Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet (endret)

Desssverre er vi nå oppe i to stykker denne sesongen og det er fortsatt bare midten av juni. To helt unødvendige dødsfall av kanopadlere i Norge.

Min påstand er at det et er ganske lett å unngå å dø mens en padler kano, for det er ikke farlig i det hele tatt Det er ikke mye som skal til for å gjøre kanoturen til en sikker og trygg aktivitet i stedet for en dødbringende risikosport. Hvorfor legger folk ut på lange kryssinger av store vann og stryk de ikke har kunnskap, erfaring eller utstyr for å håndtere?  

Kan gruppen håndtere en velt, der dere er eller planlegger å padle under de rådende forholt? Det er et enkelt spørsmål som gir et godt svar på hvor forberedt en er. Det er alltid en sjanse for å velte og at du ender opp i vannet. Sånn er det å padle, en risikerer å bli våt, men trenger ikke dø av den grunn.

Alle kan selvfølgelig bryte sikkerhet og håndtering av velt ned til enkle regler som: Ha på flytevest, kle deg etter vanntemperaturen, tren på redningsteknikker, ta hensyn til ditt og datt. En ting er å lese det på nettet og se en youtube video en annen ting er å gjøre og erfare i praksis. Det beste er å padle sammen med noen som kan det og så trene sammen eller ta et kurs.

I sommer hadde jeg satt pris på at du padlet sånn at du alltid kunne håndtere en velt under de rådende forhold så vi slipper å ha en ny sommer med mange dødbringende padleturer. Fjoråret var ille og det trenger ikke bli sånn i år også.

Kilder: http://www.varden.no/nyheter/20-aring-dode-etter-kanoulykke-1.1525821, https://www.nrk.no/nyheter/mann-dode-etter-kanovelt-1.12992626

Endret av Barskekarsten
  • Liker 9
Annonse
Skrevet

To tanker:

Bruk vest: Jeg ser ofte familier på kanotur der barna har redningsvest, og de voksne nyter solen uten vest. Etter å ha prøvd å slepe to seksåringer med redningsvest (i helt trygge omgivelser) uten redningsvest på selv har jeg blitt helt konsekvent. Er det barn i kanoen så har jeg vest på, selv om det er badetemperatur og kort vei til land. De to seksåringene jeg tauet var i godt humør og trygg i vannet, men det gikk overraskende tregt framover. Hvordan hadde det vært etter en skremmende kanovelt?

Tenk på at du må kunne svømme til land: Husk at det er på land du er trygg. Redningsteknikker er veldig viktig, men med mindre man vet av egen erfaring, at man selv, med den aktuelle gruppen og de aktuelle kanoene klarer å tømme og komme seg opp i båten, så er den beste (og ofte eneste) redningstekninkk å komme seg til land.(Dette er vel egentlig det samme som trådstarter sier, men jeg ville bare understreke at svømme til land lett kan bli "undervurdert" som redningsteknikk.) 

Som bonus får man ofte en finere tur når man er nær land. 

  • Liker 1
Skrevet

Hei

Ja, man skal lære og få erfaring under trygge omstendigheter i al vannsport inkl. kano og kajakkpadling. Det trenger nødvendigvis ikke å være et "våtkort" men bygge erfaring opp under økende vanskelighets grad. 

Vest ja, det kan jo være oppustelig for komforten. Og husk vannet er KALLT på denne årstiden - faktisk her i Norge det meste av året. Så man har dårlig tid før man blir sløv.

Hilsen Elgen

Skrevet (endret)

Da jeg var med som leder i speideren hadde vi kanokurs for medlemmene. Vi tok kanoer med inn i en svømmehall og der fikk ungene prøve å svømme med klær på og de fikk også prøve seg på velt og tømming av veltet kano samt redning på åpent vann. 

Det var mange som sa at de kunne svømme, men som fikk seg en overraskelse da de skulle svømme med klær på.

Jeg har mange års erfaring med kano, men går aldri på vannet uten vest. Jeg har også deltatt på mange sikkerhetskurs for å få sertifikat for å jobbe i Nordsjøen, og jeg mener å vite hvor lite som skal til før du kan bli nedkjølt eller miste kontrollen hvis du havner i vannet.

Jeg bruker en oppblåsbar vest og i tillegg har jeg med en seilervest som jeg sitter på. Denne vesten er også tenkt brukt hvis jeg blåser den oppblåsbare vesten. Disse oppblåsbare vestene mister mye av sin verdi hvis du får deg en tur i vannet. De er liksom bare en engangsvest.

Endret av REs
  • Liker 3
Skrevet
35 minutter siden, REs skrev:

Jeg bruker en oppblåsbar vest og i tillegg har jeg med en seilervest som jeg sitter på. Denne vesten er også tenkt brukt hvis jeg blåser den oppblåsbare vesten. Disse oppblåsbare vestene mister mye av sin verdi hvis du får deg en tur i vannet. De er liksom bare en engangsvest.

Jep, enig, men jeg bruker oppblåsbar vest UTEN salttabletten. Så må du selv utløse ved å dra i snoren. Dette virker selvfølgelig ikke hvis du havner bevisstløs i vannet ved bomming med seilbåt. Men Det skal godt gjøres å bli bevisstløs ved velt fra kano/kajakk med mindre du holder på med elve padling - white water.

Det er så faktisk en liten dykker vest jeg bruker. Nei. ikke stor avbalanserings vest!.

hilsen elgen 

Skrevet (endret)

Å alltid padle med vest er en selvfølge, men

A: Det finnes padlevester som er gode å ha på og som ikke hemmer deg slik en oppblåstbar vest gjør når den er blåst opp. Har du prøvd å entre kano med en sånn ballong brystet? Jeg har ikke det, men tror det kan være litt klønete.  Det er også mye vedlikehold med en oppblåstbar. Bytte av patroner, salttabletter etc. en må gjøre for å sikre at den virker. Den er på ingen måte fail safe. Oppblåstbar vest er kun en nødløsning i mine øyne. 

B: Aldri sitt på en flytevest. Flyteelementene er laget av lukket celle skum. Når du komprimerer flyteelementene  ødlegger du cellene som holder deg flytende fortere og vesten mister oppdriftsevnen sin.

Endret av Barskekarsten
  • Liker 2
Skrevet

Det heter seg jo at disse oppblåsbare skal vedlikeholdes. Hvor mange gjør faktisk det så ofte som man bør? I disse statistikktallene er det oppgitt hvor mange av de som drukner som brukte vest og ikke. Hvor ofte skjer det at noen drukner fordi vesten ikke funket, tro? Er det en reell problemstilling? Mer enn man tror, kanskje?

  • Liker 1
Skrevet

Tusen takk for påminnelse. Har for å være ærøig aldri tenkt tanken på at folk omkommer i kano selv om det er ganske logisk (!?)

Flott at folk deler om siner erfaringer, så her skal det råkjøres på førstehjelp og teknikker. Takk igjen.

Skrevet
On 6/16/2016 at 0:29 PM, elgen said:

Og husk vannet er KALLT på denne årstiden - faktisk her i Norge det meste av året. Så man har dårlig tid før man blir sløv.

 

Dette er nok et tema som det burde vært terpet litt mer på. Jeg mener å huske at ved ulykken i Rogen forrige sommer så hadde alle vest, men omkom som følge av hypotermi.

  • Liker 1
Skrevet

En ting er å trene på å tømme og entre en tom kano, når kanoen er lasta for tur blir det en annen historie å tømme den eller snu den. Om man av en eller annen grunn ender opp med å padle så langt fra land at det ikke er mulig å svømme inn må man være mer enn en kano og ha trent på å entre kano/ hjelpe noen om bord i din kano.

Lær god padleteknikk, tren redning og hold dere nært land på vann, og skal dere på strømmende vann så lær litt mer enn grunnleggende padleteknikk. Bakferging, fremferging og å komme seg kjapt inn i bakevjer er ferdigheter en må ha inne.

  • Liker 1
Skrevet

Jeg padler mest kajakk og har gjort det til en vane å "bade" med padleklærne etter endt tur for å få litt feeling vedr. temp. og følelse i fingre og tær.  Mener ikke at det bør bades ved kanopadling, men har mer enn en gang blitt overrasket over temperaturen.  Tenk litt på hvor lang tid det tar før du er i tørt tøy igjen.  Hvordan er avdriften hvis jeg velter?  Kan jeg komme greit til land eller må jeg ordne opp utpå?  Kan jeg krysse en annen og sikrere plass? 

Kan være lurt å tenke igjennom en og annen "hva om" .

PS: mange flotte innlegg her :)

 

 

  • Liker 1
  • 2 uker senere...
Skrevet

Alle bør ha trent på å velte kanoen og entre den fra vannet etterpå. Viktig å ha med øsekar, gjerne en tom isboks, bøtte eller lignende. Ellers blir det fort for mye bølger til å padle med kano på store innsjøer som Rogen og Femunden. Har man planer om å krysse store, kalde innsjøer bør man være erfaren og være kledd for å gå rundt, med f eks våtdrakt eller tette padleklær med ull under. Er man to kanoer og må av gårde i bølger og vind kan man legge to stokker mellom kanoene og binde skikkelig fast slik at man får en katamaran, men regn med litt øsing. Teknikken ble brukt med hell på Femunden.

Skrevet

Å entre en kano som har gått rundt , hvis man er bare én kano er ikke lett. Nesten umulig. Jeg har prøvd, for jeg har opplevd det. Jeg opplevde å drive inn i ett sivbelte som på en måte holdt kanoen på plass slik at jeg til slutt greide det. Det jeg savnet var ett øsekar. Jeg fikk rimelig fort snudd kanoen og prøvde med en gang å entre den. Men den sank bare under meg. Jeg måtte ut av den igjen og klarte å ta av meg den ene gummistøvelen , det var heldigvis en støvel av type seilerstøvel , og brukte den som øsekar mens jeg lå på utsiden av kanoen i sivet. Neste gang jeg prøvde å entre var for tidlig , da jeg klatret oppi ved en enden, raste alt vannet inne i kanoen mot meg og den sank under meg igjen. Neste gang øste jeg den helt tom og prøve på nytt, og da kom jeg meg oppi uten at den sank. Jeg tror aldri jeg hadde klart det hvis den ikke lå inne i sivet. Dette var i november , var på andejakt mutters alene , og jeg ble ganske kald etter hvert. Rednigsvest på? Nope. Ung & dum den gangen, men jeg var ikke dummere  enn at jeg skjønte at dette var en " close call".

  • Liker 2
  • 1 måned senere...
  • 8 måneder senere...
Skrevet

Som relativt "fersk" kano padler og en som tenker sikkerhet generelt unngår jeg/vi lange kryss og tar heller turen langs land, man er jo tross alt på tur og ikke på en "Monsen ekspedisjon" som skal rekke noe i andre enden. Unntaket var en tur i Isteren for 2 år siden der vi var to kanoer med hver sin havkajakk på slep der vi foretok en krysning på vel 500-600m. Vurderingen var at om vi skulle velte så hadde vi kajakkene å flyte på da disse har vanntette skott. Flytevester var selvfølgelig på.

For meg er det viktigst å komme levende til land, utstyret er i den forbindelse ikke første prioritet, det kan man alltids få tak i senere om det ikke går til bunns. Et godt tips her er å ha nok utstyr på kroppen til å lage bål til varme og tørking, pakket i vanntett pose; Tennstål + "lo" fra filteret i tørketrommelen. Kniv har man som oftest i beltet.

Hvis jeg noen gang skal på solo tur kommer jeg til å ta med kajakk tørrdrakten og padle i den, den har jeg vært en del i vannet med og vet at jeg kan holde ut ganske lenge m.t.p nedkjøling

 

 

  • Liker 1
  • 1 år senere...
Skrevet

Det er sesong igjen - og sikkert (som meg) mange ferske (og erfarne) kanoeiere som har godt av å lese gjennom denne før man setter avgårde.

Gjest Mareng
Skrevet

Jeg, som har vert på sjøen hele livet, men er ganske fersk kanoeier, padler mye i sjøen her i området, i tillegf til vannene. Jeg bor i skjærgården på vestlandet (Askøy), Sotra stopper store bølger og dønninger fra havet, men det kan blåse en hel del her. Vinden vil nesten alltid blåse meg hjem eller mot trygt land. 

Jeg kjøpte meg derfor en kano med noe lavere primærstabilitet men veldig høy sekundærstabilitet for å ikke bli mye påvirket av bølger.

72D4BD17-6257-4ACB-AF08-8E76E3A569E2.thumb.jpeg.19219f73874053048befeb7fd1b09cfe.jpeg

Her til lands virker det som det som det er kajakker og motorbåter som blir brukt på sjøen, kano blir nesten bare brukt på vann. Og i følge Amerikanske nettforum er det sekvmord å padle kano i saltvann, men de er sikkert vant med mye større bølger langs kysten enn det vi har inni skjærgården mellom holmer og øyer? Jeg føler meg ihverfall trygg i kanoen, og det føles som at den nærmest ikke kan velte i bølger (men bølger fra båter kan sikkert gi en ubehagelig overraskelse).

Hvordan bør man håndtere bølger fra mindre fritidsbåter? Rett imot, på skrå, eller kan man fint ta de fra siden så lenge man ikke har en helt flatbunnet kano og bølgene ikke er for store?

Skrevet

Usikker, men har tenkt å finne det ut - av den enkle grunn at det er vakkert å padle (og fiske) rundt i skjærgården her. Jeg har padlet en del i Nordåsvatnet med fiskekajakken min. I den syns jeg det er best å få bølgene rett i baugen, selv om den er mer enn stabil nok til å få de fra siden. 

Det verste er nok frykten for å ikke bli sett. Det er fort gjort... 

  • Liker 1
Skrevet
4 timer siden, Mareng skrev:

Jeg føler meg ihverfall trygg i kanoen, og det føles som at den nærmest ikke kan velte i bølger (men bølger fra båter kan sikkert gi en ubehagelig overraskelse).

Hvordan bør man håndtere bølger fra mindre fritidsbåter? Rett imot, på skrå, eller kan man fint ta de fra siden ...

Kanoer velter og det kan nok din gjøre også. :) Personlig så tror jeg de fleste velt skyldes, at personen(ene) i kanoen mister balansen og at det er grunnen til de fleste velt.

Bølger taes best rett i mot (eller bakfra), forutsatt at bølgen ikke er for høy i forhold til lengden på bølgetoppene. Da kan bølgen fylle en åpen kano. (Med trekk, blir det som i en kajakk). Men en mellomting fungerer det også, d.v.s. på skrå mot bølgene. Det værste er å få bølgene rett fra siden, enten de kommer fra andre båter, eller av vind. Med litt erfaring, så ser en når det er behov for å snu kanoen mot bølgene.

Skrevet (endret)

For mange år siden var vi en gruppe på kanotur og på hjemveien kom noen ungdommer i en rask båt og syntes det var tøft å lage bølger rundt kanoene. Båten hadde påhengsmotor og et lite dekk og en vindskjerm / frontrute. Siden jeg var nærmest land så svingte jeg inn og hentet et pat passe store steiner. Jeg la min kano på utsiden av de andre og litt senere kom båten tilbake i god fart. Da den nærmet seg og planla en skarp sving opp mot gruppen med kanoer satt vi, to stykker i min kano, klar med hver sin stein. Heldig vis tok personene i båten hintet og forsvant. Hadde de kommet nære nok og fått et par gode steiner på dekket av båten så hadde det nok ikke vert så mye igjen av vindskjermen kan jeg tenke meg. 

Det er litt trist å oppleve at det fremdeles er folk uten vett som kjører rundt i båt. En ihuga Darwin tilhenger som meg hadde håpet at evolusjonen hadde fjernet slike individer for lenge siden.

Endret av REs

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.