Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Vanligvis drikker jeg rennende fjellvann uten betenkeligheter, men da jeg planlegger tur ved Hardangerjøkulen tar jeg forholdsregler  brevann kan inneholde mye som en ikke bør få i seg. Jeg har ikke noe dybdekunnskap i dette, bare det jeg har lest. Tenker litt sånn som jeg gjorde da jeg lage risikoanalyse, er det tvil, så er det ikke tvil. Så med helsetilstanden min kan jeg ikke ta noen sjanser. Jeg skal ta dette videre med sykehuset ved kontrollen nå i august. Ønsker meg eksakt kunnskap om dette, ikke bare selvstudium og synsing.

  • Liker 2
Annonse
Skrevet

 

Fikke denne kommentaren fra Professor Atle Nesje Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen

Ein rår vanlegvis folk frå å drikke brevatn. Slaminnhaldet er vanlegvis ikkje så fårleg i relativt små mengder sjølv om vatnet inneheld ørsmå kanta steinmjølpartklar, men innhaldet av mikroorganismar/bakteriar kan i verste fall føre til diaré og oppkast. I lemenår kan det ligge store mengder døde lemen på brear noko som kan gjere at vatnet inneheld bakteriar som kan føre til mageproblem.

Partiklar i isen pga luftforureining trur eg ikkje er noko problem. I område med beitedyr kan overflatevatnet innehalde e-colibakteriar som gjer at vatnet må kokast

 

 

 

 

Skrevet (endret)
  Per Fredrik skrev (På 29.7.2016 den 13.13):

Ein rår vanlegvis folk frå å drikke brevatn. Slaminnhaldet er vanlegvis ikkje så fårleg i relativt små mengder sjølv om vatnet inneheld ørsmå kanta steinmjølpartklar, men innhaldet av mikroorganismar/bakteriar kan i verste fall føre til diaré og oppkast.

 

 

 

 

Ekspander  

Skriver under på det. Ja jeg drakk brevann fra elva ved Spiterstulen for 10-12 år siden. Friskt og godt der og da, men krabba ut av teltet 12 timer seinere med lekkasje i begge ender... Fy fillern så dårlig jeg ble. Var sjuk i over en uke. Aldri mer brevann på denne karen!

Endret av SnorreL
  • Liker 1
Skrevet
  Prebb skrev (På 27.7.2016 den 11.18):

Er du sikker på at det jeg har uthevet er riktig? Mulig min kunnskap er utdatert, men rundt 80 grader skulle være tilstrekkelig til å ta livet av de fleste mikroorganismer, inkludert virus. Hvor lenge temperaturen må holdes der avhenger av mengden. Selv om vannet nær varmekilden koker er det ikke sikkert hele væsken (og dens innhold) har uniform temperatur.

Om utsagnet ditt er riktig så må alt drikkevann renses kjemisk, ved stråling eller filtreres - og det høres meget kostbart ut.

Ekspander  

Det er noen år siden jeg hadde opplæring i rensing, men her er rådene fra mattilsynet hva gjelder koking av vann: Koking drep mikroorganismar som virus, bakteriar og parasittar. Vatnet bør fosskoke eitt minutt (sjå bilete). Ein vasskokar slår seg normalt av når vatnet fosskoker, og det er tilstrekkeleg. Ved bruk av mikrobølgjeomn må ein forsikre seg om at vatnet fosskoker. Eit alternativ til kokt vatn er flaskevatn.

  • Liker 1
Skrevet
  JanRH skrev (På 27.7.2016 den 17.19):

Er disse borte i natta? https://www.fjellsport.no/produkter/turutstyr/vannrensing-og-vannposer/vannrensing/katadyn-micropur-classic.html

Forsvaret bruker tabletter for vannrensing. Mulig det gjør noe med smaken. Selv har jeg aldri renset vann.

Ekspander  

Forsvaret bruker klortabletter (vi har det hvertfall utlevert). Dette er et alternativ til koking og gir en lett smak av klor (les svømmehallvann). 

Skrevet

Jeg kjøpte dette filtersystemet, tar nesten ingen plass og ubetydelig vekt. Jeg drikker jo vanligvis vann direkte fra sjøer og elver, men jeg har nyretrøbbel så jeg må passe på litt. Brevann må jeg rense. " Sprøyten " som er på bildet er for å rense filteret med rent vann så en slipper å kjøpe nytt filter. Posen som er med er på 1 liter. Rense.jpg

  • Liker 1
Gjest Landsem
Skrevet

Men selv i områder med brevann drenerer det vann som ikke er fra bre. Jeg skjønner ikke at vann kan bli et issue på tur i Norge. På en gjennomsnittlig merket rute i fjellet er det drikkevann på vei ned i systemet i ett sett. Har drukket vann fra smeltesig 200 m under toppen på Store Knutsholtinden, freskt og godt. Folk rundt pattet plastikkvann fra slanger og drikkesekker de hadde bært med hele veien opp. 

Skrevet

Jeg tok opp drikking av brevann med DNT da jeg prøver og komme avgårde til Finse De har fått inn faglige råd og det frarådes og drikke dette. Da holder jeg meg til det slik at jeg ikke blir sittende på huk og ønsker at jeg hadde tatt med mer dasspapir. En kan også bli skikkelig dårlig. Ellers går jeg ikke rundt og bærer på vann. Vann på fjellet smaker jo friskt og godt. Brevann med div. forurensninger smaker som en sa Bitter Lemmen. 

Skrevet (endret)

I rogaland (og andre steder på vestlandet) kan en bare stikke ut hånden av teltet/vinduet med en kopp så har en friskt vann I massevis... Hurra for sommeren!

(er vel litt off-topic - men samtidig litt innafor tema at det er mye friskt vann å finne I fjellet:-)

 

Endret av dede
  • Liker 4
Skrevet

Om du er på fjellet ev. i skogen kan du nok drikke fra bekken, ikke så mye på flate Østlandet. Jeg ville ikke drukket av Glomma gjennom Fredrikstad, FÅSDS.

Skrevet

Kikk opp mot området som ligger ovenfor stedet  hvor du vil hente vann.  Hvis det bare er natur og ikke hus, hytter eller landbruk så er det bare å drikke. Litt ekstra bakterier fra naturen er bare bra for fordøyelsen.

Jeg så nettopp et tv program om allergi og det viser seg at barn med forskjellige typer allergi mangler en del bakterietyper i tarmen som de skulle ha fått i seg da de var baby. Jo rener miljø de var vokst opp i jo større fare for allergi.

  • Liker 2
Skrevet (endret)

Kokte opp en kjele fra et lite vann i et reinbeiteområde. Kaffen smakte piss, men jeg ble ikke dårlig..viktig å koke. Har ingen tro på kun å bruke filter.

En kollega og erfaren villmarksturist måtte avbryte vandreturen sin i helikopter til et sykehus etter å ha drikket rett fra bekker. Regner med han fikk Lemendritt og annet rusk i seg. Litt russisk rulett uten først å koke. 

Endret av trugepetter
Gjest Landsem
Skrevet
  strebus85 skrev (På 5.8.2016 den 19.33):

Om du er på fjellet ev. i skogen kan du nok drikke fra bekken, ikke så mye på flate Østlandet. Jeg ville ikke drukket av Glomma gjennom Fredrikstad, FÅSDS.

Ekspander  

Bonaqua__21714_zoom.jpg

 

Dette er i Norge vann fra Glomma, riktignok renset. Men med fin plastflaske fra Coca Cola. Det er forøvrig mange bekker i lavlandet som er mye "renere" enn en del drenering i traffikkerte områder i fjellet. Bitihorn, båten på Bygdin, slipper f.eks urensa kloakk rett ut. Ikke store bidraget, men likevel. Rundt samme vann ligger ikke mindre enn tre hardt trafikkerte overnattingsetablissement med vannbaserte kloakksystemer og dusj. Det vaskes med diverse såper og det er tannpuss som går i avløpet sammen med kloakken. Dersom dette ikke går i tank så er det kontrollert avrenning selv i øverst Glommas/Lågens drenering i et vassdrag som oppleves som tindrende rent i denne øvre delen. 

Skrevet

Det finnes sånne Camelbak vannbeholdere som fåes kjøpt inntil 3 liter kapasitet. Vannet kan vel kokes, kjøles ned og helles i beholderen før vandring. Regner med at 3 liter burde holde til neste stopp.

Gjest Landsem
Skrevet
  trugepetter skrev (På 6.8.2016 den 12.09):

Det finnes sånne Camelbak vannbeholdere som fåes kjøpt inntil 3 liter kapasitet. Vannet kan vel kokes, kjøles ned og helles i beholderen før vandring. Regner med at 3 liter burde holde til neste stopp.

Ekspander  

Ja, dette var et knallgodt tips. Fyll plastikkbeholderen med vann fra det lokale vannverket, la det ligge og skvulpe og dra til seg herligheter fra plastikken i et halvt døgn. Så er det klart for servering, halvlunka og deilig når du er på fjellet. Nyt det mens resten av følget er og drikker glassklart og kaldt vann i nærmeste bekk ;) 

Skrevet

Ettersom hele familien har med Camelbak flasker med på tur bruker vi Katadyn Vario.

Den skrus rett på flaska og du fyller den ganske fort. Vi drikker vann uten å rense det hvis vi er sikre på at det ikke er noe dyr eller lignende som ligger i bekken osv.
Men er vannet stillestående eller som de siste årene har vært lemmen år så renser vi alltid.

Også har vi alltid med en liten flaske med lime dråper. Helt i starten kan vannet smake litt kull. Så det er viktig å kjøre igjennom endel vann før vi fyller flaskene.
Har til slutt oppi 2-3 dråper lime, for smakens skyld.

Har brukt denne i 4-5 år nå, byttet filter 2 ganger, og har aldri hatt noe problemer med vannet.

For soloturer og gram jegere kan den virke litt voldsom, men vi tar ikke sjanser når det kommer til helse på tur.
Orker ikke tanken å være 5-6 timer eller mer unna folk og en av oss skal få akutt diaré, eller harepest for den saks skyld...

Skrevet
  trugepetter skrev (På 5.8.2016 den 22.48):

 

En kollega og erfaren villmarksturist måtte avbryte vandreturen sin i helikopter til et sykehus etter å ha drikket rett fra bekker. Regner med han fikk Lemendritt og annet rusk i seg. Litt russisk rulett uten først å koke. 

Ekspander  

Og han vasket alltid hendene etter et dobesøk?

  • Liker 4
Skrevet

De var to stykker som la ut på en nesten 3 ukers vandring her til lands. Den ene fikk infeksjon etter omtrent 2 uker med høy feber, måtte innom et sykehus noen dager, og ble utskrevet ilag med penicillin kur han tok med seg videre på turen. Skulle han være noe uhygjenisk etter sine dobesøk, burde vel en sånn infeksjon ha vært dagligdags for ham, og ikke kommet kun den ene turen. Skulle jeg legge meg ut langt utafor allfarvei, ville det blitt lunka Camelbak på meg. Kroppen bruker også mindre væske og energi på å varme seg etter lunken vann enn om at man slurper i seg noe iskaldt.

Gjest Landsem
Skrevet (endret)
  trugepetter skrev (På 11.8.2016 den 21.11):

De var to stykker som la ut på en nesten 3 ukers vandring her til lands. Den ene fikk infeksjon etter omtrent 2 uker med høy feber, måtte innom et sykehus noen dager, og ble utskrevet ilag med penicillin kur han tok med seg videre på turen. Skulle han være noe uhygjenisk etter sine dobesøk, burde vel en sånn infeksjon ha vært dagligdags for ham, og ikke kommet kun den ene turen. Skulle jeg legge meg ut langt utafor allfarvei, ville det blitt lunka Camelbak på meg. Kroppen bruker også mindre væske og energi på å varme seg etter lunken vann enn om at man slurper i seg noe iskaldt.

Ekspander  

Hvordan gjør du det når du fyller blæra? Kjøper du s.k. "kildevann" på flaske og heller over?

Og så tll frykten for egne tarmbakterier; hendene trenger ikke være involvert ved drikking av vann, det holder å stikke drikkeorganet bort til vannkilden. På samme måten som levende skapninger ellers i universet er henvist til å gjøre.

Så en liten vann-quiz.  E r det noen som vet hva ei "tro" er? Jeg mistenker at selv vannskeptikere vil føle at denne innretningen er ekstra tillitsvekkende, ettersom den antyder at aktiviteten som skal skje ved den har vært gjenstand for gjentakelse flere ganger på samme sted uten risiko. Som en vannkran eller en plastikkblære in en butikk, som jo også brukes av mange fler enn en tilfeldig kulp med vann. Som jo er et veritabelt risikoprosjekt..., selv om produktet som distribueres er fra samme sted.

Endret av Landsem
Skrevet
  trugepetter skrev (På 11.8.2016 den 21.11):

De var to stykker som la ut på en nesten 3 ukers vandring her til lands. Den ene fikk infeksjon etter omtrent 2 uker med høy feber, måtte innom et sykehus noen dager, og ble utskrevet ilag med penicillin kur han tok med seg videre på turen. Skulle han være noe uhygjenisk etter sine dobesøk, burde vel en sånn infeksjon ha vært dagligdags for ham, og ikke kommet kun den ene turen. Skulle jeg legge meg ut langt utafor allfarvei, ville det blitt lunka Camelbak på meg. Kroppen bruker også mindre væske og energi på å varme seg etter lunken vann enn om at man slurper i seg noe iskaldt.

Ekspander  

Det er selvsagt mulig at smitten kom fra vannet. Årsaken til at jeg tror noe annet kan være grunnen til problemet, er at jeg, og svært mange med meg, har drukket fjellvann i årevis 20-30 år - uten problemer.

  • Liker 2
Skrevet (endret)
  Landsem skrev (På 5.8.2016 den 23.14):

Bonaqua__21714_zoom.jpg

 

Dette er i Norge vann fra Glomma, riktignok renset. Men med fin plastflaske fra Coca Cola. Det er forøvrig mange bekker i lavlandet som er mye "renere" enn en del drenering i traffikkerte områder i fjellet. Bitihorn, båten på Bygdin, slipper f.eks urensa kloakk rett ut. Ikke store bidraget, men likevel. Rundt samme vann ligger ikke mindre enn tre hardt trafikkerte overnattingsetablissement med vannbaserte kloakksystemer og dusj. Det vaskes med diverse såper og det er tannpuss som går i avløpet sammen med kloakken. Dersom dette ikke går i tank så er det kontrollert avrenning selv i øverst Glommas/Lågens drenering i et vassdrag som oppleves som tindrende rent i denne øvre delen. 

Ekspander  

Personlig kjøper jeg ingen produkter fra Coca Cola, selv om de er tappet i Norge. Det er ikke produktet, men markedsføringen deres og den måten de presser varene sine inn på de beste plassene i butikkene som selger dem, som byr meg i mot. Og så må vi ikke glemme at de vel er den eneste produsenten av næringsmidler som nekter å informere om hva produktet deres, vanlig Coca Cola inneholder.

Men jeg kjøper andre typer flaskevann selv om bakterieinnholdet i flaskevann ofte er høyere enn springvann.

Hoteller og andre serverings og overnattingssteder som ikke er koblet til kommunalt kloakksystem har ofte septiktank med tilhørende spredegrøfter. Jeg tror ikke det er noen kommuner i landet som tillater at kloakk fra slike steder slippes rett ut i vann og vassdrag. Det er vel bare NSB som lar toalettet på toget gå rett på skinnegangen.

Hva Skibladner gjør vet jeg ikke, men Mjøsa er vel Norges største drikkevannskilde.?

Jeg var nylig i Kroatia på en utrolig kjedelig ferie, men poenget er at der var vannet i sjøen glassklart selv om de mange turistbåtene som for rundt i området slapp kloakken sin rett ut i sjøen, selv når de lå i havn. For en del år siden var jeg på Korfu, og der gikk hotellets kloakk urenset rett i sjøen, 30 - 40 meter fra stranden og det som ble trukket ned i toalettene på hotellet om kvelden, lå og rullet i vannkanten på stranden fint innpakket i sand neste morgen. Likevel var vannet glassklart.

Poenget er at du kan ikke se om vannet er forurenset av bakterier, men i likhet med @REJOHN så har jeg drukket urenset vann i fjellet i 30 - 40 år uten å få problemer. Vel, en gang ble jeg syk og det var da jeg drakk fra bekken nedenfor T-hytta Sansa. Etterpå kunne noen opplyse at utedassen hadde frosset i stykker i løpet av vinteren og innholdet rant ned i bekken. "Ingen drakk vann fra bekken nedenfor hytta". Men hvordan kunne jeg vite det? Det hadde sikkert vert lurt å sette opp et skilt eller to.

Endret av REs
Skrevet

Man skal heller ikke undervurdere tilfeldigheten. Det er lett å la seg lure av kognitive bias som forkludrer ens oppfatning av hvor farlig eller hvor ofte noe skjer. Hendelser som er kort tilbake i tid, og derfor lett tilgjengelig i hukommelsen, er lett å anta skjer oftere. Det samme gjelder sterke hendelser, hendelser med dramatisk utfall og lignende. I tillegg nevnes veldig sjelden tilfellene der det gikk bra. Kombinasjonen av dette, og at enkelte ting skjer tilfeldig, gjør at det er lett å anta at en bør være forsiktigere enn en burde.

Når det gjelder tilfellet med personen som fikk en tarminfeksjon på tur så kan det være et antall potensielle smittekilder, eller det kan være at en mengde bakterier som normalt immunforsvaret ville tatt hånd om ikke ble tatt hånd om. Det potensielt største smittekilden en har på tur er ikke drikkevannet, som flere påpeker, men håndhygiene etter toalettbesøk. I tillegg er maten også en potensiell kilde. Mange typer bacon er f.eks. ikke tørrsaltet og holder slett ikke like lenge som ordentlig speket bacon. Egenfisket fisk er også en risikofaktor om en ikke spiser den straks, eller den ikke konserveres med salt eller kulde.

Kort oppsummert: ikke legg for mye vekt på enkelthendelser.

  • Liker 3

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.