Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Heisann.

Mat fra naturen er i vinden, og stadig våkner nye sankere til liv og fyller kurver og poser med bær, planter og sopp. Informasjon om det "typisk" folk sanker i dag florerer både på nettet og i bokformer, og det er jo supert.

Men! Jeg sitter med helt andre spørsmål som jeg sliter litt med å finne info om. Jeg er nemlig på jakt etter informasjon om spiselige røtter fra flerårige viltgroende planter, og lurer på om det er noen kyndige her som kan tipse meg om planter eller litteratur som kan hjelpe meg på vei?

 

mvh Aura

 

 

 

 

  • Liker 1
Annonse
Skrevet (endret)

Ta kontakt med Stephen Barstow som bor i Trøndelag. Han er et unikum på spiselige flerårige planter, har skrevet en bok kalt "around the world in 80 plants" og reiser rundt og holder mange foredrag. Har lært fra ham at du bl.a. kan spise røttene fra Tromsøpalme (spesielt rik på karbohydrater mener jeg å huske", og ymse anna. Du finner ham på Facebook og han er veldig hyggelig, og glad i å lære bort. :) Foredragene anbefales, det gjør ingenting å melde seg på de som er lange for han er veldig morsom å høre på!

Endret av Elisabethsk
Skrevet
Et øyeblikk siden, Aura skrev:

Hærlig, en GURU!! Takk for tips :)

Ja, jeg tør påstå at det skal være vanskelig å finne noen som kan mer om temaet enn nettopp han. :) Og han er vegetarianer (veganer?) og lever i stor grad av de flerårige plantene han dyrker i egen hage og finner i naturen også, så han vet hva som funker og ikke.

Skrevet

Det er ikke den ting man ikke kan spørre om - og får svar på her på FF.  Likevel synes jeg dette tar kaka:  "spiselige røtter fra flerårige viltgroende planter"  Til og jeg ble stum.  Men moro var det å lese innlegget.  Og ikke minst at et fornuftig svar kom så raskt,  Det nærmeste jeg kom på var å anbefale en ekspert på området:  En gnager.

PS:  En nydelig frisyre.

  • Liker 4
Skrevet (endret)

Noen røtter du kan spise:

Hundekjeks, (Anthriscus silvestris). Denne roten er noe besk i smaken men den smaker bedre hvis den kokes / forvelles før du spiser den. Hundekjeks kan forveksles med andre meget giftige planter, Skarntyde (Conium maculatum) og Hundepersille (Aethusa cynapium) så vær forsiktig. https://no.wikipedia.org/wiki/Hundekjeks 

Ullborre (Arctium tomentosum) har en pæreformet rot med mild smak som er god kokt. https://nn.wikipedia.org/wiki/Ullborre 

Brei dunkjevle (Typha latifolia) Den grønne umodne kolben kan kokes og spises som maiskolber. De nederste 15 cm av stilken kan skrelles og spises rå. Smaker som agurk. Rotstokkens marg kan spises rå, men gjør seg best kokt. Margen er omgitt av et svampaktig lag som må fjernes før margen brukes. https://no.wikipedia.org/wiki/Bred_dunkjevle 

Smørbukk (Sedum maximum) Røttene kan spises rå eller kokt. Smaken er mild og nøttelignende. https://no.wikipedia.org/wiki/Smørbukk_(plante) 

Løvetann (Taraxacum vulgare) Røttene er beske og bør kuttes i skiver, forvelles og kokes før de spises. https://no.wikipedia.org/wiki/Vanlig_løvetann 

Harerug (Polygonum viviparum) Røttene spises ferske eller kokte og har en nøttelignende smak og melaktig konsistens. https://no.wikipedia.org/wiki/Harerug

Takrør (Phragmites communis) De nye og myke rotstokkene kan spises og er veldig søte. Inneholder en del fibre som kan svelges eler spyttes ut. https://no.wikipedia.org/wiki/Takrør 

Andre deler av de fleste av disse plantene kan også spises, men jeg har kun nevnt røttene.

Kilde: Overleve på naturens vilkår. Teknologisk forlag. (ISBN 82-512-0289-2) https://bokelskere.no/bok/overleve-paa-naturens-vilkaar-haandbok-i-friluftsikkerhet/77035/ Den finnes også i en nyere utgave: http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=119677 

Det står også noe i boken Friluftsliv året rundt av per Ulrich Kristiansen.  http://archive.is/3mKpF

http://m.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=53767439 

 

 

Endret av REs
  • Liker 4
  • 7 måneder senere...
Skrevet

Om man er i nød på tur og må søke ly, har jeg lært at det er viktig å drikke mye. Så da er Barnålte en kjempefin drikke. Den funker veldig greit ellers og man kan bruke Einar, furu eller gran om man vil. Ha i koppen og fyll på med kokende vann, så skal den trekke noen minutter. Teen er rik på c-vitaminer og fruktose (naturlig sukker).

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.