Aura Skrevet 2. september 2016 Skrevet 2. september 2016 Heisann. Mat fra naturen er i vinden, og stadig våkner nye sankere til liv og fyller kurver og poser med bær, planter og sopp. Informasjon om det "typisk" folk sanker i dag florerer både på nettet og i bokformer, og det er jo supert. Men! Jeg sitter med helt andre spørsmål som jeg sliter litt med å finne info om. Jeg er nemlig på jakt etter informasjon om spiselige røtter fra flerårige viltgroende planter, og lurer på om det er noen kyndige her som kan tipse meg om planter eller litteratur som kan hjelpe meg på vei? mvh Aura 1 Siter
Elisabethsk Skrevet 2. september 2016 Skrevet 2. september 2016 (endret) Ta kontakt med Stephen Barstow som bor i Trøndelag. Han er et unikum på spiselige flerårige planter, har skrevet en bok kalt "around the world in 80 plants" og reiser rundt og holder mange foredrag. Har lært fra ham at du bl.a. kan spise røttene fra Tromsøpalme (spesielt rik på karbohydrater mener jeg å huske", og ymse anna. Du finner ham på Facebook og han er veldig hyggelig, og glad i å lære bort. Foredragene anbefales, det gjør ingenting å melde seg på de som er lange for han er veldig morsom å høre på! Endret 2. september 2016 av Elisabethsk Siter
Aura Skrevet 2. september 2016 Forfatter Skrevet 2. september 2016 Hærlig, en GURU!! Takk for tips Siter
Elisabethsk Skrevet 2. september 2016 Skrevet 2. september 2016 Et øyeblikk siden, Aura skrev: Hærlig, en GURU!! Takk for tips Ja, jeg tør påstå at det skal være vanskelig å finne noen som kan mer om temaet enn nettopp han. Og han er vegetarianer (veganer?) og lever i stor grad av de flerårige plantene han dyrker i egen hage og finner i naturen også, så han vet hva som funker og ikke. Siter
+Tom42 Skrevet 2. september 2016 Skrevet 2. september 2016 Det er ikke den ting man ikke kan spørre om - og får svar på her på FF. Likevel synes jeg dette tar kaka: "spiselige røtter fra flerårige viltgroende planter" Til og jeg ble stum. Men moro var det å lese innlegget. Og ikke minst at et fornuftig svar kom så raskt, Det nærmeste jeg kom på var å anbefale en ekspert på området: En gnager. PS: En nydelig frisyre. 4 Siter
REs Skrevet 3. september 2016 Skrevet 3. september 2016 (endret) Noen røtter du kan spise: Hundekjeks, (Anthriscus silvestris). Denne roten er noe besk i smaken men den smaker bedre hvis den kokes / forvelles før du spiser den. Hundekjeks kan forveksles med andre meget giftige planter, Skarntyde (Conium maculatum) og Hundepersille (Aethusa cynapium) så vær forsiktig. https://no.wikipedia.org/wiki/Hundekjeks Ullborre (Arctium tomentosum) har en pæreformet rot med mild smak som er god kokt. https://nn.wikipedia.org/wiki/Ullborre Brei dunkjevle (Typha latifolia) Den grønne umodne kolben kan kokes og spises som maiskolber. De nederste 15 cm av stilken kan skrelles og spises rå. Smaker som agurk. Rotstokkens marg kan spises rå, men gjør seg best kokt. Margen er omgitt av et svampaktig lag som må fjernes før margen brukes. https://no.wikipedia.org/wiki/Bred_dunkjevle Smørbukk (Sedum maximum) Røttene kan spises rå eller kokt. Smaken er mild og nøttelignende. https://no.wikipedia.org/wiki/Smørbukk_(plante) Løvetann (Taraxacum vulgare) Røttene er beske og bør kuttes i skiver, forvelles og kokes før de spises. https://no.wikipedia.org/wiki/Vanlig_løvetann Harerug (Polygonum viviparum) Røttene spises ferske eller kokte og har en nøttelignende smak og melaktig konsistens. https://no.wikipedia.org/wiki/Harerug Takrør (Phragmites communis) De nye og myke rotstokkene kan spises og er veldig søte. Inneholder en del fibre som kan svelges eler spyttes ut. https://no.wikipedia.org/wiki/Takrør Andre deler av de fleste av disse plantene kan også spises, men jeg har kun nevnt røttene. Kilde: Overleve på naturens vilkår. Teknologisk forlag. (ISBN 82-512-0289-2) https://bokelskere.no/bok/overleve-paa-naturens-vilkaar-haandbok-i-friluftsikkerhet/77035/ Den finnes også i en nyere utgave: http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=119677 Det står også noe i boken Friluftsliv året rundt av per Ulrich Kristiansen. http://archive.is/3mKpF http://m.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=53767439 Endret 3. september 2016 av REs 4 Siter
Wibbo Skrevet 3. september 2016 Skrevet 3. september 2016 Brennenesler er supert, dampes som spinat. 1 Siter
REs Skrevet 3. september 2016 Skrevet 3. september 2016 6 minutter siden, Wibbo skrev: Brennenesler er supert, dampes som spinat. Brennenesler og brennevin? Siter
Mizzy Skrevet 8. april 2017 Skrevet 8. april 2017 Om man er i nød på tur og må søke ly, har jeg lært at det er viktig å drikke mye. Så da er Barnålte en kjempefin drikke. Den funker veldig greit ellers og man kan bruke Einar, furu eller gran om man vil. Ha i koppen og fyll på med kokende vann, så skal den trekke noen minutter. Teen er rik på c-vitaminer og fruktose (naturlig sukker). Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.