Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet (endret)
57 minutter siden, Lompa skrev:

Hehe, poenget mitt var at om man skal på vinterjakt bør man etter min mening ikke velge halvauto. Kondensproblemer og ising forekommer også her på fastlandet.. Grunnen til at Forsvaret og Sysselmannen anbefaler at disse ikke brukes, er mindre funksjonssikkerhet.

Forsvaret bruker pumpe pga enkel og sikker funksjonering under de fleste forhold. Ørken, arktiske strøk; Winchester defender og Mossberg bare fungerer. I tillegg trenger de god kapasitet i magasiner, 5-6-7 skudds magasin. Derfor pumpehagle. Brukes til alt. Åpne dører, skyte løshunder (i utlandet), skadedyr, selvforsvar, jakt osv osv. Forsvaert har vel aldri anbefalt hverken O/U eller halvauto for sitt bruk.

Endret av rbhelle
Annonse
Skrevet
22 timer siden, Robinson skrev:

. Noe som er viktig for meg , er muligheten til å putte en slug i det underste åpne løpet, og på den måten gjøre hagla til en 50-60 m kombi børse. Perfekt når vennene mine med hunder inviterer meg på rådyrjakt ...

Jeg har hørt at jegere i det gamle Sovjetunionen brukte slug på elgjakt av den enkle grunn at privatpersoner ikke fikk lov å eie rifler, men til rådyr har jeg ikke hørt om at noen bruker slug. Jeg husker fra en tid tilbake at jeg hadde haglepatroner med hagl størrelse BB og A. Jeg mener at disse var beregnet på rådyrjakt, men jeg har også sett patroner med noe som ble kalt hjortehagl. Det var 16 hagl i en kaliber 12 patron. Hagl på størrelse med store erter. Ganske grove greier som jeg kun har sett brukt i amerikanske filmer.

En slug, ( patron med en stor kule ) ødelegger ikke denne unødvendig mye på et lite rådyr eller er hastigheten så lav at det ikke betyr noe fra eller til?

Min nevø jaktet lenge rådyr med kal. 222, men så kjøpte han min mauser kal. 308 (7.62 x 51 Nato) og han mente at det ofte gikk bort mindre kjøtt ved bruk av dette kaliberet selv om det er en del større. Utgangshastigheten på en 222 er vel ca. 1000 m/s på de fleste prosjektilstørrelser mens en 308 har en utgangshastighet på ca. 850 m/s. Hastigheten på kal. 222 går vel kanskje ned på 800 tallet ved bruk av tyngre prosjektil, men jeg trodde at hastigheten hadde større betydning for hvor mye kjøtt som blir ødelagt enn kaliberstørrelsen.

Dette er ikke mitt fagfelt. Jeg reagerte bare når jeg leste at det ble brukt slug på rådyrjakt.

http://www.klikk.no/produkthjemmesider/jakt/article290234.ece

Skrevet
10 timer siden, REs skrev:

En slug, ( patron med en stor kule ) ødelegger ikke denne unødvendig mye på ett lite rådyr eller er hastigheten så lav at det ikke betyr noe fra eller til ?

Jeg har ikke skutt så mange rådyr med slugs, tror det er 4 stk. Når det har vært hagla som har vært i hendene mine har det oftest vært hagleløpet som har blitt brukt. Men jeg har også kamerater som bruker slugs. Når det gjelder kjøttødelggelser har jeg aldri sett finere slakt, enn når det har vært brukt slugs. Hvis slugen ikke treffer bein, virker det som om noen har brukt en 20mm hullpipe og stanset  ut ett hull i dyret. Mye finere slakt enn min 7mm 08  og 223. Den værste når det gjelder kjøttødeleggelse hos meg har vært 223en. Men i høst prøver jeg med  barnes trippelx kuler, og håper på penere slakt. Når man tenker på det, en stor tung  blykule i moderate hastigheter, det gir både god knall&fall effekt og pene slakt. Og presisjonen i den gamle hagla min med bare ett hjelpekorn midt på skinnen , med understre løp , imp.cylinder trangboring og winchester slugs samlet jevnt over under 5 cm, på 50 meter. Beste samling ved en test var 3,7 cm , senter til senter, med tre slugs på 60 m. God rådyrmedisin. Etter min mening kunne slugs godt vært brukt på større hjortedyr. Men det er ikke jeg som bestemmer. I Norge er slugs kun lovlig på rådyr og villsvin.

Skrevet

Hvis du er støkkjeger trenger du sikringen på kolben, mao ingen halvauto hvor det er avtrekkeren som sikres. Ofte er denne type sikring også litt "hard", dvs lite egnet til kjappe skudd. Usikret våpen på støkkjakt/ all jakt er helt håpløst. Støkkjegeren går med ladd, sikret våpen. 

Med hund kan du egentlig velge hva det er, fordi ingen seriøs hundemann skyter på støkk..:). Jeg går alltid med uladd våpen, og skyter aldri noe som helst uten at hunden har lyktes og vært under kontroll. Her fungerer det også fint med halvauto. Halvauto gir jo litt mindre rekyl, og kan oppleves som balansert med relativ lav vekt.   

Mye bra gevær under kr 10 000. Man trenger ikke kjøpe arvegods (selv om det er kult og gir en smule eierglede). 

  • Liker 2
Skrevet
1 time siden, Fuglehundmann skrev:

Med hund kan du egentlig velge hva det er, fordi ingen seriøs hundemann skyter på støkk..:). Jeg går alltid med uladd våpen, og skyter aldri noe som helst uten at hunden har lyktes og vært under kontroll.

Blir bare litt nysgjerrig. Betyr dette at du kun går på rypejakt, eller tasser du og bikkja også rundt i de dype skoger på jakt etter troll-tiuren? Jeg går også ofte med uladd våpen, i det minste med brukket børse. Men på skogsfugljakt (med fuglehund som gjør jobben sin) har jeg vel praktisk talt alltid patroner i geværet og er rimelig klar tid enhver tid. Nå definerer jeg vellykket hundearbeid i skog litt annerledes enn feks på fjellet.   

Skrevet
1 time siden, Robinson skrev:

Jeg har ikke skutt så mange rådyr med slugs, tror det er 4 stk.

Når du sier slugs, mener du da Brenneke, eller skyter du med runde slugs?

Skrevet

Hei fumigatus, 

jeg går mye på skogsfugljakt også, og stiller samme krav til hundene her. Imidlertid mener ikke jeg at et vellykket fuglearbeid alltid defineres med en reiskommando, hverken på fjellet eller i skogen (ofte reiser jeg fuglen selv også, noe som kan speede opp hunden litt hvis den er usikker som ung, eller begynner å treges som eldre, noe som ikke er uvanlig). Videre kan også rypa sette til fots og kreve en hund som henger på, selv om dette er en egenskap som er viktigere i skoen, og hvor hunden må kunne presse litt/ være litt tøff i fugl. Da må man beinfly etter- og selvfølgelig med ladd våpen. 

Jeg lader våpnet vanligvis når jeg ser hunden trekker inn og posisjonerer seg. Jeg kan skyte på fugl som f.eks sitter i treet, og hvor hunden ikke har lokalisert den presist, men alltid etter rio, og aldri på støkk der hunden ikke har vært involvert, har rotet det til eller støkket selv. Unntaket kan være hvis hunden skal stramme opp kontakten, men dette blir jo en litt annen diskusjon. 

Det er en del som får til dette med skudd på støkk og hund som (allikevel) fungerer bla m rios/ en slags støkkjakt med hund. Definitivt fristende er det også. Jeg har bare bestemt med for å la være, det har for meg betydd mer fokus på hundene. Jeg kan meget lett forestille meg at alt glipper og hundene følger fuglen over alle blåner. Best å la være. Noe ramp blir det uansett, man trenger ikke øke fristelsen. 

Det er veldig behagelig å gå med uladd våpen:)

  

  • Liker 1
Skrevet

Litt avsporing, men uansett.

På mange vis blir det "same-same, but different". Jeg er veldig enig i fuglehund-filosofien. Jeg har faktisk aldri gått på støkkjakt. Verken alene eller med hund. Men jeg har ofte patroner i børsa. Kanskje fordi det er så godt med fugl i terrenget vi pleier å gå at bikkja trekker an til stadighet ;) Dog littegrann bløt på nesa er han. Eller kanskje var, for det er bedre nå som 5-åring.

Men sikkerhet er det viktigste. Så alltid knekt våpen i situasjoner som på noe vis er usikre. Vanskl. forflytning feks. Eller hvis man møter noen. Men når jeg går aleine rundt i lett terreng mens bikkja søker, har jeg ofte skudd i våpenet.

Skrevet
5 timer siden, Lompa skrev:

Når du sier slugs, mener du da Brenneke, eller skyter du med runde slugs?

Ikke Brenneke , og slett ikke rundkuler. Trodde ikke det fantes. Det jeg har brukt er de amerikanske Foster type slugs med hul base og utvendige riflinger som er ment å gi dem ett visst spin i lufte. Jeg aner ikke om de virkelig spinner. Jeg tror det er designet med en hul base som ekspanderer i løpet ved trykk og den tyngre tuppen som gir slugen en viss stabilitet i luften. For morro skyld hadde jeg med haglen på banen en gang for å se om det lot seg gjøre å ta storvilt skyteprøven med den, men jeg fikk ikke lov . Det er elektroniske skiver det skytes på der og  var redd det ville bli for store hull i skiven .

  • Liker 1
Skrevet
3 timer siden, Robinson skrev:

Ikke Brenneke , og slett ikke rundkuler. Trodde ikke det fantes.

Det var en mengde med slugs å få tak i tidligere og det er det trolig ennå. Alle fabrikker hadde sin (e) egne. (Tror til og med det er produsert i Norge). Noen fabrikker som Brenneke, hadde og har mange forskjellige typer. Den eneste jeg har sett fra dem er en type med utvendige gjenger og en bit filt i bakenden. (Men det var noe ti-år siden, jeg var litt opptatt av det). Er likevel sikker på at den fremdeles er i produsjon. Rundkuler finnes også. Og slugs er produsert i flere material typer, ikke bare med bly som projektil. Kan nevne stål, messing kobberblanding, aluminium, m.m. Skjøt en del med dette for morro skyld, i ten-årene. Tror ikke jeg oppnådde samme pressisjon, som du nevner. Men det var et begrenset utvalg jeg kjøpte, den gangen. I ettertid har jeg sett forskjellige typer både hos bekjente og i foretninger opp i mellom årene.

Men da jeg skaffet meg stående fuglehund og enkelte år også jaktet rype i områder med moskus, følte jeg behov for å skaffe meg slugs igjen. Hadde tenkt å skaffe en Brenneke, eller an type (hull i mitten) med store innvendige gjenger som helt sikkert roterte. Men da var det kun en type å oppdrive, her i Drammes - og Oslo området. Og det var en type fra Sellier& "gullerot", type S-BALL plastikk. En messing slug, dekket med plastikk og plastikken har hull base, totalvekt vekt 24,6 g. Plastikken er en del av prosjektilet, men en messing tapp stikker 2 - 3 mm frem mitt i fronten. Så treffer den noen motstand, vil nok plastikken forsvinne. Men opplevde aldri at det kom noen moskus etter hunden, så jeg har fremdes noe pakker liggende. :)

Dere vet sikkert at det finnes hagleprodusenter, som tilbyr egne riflede hagleløp. Mest vanlig er vel da, løp beregnet for auto- og pumper hagler.

Med pressisjonen du har nevnt, må denne Forster slugsene spinne. Eller hadde du ikke fått den pressisjonen.

 

  • 4 uker senere...
Skrevet

Sent ute, men siden det ikke er altfor mange her som liker halvauto, så får jeg legge til noen ord for ettertiden.

Mekanismen er mer komplisert enn på flerløpshagler, men den er tilgjengelig. Om du liker å vite hvordan ting virker eller kjapt å kunne se om delene er innsausa i møkk og gammel olje (ref.: funksjonsproblemer på vinter), så er halvauto tingen. Full demontering kan gjøres i felten... men veldig forsiktig og med sikkert underlag. Antallet deler er høyt, men du kan gjøre hele jobben selv. Undres hvor mange som har tatt av sidepanelene på dobbeltløperen og sett hvordan det står til med mekanismen...

Vektfordelingen er annerledes med mer vekt mellom hendene og mindre forover. Fordel eller ulempe? Jeg vet ikke.

Rekylen tar lengre tid. På dobbeltløpere er det først og fremst haglene som rører seg i skuddsekvensen. På en halvauto kommer sluttstykket i bevegelse, noe som kan føre til en følelse av mykere rekyl. Samme kreftene, bare fordelt over litt mer tid. Det kan være en faktor dersom du er "skuddredd" etter f.eks opplæring på en Star uten demping og med en god blanding avlagt ammunisjon. Du kan få mye den samme effekten med ulike "støtfangere" der kolben møter skulderen også på dobbeltløpere.

Sikringen er en ulempe på mange av halvautoene (og nesten alle pumpehaglene). Sitter som regel foran eller bak på avtrekksbøylen, noe som kan være klønete om du satser på å oppheve sikringen rett før du er klar til å skyte. Treningssak eller en gjennomgang av rutinene. For min del betyr det at på støkkjakt er sikringen av. Med hund er våpenet uansett ikke ladd før bikkja står og da er det godt med tid til å avsikre lengre inne i situasjonen.

Sikringen - som på alle andre hagler - varierer fra modell til modell. Jeg vil sterkt anbefale å sjekke dette før kjøp. Dersom det kun er sikring av avtrekket, glem det uansett hva slags hagle det er. Men på min 60 år gamle billigauto (Winchester 1400 MK1 - la det være sagt: plasten på 60-tallet var sørgelige saker), så låser sikringsbolten både avtrekket og drivfjæren for hane, hvilket gjør det sannsynlig at nyere og adskillig mer påkostede våpen har minst samme sikkerhet, men som sagt: sjekk det uansett.

Antallet patroner PÅ JAKT er 2 - to - II. En i kammeret og en i magasinet. Kan du få inn mer, så er det lovbrudd. Fatter ikke at dette stadig er et spørsmål.
Hva du gjør bak låven eller på bane er opp til deg eller banesjef. Årsaken er i hovedsak at en magasinhagle med 4-6 skudd fort utraderer et rypekull. Foruten viltet, så er det også usportslig ovenfor din jaktkamerat som allerede gremmes over hvor grenseløst stygg (i alle fall min), halvautoen er - du trenger ikke å gni salt i estetiske sår ved å være mer effektiv i tillegg. Moderne jakt er nå heller ikke et spørsmål om mest mulig vilt, men om opplevelser, noe du får mer av når du begrenser dine egne sjanser.

Et våpen som føles riktig i butikken kan være pyton å skyte med. Er det et brukt våpen, så er det lov å spørre om å få prøveskyte det på bane.

  • Liker 1
Skrevet
Den 11.8.2016 at 18.24, Robinson skrev:

Ikke Brenneke , og slett ikke rundkuler. Trodde ikke det fantes. Det jeg har brukt er de amerikanske Foster type slugs med hul base og utvendige riflinger som er ment å gi dem ett visst spin i lufte. Jeg aner ikke om de virkelig spinner. Jeg tror det er designet med en hul base som ekspanderer i løpet ved trykk og den tyngre tuppen som gir slugen en viss stabilitet i luften. For morro skyld hadde jeg med haglen på banen en gang for å se om det lot seg gjøre å ta storvilt skyteprøven med den, men jeg fikk ikke lov . Det er elektroniske skiver det skytes på der og  var redd det ville bli for store hull i skiven .

Jo. det ser ut som det finnes. http://www.eksjonejdensjvf.se/laddweb_c/bilagor/shotgun/sve/varianter.html 

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.