NattUgle Skrevet 9. mai 2016 Skrevet 9. mai 2016 Jeg pakker alltid ALT for mye og ser at mange er borte på LANGE turer i skog mark og fjell. Sommerturer. Hvordan får man friskt/nok vann til drikke og matlaging? Er vel ikke safe å fylle flasker fra en bekk? Noen tips? Siter
Vandrefalk Skrevet 9. mai 2016 Skrevet 9. mai 2016 Hvorfor skulle det ikke være safe å fylle flasker fra en bekk?! 2 Siter
Veztlending Skrevet 9. mai 2016 Skrevet 9. mai 2016 Drikker lett vann fra "friske" fjellbekker, men har med et Sawyer minifilter om jeg drikke stillestående vann fra myr og fjelltopp pytter. 3 Siter
Bjørja Skrevet 9. mai 2016 Skrevet 9. mai 2016 Jeg drikker vann fra bekk når jeg er ute, men mengden sau i mine nærmeste trakter er så stor at jeg har mange ganger tenkt på hvorvidt det er så lurt. Har imidlertid aldri opplevd noe magesjau på tur. Dersom jeg skulle gjort noe med dette så ville jeg sett på Steripen som en løsning fremfor filter. Siter
Ståle Sæther Skrevet 9. mai 2016 Skrevet 9. mai 2016 Har alltid drukket vann fra bekker og elver når jeg har vært på tur. Klarer meg stort sett med snyltekoppen i lomma mens jeg går. Myrvann (type skogstjern o.l.) drikker jeg også stort sett fra men koker som regel kaffe eller noe annet med vannet. Hovedsaklig for smaken sin skyld siden myrvann ikke er spesielt godt. Men greit å skygge unna de mest næringsrike vannkildene selvsagt. Generelt sunt å ha en viss skepsis mot å drikke vann som renner ned fra tungt utnyttede beiteområder, gjødslet innmark eller med mye bebyggelse og/eller industri lenger opp i vassdraget. Men det er ikke ofte et tema på "langtur". (Mer enn helgeturene borti hundremeterskogen altså) 3 Siter
whistler Skrevet 9. mai 2016 Skrevet 9. mai 2016 Ikke noe problem å drikke rennende vann eller fra tjern med tilsig fra bekk. Stillestående vann i myrpytter prøver jeg å unngå, men koker du vannet kan det meste drikkes 1 Siter
Tor-Erik-L-77 Skrevet 10. mai 2016 Skrevet 10. mai 2016 Stort sett helt ufarlig og drikke vann fra bekker/tjern så lenge du er litt over/unna tett bebyggelse/industri. Har selv i alle år drukket fra både små og store skogsvann og elver/bekker og aldri hatt problemer. Det er mye skremselspropaganda ute å går fra de som gjerne vil tjene litt ekstra penger på å selge unødvendig utstyr til rensing av vann, det finnes til og med dem som tar med seg flaskevann! - I Norge er vi heldige som har mye utmark med masse friskt og godt vann. Kroppen vår er ganske robust og tåler ganske mye, det finnes gode og dårlige bakterier og stort sett fikser kroppen det selv om det havner noen ulumske baktereier i systemet i ny og ned. Problemet i dag er at vi i det daglige omgir oss med veldig mye kunstige stoffer/matrialer og mange lever en litt for "bakteriefri" hverdag. Ved å være mye ute i naturen og drikke naturlig vann så bygger du opp en høyere tolleranse for diverse bakterier, en slags naturlig vaksinasjon over tid. Det behøver nødvendigvis heller ikke å være "dårlige" bakterier som kan gjøre deg syk, bare andre typer bakterier du normalt ikke omgir deg med, altså en annen type bakterieflora. Altså om du har drukket kun Imsdal fra flaske eksklusivt i flere år og pluttselig begynner å drikke vann ute i naturen så er sjansen stor for at du i starten kan få litt romlete mage, ikke fordi det er dårlig vann men fordi kroppen din ikke kjenner til den nye bakteriefloraen og vil trenge tid på å "bygge opp" en håndtering av disse. At alt skal renses, behandles og være så "rent" som mulig syntes jeg er en utvikling som har tippet litt over i det ekstreme i dagens moderne samfunn men det er jo en helt annen diskusjon 9 Siter
Prebb Skrevet 10. mai 2016 Skrevet 10. mai 2016 Kanskje det er rimelig unødvendig å nevne at dersom en ser døde dyr i vannet så kan man godt finne et annet å drikke av... Om det er mye beitedyr rundt vannet kan det også være grunn til å velge et annet. Jeg synes det er et større problem med alt rusket som setter seg i tennene. Siter
Gjest Landsem Skrevet 10. mai 2016 Skrevet 10. mai 2016 (endret) 18 timer siden, NattUgle skrev: Jeg pakker alltid ALT for mye og ser at mange er borte på LANGE turer i skog mark og fjell. Sommerturer. Hvordan får man friskt/nok vann til drikke og matlaging? Er vel ikke safe å fylle flasker fra en bekk? Noen tips? Oslo sitt drikkevann kommer fra et stort vann rett nord i byen. Inn i det vannet renner det elver og bekker fra et stort oppland med stor friluftsferdsel, sommer som vinter. Det kvalitetskontrolleres riktignok jevnlig, men det er av beste kvalitet. Så da blir hundrekronerspørsmålet og ukesprøven i o-fag, hva kom først, flaska eller vannet? Endret 10. mai 2016 av Landsem Siter
eifu Skrevet 26. juli 2016 Skrevet 26. juli 2016 Vann i Norge har som regel god kvalitet, men det er et par ting man kan følge med på. Dyrekadaver kan overføre sykdommer i vann. Her er rådet å se 100 m opp strømmen for der du henter vann for å være helt sikker (med en pragmatisk tilnærming betraktelig kortere). Under lemen-år bør man være påpasselig av samme årsak. Brevann er heller ikke det beste å drikke pga faren for mikroorganismer. Hovedregelen bør være å ta fra bevegelige vann. Siter
eifu Skrevet 26. juli 2016 Skrevet 26. juli 2016 PS: Koking av vann dreper ca 99% av bakterier. Vannet bør da koke i 10 min. Det tar ikke liv av virus. PSS: Vann i tilknytning til gårdsbruk og skytefelt bør også unngås. Siter
7homas Skrevet 27. juli 2016 Skrevet 27. juli 2016 Noen tips? Til om det er safe å drikke vann i norsk natur? For et troll? Ikke sikkert. Pass deg for sola også Siter
Per Fredrik Skrevet 27. juli 2016 Skrevet 27. juli 2016 Planlegger en tur til Finse og Hardangerjøkulen bare nå NSB får i gang togene igjen. Det er en gammel tråd her som omhandler brevann. Det kan inneholde en rik bakterieflora og også stein støv som kan være skadelig. Det er flere små vann i området som jeg har tenkt å hente drikkevann fra. Jeg regner med at jeg må koke vannet, men må jeg også filtrere det og er det noen som kan anbefale utstyr for dette? Jeg har en nyre som ikke samarbeider med meg så jeg må passe litt på drikkevannet. Siter
whistler Skrevet 27. juli 2016 Skrevet 27. juli 2016 10 minutter siden, Per Fredrik skrev: Planlegger en tur til Finse og Hardangerjøkulen bare nå NSB får i gang togene igjen. Det er en gammel tråd her som omhandler brevann. Det kan inneholde en rik bakterieflora og også stein støv som kan være skadelig. Det er flere små vann i området som jeg har tenkt å hente drikkevann fra. Jeg regner med at jeg må koke vannet, men må jeg også filtrere det og er det noen som kan anbefale utstyr for dette? Jeg har en nyre som ikke samarbeider med meg så jeg må passe litt på drikkevannet. Ingen fare eller grunn til filtrering. Hent vann fra bekker eller små tjern du vet har gjennomstrømning med bekk inn og ut. Siter
Prebb Skrevet 27. juli 2016 Skrevet 27. juli 2016 14 timer siden, eifu skrev: PS: Koking av vann dreper ca 99% av bakterier. Vannet bør da koke i 10 min. Det tar ikke liv av virus. PSS: Vann i tilknytning til gårdsbruk og skytefelt bør også unngås. Er du sikker på at det jeg har uthevet er riktig? Mulig min kunnskap er utdatert, men rundt 80 grader skulle være tilstrekkelig til å ta livet av de fleste mikroorganismer, inkludert virus. Hvor lenge temperaturen må holdes der avhenger av mengden. Selv om vannet nær varmekilden koker er det ikke sikkert hele væsken (og dens innhold) har uniform temperatur. Om utsagnet ditt er riktig så må alt drikkevann renses kjemisk, ved stråling eller filtreres - og det høres meget kostbart ut. 1 Siter
fumigatus Skrevet 27. juli 2016 Skrevet 27. juli 2016 2 timer siden, Prebb skrev: Er du sikker på at det jeg har uthevet er riktig? Mulig min kunnskap er utdatert, men rundt 80 grader skulle være tilstrekkelig til å ta livet av de fleste mikroorganismer, inkludert virus. Hvor lenge temperaturen må holdes der avhenger av mengden. Selv om vannet nær varmekilden koker er det ikke sikkert hele væsken (og dens innhold) har uniform temperatur. Om utsagnet ditt er riktig så må alt drikkevann renses kjemisk, ved stråling eller filtreres - og det høres meget kostbart ut. Er ganske enig med deg i dette. Kommer i farten ikke på noen virus som ikke blir drept av koking. Grunnen til at koking ikke er nok til å sterilisere vannet (i den grad det er nødvendig) er primært sporedannende bakterier. Men koking kan for alle praktiske formål regnes som trygt nok for drikkevann. Man skal imidlertid være litt obs hvis man befinner seg på stor høyde. Lufttrykket synker, likeledes kokepunktet. Siter
fumigatus Skrevet 27. juli 2016 Skrevet 27. juli 2016 3 timer siden, Per Fredrik skrev: Planlegger en tur til Finse og Hardangerjøkulen bare nå NSB får i gang togene igjen. Det er en gammel tråd her som omhandler brevann. Det kan inneholde en rik bakterieflora og også stein støv som kan være skadelig. Det er flere små vann i området som jeg har tenkt å hente drikkevann fra. Jeg regner med at jeg må koke vannet, men må jeg også filtrere det og er det noen som kan anbefale utstyr for dette? Jeg har en nyre som ikke samarbeider med meg så jeg må passe litt på drikkevannet. Hvis du har redusert nyrefunksjon synes jeg ikke du skal ta noen sjanser. Selvom risikoen er lav er konsekvensen potensielt stor. Hvorfor ikke investere i feks et Sawyer filter eller likn? Et rent mekanisk filter som også tar evt skadelige partikler. Koster vel ikke mer enn 6-700 kroner. 1 Siter
Per Fredrik Skrevet 27. juli 2016 Skrevet 27. juli 2016 12 minutter siden, fumigatus skrev: Hvis du har redusert nyrefunksjon synes jeg ikke du skal ta noen sjanser. Selvom risikoen er lav er konsekvensen potensielt stor. Hvorfor ikke investere i feks et Sawyer filter eller likn? Et rent mekanisk filter som også tar evt skadelige partikler. Koster vel ikke mer enn 6-700 kroner. Jo da, jeg har sett på drikkeflasker med filter, f.eks Katadyn hos XXL. filteret her vil ta "steinstøvet" , men ikke alle bakteriene som taes knekken på ved koking, Finnes også har jeg sett små pumper så jeg kan filtrere vannet før koking, noe bør jeg nok gjøre, Siter
k92 Skrevet 27. juli 2016 Skrevet 27. juli 2016 (endret) 1 time siden, Per Fredrik skrev: Jo da, jeg har sett på drikkeflasker med filter, f.eks Katadyn hos XXL. filteret her vil ta "steinstøvet" , men ikke alle bakteriene som taes knekken på ved koking, Finnes også har jeg sett små pumper så jeg kan filtrere vannet før koking, noe bør jeg nok gjøre, Man får kjøpt Sawyer SP140 drikkeflaske med integrert 0.1 micron filter til 533 kr fra Amazon.com (frakt og moms+fortollingsgebyr inkludert). Men hvis du uansett tror at du må koke vannet (eller behandle det med kjemikalier), så er vel det ikke godt nok. Et annet alternativ er Sawyer SP191 til 1145 kr (frakt og moms+fortollingsgebyr inkludert). 0.02 Micron absolute hollow fiber membrane purifier Removes 99.997% of viruses, 99.99999% of bacteria, and 99.9999% of Protozoa/Cysts Beregnet for å kobles til en bøtte, så vet ikke hvor brukbart det er på en fjelltur. Endret 27. juli 2016 av k92 1 Siter
Per Fredrik Skrevet 27. juli 2016 Skrevet 27. juli 2016 1 time siden, k92 skrev: Man får kjøpt Sawyer SP140 drikkeflaske med integrert 0.1 micron filter til 533 kr fra Amazon.com (frakt og moms+fortollingsgebyr inkludert). Men hvis du uansett tror at du må koke vannet (eller behandle det med kjemikalier), så er vel det ikke godt nok. Et annet alternativ er Sawyer SP191 til 1145 kr (frakt og moms+fortollingsgebyr inkludert). 0.02 Micron absolute hollow fiber membrane purifier Removes 99.997% of viruses, 99.99999% of bacteria, and 99.9999% of Protozoa/Cysts Beregnet for å kobles til en bøtte, så vet ikke hvor brukbart det er på en fjelltur. Takk for tipset, da med litt søking fant jeg fram til Sawyer Vannrensesystem - Tursett til 599.- hos Magasinet. 1 Siter
k92 Skrevet 27. juli 2016 Skrevet 27. juli 2016 41 minutter siden, Per Fredrik skrev: Takk for tipset, da med litt søking fant jeg fram til Sawyer Vannrensesystem - Tursett til 599.- hos Magasinet. Ah, jeg søkte bare på "Sawyer"+produktnavn.. Da fant jeg svært få treff fra Norge. Du satser på filter + koking da? Siter
Gjest Turlyst Skrevet 27. juli 2016 Skrevet 27. juli 2016 Er disse borte i natta? https://www.fjellsport.no/produkter/turutstyr/vannrensing-og-vannposer/vannrensing/katadyn-micropur-classic.html Forsvaret bruker tabletter for vannrensing. Mulig det gjør noe med smaken. Selv har jeg aldri renset vann. Siter
Per Fredrik Skrevet 27. juli 2016 Skrevet 27. juli 2016 11 minutter siden, k92 skrev: Ah, jeg søkte bare på "Sawyer"+produktnavn.. Da fant jeg svært få treff fra Norge. Du satser på filter + koking da? Gjennom linken din fant jeg Sawyer Europa og så Magasinet.no. Jeg må ha et system med et filter som jeg kan helle vann igjennom, ikke bare en drikkeflaske til å patte på. Dette er vist på en video for dette produktet. Jeg har bare en nyre så jeg får passe på den litt sjøl også, ikke overlate alt til helsevesenet, selv om de passer godt på meg. Siter
Per Fredrik Skrevet 27. juli 2016 Skrevet 27. juli 2016 5 minutter siden, JanRH skrev: Er disse borte i natta? https://www.fjellsport.no/produkter/turutstyr/vannrensing-og-vannposer/vannrensing/katadyn-micropur-classic.html Forsvaret bruker tabletter for vannrensing. Mulig det gjør noe med smaken. Selv har jeg aldri renset vann. Husker vi hadde noe av dette i forsvaret, men med bare en nyre så bør jeg ikke drikke vann tilsatt ukjente kjemikalier som jeg ikke har tatt med legen. En nyre er ikke noe problem egentlig da nyrene har stor overkapasitet, forøvrig Whisky går greit 3 Siter
whistler Skrevet 27. juli 2016 Skrevet 27. juli 2016 Har du spurt legen? Jeg kan ikke begripe at friskt fjellvann skal være noe problem. Eller mener du område du skal til er spesielt? Hva pleier du å gjøre ellers på tur? 2 Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.