Gå til innhold
  • Bli medlem

Drittpåske 2006 :=)


morten

Anbefalte innlegg

PS: Det var nok uansett en tabbe å bli på Gjendebu (spesielt Gjendebu) i to netter i dette været. Men noen ganger letter det jo også utover dagen og de fineste bildene blir ofte til akkurat når uværet letter, så det kunne jo selvfølgelig blitt bra, spesielt siden meteogrammet var sånn midt på treet. Men det ble altså ingen utsikt å ta bilde av og ingen vits i å rote i bratte fjellsider i white out. Bortsett fra veldig få solgløtt i skymørket som vi flittig utnyttet med kameraet var det ikke en gang uværsstemninger som var verdt å ta bilde av. Det var bare en grått, blåsete suppe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Jeg vil nå ikke hevde at det akkurat er noen fasit annet enn på vår subjektive oppfatning av påsken.

Tonnevis med blide mennesker tydet på at de fleste koste seg i fjellet. Hadde nok kost oss vi også hvis hovedmålet var å bevege seg i frisk luft, spise god mat og treffe flere mennesker på et brett enn i tjukkeste urbane strøk. Men når vi er så dumme å sette oss mål og forhåpninger og velger å benytte påsken som feltarbeid for et planlagt bokprosjekt, så er jo det vårt problem ....

Nå var nok vår del av påsken kanskje den verste når alt kommer til alt. Vi kunne sikkert også karret oss opp på en topp, men det var det ingen vits i når målet var å ta bilder... Vi har en 4-5 "whiteout" bilder i arkivet vårt og det holder omtrent i overskuelig fremtid.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå var nok vår del av påsken kanskje den verste når alt kommer til alt.

Ja, for Morten måtte dessverre jobbe i påsken, så vi kunne ikke reise før på torsdag. Ikke hele Norge er så heldig med å ha fri hele uka :roll:, men f.o.m. neste år skal vi gå i uka før eller etter. Da blir det levelig selv på Gjendebu, ville jeg tro, og været, tja, det får vi fortsatt ta som det er.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og er man skuffet fordi turplaner gikk i vasken, så syter man jo ikke om man uttrykker det som her?

Fint å se at man kaller en spade for en spade når det er akkurat det det er! Håper man fortsetter å gjøre det i turrapportene her inne.

Nå skjønner jeg også enda bedre hvorfor jeg alltid har styrt unna turisthytter som f.eks Gjendebu i påskeferier tidligere. :roll: Tror opplevelsen ville ha vært ganske lik Julia og Morten sin.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var en fin dag i påsken også. Masse solskinn! Mye bedre å kose seg på den ene fine dagen enn å deppe på gråværsdagene. Da får man heller gjøre noe annet som er gøy.

Har hørt om mange som har klaget over det dårlige påskeværet. jeg har lyst til å spørre dem om de gjorde noe ut av den ene dagen som var fin.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som et appropos til de som klager over drittpåsken...

Sitat fra Meteorologiske:

"Fra og med lørdag før Palmesøndag til og med 2. påskedag hadde man 110 timer sol i Tromsø. Normalt antall soltimer for hele april er 160 soltimer. "

" Påsken er lang, 10 dager hvis man tar den helt ut. Samtidig er landet vårt langstrakt, og dermed vil været i løpet av påsken variere avhengig av tid og sted. Derfor er det også svært sjelden at påskeværet for hele landet, både forut for og etter påsken, kan karakteriseres med ett tabloid uttrykk. "

Sitat slutt..

http://met.no/aktuelt/nyhetsarkiv/2006/paskevaret.html

Ut i fra det som er skrevet her på denne tråden kan man ha inntrykk av av været i Norge kun hadde en eneste solskinnsdag, men det stemmer altså ikke.. :roll:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hadde lagt min påsketur til Breheimen, og satset på å få noen flotte turer over Hestbreatindene og Holåtindene. Gikk tidlig fra Sota sæter på lørdag morgen, og fant fort ut at det kom til å bli en strevsom tur. Det ble mer og mer snø, og da jeg var kommet til Fortundalsbreen var det bortimot 30 cm løssnø, kladder og null gli. Som førstemann den dagen var det også jeg som måtte brøyte spor, og jeg regnet ut at jeg må ha tatt rundt 20000 høye kneløft den dagen :D . Jeg hadde i grunnen planlagt å legge turen over Holåtindene og ned til Trulsbu, men fant fort ut at jeg måtte være glad om jeg kom meg til hytta. Vel fremme, etter i flere kilometer å ha gledet meg til middagen jeg skulle ha da jeg kom frem, ble jeg ønsket velkommen av verdens største hengelås på døra. Vant som jeg er med hyttene på Sørvestlandet hadde jeg ikke kommet på at DNT behøver å låse hyttene som ligger over 20 km inn i fjellheimen, og hadde selvfølgelig ikke med meg nøkkel. Jeg klarte imidlertid å skru av hengelåsfestet med spissen på en kniv og kom meg da omsider inn.

Søndagen ble en gråværsdag uten særlige muligheter for toppturer, og da mandagen opprant med klar himmel og løfter om fantastisk vær var jeg ikke sein med å komme meg ut. Planen var å gå Hestbreatindene fra vest til øst, altså fra vestraste til Hesthøe, og deretter opp til Truslbu igjen. Jeg la i vei og gledet meg storstilt over den fantastiske dagen jeg kom til å få. Stor var derfor forbitrelsen da jeg kom opp til det øverste vannet før vestraste, og skien plutselig ikke lenger hang fast i skiskoen. Hælwiren hadde røket :P ! Amatørmessig nok hadde jeg ikke med meg ekstrabinding, og måtte slukøret bare snu skiene tilbake i sporene, og snuble meg ned igjen til Trulsbu. Bittert!

Vel nede på hytta klarte jeg å lage til en reserveløsning med noe ståltråd, men jeg innså at toppløpet mitt nå var kjørt. Jeg bega meg derfor ned igjen til Sota og bilen. Det var jo fortsatt en fin dag, og selv om jeg ikke kunne få toppene, så kunne jeg i alle fall nyte fjellet, været og sola. Jeg var nede ved bilen igjen seint på kvelden. Deretter hadde jeg noen fine dager med toppturer og blanda vær på en hytte i Grøndalen i Nordfjordfjella.

Påskeværet kunne nok vært bedre, føret kunne nok vært bedre og flaksen/planleggingen min kunne nok vært bedre. Det er imidlertid kontrastene som gjør at vi registrerer de gode og ekstra fine dagene. Jeg ønsker derfor ikke å syte, men lover å komme tilbake på et nytt korstog til Hestbreatindene senere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jaja, Panda, i perioden torsdag til mandag var det en halv dag som var fint i det området vi befant oss i. Den ble utnyttet på det kraftigste for både bilder og pauser, men topptur rakk vi ikke der, for det var langfredag og vi var på vår slitetappe fra Torfinnsbu til Gjendebu med så mye kladder at skiene veide minst halvannen kilo mer enn vanlig (hver)... Men for all del - det var utvilsomt kos å våkne til solskinnet den morgenen etter gråsuppa fra dagen før :D! Whitouten og snøføyken hentet oss derimot inn igjen omtrent halvveis på turen/dagen. Ikke noe å si mot det å gå tur i whiteout, bare for bildene sin del er det mindre fordelaktig :P.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Drittvær er og blir en ressurs som bør utnyttes. Man kan liksom titte på video og spise pottitgull hele dagen med verdens beste samvittighet. Er det pent vær så MÅ man liksom ut.

Nå er det solskinn og nydelige forhold på fjellet og jeg har fra fra jobben. Jeg føler vel egentlig at jeg MÅ på skitur på en dag som dette, men jeg har ikke lyst. Hadde det regnet så hadde jeg sluppet å ha dårlig samvittighet fordi jeg ikke er ute. Altså ville det vært en fordel med gråvær akkurat nå.

Dessuten kan man ta fine bilder i dårlig vær. Det skaper variasjon i forhold til alle sånne kjedelige postkortbilder som folk tar hele tiden

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Srx (Ron)

Kan ikke klage - Påska har vært fantastisk.

Nydelig vær, beste påske på mange år.

Litt vind, enkelte steder, men ikke plagsomt.

Sitat: http://www.bladet-tromso.no/nyheter/article41547.ece

Best påske i nord

Befolkningen fra ytre strøk av Vesterålen og opp til Nordkapp hadde det aller beste påskeværet i år.

Vi nordlendinger hadde det beste påskeværet i år

Fra og med lørdag før Palmesøndag og fram til og med 2. påskedag hadde man 110 timer sol i Tromsø. Og det sier litt om det fantastiske været når det normale antall soltimer for hele april ligger på 160 timer.

Vestlandet og Sør-Norge hadde det dårligste været, mens Østlandet fikk et par dager med finvær.

Kjempepåske!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til de som synes det er fint og flott å være ute på tur i DRITTVÆR:

Enten lyver dere eller så har dere vært for lite ute i DRITTVÆR...... :P

Alt er relativt, du får lese fler av turrapportene her på forumet, f.eks:

https://www.fjellforum.no/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=4946

https://www.fjellforum.no/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=5146

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ta med denne også da:

http://www.fjellforum.com/viewtopic.php?t=2326

Har vel kun vært ute i verre vintervær én gang før i mitt liv, enn det vi hadde på denne turen.

Dengang med orkan i kastene (jo, faktisk!) på Ringebufjellet i 1975, på tur fra Hjerkinn til Hamar.

Det var ikke moro, siden vi hadde store problemer med øynene som iset igjen, samt også å puste i motvinden. :D

Det blåste som i en sandblåser (men med is i stedet for sand), så man fikk rene kvelningsfornemmelser

hvis man åpnet munnen mot været! Og midt oppi dette var det ei som brakk skia, tvert av v/ hælen. :P

Og dette var lenge før GPS'ens tid. Men vi kom da fram, om ikke så brått...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe, joda LR, jeg har nok lest/skumlest rundt 80% av turrapportene her de siste 2-3 årene. Kanskje derfor jeg til tider blir litt forundret over glorifiseringen av møkkavær. Syns Panda beskrev det godt ovenfor, mao finne alternativer til fjelltur. Er man feks fjellvandrer og laksefisker i Tr.lag har man jo aldri drittvær! Regner det, stiger elva og glimrende fiske. Er det finvær feier man til fjells!

Drar man til fjells med fokus på billedtaking som bla Morten og Julia til tider gjør, ønsker man sikkert ibant kontrasten til postkort-idyllen.

Men....., for en vanlig tinderangeltur/topptur/fjelltur tror jeg desverre overhodet ikke på de som gleder seg stort over iskrystaller som torpederer ansiktet, regn og sludd som gjør livet nesten ulevelig eller komplett white out. Spennende ja, men fin og koselig tur :D8)

Tror fortsatt det er endel lang nese der ute :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sitat: http://www.bladet-tromso.no/nyheter/article41547.ece

Best påske i nord

Befolkningen fra ytre strøk av Vesterålen og opp til Nordkapp hadde det aller beste påskeværet i år.

Vi nordlendinger hadde det beste påskeværet i år

Fra og med lørdag før Palmesøndag og fram til og med 2. påskedag hadde man 110 timer sol i Tromsø. Og det sier litt om det fantastiske været når det normale antall soltimer for hele april ligger på 160 timer.

Vestlandet og Sør-Norge hadde det dårligste været, mens Østlandet fikk et par dager med finvær.

Hehe.. noen som kan forklare meg den uthevede setningen ??

Skal sør-norge byttes med sørlandet? Eller ligger ikke østlandet i sør-norge? :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Maken til klaging og syting. Når skia kan brukes frå november til langt ut i juni så skal ein jamre seg over noen få dager i April ?????

Tja det er ikke alle som har så mye fri at det blir tid til stort mer enn søndagstur i resten av den perioden du henviser til. Hilsen sytepave med god samvittighet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er riktig det Snilen, problemet er eventuelt (for oss problemfokuserte er det alltid potensielle problemer) er at det kan bli en for varm værtype, slik at snøen i store deler av fjellheimen får en for problematisk konsistens (les bløt og råtten). Hvis natteskare i tillegg ikke dannes eller bare så vidt dannes, er det begrenset hvor mye tidlig eller endog nattlig start hjelper.

Men jeg til helga er det fri og da får beising, dekkskifte, hagerydding, og andre dårlige unnskyldninger vike for turplaner 8)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

He, he, beising og dekkskifte er vel et større "problem" enn råttent føre Morten ? 8)

Kan nok være råttent i lavere strøk og bratte solhellinger ja, men langs fjellryggene, der vinden har tatt tidligere, er nå is og hardpakka skavleføre erstatta med fast snø og "soft" overflate :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.