Gå til innhold
  • Bli medlem

Hjortelusflue 2016?


LightDan

Anbefalte innlegg

Jag har inte sett en enda hjortelusflue denna sommaren/hösten. Null!

Har vart ute i Nordmarka, Lillomarka och Östmarka en god del. Har jag varit extremt heldig, har de lärt sig att människor är inte hjortedyr, har de blivit dräpa av något tiltak för att värna älgarna, har de vært upptagna med att följa valgkampen i USA, eller har vädret inte passat de små liven?

Eller har de valt andra offer än mig? Någon som delar min erfarenhet eller har fått kontakt med massor av dem?

Nyfiken/nysgjerrig på era erfarenheter.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Fikk en på meg på søndre Jeløy 5. september.
Var skikkelig jævlig følelse å oppdage at de til og med har spredd seg ut til mitt siste fristed :( 

Det er pga lusa at jeg har sluttet å jakte. Orker rett og slett ikke gå i skogen på høsten lenger. Forferdelige parasitter som umulig kan være mat til noen dyr i næringskjeden - de er jo bare et hardt, flatt, skall. @tklami nevner varige mén - er det nå noen sykdommer assosiert med lusa? Siste jeg leste (i sommer) var at de ikke hadde påvist at den var smittebærer.

Erfaringsmessig biter de så fort de kommer inn til skallen. De er så dumme at de kryper over bar hud på armer, rygg, nakke osv på vei opp til håret, men det er først når de kommer dit og inn til skallen at de biter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, 7homas skrev:

 @tklami nevner varige mén - er det nå noen sykdommer assosiert med lusa? Siste jeg leste (i sommer) var at de ikke hadde påvist at den var smittebærer.

Vet ikke om det går under kategorien varig mén, men bittet kan klø i veldig lang tid. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 hour ago, Walle said:

Vet ikke om det går under kategorien varig mén, men bittet kan klø i veldig lang tid. 

Var nå denne kløen jeg tenkte på når jeg sa varige mén. Tenkte ikke på noen spesifikk sykdom, har bare sett hvor lenge folk kan ha røde store kløende store "myggstikk". Leste en plass at de kan klø i opptil ett år om en er av den uheldige typen som da reagerer litt ekstra på disse krypene

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På min kant av landet (Akershus øst) er "æljlusa" en sann tur"killer". Om det i år har vært mer, eller mindre enn tidligere år skal jeg ikke mene noe om. I år hadde vi vår siste bærtur første uka i september og da endte jeg opp med 2 bitt. Vanligvis er jeg ikke i skauen i perioden fra sist i bærsesongen til det har vært et par frostnetter. Det er mange, mange år siden skauturer på høsten kunne forbindes med kos her hos oss.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er enig at det blir litt stress når det er en gjeng med hjortelusfluer som oppdager en stakkars forbipasserende og alle går inn for landing samtidig. Men det kryr heldigvis ikke av dem overalt, virker som de er på visse steder. Så å knipse av dem som har landet og løpe noen lengder pleier å hjelpe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, rayun skrev:

He-He, ja men ikke i skauen samtidig som æljlusa herjer.1f603.png

Jovisst kan man det! Jeg koste meg stort på jakt i Sørmarka i september, selv om jeg plukket av haugevis med hjortelusflue. Man kan la den og flåtten ødelegge skogsturen om man vil, eller man kan slappe av og plukke av seg de som kommer. Skal man unngå litt ubehag er det nok greiest å bli sittende foran TVn.. ;)

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei. Jeg har vært mer plaget av hjortelus i år enn tidligere. 90% av min utetid brukes i Nordmarka og i Ringerike (Holleia), men som lett allergisk mot stier eksponerer jeg meg nok mer enn de flest. Variert terreng, kratt og buskas med mange tegn etter hjortedyrs tilstedeværelse. Høsten har vært brukt til jakt, så "say no more".

Det snakkes i enkelte miljøer endel om tick borne diseases, med borreliose som favoritten. Bartonella sp. er også mikrober man risikerer å komme i kontakt med. Poenget med mange av disse "internett-mikrobene" (som de er blitt kalt av utskjelte debattanter med medisinsk-faglig bakgrunn), er at det er utfordrende å stille presis diagnose, og at symptomene er diffuse. Still dere, som sannsynligvis har et større friluftsliv-nettverk enn folk flest, spørsmålet: hvor mange kjenner jeg som sikkert har fått påvist borreliose/bartonella-infeksjon? Joda, det er noen. Men dette er ganske sjeldne greier. 

Personlig er jeg mer opptatt av å unngå sårinfeksjoner med vanlig stafylokokker og streptokokker (sårstell!) og muse-assosierte sykdommer (hantavirus, tularemi, rens drikkevann i utsatte områder!). Jeg innrømmer å bruke munnbind når jeg feier koia mi som gjennomkolonisert med mus. Og ikke minst risikoen for å bli kolonisert med multiresistente mikrober som alle (!) som reiser på ferie til syden generelt og Asia spesielt utsetter seg for. Helt uavhengig om man blir syk eller ikke. Et svært underkommunisert problem. Men dette er vel bare bensin på bålet, så kanskje best å ikke tenke på det i det hale tatt. Det er nok å engste seg for.   

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.