Gå til innhold
  • Bli medlem

Toppturer fra Tyin uten topp- og breerfaring.


kjetilkl

Anbefalte innlegg

Hei!

Har planer en vintertur til Tyin området i midten av mars. Så lurer jeg på om noen kan anbefale noen fine toppturer som kan gåes. Skal ligge i telt et eller annet sted ved Tyin nord.

Erfaring:
Liten eller ingen ift topp og bre vinter. Har masse friluftserfaring, hovedsakelig på sommertid, men har også vært ute i hardt vær med overnattinger på fjellet vinterstid. Men mangler erfaring med toppbestigning vinterstid og brevandring generelt. Har heller ikke erfaring ifm skredfare, men har meldt meg på et teorikurs nå :-). 

Utstyr: 
I utgangspunktet helt vanlige fjellski med BNC binding og ikke altfor stive fjellskistøvler, har ingen ambisjon om voldsom offpiste kjøring nå. Har forøvrig stegjern og isøks.

Et par spørsmål:

Spm. 1. Uranosbreen. Banner vel i kjerka ved å spørre om det generelt sett er trygt å gå over breen i mars uten erfaring og utstyr, men drister meg likevel til å spørre om folk pleier gjøre det på den tida av vinteren. Har forøvrig ikke tenkt å ta noen utpregede sjanser! 

Spm. 2.Tyin: Hvordan er isforholdene på Tyin? Antar det ikke skal være problemer å gå på isen innover, men hender jo spesielle forhold gjør det annerledes. Tips om årets forhold mottas med takk :-) 

Har sett på et par alternativer:

Alt. 1. Langeskavltind. Har tenkt at dette bør være en overkommelig tur uten veldig mye utfordringer, så lenge det ikke er snøskredfare i skråningene opp. Trenger vel ikke gå på bre.

Alt. 2. Uranostind. Har sett bilder av folk på vintertur i mars dit. Ser ut som de går over breen og opp fra toppen av breen. Har vurdert om det kan være forsvarlig å gå over breen uten utstyr i mars, men har igrunn lite peiling på det, så skygger nok banen. Men har sett bilder av folk både med og uten tau på toppen/traversen. Er det en annen potensiell vei opp (utenom sørryggen)? Eller er det kanskje tryggest å holde seg helt unna for denne gang  :-)?

Ser jo flere andre topper innover, men har ikke vurdert flere av de høyere toppene, så her mottas tips med takk. Har vurdert noen mindre topper i tilfelle det kan være aktuelt å gå en litt kortere tur en dag, som f.eks. Breikvamnosi, Koldedalstind eller ev Hjelledalstind. Noen formening om disse vinterstid?

Så er det bare å håpe at været gjør fjelltur mulig i det hele tatt, hvis ikke får man søke ly under tregrensa et sted  :-)

Takker på forhånd for alle tips!

Mvh Kjetil

Endret av kjetilkl
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

8Midten av mars vil si påske i år. I mars kan det kan fort være litt værhardt på 2000 meters toppene..

1) Kommer du deg opp på Langeskavlen er det bare å følge midten av ryggen. Vær obs på at det er bratt enkelte steder på østsiden, og der er ganske riktig den lange skavlen.. så ikke gå for langt ut på kantene. (det er uansett ikke smalt der)

2) Uranostind går nok nærmest ingen med sikring på vinteren. Men jeg vil ikke bli sitert på å ambefale det, så du må gjøre dine egne vurderinger. Går du fra sør (Tyin) hold så langt øst som mulig på breen, der det begynner å skrå oppover mot Langeskavlen i starten. Sprekkene øker på jo lengre vest du kommer og det er der det er farlig. Gå opp skaret mellom Uranostind og Slingsby og gå opp midt på flanken til avsatsen like under selve toppen, lengre er ikke tilrådelig. Du trenger egentlig ikke ta med skiene lengre enn til undersiden av skaret hvis ikke målet er å ta nedkjøringen, og den er bratt! Avhengig av føret kan du komme deg opp uten stegjern og øks også, men du klyver nærmest de siste 200 høydemetrene, men selve kanten på skaret er egentlig det bratteste.

Tyinvannet er stort sett trygt, men helt innerst i bukta og lengst vest fra Tyinholmen (litt vest for der vikingbebyggelsen fra tv realityen ble spilt inn) er det en elv som renner ned i Tyinvannet. Det er der isen går opp først, så det området kan du holde litt avstand til uansett når på vintersesongen du er der.

Den søndre delen av Koldedalsbreen kan du gå på uten breutstyr også, men heller ikke det vil jeg bli sitert på å ambefale det, gå midt i dalen og midt på breen, deretter nordover og videre opp på toppen når du kommer opp på flanken. Toppen her er et helt flatt platå (Dette er ikke Kolsedalstinden). Det er også bratt på sidene opp breen, så det kan også være skredfare også. 

Ha hele tiden sikkerhet i høysetet, din egen og eventuelt andres. Bruk det sikkerhetsutstyret som er nødvendig der du ferdes vær obs på eventuell skredfare.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.