Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet (endret)

Jeg har dessverre ikke utnyttet de fine turmulighetene vi har her i landet godt nok de siste årene, noe jeg tenker å gjøre noe med fremover. Turene vil holde seg til sommer, men muligens også vår/høst. Mest i skogsterreng men fjellet kan også bli aktuelt.

I første omgang tenkte jeg å anskaffe "friluftskjøkken", altså alt jeg kan trenge til oppvarming av mat/kaffe, bestikk, osv. Slik jeg forstår det er gass den beste løsningen i sommerhalvåret. Det hadde vært veldig fint å skaffe ett sett som inneholder "alt", dersom det finnes.

Hovedsaklig vil det bli brukt av 1/2 personer, men kanskje også flere. Er usikker på om et større sett vil ta mye mer plass. Kan det være lurt å gå til anskaffelse av to sett i så fall? Når jeg først skaffer utstyr ønsker jeg at det skal være av høy kvalitet, slik at det kan brukes i mange år fremover, samt at det ikke blir et irritasjonsmoment.

 

Tips til utstyr tas i mot med en stor takk! :)

Endret av bevern
Annonse
Skrevet

Observera att det finns multifuel-brännare till Trangia så man kan köra med bensin på vinter.

Trangia är inte den lättaste lösningen, men kanske den enklaste. No-nonsens-produkter där du får allt du behöver i en packe som "nuke proof". Nöjer man sig med spritbrännren så finns det liksom inget som kan fel. 

Förhållandevis billigt också, mycket för pengarna.

  • Liker 1
Skrevet

Det er mange versjoner av Trangia. Gå til trangia.se så for du opp alle variantene. Du bør velge hard anodisert vindskjerm, kaffekjele og belegg på panna, av gryter er Duossal best, disse er alu utenpå og rustfritt innvendig og må bestilles rett fra Trangia. Gryter med belegg er nest best. 

Du bør ikke kjøpe den orginale gassbrenneren men den som magasinet selger, den passer oppi kaffekjelen til både serie 25 og 27. Du kan kjøpe den som magasinet har på ebay til litt over 100kr hvis du har tid til å vente. Ikke kjøp gassbrennertilsats uten forvarmingsrør. Har du forvarmingsrør kan du ha gassboksen på hode, fungerer da ned til ca minus 15 grader. Velger du å bruke rødspritbrenneren og det er kaldt er vintertilsatsen eller forvarmingsdel Link til tilbehør  som varmer opp spritbrenneren veldig flott.

Du bør ha en liten stekespade av tre og en sleiv som er flat på den delen som går mot bunn av gryta. Mindre som brenner seg fast, om du ikke følger helt med.

Søker du på forumet finner du mye om Trangia også hvordan pakke det kompakt. Det er vel to leire her, de som elsker disse settene og di som syns de er for tunge.

Plastplate som passer inne i steikepanne er også praktisk. Som fjøl, lokk og beskyttelse. Finnes også en smart pose til å ha alt i.

Er du i nærheten kan du få se på mine sett, har både 25 og 27, gass av begge typer, Duossal og Omnifuel tilpasset Trangia.

  • Liker 1
Skrevet

Jeg har gitt bort mitt Trangia stormkjøkken, inkl en moddet Omnifuel. 

I utstyrskjelleren. i kassen "Vurderes" ligger nok en omnifuel, en 111, og en simmerlite eller kanskje er det Wisperlieheter den heter.  Det er så lenge siden jeg har brukt dem at jeg husker ikke helt. 

Og grunnen til denne pensjoneringen er denne her:

1 (480x640).jpg

Hjemmelaget.  Pris 0.  Drivstoff.  Pris O.  Ikke helt sant fordi jeg kan bruke en Trangia gassbrenner i den.  Men den har jeg bare brukt et par ganger,

1f (640x454).jpg

 

Når ikke i bruk ser den slik ut

1h (360x640).jpg

Vitale mål:  10x10x14.  Vekt 165 gr.  Monterer/demonteres:  20/10 sekunder.  

Brukes i 95 %, av tilfellene med ved.  I skog, på høyfjellet. i stille, i kuling, i solskinn, i øs pøs.  I 20 pluss og 20 minus.  Letter å fyre opp en bål, lettere å vedlikeholde varmen.  Settes den på en flat stein lager den heller ikke sår i naturen

 

Har også laget en miniovn:  10x10x10.  Vekt 105 gr.  Også moddet for gass.

DSC_0002 (640x360).jpg

DSC_0004 (640x623).jpg

 

At ikke flere bruker vedovn er en gåte for meg.  Da jeg begynte å lese meg opp på emnet var jeg en smule skeptisk, men etter at jeg lagde meg en, for ikke å si 10, er denne ovnen ikke bare mitt førstevalg, men mitt eneste.  Dette fordi det nok er slutt på turer vinterstid i vedløst område. 

Om du vil lage en ovn selv finner du beskrivelsen under lenken "Gjør det selv":  "Et bilde sier mer enn ti ord". 

Eller du kan kjøpe en.  Nå har ikke jeg sjekket så nøye hvor en slik ovn er til salgs, men jeg vil anta at ved å søke på Ebay eller Youtube vil du finne svar.

Et opprop til dere som bruker vedovn:  Skriv litt om deres erfaringer.

  • Liker 1
Skrevet
3 timer siden, Radiosugge skrev:

Det er mange versjoner av Trangia. Gå til trangia.se så for du opp alle variantene. Du bør velge hard anodisert vindskjerm, kaffekjele og belegg på panna, av gryter er Duossal best, disse er alu utenpå og rustfritt innvendig og må bestilles rett fra Trangia. Gryter med belegg er nest best. 

Du bør ikke kjøpe den orginale gassbrenneren men den som magasinet selger, den passer oppi kaffekjelen til både serie 25 og 27. Du kan kjøpe den som magasinet har på ebay til litt over 100kr hvis du har tid til å vente. Ikke kjøp gassbrennertilsats uten forvarmingsrør. Har du forvarmingsrør kan du ha gassboksen på hode, fungerer da ned til ca minus 15 grader. Velger du å bruke rødspritbrenneren og det er kaldt er vintertilsatsen eller forvarmingsdel Link til tilbehør  som varmer opp spritbrenneren veldig flott.

Du bør ha en liten stekespade av tre og en sleiv som er flat på den delen som går mot bunn av gryta. Mindre som brenner seg fast, om du ikke følger helt med.

Søker du på forumet finner du mye om Trangia også hvordan pakke det kompakt. Det er vel to leire her, de som elsker disse settene og di som syns de er for tunge.

Plastplate som passer inne i steikepanne er også praktisk. Som fjøl, lokk og beskyttelse. Finnes også en smart pose til å ha alt i.

Er du i nærheten kan du få se på mine sett, har både 25 og 27, gass av begge typer, Duossal og Omnifuel tilpasset Trangia.

Støtter deg 100%.  Forvarmingsrør er et must over 100 m.  Takk @Bjarne H.S.

Stekespader av tre.  Har med like godt to.  Plundret alltid med kun en.  Lages av bjørk eller einer med naturlig bøy.  Oppskrift:  "Gjør det selv".  "Tommetrix - Stekespade

En rørepinne hindrer som @Radiosugge sier fastbrenning.

DSC_0007 (640x360) (2).jpg

Ellers bruker jeg en 2 x 150 x 200 mm finerbit som skjærefjøl

I tillegg støtter jeg alle innlegg om Stormkjøkkenets fortreffeligheter.  Alt i ett, men litt tungt.

Skrevet

Her var det veldig mange gode svar!

Det kan se ut som Trangia er tingen å gå for. Takk for at dere gjør dette enklere for meg. Kunnskapen dere deler er verdt mye for oss nybegynnere :)

Radiosugge, veldig fint at du går sånn inn på detaljnivå. Vanskelig å vite forskjellen på forskjellige spesifikasjoner for oss i startgropa. Utvalget kan ofte bli frustrerende stort!

Tom42, utrolig praktisk og ikke minst sjarmerende vedovn. Mulig det også blir en sånn en etter hvert.

Skrevet
17 hours ago, Radiosugge said:

Det er mange versjoner av Trangia. Gå til trangia.se så for du opp alle variantene. Du bør velge hard anodisert vindskjerm, kaffekjele og belegg på panna, av gryter er Duossal best, disse er alu utenpå og rustfritt innvendig og må bestilles rett fra Trangia. Gryter med belegg er nest best.

Finner ikke noen Doussal-produkter på Trangia sine hjemmesider. Etter litt søking virker det som om de har gått ut av produksjon 🤔

Skrevet

De har gått ut av produksjon, men sender du en epost til [email protected] får du kjøpt de. Kjøpte de siste den 24 okt i år, der får du også hjelp til reservedeler om du skulle trenge det. Betalte 16 euro pr kjele pluss frakt. Etter det jeg har hørt ble det laget opp en serie til et lands forsvar, og så har de noen få for salg. Er samlerobjekt i dag. Finnes av og til på ebay.

Skrevet

Jeg vurderer også et Trangia-sett, men det er en jungel av varianter, betegnelser og modeller der ute: http://www.outnorth.no/turutstyr/lage-mat-og-spise/turkjokken?f[brand][]=Trangia&show_all=true

Jeg har skjønt såpass at jeg skal ha 27- serien, men hvilken kombinasjon er bortimot umulig å vite. Noen som kan skyve meg i riktig retning?

-Trenger ikke kaffekjele
-Vil heller kjøpe magasinet sin gassbrenner tilpasset Trangia

Burde jeg ha HA eller UL, eller en kombinasjon av de to? Vil også ha det så lett som mulig.. 

På forhånd takk!

Skrevet (endret)

Riktig svar er 27-5 HA som veier 745 gr. Du få da vindskjerm hard anodisert, ikke kaffekjele og gryter og panner med nonstick belegg. Du kan spare 20 gr ved og ikke velge nonstick belegg, men det vil du angre på. Har ikke vurdert pris, bare egenskaper og vekt. HA er mere slitesterkt enn UL, men høyere pris. Oppsettet til outnorth er dessverre litt håpløst å finne ut hvem som er riktig, med mindre du er en kjenner. Link til outnorth 27-5 HA 899kr. 

Edit: 27-5 UL koster 699kr. Noen ganger er det billigere å kjøpe med kaffekjele siden det settet går det mere av. Da er det 27-6 HA med kaffekjele til 899kr eller 27-6 UL med Kaffekjele til 674kr. 

Endret av Radiosugge
Kom på litt mere
  • Liker 1
Skrevet
3 minutter siden, Radiosugge skrev:

Riktig svar er 27-5 HA som veier 745 gr. Du få da vindskjerm hard anodisert, ikke kaffekjele og gryter og panner med nonstick belegg. Du kan spare 20 gr ved og ikke velge nonstick belegg, men det vil du angre på. Har ikke vurdert pris, bare egenskaper og vekt. HA er mere slitesterkt enn UL, men høyere pris. Oppsettet til outnorth er dessverre litt håpløst å finne ut hvem som er riktig, med mindre du er en kjenner. Link til outnorth 27-5 HA 899kr. 

 

Fantastisk!

Er definitivt ingen kjenner når det kommer til kjøkken, så satt pris på konkret svar:) Hvis jeg kjøper brenneren fra magasinet(som mange mener er bedre?), er det bare å smette den inn i vindskjermen uten videre komplikasjoner?

Skrevet

Ja, de er nesten helt like, bare marginal forskjell. Trangia sin har et gjengeparti underst som normalt ikke er i bruk. Dette gjør at den ikke går ned i kaffekjelen til 27 settet. Men for din del som ikke skal ha kaffekjele blir det det samme.  Men vedovn oppsettet til @Tom42 bruker gjengepartiet.

  • Liker 1
Skrevet

Radiosugge, hvis jeg skal gå til innkjøp av anodisert vindskjerm, kaffekjele, panne med belegg, to Doussal gryter, og gassbrenner, må alt da kjøpes separat? Ser ikke ut som det finnes noen sett uten gryter. Tenkte også å gå for 27-serien.

Er det mulig å bestille alt dette fra Trangias hjemmeside, eller gjelder det kun Doussal-grytene?

Skrevet

Det billigste er å kjøpe selve sett for seg der du finner det billigst nettet/butikk. Outnorth har tilbud i dag - 300kr ved bestillinger over 1000kr inkl gratis frakt. Gassbrenneren kjøper du enten fra Magasinet eller fra e-bay. Duossal grytene direkte fra Trangia eventuelt fra e-bay. Er kanskje mulig å bestille alt fra Trangia, men til en meget høy pris innen frakt, mva etc er lagt på.

Skrevet

Tro det eller ei, men den vanlig vindskjermen blir fort veldig stygg. Da blir den vanskelig å holde ren. Men den eldste vindskjerm min har vært med på mange turer. Fot, sykkel, bil og mc. Tipper Trangia settene har vært på tur over 100 dager bare i år. Har kjøpt pose til å ha den nå i år. 

  • Liker 1
Skrevet

Fordelen med Trangia er jo at det er enkel, solid, lett å bruke. Hele familien bruker jo spesielt det ene store sett. Med gass er det flott til å lage lapper etc. Til de fleste turer er ikke vekten noe å si på. At jeg har mere nerdete sett som jeg bruker er en annen sak, noe hobbyer må man jo ha😂

Skrevet
Den 14.12.2016 at 19.28, Tom42 skrev:

Et opprop til dere som bruker vedovn:  Skriv litt om deres erfaringer.

Jeg bruker ofte en kinesisklagd "bålbeholder" som er sterkt inspirert av amerikanske Littlbug Junior - jeg kaller min noe uærbødig for "Piratebug". Kostet en hundrelapp. Det er en superenkel sak som består av 4 krumme plater i tynt rustfritt stål som klipses sammen på 10-20 sek. Jeg har i tillegg med et stållokk som jeg bruker som bunn. Jukser man med litt medbrakte tørrkvister/never og litt rødsprit, går det faktisk an å ta en halvtimes stopp og rekke både oppfyring, kaffebrygging, pølsevarming og kjapp rengjøring på den tiden - makseffekten er overraskende høy selv med bare 100-150 gram kvister. Og det er noe eget med bållukt og lett spraking og flammer fra bål - det er mer ordentlig tur da :) Men dette er jo tveegget -  røyklukt av klærne og sot på hendene er jo ikke nødvendigvis direkte moro bestandig... Vektmessig er man faktisk omtrent på nivå med en vanlig gassbrenner med gassboks og vindkjerm. 

De aller fleste kinesisklagde har byttet ut de krumme kjelestøtteplatene med et rett platekryss - det funker for så vidt helt greit når man bruker den, men er mer herk når man skal pakke den sammen igjen. Da får man en miks av rette og krumme plater, som liksom aldri vil ligge pent. Har begge typer, og har sluttet å bruke det rette platekrysset helt.

  • Liker 1

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.