Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Det er ofte fristende å ordne ting selv, men om man da ikke får det til likevel kan man fort "slippe" å få det som reklamasjon fordi man har fiklet med det selv. (Og kan dermed lett beskyldes for å ha stått for ødeleggelsen også.) Så hvis man ikke vet veldig godt hva man holder på med så er det fort bedre å la det være.

 

  • Liker 2
Annonse
Skrevet
1 time siden, PTG skrev:

Hvaa, padler du aleine :blink: :cool:

Helt enig, forhandler bør kontaktes, sjøl har jeg nok blitt i overkant pragmatisk. Ofte raskere og billigere å fikse ting sjøl. Ikke rent sjelden at "privatkjøpere" er innom å lurer på ting. f.eks utette luker, skott (som mangler pakning eller tetning ved gjennomgående skruer), slakke vaiere etc.. ofte bagateller, lett å fikse, men irriterende.. da slike feil burde være fjernet dersom kvalitetskontroll på leveransen var gjort. Vi har også hatt folk innom med ny kajakk (som så ut som en havkajakk) og syntes den fløt dårlig når unga lekte med den i vannet og fylte den med vann. Det viste seg at kajakken ikke hadde skott i det hele tatt, men den var billig da..:shock:

Er nok lurt å være kritisk til leverandører og selv forsøke å tenke på hvilke funksjoner man vil ha. Og det er grunn til å være obs og sjekke også nye produkter, spesielt sikkerhetsting. F.eks har det innenfor klatring være relativt mange "Call backs" av utstyr fra kjente leverandører. Min egen SPOT kuttet å slå seg på etter å ha blitt brukt 4-5 ganger. Jeg har byttet to skredsøkere på reklamasjon etter at de bare stoppet å virke.. For ikke å nevne piratkopier.. jaja  ble litt gruffgruff her, men mye som virker veldig bra og da :-D..

:afro:

  • Liker 1
Skrevet
1 time siden, PTG skrev:

Hvaa, padler du aleine

 

Jau da,

selvfølgelig er det blitt til mange km alene for meg i fortiden, fordi det blir som tilsvarende fjellreglen om å gå alene i fjellet. En må basere sig på egenredning og være mer forsiktig med avstand til kysten vær mm.

En gang i urtiden hadde jeg samme funksjon i kajakk klubb som PTG, men skal ikke si noe om dette skeg, da jeg ikke er oppdatert på kajakkmodeller mv. Men en ny kajak skal selvfølgelig være 100% ok fra forhandler til den prisen.

Nå er kajakken kjøpt og lykke til! Men jeg padlet i sin tid både kapp, trenings- og tur kajakker, hvor måle reglen etterhukommelsen var 5,10 m lang min. 51 cm dekksbredde (som regel bak cockpit av hensyn til padletaket.)  vekt minimum 12 kg. 

jeg hadde selv kajakk av formspennt mahogny tre med vekt på ca. 12 kg. Jeg syns derfor at havkajakker med vekt opp til 30 kg er vanvittig tunge - også å løfte opp på bilen. Mange har også en dekksbredde, så det blir å paddle en balje.

Den gang var danske Struer kajakker de fremste. Jeg har flere ganger talt med konstruktøren Jørn Samson.  

Bredde er ofte til dels misforstått som = stabilitet. OK noe da, Men det viktigste er skrogs tversnitt - midt. Kapronings kajakker er runde i tverrsnitt for det gir minst våt overflate (cm 2) = vann motstand  De er like ustabile som en trestokkk i vann. Med V-form ffår man total ustabilitet, idet båten heller vil ligge på siden. Bred U-form gir optimal stabilitet i forhold til våt overflate. En firkantet boks med lett utfallende sider gir mest stabilitet. Dette brukes på stor anleggs prammer barges. Så er det noe med hvor fritt vannet kan flytte sig i båten, hvis vannfylt som endrer stabiliteten, men la os glemme det her. 

Det er viktig at kajakken er noenlunde smal foran ved cockpit, hvis man skal ha en akseptabel padle teknikk og fremdrift. 

Man kan leke med disse ulike former med bakeform og ulike plast beholdere i oppvaske baljen og faktisk merke forskjell, når en presser litt her og der. Pedagogisk lek!

Lang vannlinje gir bedre fart, derfor lange kajakker. V-form for og akter gir retnings stabilitet og kløyver bølgene. Derfor er elve kajakker korte, brede og ha skje -form for og akter for å være manøvre dyktige.

Dette var skipskonstrusjon i grove trekk, som altså også er gyldig for kajakker. Det er et stor og innviklet tema, som sikkert kan holde liv i flere tråder

hilsen elgen

  • Liker 1
Skrevet
1 time siden, Miamaria skrev:

Det er ofte fristende å ordne ting selv, men om man da ikke får det til likevel kan man fort "slippe" å få det som reklamasjon fordi man har fiklet med det selv. (Og kan dermed lett beskyldes for å ha stått for ødeleggelsen også.) Så hvis man ikke vet veldig godt hva man holder på med så er det fort bedre å la det være.

 

Skjønner hva du mener, men hører nok også til de mer pragmatiske. Hadde denne kajakken vært min hadde jeg sett over opptrekkssystemet for skegen. Hvis alt ser i orden ut, bare en del av skegen er for stor/tykk til å trekkes helt opp, så hadde jeg nok modda det aktuelle punktet. Støpte plastkajakker er ganske grove greier, og det kan lett skje at det blir litt mye gods her og der. Må man kutte i selve kajakken, så ville jeg nok gått til leverandør først.

  • Liker 1
Skrevet (endret)
2 timer siden, elgen skrev:

 

Jau da,

selvfølgelig er det blitt til mange km alene for meg i fortiden, fordi det blir som tilsvarende fjellreglen om å gå alene i fjellet. En må basere sig på egenredning og være mer ..

 

Du å :cool:. En gjeng med risikotakere her.., vi lever farlig.. spøk til side, som innen andre aktiviteter ser jeg på alenepadling som helt vanlig. Jeg vil tro at 90% av turene fra naustet til klubben er logget som aleneturer hvor folk tar seg ei kort trim økt eller nyter naturen. Innbakt i dette ligger å kunne egenredning eller padle langs land, noe medlemmene i stor grad ser ut til å gjøre og som vi også nevner i vått kort kursa.

Selv om jeg trimmer en del i kajakk (50-70 turer/året), klarer jeg fortsatt ikke racekajakker uten å velte rett som det er, men er veldig imponert over de som padler det uanstrengt. Men har en bredere trimbåt som er 47 cm, 5,10m, 12 kg som jeg er veldig komfortabel i, og er den jeg bruker til langløp som svenske KanotMaraton+ (56km).  På langtur bruker jeg mest egenbygd trebåt, en Najad (Tomasson Design), 5,8m og 53 cm og 23 kg hvor alt er tilpasset for meg :-), brukte f.eks noen kvelder foran TV med å sitte på seteforma, pusse litt bort, legge litt til, inntil setet passet meg helt.. brukte det så som form til støp.. de gærne har det godt :-P.

Struer kajakk, ihvertfall de i mahogny er Rolls Royce, ingen over ingen ved siden. Punktum. Lekrere saker finne man ikke og de bør henge over peisen. Klubben har eldre modeller av Fenja, Malik,  Scraptus, Tiarana og Duett. Og selv om de er i glassfiber og trekker på åra, så blir de fortsatt brukt en god del. Kun sparkebrett oppheng i tre som bærer tidens tann og må fikses litt.

Enig, brede og tunge kajakker er ett slit, som en kuriositet har vi ifm klubbmesterskap kjørt 200 m knock-out sprint i bøtteplast (da alle stiller med helt like båter) det er da du virkelig merker forskjellen (som trailer versus sportsbil).

 

Endret av PTG
Skrevet

Ringte ned til Kajakk og fritid i dag. Han sa at senkekjølen ikke skulle stikke ut. De sa jeg bare måtte komme innom, så skulle de se på det. Avtalte å sende noen bilder på epost, da det blir en stund til jeg får kjørt helt dit. Fikk svar med en gang, at det ikke skulle være slik og at de skulle få fikset det. Så da må jeg bare mote meg opp til å kjøre til Drammen etter 17 mai en gang. Veldig fornøyd med servicen der til nå vertfall. Brukte sikkert 2 timer der sist, og han monterte kajakkstativet på biltaket :-D

Tredje turen i dag, veldig fornøyd med Nuka'en! Glad jeg fikk litt råd ang bredde! Veldig fin og lettpadlet! Ikke fått testet den i skikkelig sjø enda, men kanskje greit siden vanntemperaturen holder 5-8 grader 8)

Blir spennende å se hvor mye man husker,må nok litt øving på div egenredning bare vannet blir litt varmere! Padler også mye alene, men holder meg nærmt land i første omgang! Glemmer meg litt for føler den er så stødig. Merket at armer og hender synes dette er uvant. Husker når jeg padlet for maaange år siden at vi brukte supergriptape beregnet på tennisrekkert på årene. Mulig jeg må prøve det igjen ;-)

  • Liker 3
Skrevet

Så fint! :) Jeg tror du kommer til å like kajakken i sjø også, når du liker den såpass allerede.

Men noter deg tipset om å bore hull i senkekjølen og feste et lite tau i hvis det ikke er gjort. Og så har du antagelig noe å hente inn på å friske opp teknikken, hvis det er bare/mest i armer og hender du synes det er uvant. ;) 

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.