.e14348464246c26ee4a4b68f8ebaa669.JPG

Det som er igjen etterpå forsvinner fort.

IMG_2213.thumb.JPG.edf62c37d1a20a238586a4f12fcd0e8f.JPG

IMG_2217.thumb.JPG.eedb235ba5f12f37920255b30feeb8d6.JPG

Vannkannen kokte etter et kvarters tid. Testpersonene likte kakaoen. 

IMG_2216.thumb.JPG.3fec3527d64ef5a6abefe33a41cf8740.JPG

Som turovn trekker jeg følgende foreløpige konklusjoner: 

- som vannkoker virker den utmerket, forutsatt godt med ved og god tid

- veldig var for vind, jeg hadde en trekk fra siden som gjorde at veden forsvant litt for fort

- krever konstant tilsyn, den kan ikke forlates bare for å "fikse" noe

- gasskokeren blir nok primærkilden for matlaging på turer, men jeg ser ikke bort fra at denne også kryper ned i sekken når tid og sted tilsier det. 

 

 

  • Liker 8
Annonse
Skrevet

Hyggelig med tekst og bilder fra stemningsfull vannkoking.

Den moderne verden har kommet opp med mange alternativer som kan være raskere, men de har ikke helt den samme sjarmen. Her får man koselig lyd, noe å se på og ikke minst den gode lukta. ☺️

 Syns testresultatet var helt innafor.

  • Liker 1
Skrevet

Svar fra en "fornærmet" konstruktør.  Nei, da jeg er slett ikke fornærmet.  Ha, ha.  

 Når du sier at den er "vindvar", har jeg tatt høyde for det ved kun å ha trekkhull på en lang og en kortside.  Ellers kan jeg si at jeg i løpet av 4 ukesturer på Hardangervidda aldri har hatt behov for å fyre med gass.  Og noen ganger blåste det nordavind fra alle kanter, men det blåste jeg i, snudde bare litt på ovnen.  Joda man må passe godt på, men så er det ingen rundbrenner fra Jotun designet for 60 cm ved.

Det var slett ikke meningen, men da jeg tømte sekken etter fjorårets tur på Hardangervidda hadde jeg med både rusk og rask, og faktisk noen einerkvister. 

58ac65960510d_1a(640x480)(191x272).jpg.00bcdb9c6d080e2044672b018d25d5d8.jpg

Og disse få pinnene er faktisk mer enn nok for et kaffekok

Dette fordi brennverdien på fjelleiner er så mye større enn f eks bjørk.  Tok for moro skyld et bilde av åreringene på en av pinnene, og det må faktisk et forstørrelesglass til for å telle åreringer.

58ac6eaba3b8d_P2210113(640x360).jpg.cb2708de78bd9bc509368625a58596a5.jpg

Og nettopp dette er helt avgjørende for at ikke veden brenner opp på ett blunk. 

For å illustrere dette viser jeg et bilde jeg tok da vi foretok en restaurering av huset vårt fra 1947. 

Skremmende hvordan skogen blir manipulert i dag

58ac65b3456ed_P2210104(360x640).jpg.696b7b21db4841b1d44470c5fd352745.jpg

Og slik ved brenner opp på et blunk.

----------------

Men tilbake til bruken.  I løpet av de siste 4 årene på ukesturer+ på Hardangervidda har jeg ikke brukt annet enn blikkboksovnen - og fyrt med ved.  Som backup har jeg selvfølgelig med en Trangia gassbrenner og en liten boks gass, men jeg har kun brukt gass mest for testens skyld.. 

----------------------------------------------

Men nå må jeg raske på.  Tiden er knapp.  Det er bare 3 måneder igjen får min første tur  på Hardangervidda, og bare 5 måneder til neste, så jeg er i rimelig tidsnød når det gjelder planlegging. 

Men en ting er banket i pakkelisten:   Høyre kløvlomme:  "Tomstove og tennhjelp, og gjemt under et par poser hundemat og et håndkle ligger en liten gassboks og en Trangia gassbrenner,   Og den, gassboksen altså, som jeg kanskje har brukt et par ganger, regner jeg med å ha med til høsten også, Ikke minst fordi jeg har rullet et par omdreininger gorillatape på den.

 

 

 

 

 

  • Liker 3
  • 1 år senere...
Skrevet

Jeg fikk en ovn av @Tom42. Den har vært med på en del turer som kaffekoker og grill. Men lage pannekaker var nytt for den.

68D23C0B-60FA-495C-97C3-26C16F6E382D.thumb.jpeg.e6173c69fe8dfd7b2d3ad3cb2485a93c.jpeg

Brukte både kvister og litt medbrakt helt tørr ved.

12DB07E1-676E-4C7F-B491-A9E57E085638.thumb.jpeg.a9ec343c1542d2509cc6ba1514defcd8.jpeg

Pannekaker ble det til begge to, men konklusjon var at det ble mye styr og mye mating for og holde en jevn varme i ca en time.  Til pannekaker er nok en primus å foretrekke. Men artig var det. 

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.